Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   289 / 982
(#) Doky586 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

1.mert a "hozzá nem értő"-nek nem azt javasoltad előzőleg hogy keressen a telefonkönyvben egy villanyszerelőt és
2.mert TE is 3 vezetékest javasoltál neki (tévedésből?).
(#) kadarist válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Nem, én elméleti kérdésnek tekintettem, amire ilyen megközelítéssel válaszoltam. Nyilván én is hibáztam, mert nem gondolkoztam felelősebben. Részemről lezárva. Egyébként egy 3 fázisú villanymotorhoz elég négy vezető, mert nullát nem igényel.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
(#) Doky586 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Egyetértek veled, de nem biztos hogy Ő azt értette rajta amit Te mondani akartál..
(#) szamóca válasza Imre hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Finder, Schrack, Merlin Gerin, (az Eaton Moeller bár drága, és jónak mondott, de nekem most volt egy teszt ellenállás szakadásos példányom belőle, s bár javítható lenne, így már nem használható a müa. blomba megsértése nélkül.)
(#) mraulajos hozzászólása Júl 17, 2013 /

Hali!
Kedves szakik! Ez a FI relé mennyire meg bízható?
(#) Taky hozzászólása Júl 17, 2013 /

Sziasztok!

Egy egyszerű kérdésem lenne, amire nagyon kíváncsi vagyok már, mert konkrét választ még senkitől nem kaptam erre.
A kérdés: Hogyan kell csillag delta kapcsoláshoz a szükséges mágneskapcsolókat méretezni és kiválasztani? (mekkorárnak kell lenni a vonali, a csillag és a delta mágneskapcsollónak). Van erre valami képlet vagy elv?

Nagyon vároma válaszotokat!

Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Azt nem értem minek nyitsz minden kérdésednek új témát , amikor tökéletesen belefér a villanyszerelés című sokak által olvasott megfigyelt témába ...
(#) gordonfreemN válasza szamóca hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

ABB?
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) Taky válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Igazad van. Figyelmetlen voltam és siettem. Ezután jobban figyelek!
(#) dB_Thunder válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Mágneskapcsolók meghatározó paramétere az általuk kapcsolható teljesítmény. Egyszerűen a motor teljesítményétől nagyobbat kell alkalmazni, és azt használhatod mind3 helyre (nem menjünk bele hogy csillagba menyivel kevesebbet eszik a moci)
Hogy mennyivel nagyobbat választasz az főleg élettartamra lesz hatással. Ott ahol a mocit percenként kapcsolgatják, akár mocitól 2x teljesítményű mágneskapcsoló is szükséges lehet.
(#) kadarist válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia!
A főkapcsoló és a deltába kapcsoló mágneskapcsoló teljesítményének nagyobbnak kell lenni, mint a motor delta-teljesítménye, a csillagba kapcsoló mágneskapcsolónak pedig nagyobb teljesítményűnek kell lennie, mint a motor csillag-teljesítménye.
(#) elektrorudi válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia,
Ezen a linken megtalálod a korrekt méretezést Bővebben: Link
A 368. oldalon van, de a következő oldalakat is érdemes elolvasni.
Egyébként 2 perc keresés után te is megtaláltad volna...
Ez az elmélet, de valójában a méretezésnél számos (környezeti és működési) körülményt is figyelembe kell venni. Erre vannak "varázsszámok", szorzók, amelyek különböző gyártók, különböző mérési eredményei és statisztikai számításai alapján készülnek.
Sok igazság van dB_Thuder válaszában is, mert gyakran az "ökölszabály alapján" történő "méretezés" semmivel sem rosszabb. mint hosszú számításokon alapuló.
(#) pont válasza Taky hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

A dolog egy kicsit bonyolultabb. Van egy mágneskapcsoló KM2 ami Y indít, ezt a motor Y névleges áramához ( haladja meg) kell választani. Y üzemben még behúz a KM1 de mivel ez "rövidzár" ide elég az előző 60%. Delta üzemben dolgozik a KM3 is, de mivel a terhelés megoszlik KM2-vel ezért ez egy köztes érték. Az LC3D12A jelű Y/D egység 11KW-ra úgy néz ki, hogy KM2=18A KM1=09A KM3=12A.

y-d.jpg

(#) Szirty válasza Taky hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Helló Taky!

Attól függ milyen kapcsolás. Lehet olyan ahol a hálózati kapcsoló a "teljes áramú", meg olyan is, ahol a "fél áramú" ágban van.

Ha pont kolléga által közölt kapcsolást nézzük, akkor KM2 és KM3 kapcsolók méretézésénél a névleges motor áram felét kell alapul venni.
A csillag kapcsoló (KM1) is méretezhető így.
A csillag kapcsolót a motor Y névleges áramához nem lehet méretezni, mert Y-ban a motor nem a névleges feszültségről üzemel, így nem fogja felvenni a névleges áramot. (a névleges áramhoz 690V-ot kellene kapnia, de csak 400-at fog).

Ahogy mások írták érdemes lehet egy kis ráhagyással dolgozni, de az növeli a költségeket, ezért nem mindig történik meg.
(#) pont válasza Szirty hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Itt a Y indítás áramánál arra gondoltam, hogy mivel Y kapcsolásban nem (mindig) tudja elérni a névleges fordulatszámot (terhelés típusától függően), a felvett áram akár 5-10 másodpercig is jóval meghaladhatja a névleges (delta) áramot, ezért jó ha a KM2 nagyobb mint a KM3. Persze ha mindhárom a I névlegeshez van, az sem jelent árban akkora különbséget. (Sőt annak idején amikor ezt tanultam még két mágneskapcsolós volt a Y-D, mert a DIL sorozatnak alapból volt annyi érintkezője.)
(#) tomikapc válasza Szirty hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Én is nagyon meglepődtem... Családi ház, 100mA FI relé bojler miatt. Lenyomtam a kismegszakítókat és egy elegáns mozdulattal csípőfogóval elvágtam a 3x1,5-ös mcu-t. Hát kicsit megijedtem, hogy miért oldott le a FI relé, de aztán utánanéztem és ez normális azt írták...
(#) SKY hozzászólása Júl 19, 2013 /

Üdv! Egy háromfázisú villanyóra ugyanúgy használható egy fázison is? Nem számít, hogy a többi feszültség tekercs nincs bekötve?
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Szia!
Igen, használható.
(#) zoli_varga válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Pont a vizes helységekbe 30mA Év relé kellene! Sőt új kivitelezésnél minden csatlakozó aljzatot azzal kell védeni.

Nem 100 hanem 30mA!
(#) _vl_ válasza zoli_varga hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Pont azért raktak fel olyat, mert nyilván annyira gyatra már az a bojler, hogy a 30 mA-est állandóan leverte... Persze erre nem az a "megoldás", hogy akkora használjunk 100 mA-eset, hanem az, hogy megjavíttatjuk a műszaki hibás bojlert.
(#) tomikapc válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A bojlernek és a FI relének is mindannyian csókolomot köszönhetünk, annyira régiek. Megkockáztatom, hogy még 30mA nem is volt akkoriban. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a 30mA-t bojler nélkül is levágná egy 60W izzó is, amilyen állapotú a hálózat (ahogy mondtam az egész ház rá van kötve). Tehát nem kell egyből lehurrogni, hogy ki lett cserélve.
(#) kissi válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Attól, hogy régi még nem kell életveszélyesnek lennie !!! Ezért figyelmeztettek, mert attól, hogy eltakarod az arcod és nem látod, még nem érdemes egy kamion előtt átsétálnod! Javítsátok meg, mert a 230 V nem játék ( a 30 - 100 mA-es "szivárgás" az nem kevés! )!
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) erdgab hozzászólása Júl 21, 2013 /

Tiszteletem Uraim!
Segítséget szeretnék kérni egy problémámra.A mellékletben látható egy 1985 körül készült,az akkori áramszolgáltató által meghatározott méretű betáp szekrény,ami eredetileg a szolgáltató által meghatározott osztott kivitelű volt és az akkori szabványoknak,előírásoknak is megfelelt.Bekötéskor a szolgáltató szakemberei az elválasztó polcot kiverték,mondván,nagyobb a gumantáblájuk amin a mérő és az automaták vannak,nem fér be.Eredetileg az Ő meghatározásuk alapján a polcon felüli rész (ott most három automata van) az én oldalam,tehát elmenő oldal s azt rakok bele amit akarok.A kérdésem az lenne,hogy oda beszerelhetek e egy háromfázisú és egy egyfázisú dugaszoló ajzatot? Vajon mit mond erről az előírás?Vagy felejtsem el és oldjam meg máshogyan az ajzatok helyét és bekötését.Nem szeretném összerúgni a port a szolgáltatóval,ezért kérnék tanácsot.Köszönöm Uraim!
(#) .colin válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Üdv. Én láttam olyan szekrényt ahol volt bár ott a szolgáltató rakta be.
(#) Rumcájsz válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

A "polc" választotta el a tulajdoni határt. Ha benne van az elválasztó lap, le van rekesztve, fölé nyugodtam tehetsz bele dugaljat. Nem szeretjük hogy ott van, mert általában a közelben lévő dugaljak és az elektromechanikus mérők "összefüggésbe hozhatók egymással". A szolgáltató úgy is tüzetesen meg fogja vizsgálni a réseket egy ellenőrzés során, nehogy lopótökös legyen a fogyhely. No, már ebből is látható, hogy a szolgáltató miért nem szereti a dugaljat a szekrényben!
(#) erdgab válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Köszönöm a választ,isten ments a lopástól.Eddig nem igazán volt szükségem a dugajakra azon a helyen,de most a mérőszekrény közelében,attól kb. 60cm távolságban kerül elhelyezésre egy doboz,melyben a kapuvezérlésem foglal helyet,ezen készülék tápellátása okoz némi gondot, s gondoltam,nem építek ki 15 méter kábelt,ha a szekrényből is megoldható lenne a táplálás.Ennyi lenne a történet,de inkább kiépítem semhogy a szolgáltató maceráljon.
(#) elektrorudi válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ha a plombált dolgokat nem bántod, akkor azt raksz bele, amit akarsz. A fogyasztásmérő után, a tiéd a hálózat, és ezzel együtt a felelősség is. Természetesen a játékszabályokat be kell tartani (pl. a kapcsolt áramot másra használni, mint amire adták, É.V. dolgok, stb).
(#) Rumcájsz válasza erdgab hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

HA beteszed az elválasztót, jogilag nem lehet belekötni. A műanyag tábla fölött pont el is fér és az elmenődet egy kicsit feljebb is lehet tenni. Onnan már külön légtér, azt szerelsz amit akarsz.
(#) Szirty válasza huhuu hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Üdv !huhuu!

Sőt! Ha három darab egyforma teljesítményű hősugárzót dugnál be a 3 fázisra, a nullán nem is folyna áram (illetve csak elenyésző az esetleges aszimmetria miatt)
(#) proli007 válasza Szirty hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Lehet hogy huhuuu már azóta Húúúú és rég megfagyott..
Következő: »»   289 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem