Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   287 / 981
(#) elektrorudi hozzászólása Júl 7, 2013 /

Valóban, az én tapasztalatom az, hogy 10-ből 9 villanyszerelő nem ért a pákához. Ezen ne vitatkozzunk, mert elismerem, hogy neked teljesen más a véleményed. ... és tisztelet a kivételnek. Megjegyzem: a villanyszerelőnek nem is kell értenie a forrasztópákhoz! A nagy és pofátlanul nagy profit kérdése relatív. Forrasztott kötéssel nem lehet azt elérni, hogy a villanyszerelő, a saját vállakozásában, a 22 éves zsiguliját lecserélje egy 16 éves suzukira. Kérlek ezt ne szó szerint vedd, hanem kiterjesztve, a lényeget vedd le róla. De ha ilyen jellegű tapasztalatod nincs, akkor egyszerűen hidd el, hogy így van.

Én pedig eredetileg fordkapcs kérdésere reagáltam.

A megrendelők azért nem maguk csinálják, mert ők A MEGRENDELŐK. A céljuk az, hogy a pénzükért a lehető legjobbat, a lehető leggyorsabban megkapják. Induljunk ki abból, hogy attól, hogy nem ők húzzák a drótót a falba, attól még nem teljesen tájékozatlanok. Sokszor állnak elő buta ötlettel, de néha igazuk is lehet...

Igen, leszögezhetjük, hogy szerintem is a helyesen kivitelezett forrasztott kötésben nincs semmi kivetnivaló. De azt is szögezzük le, hogy ezt már sehol a világon nem fogadják el egy villanyszerelőtől. (az előző leveleimben leírtak miatt)

Ha visszaolvasol, látod, hogy a
Idézet:
„a forrasztott kötés nem megfelelő megoldás...”
mondattöredéket fordkapcs kérdésére írtam, aki azt kérdezte, hogyha a két vezetéket összesodorja+összeforrasztja+bedugja egy rugós WAGO-ba, az úgy jó lehet-e? A véleményem továbbra is: nem.
(#) Ge Lee válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 7, 2013 / 1

A sodrott, forrasztott WAGO-s megoldás valóban nem jó. Mindazonáltal a rézkábel normális kötéséhez egyetlen megoldást tudok elképzelni, az pedig a forrasztás. Ha pl. valaki nálam a lakásban ezt máshogy akarná megoldani, azt vagy azonnal elhajtanám, vagy közölném vele hogy köszönöm, inkább megcsinálom magam. A forrasztás az egyetlen olyan kötés, ahol biztosan nem fog megnőni a kötés ellenállása az évek múlásával. Az összes többi megoldás szerintem vicc, gazdaságosságtól vagy szabványtól függetlenül.
(#) Tomi111 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Üdv!

Én is elektrorudival értek egyet. Szerintem egy lakásban/házban semmi helye a forrasztásnak. Régen az összetekert vezeték volt és tökéletes volt! Persze nem vegyesen, alu-réz-tömör-sodrott. (Szülein háza '82-ben lett újraszerelve másfeles rézzel(fater villanyszerelő), simán összetekerve vannak a kötések. Azóta sem volt hozzányúlva sehol, pedig megy róla automata mosógép, stb.) Oké, ma már ezt nem fogadják el. (Volt a rátekerhető rugós összekötő, nevére nem emlékszem, ne azt gyűlöltem akkor.) Szerintem a Wago tökéletes. Itthon az enyémet azzal szereltem, meg még sok másikat. Semmi gond vele.
Na meg amit még utálok, a sodrott kábellal való szerelés egy lakásban/házban. Eltörném a kezét, aki olyat csinál. Én mindig tömör vezetékkel szerelek. Még gipszkarton mögé sem teszek soha sodrottat. Na de ez csak személyes dolog.
(#) TheBartucz válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

kupolfix
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Semmi nemű probléma nincs. Nem értem mit nem értesz, és miért is nem tisztelem én a társaságot? Leírtam, de megteszem újra, szeretném látni a kapcsoló belső felépítését, és gyakorlati felhasználására, egy kapcsolási rajzot szeretnék látni, mivel még nem találkoztam ilyennel.
(#) blackdog hozzászólása Júl 7, 2013 /

Sziasztok!

Én már megszívtam, hogy érvéghüvelyt használtam a WAGO-nál. Soha többet.
Kérdés, hogy hol van még létjogosultsága a hüvelynek? Hiszen ma már a hagyományos sorkapcsot leszámítva minden lemezes vagy kengyeles szorítást használ. Itt szerintem felesleges az érvéghüvely vagy tévedek?
Pl. egy kismegszakítónál minek?
(#) Gabó válasza blackdog hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Mi minden sodrott drótra szoktunk tenni. Legyen az csokis vagy kismegszakítós bekötés. A szálak nem állnak össze-vissza ha nem dugod be szépen a csatlakozóba könnyebb a szerelés, ha meg kell bontani stb.
(#) blackdog válasza Gabó hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Igen, de ha nem húzod meg a csavar megfelelő erővel, hogy a hüvelyt is összenyomja erősen akkor kicsúszhat belőle a vezeték. Pont azért mert olyan erővel húztad csak meg a csavart, hogy segített a vezetéknek kicsúszni. Lemezes/kengyeles csatlakozás esetén elég nehéz eltalálni a megfelelő meghúzó erőt.
(#) Gabó válasza blackdog hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

(#) _vl_ válasza blackdog hozzászólására (») Júl 7, 2013 / 4

Szerintem korrektül kivitelezett krimpelés esetén nincs olyan, hogy a rögzítőcsavar akármilyen meghúzása miatt az érvéghüvelyből kijöjjön a vezeték. A dolog kritikus pontja a krimpelés; ehhez kell megfelelő minőségű fogót venni (ezt azért egy professzionális felhasználó ki kell tudja fizetni - 2500 Ft-ért meg nemigen fogsz jó fogót venni).
Egyébként pont ez az előnye ennek a megoldásnak: megfelelő minőségű szerszámmal kiszámítható minőséget lehet produkálni.
(#) blackdog válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Ebben egyetértek. Nekem ilyen fogóm van: Bővebben: Link
Kicsit állítani kellett rajta, de 0,22 - 6 mm-ig bármit stabilan felhüvelyez.
Amikor kicsúszott a vezeték akkor ez a fogó volt kéznél:Bővebben: Link
0,75 mm2 vezetékről beszélek most. Én általánosan 0,5 - 0,75 - 1,5 - 2 mm2 vezetéket használok. Nem vagyok villanyszerelő.
"Nagyobb" vezetékek esetén 2,5 - 4- 6 mm2 csak a betápot kell bekötnöm itt meg ritka, hogy a villanyszerelő sodort vezetéket húz ki nekem.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
(#) Tomi111 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Üdv!
A jól krimpelt érvéghüvely szerintem tökéletes. Nem lazul meg idővel. Persze jó fogó kell.
Én hasonlót használok( 0,75-től 4-ig jó):
http://www.netszerszam.hu/krimpelo-fogo-t3679.html
Egyszer kell megvenni.
Bár a cégnél az idősebb szerelőt nem tudom meggyőzni, hogy ez jobb, mint a forrasztott vezetékek. A forrasztás idővel meglazul, elég.
(#) pucuka válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Pedig jobb a krimpelés. Ez tulajdonképpen a hegesztésnek egyik fajtája, sajtoló hegesztés. A síma felülettel szemben egy éles barázdákkal ellátott felületet nyomunk össze nagy erővel, (kis felület, nagy erő, nagy nyomás), ennek hatására "összefolynak" az anyagok, és ez hegesztés. Ezért is fontos a megfelelő szerszám használata, mert csak ezzel az eszközzel lehet akkora erőt kifejteni az adott felületen, ami a fémek megfolyását eredményezi. Ha szétbontasz egy krimpelt (sajtolt) kötést, láthatod, hogy a szakadás nem a hegesztett felületnél történik, hanem egy picivel arrébb. Soha nem lehet tiszta felületre szétválasztani.
A forrasztásnál idegen anyagokat használunk, sokkal gyengébb kötést eredményez, mint egy hegesztés. A teherhordó fém szerkezeteket nem véletlenül hegesztik, és nem forrasztják. Még az ún. keményforrasz sem elég erős.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Szó szerint így tanította nekem a krimpelés mibenlétét egy már eltávozott szakember.
Nekem ilyen a krimpelő fogóm. Ez négy irányból egyszerre présel automatán bármilyen érvéghüvelyt 6mm2-ig. Ha megfelelő a huzal keresztmetszet illesztése a hüvelyhez, az többet roncsolás nélkül nem távolítható el.
(#) borcz hozzászólása Júl 11, 2013 /

Üdv.
Hogyan kell megoldani azt a jelenséget mikor földkábelt nem tudok földben vezetni. Kellenek hozzá tartók falra és csőben vagy cső nélkül viszem? Hogyan kell?
Köszönöm előre a segítséget.
(#) zoli_varga válasza borcz hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

üdv!
Milyen célú kábel?
(#) borcz válasza zoli_varga hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

A fogyasztás mérőtől van egy Fi relés leágazás ami a kert végén levő 2 dugaljra és 1 lámpatestre megy. Nincs igazán nagy áramerősség.
(#) zoli_varga válasza borcz hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Amennyiben mechanikai igénybevétel nincs lehet akár bilincselve is. De védőcsőben, csatornában vezetve biztos hogy hosszabb élettartam várható.
(#) ötfelezős válasza TheBartucz hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Hupolfix volt a neve, de végül is majdnem mindegy már.
(#) arnold9897 hozzászólása Júl 12, 2013 /

Hello!
Ötleteket szeretnék.
Gondoltam,hogy csinálok egy kisebb biztosító dobozkát amit a hálózat és a fogyasztó közé kötök be,hogy ne a ház biztosítékszekrényébe kelljen kicserélni a biztosítékot,ha kimenne.
Elég lenne a dobozkába a dugasz és a konektor közé kötni a fázisra egy 5x20as olvadóbiztosítékot?Vagy ez elég gyenge ötlet?
Nagyon megköszönéém a segítséget!
(#) kameleon2 válasza arnold9897 hozzászólására (») Júl 12, 2013 / 1

Szerintem nézz körül a villanyszerelés témában.. Egyébként FKA tábla elég lehet neked. Nyilván ahány fogyasztóra csak szét tudod szelektálni a villamos rendszered - annál jobb, mert például egy izzócserénél nem kell leállítani a nagymosást... Kismegszakítót érdemes inkább használni. Bár van úgynevezett "neozed" foglalatos olvadóbetét is.
(#) arnold9897 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Bővebben: Link

nah.kb egy ilyenre gondoltam én_is..ezt akkor a hálózat és pl._egy mikrohullámu közé lehet kötni igaz?s akk._ebben csapja ki a biztosítékot és nem a ház biztosítószekrényébe?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) mraulajos hozzászólása Júl 12, 2013 /

Sziasztok kedves Szakik!
Mi a teendő akkor, ha 4x10 es kábelen bejön 3x40 A, és én innen tovább Fi relén keresztül szeretnék menni. Mivel 0 nincs, hogy alkalmazhatok Fi relét? Van e erre megoldás? Köszönöm!
(#) fúró hozzászólása Júl 12, 2013 /

sziasztok a wagok közül melyik fajta jobb és erősebb ebben szeretnék segítséget kérnní köszönöm
(#) Szirty válasza fúró hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szia fúró!

Idézet:
„sziasztok a wagok közül melyik fajta jobb és erősebb ebben szeretnék segítséget kérnní köszönöm”

Mi ilyesmiket használunk nincs vele sok gond.
(#) _vl_ válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Szerintem a "4x10 es kábelen bejön 3x40 A" fogalmát kicsit tisztázni kéne, hogy mert ez nem elég pontos ahhoz, hogy lehessen tudni, mi is jön be. Én minimum két különböző felállást tudok ezen mondat mögé képzelni.
(#) kameleon2 válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Be kell húzni az ötödik szálat. Egyébként hosszúságot nem írtál. Nálam is 3x40A van, de a kábel hossza miatt 5x16-os földkábel van. Nekem az óra után van a FI relé az egész házon.
(#) mraulajos válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

3X40 A kismegszakító van felszerelve. Gondoltam, - ha beviszem a Fi relébe a három fázist, valamint a PEN szálat, innen a PEN től a Fi relé előtt lehozok még egy szálat, ez lesz nekem a föld, valamint a Fi relé után a PEN folytatása lesz a nullám. ???
(#) szamóca válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Ez lehet TT, TN-C, TI rendszer. A legvalószínűbb hogy TN-C, de ennek utána kell járnod a szolgáltatónál.
(#) szamóca válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Következő: »»   287 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem