Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   290 / 982
(#) elektros90 hozzászólása Júl 31, 2013 /

Sziasztok. A lakásban a fürdőszobában kötöttem be a lámpát. A fázis cerka kikapcsolt kapcsolónál is világitott. Lemértem multival a fázis és a null közt 115V ot mutatott. Bekapcsolt kapcsolónál 240V ot. Bekötöttem egy 60W os izzót, kikapcsolt kapcsolónál 0V, bekapcsoltnál 230V. Akkor mi is okozhatja ezt

Köszi a választ előre is.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) DJ_Tacee hozzászólása Júl 31, 2013 /

Nehéz volt a témabesorolás, néztem a villanyszerelős témát is, ha a moderátor szerint oda passzol mégis kérem helyezze át, köszönöm! A feladat: lesz egy kitelepülésünk ahol a villamos hálózat légvonalban körülbelül 100 méter távolságra érhető el. A drót végén főleg hangtechnikai eszközök lógnának amik szeretik zabálni az áramot. A kereskedelemben kapható lengő hosszabbítók nevetségesen vékonyak, 1mm2, néha 1,5mm2, a 2,5mm2 kábelek már húzós árban vannak. Mit javasolnátok, hogy oldjam meg a kérdést? Több, párhuzamos 1-1,5mm2 kábel lenne a jobb elosztott terheléssel, nem? Milyen veszteségekkel számoljak? Mivel ezek a drótok nem tiszta rézből készülnek, gondolom az ellenállásuk sem annyi mint amire tanulmányaimból emlékszem (0,016 ohm /m / mm2 ha minden igaz). Hogy számolnátok ki mekkora keresztmetszet szükséges a kommersz kábelekkel 100m hosszon, hogy mondjuk 5-6% veszteséget engedjünk meg? A 10% már nagyon soknak tűnik, az 230V-nál 23V. 10-15V-on belül kellene maradni, nem? Várom a javaslatokat, jelige: költséghatékonyság. köszönöm!
(#) DJ_Tacee válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Áramfelvétel: átlagban 10A-el számolok, de csúcsban kóstolgatjuk majd a 16-os kismegszakítót.
(#) tomikapc válasza elektros90 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Üdv! Nem éjszakai fényes kapcsolóval van dolgod?
(#) elektros90 válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Hello. Nem, sima kettes kapcsoló.
(#) tomikapc válasza elektros90 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Akkor arra tudok gondolni, hogy a csőben több vezeték is fut és kikapcsolt állapotban a lámpához menő vezetékben a többi vezeték miatt indukálódik valamennyi feszültség. Amikor becsavarod az izzót pedig nullpotenciálra kerül az izzószálon keresztül. De majd az okosabbak írnak véleményt.
(#) Gafly válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 31, 2013 / 1

Nem indukálódik, hanem kapacitív úton kerül rá a feszültség.

Ezért szokták azt mondani hogy a multiméternek és fázisceruzának csak ésszel kell hinni...
(#) proba válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Bővebben: Link Szerintem a minimum 2,5mm2 .A hosszot duplán kell számolni, mivel oda vissza megy. A több párhuzamos hosszabbító nem igazán nyerő. Max ha egymástól független szerkezeteket használsz ( világítás egyik , hang a másik.) A lepárhuzamosítás nem igazán nyerő, mert mi van ha útközben széthúzza valaki. (visszafelé is ráz.., állítólag a hosszabbítóba dugott hosszabbító amúgy sem szabályos) Ha ilyenre adtad a fejed az sajna költséges.
(#) maszek0005 válasza elektros90 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Szia! Pont ennek a kiküszöbölésére van,a szabványok előírásai szerint, hogy a fürdőszobába kétsarkú kapcsolót kell használni , ami fázist és nullát is szakít. Üdv: Jani
(#) pont válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

16A, 100m, 2,5mm2 réz, a veszteség 8,6%, ha 4mm2 akkor 5,4% és 3,2Kw átvitt teljesítmény 0,86 cosf mellett.
(#) granpa válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Szia! Privi ment.
(#) erdgab hozzászólása Júl 31, 2013 /

Tiszteletem Uraim!
Egy oldallal előrébb érdeklődtem,hogy a villamos fogyasztásmérő szekrénybe tehetek e egy 230V ajzatot,azóta van változás.A villamos szekrénybe bekerült a polc és a 230V dugaj is,mellékelem a képet.Kérdezném,hogy akkor ez így megfelelő e?A dugaj az elmenő automaták egyikére van rákötve,semmilyen plombált dologhoz nem nyúltam!
Köszönöm!
(#) tomikapc válasza erdgab hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Szerintem senki sem fog szólni érte, és ahogy nézem a dugalj is megfelelő IP védettségű.
(#) Szebence hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!

Egy gyors válaszra lenne szükségem. Villanyszerelés esetén (egész ház újrakábelezésekor) a kötődobozokba milyen csatlakozás elfogadott? Vezetékek összecsavarása, összeforrasztása, valamilyen sorkapocs, stb? Mi célszerű, mi a praktikus / olcsó és jó megoldás? Melyik az ajánlott?
(#) szamóca válasza Szebence hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

WAGO vezetékcsatlakozók.
(#) fordkapcs válasza Szebence hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Szuerintem az oldható WAGO a legjobb, mert merev, sodrott és alu huzalhoz, ill. ezek kombinációjához is jó, és mint a neve mutatja: oldható kötést ad!
(#) Tomi111 válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Üdv!

Jó az oldható wago, de személy szerint nem szeretem. Nekem jobban tetszik a régi beledugós. Egész újraszereléskor valószínű az összes vezeték tömör 1,5-es vagy 2,5-es réz lesz. Meg ráadásul az oldható bazi nagy! Ha több kötés van, elég belegyűrni egy 80-as dobozba. Na de ez csak az én véleményem.

Üdv! Tomi
(#) szamóca válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Lakás kábelezésekor, elsősorban MCu, MbCu kábeleket használnak, ezért a "sima" Wago gyakoribb. Ha Mkh, MTK van valahol, akkor az oldhatós variáns a használható.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) Szebence válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) nzozz hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok!
3 fázisú, 3kW -os körfűrészmotorhoz szeretnék beszerelni motorvédő kapcsolót és nyomógombos indítást. Most csak egy elég rossz állapotú billenő kapcsoló van felszerelve. Először Ganz BH0 hőkioldóra gondoltam, amit mágneskapcsolóra kötöttem volna. De itt kiderült, hogy ez nem túl biztos megoldás, mert lassú. De találtam szinte ugyanolyan áron Telemecanique GV1-M14 6-10A -es motorvédő kapcsolót. Ez már megfelelő védelmet biztosít túlterhelés ellen? Beállítani a P=gyök3*U*I*cos fí képletből kiszámolt áram értéket kell? Érdemes esetleg fáziskimaradásra, fázis sorrend figyelő eszközöket is alkalmazni a motor védelme érdekében vagy fölösleges? Bütykös kapcsolóval megoldható külön feszültségfigyelő nélkül, hogy áramkimaradás utáni visszaálláskor ne kapcsoljon vissza a gép magától? (körfűrésznél nem árt ilyen ellen védekezni) Vagy ez csak nyomógombos ki/bekapcsolással lehetséges egyszerűen?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) pont válasza nzozz hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Csak billenőkapcsolóval nem oldható meg, hogy ne kapcsolódjon vissza. Minél precízebb a védelem annál többe kerül. Körfűrészeknél általában az öntartó mágneskapcsoló-hőkioldó megoldással meg szoktak elégedni. A motor adatlapján lévő I névleges alapján állíthatjuk be a védelmet. Ha az nincs akkor tudni kell a teljesítményt, hogy ez csillag vagy delta, bár általában 3kw az már delta és ekkor az I névleges 5A 0,86cosf mellett.
(#) bambino hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok. Előjáróbán nem én akarom csinálni csak érdekel. Belevágtunk egy tetőtér beépítésbe, addig világos hogy az Elmű a villanyórához eljuttat nekünk 3 fázist. Az lenne a kérdésem hogyan lesz nekem fent ebből áramom, hogyan kell elképzelni? Felhúz a szaki 4-5 kábelt,? ott mit mihez köti hogy legyen nekem áram a lámpákba, konnektorokba? A kismegszakítók az emeleten lesznek elhelyezve, árajánlatok bekérve a szakiktól. Esetleg a neten van erről irodalom? Bocs hogy ilyen amatőr kérdéssel zavarlak benneteket, köszi
(#) kadarist válasza bambino hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia!
Tudod, ez az áram egy olyan dolog, ami vezetékeken vezethető el a felhasználási helyekre, például a lámpához, tévéhez. A többit bízd a szakemberedre.
(#) bambino válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia!
Mint kezdésként jeleztem nem akarom én csinálni, csak érdekel, illetve tisztába legyek a dolgok mikéntjével. Hátha mástól kapok választ
(#) kadarist válasza bambino hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

De konkrétan mire vagy vagy kíváncsi? Vannak kötődobozok, abban kötőelemek, aminek segítségével képes leágazásokat készíteni a konnektoroknak, lámpafoglalatoknak. Mert ugye ez is egy szakma, amit nem lehet egy-két mondatban elmagyarázni. Keress rá a villanyszerelésre a keresőben.
(#) fordkapcs válasza bambino hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Azt, hogy "hogyan lesz neked fent ebből áramod, és hogyan kell elképzelni" több évig tanítják az iskolában a leendő szaki-nak, aztán majd a gyakorlatban is elsajátítja további egy-két év alatt.
De nagyon röviden: megtervezi, hogy mit fog csinálni, és milyen anyagokkal, utána ezeket beszerzi, vezetékeket fog behúzni (esetleg falat vés itt-ott, vagy horonymarózik, vagy a gipszkarton mögé teszi), kötődobozokat épít be, elkészíti a kötéseket, felszereli a kapcsolókat, konnektorokat, stb.....
(#) Dempsey hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok!
Megépítettem egy motorvédő kapcsolást amit csatoltam is. Egy 3 fázisú szivattyú motort kellene védeni vele. Motor nélkül az asztalon jól működik, de mikor bekötöm a mágneskapcsoló elé hogy figyelje a fázisokat és elindul a szivattyú és kiejtek egy fázist a kismegszakítóval, akkor az elektronika nem ejti ki a másneskapcsolóját a szivattyúnak. Továbbra is 3 fázist érzékel, a LED világít mintha minden rendben lenne közbe 2 fázis van csak jelen. Mitől lehet ez? Esetleg valaki megépítette már ezt a kapcsolást? Én arra gondoltam hogy a tekercseken keresztül lehet valami visszatáplálás féleség.
(#) kadarist válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia!
A potméter hatástalan?
(#) Dempsey válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia!
Motor nélkül hatástalan volt, úgy értve hogy nem kapcsolt tőle gyorsabban vagy lassabban az elektronika a fázis kieséskor. Motorral még nem próbáltam.
(#) kadarist válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Én úgy látom, hogy nem gyorsaságot állít, hanem érzékenységet. Nézd át még egyszer a kapcsolásodat.
Következő: »»   290 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem