Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem ennyiből nem derül ki semmi. Honnan tudod pl., hogy az ott egy PEN? Lehetne az más is.
Szóval kezdjük az elején: - ipari ingatlanon vagy lakossági fogyasztónál van ez az egész? - a 3x40A-es kismegszakító a szolgáltató kismegszakítója a villanyóra mellett, vagy valahol a mért hálózaton belül van?
Mi ezen a probléma? Ha 4 szál jön be neki akkor 3 fázis és egy PE (N)! Ezt a FI relé előtt el kell osztani egy PEN vezetőre azzal kikerülni a relét. A többi bele a relébe és ha gond van akkor lemegy... Olyanon filozófáltok oldalakon keresztül ami le van írva minden FI relé használati útmutatójában. Csak el kell olvasni! Bocs! Nem oktatok ki senkit, csak naponta többször kötök be ilyeneket... Amúgy mindegy hány amper jön be a relé a megadott hibaáramnál leold és ennyi.
Amit a FI relé előtt közösítesz az csak védőnulla lehet!!!! A Fi relé után ha a nullát és a védőnullát zárod akkor rögtön lemegy a FI relé!
Üdv bgsf!
Idézet: „A Fi relé után ha a nullát és a védőnullát zárod akkor rögtön lemegy a FI relé!” Nem feltétlenül, csak ha van terhelés (folyik áram)
Mi lenne más mit PE(N)? A szolgáltató nem hoz be négy vezetéken 3 fázist és kábeltévét.. vagy netet... A PE(N) jár mindenhova...
Simán lehet PEN, PE, és N is. Ha történetesen az utóbbi kettő valamelyike, akkor az általad ajánlott bekötési mód erősen inkorrekt.
Sehol nem esett róla szó, hogy ezt itt a szolgáltató hozza be. Tehát nem spekulálok, ha kevés információt ad a kérdező. Ha harapófogó kell hozzá, akkor azzal húzzuk ki az információt...
Sziasztok!
Nem kívántam ekkora port kavarni. Ipari helységről van szó, a főmérőtől bejön az épületbe 4X10 es vezetéken, 3x40 A - os kismegszakítóra, innen 3db 1 fázisú almérőre, a mérőktől ki van hozva egy kötő dobozra. A bgsf hozzászólásában támogatok minden gondolatot. Próbáljátok ki, a már használatban lévő FI relét, rövidre zárod rajta egy db vezetékkel a bemenő-kimenő nullát, azonnal leold, ha van fogyasztó, ha nincs.
Ha feltételezzük, hogy a meglevő bekötés szabályos, akkor a negyedik vezeték PE nem lehet, hiszen az 1-fázisú mérőnek nulla kell. Valószínű, hogy PEN, de ennek ellenőrzésére meg kellene keresni az épületbe bejövő vezetékre az épület elosztójában rákötött földelő szondát. Ha van rajta, akkor az csak PEN lehet, és annál a bekötési pontnál kellene szétválasztani a PE-N-t. Ha nincs rajta, akkor szépen meg kell keresni azt, aki bekötötte az egészet, hogy nyilatkozzon, mi is ott a rendszer.
Próbáljátok ki, a már használatban lévő FI relét, rövidre zárod rajta egy db vezetékkel a bemenő-kimenő nullát, azonnal leold, ha van fogyasztó, ha nincs.
Akkor alaposan vizsgáld át az érintett áramkört, mert ott valami el van kötve. Fogyasztó (hibás) nélkül, hogyan indukálódik hibafeszültség az ÁVK szekunder tekercsben? A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Helló bgsf!
Idézet: „Terhelés nélkül is leold...” Mitől oldana? A leoldáshoz áramnak kell rajta folynia, ami több mint a leoldási áram Az áramot pedig terhelés okozza (meg az áramforrás) nem?
Helló mraulajos!
Idézet: „Próbáljátok ki, a már használatban lévő FI relét, rövidre zárod rajta egy db vezetékkel a bemenő-kimenő nullát, azonnal leold, ha van fogyasztó, ha nincs.” Ne írkáljatok már marhaságokat! Fogalmazzatok pontosan legyetek szívesek!
Lehet , - sőt, biztos igazad van. Megmondom őszintén, erre még úgy nem figyeltem oda, de természetesen ki fogom próbálni. Nem szakmám a villanyszerelés, de sokat gyakoroltam. Szerintem zárjuk le ezt a témát. Köszönök minden segítséget, végül is elég sokat tanultam belőle.
Hát éppen ez az! A FI relé leold terhelés nélkül akkor is ha a védőnullát zárod a nullával! Ezt én sem hittem el de egy lakásban vagy hatszor csapta le a FI relét ez a hiba. Egyszerűen ha a nulla összeért a védőnullával akkor már csattant is lefele a bizti!
Helló bgsf!
Idézet: „Egyszerűen ha a nulla összeért a védőnullával akkor már csattant is lefele a bizti!” Persze, ha a FI relé utáni nulla a földhöz ér, akkor kikapcsol úgy is, hogy a FI relé után nincs működő fogyasztó. Hiszen a nullavezetőn folyik az (akár teljesen máshol üzemelő) egy fázisú fogyasztók árama, ami a nullavezetőn feszültség esést okoz. Miközben a védővezetőn nem folyik áram. Ha te ezt a kettőt összekötöd, akkor a FI relén keresztül a nulla felől az említett feszültség különbség miatt kiegyenlítő áram kezd el folyni a föld fele, ami lekapcsolja azt. Amint írtam ahhoz hogy a FI relé lekapcsoljon áramnak kell rajta átfolyni! Ugyanakkor nem kapcsol ám le minden rajta átfolyó áram hatására De a FI relé működése meglehetősen egyszerű, nem hiszem hogy itt el kellene magyarázni. Nem mikroprocesszor az, nem kell túlmisztifkálni! Idézet: „Az L és a N vezeték azonos irányból van átvezetve az áramváltó üzemben működő transzformátoron. Így ha mindkét vezetékben azonos nagyságú áram folyik, akkor a transzformátor vasmagját nem mágnesezi fel, mivel az áramok iránya éppen ellentétes. Amennyiben az L vezetőből a föld potenciál felé áram folyik, az így elfolyó áram nagyságával az N vezetőben a visszatérő áram nagysága kisebb lesz. A különbség miatt a mágnesezések nem egyenlítik ki egymást, és a vas felmágneseződik. A vasmagon lévő szekunder tekercsben feszültség indukálódik, de mivel zárt kört képez, áram folyik. Az elektronika észleli az áramot, és az érintkezőket bontja, így a fogyasztók felé menő hálózatot leválasztja a bejövő hálózatról. A lekapcsolás olyan gyors, hogy gyakorlatilag azonnal bontásra kerül. Lényeges szempont, hogy a föld vezetéket nem szabad átvezetni az áramváltón, hiszen akkor az azon visszatérő árammal együtt már nincs különbség.” Igazad van! A lakás többi helyiségében működtek a készülékek ezért volt hogy a védőnulla és a nulla rövidrezárásakor leoldott a relé! Azokban a helyiségekben ahol dolgoztunk ott le volt kapcsolva az áram. Ezennel megkövetlek és jövök egy sörrel!
Helló bgsf!
Az idézet pontatlanul írja le a működést, mert csak azzal foglalkozik, hogy ha a fázison folyó áram nem a nullán folyik vissza akkor leold és figyelmen kívül hagyja a 3 fázisú FI relét, de a működés lényegét részben megragadja. Mellesleg a FI relé nem csak akkor old le, ha a fázison befolyó áram nem a nullán folyik vissza, hanem akkor is, ha a nullán több folyik vissza, mint ami a fázison folyik. Ez lényeges különbség, helyes bekötés esetén meg sem történhet. De ha el van kócolva valami akkor előfordulhat és igen meghökkentő jelenségeket tud okozni (pl. akkor old le a nálunk lévő FI relé, amikor a szomszéd bekapcsolja a TV-t, holott látszólag semmi köze hozzá). A lényeg, hogy ha a rajta átfolyó áramok különbsége nagyobb a névleges leoldási áramnál, akkor leold...
A szolgáltató eleve nem hoz be eleve védővezetőt. Azt magadnak kell kialakítani.... Földelőszonda, bontható kapcsos csatlakozással....
Sziasztok!
Egy rövid kérdésem lenne hozzátok. Kábelméretezésnél (ha 3 fázisú motorrol van szó mondjuk) akkor a kiszámolt szükséges keresztmetszet 1 vezetőre vonatkozik és ez azt jelenti, hogy 3 ugyanekkora keresztmetszetű kábelre van szükség a motor tápellátásához? A másik kérdésem, hogy tud-e valaki esetleg valami kábelméretező programot, vagy netes alkalmazást, vagy egy korrekt leírást valahol? Köszi és jó hétvégét! (már amennyi még van belőle)
Szia!
Egy vezetővel nehéz háromfázisú táplálást megoldani, úgyhogy értelemszerűen 3 vezetéket kell egyformán méretezni.
Persze. Ezzel tisztában vagyok. Lehet rosszul fogalmaztam. A lényeg, hogy a kiszámolt keresztmetszetet kell illyen esetben 3szor venni. Pl, ha kiszámolom, hogy 30kWos 3 fázisú motor ellátásához 2,5-es kábel kell, akkor azt jelnti, hogy 3x2,5mm2 es kábelre van szükség.
Programot vagy valami segítséget tudsz ajánlani?
Szia!
A topik címével rákeresel barátunknál, nagyon jó találatokat ad. (mi barátunk a Google) Üdv: Gábor
Sziasztok! Mennyire megbízhatóak az olcsóbb (4-5000 Ft) Fi relék, pl. GMV? Vagy van ajánlott kategória 40A 30mA méretben?
A másik kérdés, hogy a lakás nappalijában és szobáiban nincs védőföld. Fi relé használatával valamennyire biztonságossá válnak ezek a helységek? Természetesen tervbe van véve az újravezetékelés! A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Szia!
Ha a nappaliban és a szobákban használtok védővezetőt igénylő eszközt (pl. vasaló), akkor nagyban növeli a biztonságot az áramvédőkapcsoló. És persze a dugaljba nyúlásos áramütéseket is nagyban mérsékli. De ez tényleg nem helyettesíti az alap érintésvédelmet. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Nehogy pénzt adj a GMV-ért de még ingyen se fogadd el. De még XBS-t sem. Válaszz nevesebb gyártók közül egy árkategóriával fentebbről.
Köszi! Ezért kérdeztem, mondanál egy konkrét darabot? Én nem ismerem őket, nem vagyok jártas benne, csak az árát néztem. 56 nm panelba kellene, villany sütő + a szokásos háztartási eszközök vannak.
Ha a 3db fázison kívül Nullára és Földelésre is gondol, akkor már 5db vezetéknél tartunk
Köszönjük a hasznos kiegészítést, de egy villanyszerelőnek ezt alapból tudnia kell, aki meg nem az, ne foglalkozzon villannyal, pláne ne méretezéssel.
Taki írta: "hogy 3x2,5mm2 es kábelre van szükség"
kadarist: "aki meg nem az, ne foglalkozzon villannyal" Köszönjük a véleményedet a kérdezőzől... csak segíteni akartam neki: nem 3x hanem 5x |
Bejelentkezés
Hirdetés |