Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2060 / 3999
(#) gkari válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Bármelyik szerkezetben a túláramvédelem arra való, hogy a nem normális üzemi állapot esetén (túlterhelés, meghibásodás, stb.) leválassza a készüléket a tápoldalról. Nem normális, hogy ez gyakran fordul elő, vagy ha mégis, akkor konstrukciós hiba lehet. Én ezt autós-késes biztosítóval oldanám meg, amit, ha mégis kiold, pillanatok alatt cserélni lehet; kis helyigényű, filléres költség.
(#) iZsolti válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szerintem ilyet keresel. Automata biztosíték
Igaz én eddig csak min. 40A láttam. Nekem kocsiban van ilyen, erősítő táplálásánál használják. De szerintem Autó HiFi boltban nézz szét. Automata biztosíték a neve. De a klasszikus késes biztosíték tényleg olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Baxi hozzászólása Júl 20, 2013 /

Hi Mesterek!

Segítséget szeretnék kérni.
Erről a kapcsolásról lenne szó.
A kérdésem az lenne hogy a sztereo potit ellentétesen kötöm be vagy azonos oladlról. Azaz együtt nő a ellenállás, vagy fordítottan az egyiknek nő a másiknak meg csöken ellenállása?
A "csuszka" közösítve.
Segítséget előre is köszönöm.
Külön kivágtam az emlitett tandem poti bekötését.

poti.jpg

(#) vicsys válasza Baxi hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Azonos irányból.
(#) Baxi válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Köszönöm
(#) enree hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok
Az alábbi kapcsolásban ki lehet cserélni ezeket a "csoda" tranzisztorokat valami ismertebb típusra? Például a 2SD1758-ast 2N2219A-ra, az A733-at pedig BC557-re? Ez van itthon Ja és a ventilátorral párhuzamosan nem kell védődióda?
Előre is köszi: E.

pcventi.gif

(#) kadarist válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szia!
Ez attól függ, hogy hány wattos a motorod. Az elektronikus kommutációjú motorokhoz nem muszáj diódát tenni.
(#) enree válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

2db 80X80-as PC ventilátort kellene hajtson...
(#) vicsys válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Kadarist az össz. áramfelvételére gondolt- szerintem. T.i. el kell bírnia a meghajtó tranyának.
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Én arra gondoltam, hogy a motorra kötött tranzisztor elbírja-e a motor áramát. Ezért kérdeztem a motor teljesítményét, de sajnos ezt még mindig nem tudjuk.
(#) pjg válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

"2db 80X80-as PC ventilátor"
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Itt melyik szám a teljesítményadat, a 80 vagy a 80? A ventilátorra rá van írva a watt, ezt kellene tudni.
(#) vicsys válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Esetleg egy multiméterrel megmérni az áramfelvételét...
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ilyet nem kérek senkitől sem, mert magamból indulok ki, én meg lusta természetű vagyok.
(#) laszlo raduj válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ha nem fontos a latvany , ahogy lasul a ventilator, akor alkalmazhatsz egy tobb alasu kapcsolot , sima diodakal , ilyen markaju, fordulatszam csokento kapcsolot majmoltam le es epitetem meg . Talan anyi kulombsegel hogy nagyobb teljesitmenybiro diodakat hasznaltam , es nem tetem hutobordat ahogy a gyari kapcsolon volt.
(#) laszlo raduj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Nahat, en nem ugy latom , aki lusta nem nyalja at azonal a netett ,hogy gyorsan feldobjon egy linket mindenkinek aki adatlapot nem talal alkatreszrol ,mert lusta keresni ), =))
(#) hibbantpasi válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Itt van pl. :bizti
üdv: hp
(#) enree válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

12V 0,19A Most értem haza
(#) enree válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Köszönöm, de nem szeretnék semmit vásárolni hozzá, azért is kérdeztem, hogy ezzel a két tranzisztorral működik e?
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

A 2SD teljesítmény tranyó. 190mA-re nem elég egy mezei BC..
(#) laszlo raduj válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Konyen bonthato 1db 3-4 alasu kapcsolo, es 8db dioda, enyi az egesz mire szukseg van.Nem kel hozza nyak , se egyebb.
(#) blackdog hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok!

Tudom, hogy hasonló témában van topic, de nem pont az ami nekem kell.
A lényeg, hogy itthon csak 1 fázis van nekem viszont most kellene a három. De nem akarok belőle teljesítményt kivenni. Csak szimulálni szeretném a három fázist.
A miértre egyszerű a válasz. Építettem egy kapcsolószekrényt amibe került egy fázisőr is. A védelemnek szervers része. Nos ennek a működését szeretném csak ellenőrizni és a köré építette védelmet. Nem a helyszínen szeretnék szembesülni azzal, hogy valamit elkötöttem esetleg rossz a fázisőr.
(#) enree válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Nem is BC-t szándékszom odatenni, hanem 2N2219A-t.
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Kiszámoltad a szükséges teljesítményt? Megnézted az adatlapját? hűtőcsillag van hozzá? Mert 1W-ra 187 fokra fog melegedni..
(#) enree válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Igen, ez igaz, de nem kapcsolgatni akarom Automata kell, hogy legyen. Van egy szekrény, sima bútorlapból, abban lakik két darab 2Terrás HD, egy NAS, Router, Print server, kábelmodem, switch, illetve, ezek tápjai. Namármost, ha nyugalom van, akkor nincs melegük, de ha a kis családom elkezd mókolni a winyókon, valaki filmet néz, más zenét hallgat, esetleg töltöget, akkor elszabadul a pokol! Ide kell nekem egy olyan kis kütyü, ami mindig pörgeti a ventilátorokat lassan, hogy azért a standbye-ból származó hő se fűtse őket, viszont ha melegebbre fodul az időjárás odabent, akkor ne hevüljenek túl a cuccok!
(#) enree válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ezért kérdeztem, mert kuka vagyok kocaelektrós, amit tudok azt csak tapasztalatból...
picit sok lesz a 187 fok, nem? Akkor valami nagyobb tranyó kéne oda, ha jól sejtem...
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /

Szia!
Egyszerűen oszd el háromfelé az egy fázist és máris leszimuláltad a három fázist. Gondolom a fázisőr a nulla és a fázisok közti feszültség nagyságát figyeli.
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 / 1

Hello! "Gondolom a fázisőr a nulla és a fázisok közti feszültség nagyságát figyeli." Egy parasztos lehet, de ez azért egyáltalán nem biztos. Vonali feszültséget is figyelhet, és akár fázisszög eltolódást is.. üdv!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Bővebben: Link
Erről a fázsőrröl van szó. HRN-55. Vagyis nem kér nullát.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Ennek én nem ismerem a lelki világát, de mivel nem kér nullát, kapásból vonali feszültséget kér. Az meg nem köthető össze egyszerűen. Avagy három fázis kell, vagy elhiszed hogy működik, és a próbára áthidalod a védelmét.
Következő: »»   2060 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem