Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Két videójel ütközés

Témaindító: febuke, idő: Nov 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) febuke hozzászólása Nov 27, 2007 /

Sziasztok!

A segítségeteket kérném a következő dologban.
Pl:
Van egy szg-ről működtetett képújság ami megy adásban a tv-n és pl.: szeretnék egy időpontban 18 órakor bekapcsol egy dvd lejátszó aminek a jele kiütné a szg jelét tehát csak a dvd jele menne ki adásban.

Tudtok ehhez valamilyen kapcsolást adni.

Légyszíves segítsetek.

Febuke
(#) Kera_Will válasza febuke hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Milenne ha maga gép indítaná a DVD lejáccást is amin a képújság fut ?!?!

Azon 1 ütemező progit futatni avagy az oprendszer saját beépített ütemezője megoldhatná az egészet
folymatosan menne képujság .. aztán leállítaná képujság elindul a DVD jáccás .

Na jó DVD lejátszáshoz vmi ügyes kis parancssori progit használva ami nem olyan csicsás mint egyébb "DVDjátékos" progik de a célnak megfelelne.

Már a win9x-ben is van/volt ilyen ütemezett progi futtatási lehetőség !

DVDjátékos proginak meg ott van pl.: MPLAYER HQ parancsori TÖKÉLETES lejátszó progi ! Bat-elhető lejátszási listát rendelhetsz hozzá stb stb .

mplayer

Sok sikert !
(#) Medve válasza febuke hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Hello, Tehát egy videojel által aktivált kapcsoló kellene? Nem nagy dolog, egy leválasztó, a tisztesség kedvéért egy csúcsegyenirányító, egy tranyó erősíteni, majd egy relé, ami a videójeleket átkapcsolja. Vélemény?? Megjegyzem, hogy ez a fekete képre is kapcsol.
(#) Feri007 válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Idézet:
„...egy csúcsegyenirányító, egy tranyó erősíteni, majd egy relé...”

Én is gondoltam erre. Azonban a DVD lejátszó, ha be van kapcsolva (még nem játsza a lemezt), ad ki videojelet. (menü, miegymás)
(#) hezso válasza febuke hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

arra csinálj cuccot, h 18 orakor induljon el a DVD(mittomen kiadja infran a play jelét, vagy kiberheled a play gombot kintre) és egyidőben váltson a videojelek kozott is. és akkor megoldodik a gond a videoszignal lejátszás előtti jelenléte miatt.
(#) Medve válasza Feri007 hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Akkor ebben a formában ez lehetetlen A PC-n kellene futtatni egy feladatütemezőt
(#) febuke válasza Feri007 hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Köszi a válaszokat de főleg az a gondom, hogy a szg-re hiába van felrakva egy autokikapcs 17.57-kor, van amikor lefagy - tehát nem áll le - ezért a kimeneten ütközik a két jel és és nem látni semmit ill. mind a két jel a kimeneten van. Továbbá eléggé szar a gép ezért van külön dvd lejátszó beállítva. A DVD-k úgy vannak megírva, hogy amint áramot kap a lejátszó rögtön indul tehát ezzel nincs gond.
Csak a szg kizárása lenne a cél.

Én is valamilyen elektronikai kapcsolásra gondolok csak azt nem tudom hogy legyen összerakva.

üdv. Febuke
(#) febuke válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

igen videójel által kapcsolóra lenne szükségem !!!

De azt irtad, hogy akkor is van video jel, amikor azt nem kellene "adásba" kapcsolni :nemtudom: Nem egy időzítő kellene?
(#) febuke válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Tehát az lenne a gondom hogyha 6 órakor elindul a dvd lejátszó - ami ídőzített tápfesz-ről kapcsol be- akkor az éppen kimeneten lévő képújság ami szgr-ről fut tünjön el, csak a műsor menjen.

Akkor kell egy relé, amit az időzített tápfeszed kapcsol, rajta a két videojel.
(#) djmagoo válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Szia!

Akkor egyszerű a probléma megoldása... a DVDből vezesd ki a tápból a +12V-ot. Köss rá (na meg a test közé) egy 12V-os relét (a tekercset). Az alapállapotban zárt kontaktusra add a PC videojelét, a másikra a dvdből jövő videojelet, a továbbmenőt meg kösd a közös érintkezőre. Az árnyékolások (testek) értelemszerűen legyenek közösek... ha elegánsan akarod megoldani akkor az egészet egy fém dobozba építed, 3 db RCA (vagy BNC) csatlakozóval. Namost mikor a DVD megkapja a tápfeszt, akkor a 12V megjelenik, a relé behúz, és átvált a DVD video jelére... ha nem akarsz beleberhelni a dvdbe akkor külső 12V-os dugasztáp is jó persze oda dugd ahol a DVD is van (kapcsolt aljzat...)

Elegánsabban meg lehetne oldani A/V átkapcsoló ICvel is amiket tvben használnak (pl. HC4053...ezzel asszem 4 bemenet közül választhatsz egy kimenetre...)

Üdv!

DjMagoo
(#) Tetye válasza febuke hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

a dvdből kijön egy jel a scarton asszem a 12 es lábon ez meghúzna egy 12v-os relét ami át kapcsolná a videojeledet. Azon akkor jelenik meg a 12 -v amikor bekapcsol a dvd szerintem ez a legegyszerübb...
(#) Szetya válasza febuke hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

És ha a szgéppel kapcsolnád a videojelet?
LPT timer
8 kimenet, innentől a fantáziádra bízva mit s hogyan kapcsolsz ki/be.
(#) febuke válasza Tetye hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Köszi a választ, tudnál esetleg valamilyen kapcsolási rajzot küldeni hogy kell a relét bekötni, a scarthoz mert én amatőr vagyok.
(#) _JANI_ válasza febuke hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

<< ITT! >> megtalálod a szükséges infót.
(#) Tetye válasza febuke hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

hali itt van bocsi csak nem voltam erre meg át kellet nézzem mert már rég foglalkoztam ezzel..
itt a rajz nem vok tuti paintal progim meg nincs fent mert szara tápom és aszony gépét taposom most ..
de a lényeg hogy figyelj a lábkiosztásra!!!
a 8 as nem a 12 es a 12v+ szal azt kötöd a rellé + lábára a - lábára egy gndt a scart ról pl a 4es láb az audio gnd de a ház is az normál esetben...
legyen a relével párhuzamosan egy dioda pl 1N4148 hogy ne legyen baja a dvd nek ha elenged a tekercs és vissza rug. a relére meg mehet a 2 bemenet ha megy a dvd akor huz ugy kösd hogy akor legyen az a kimeneten ha nem megy akkor elenged az legyen a sz.g.
sok jot hozzá!!
jah a relé: 12VDC ne valami iparit lehet aniyt nem birna el...

Scartf.JPG

(#) Medve válasza Tetye hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

hello:
"Azonban a DVD lejátszó, ha be van kapcsolva (még nem játsza a lemezt), ad ki videojelet. (menü, miegymás)" tehát a kapcsolófeszültség is megjelenik még a műsor előtt, megaztán mekkora a terhelhetősége ennek a kimenetnek? Szerintem nem ártana egy erősítő...
(#) Tetye válasza Medve hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

de az kell neki hogy bekapcsolva jöjjön ki..
STAND BY ban nem jön rajta.. csak ha a dvd nem indul el magától most nem mind1 hogy csak play-t nyom vagy mellé egy on-t is? amugy némelyik stbybol fel kell playre... addig ok de csak késleltetve kapcsol ki legalábbis az enyém és régen ugyan ezt csináltam csak videóval azt beálitottam 4kor play ezzel stbből felált és elinditotta a kazit lement akkor stby ba vissza tért 5 percen belül és vissza tekert...
szal elvileg jónak kéne lenni... ha stby ből fel áll a dvd je play gombra

(#) febuke válasza Tetye hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Köszi a választ, bocsi dem ég 1 kérdésem lenne - ha lehet - Szerinted a videó jelet valamint a jobb és ball hangot mind egy-egy külön relére kell ráköttni?

Febuke
(#) Tetye válasza febuke hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

nem kell neki külön rellé 1db elég csak legyen 3pár váltó érintezője..
képbe1 képbe2 képki x2 mert GND és melegpont audionál bejobb1 bejobb2 kijobb, ue ballal + a gndje ennél a két oldal közös.
(#) HardIgény válasza febuke hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Tetye kolléga kapcsolása teljesen tökéletes. Nálunk is működik így DVD, a scart 12 voltos vezérlőjele kapcsolja át a relével a dvd kép-hangját. De arra tényleg figyelni kell, hogy a relé valamilyen kis áramfelvételü legyen. Tipust nem tudok, de az álltalam használt 12mA-t vesz fel, ezt bőven meg tudja hajtani a DVD. Igaz ez a relé csak két áramkört kacsol: kép és mono hang, de sztereo hanghoz kettőt is nyugodtan be lehet kötni, nem tudom, hogy ilyen kis áramfelvételü relében van e négyes (4-6-os relét nagyobb áramfelvételüben láttam eddig). Egy ilyen kapcsolást össze lehet forrasztgatni a levegőben is, szigetelőszallaggal jól körbetekerve, bár én is inkább szépen bedobozoltam, videó-hang ki-bemenettel, meg vezérlőjel bemenettel.
Másik megoldásomban szintén DVD-t kapcsoltam be egy időzítő órával, a lemez nekem is teljesen menü mentes volt, tehát a DVD ha megkapta a 220V-ot elkezdte lejátszani a műsort. Az időzítő órára rá volt dugva még egy egyszerű 12V-os kis tápegység, ilyet mindehol (Tesco- praktiker-Médiamarha stb.) lehet kapni, és ez kapcsolta a relét. Az időzítő óra bekapcsolási ideje olyan hosszúra volt állítva, mint a DVD-n a műsor hossza, igy a végén szépen visszakapcsolt a számítógépre.

3-madik megoldás, amit most használok: írtam egy saját képújság lejátszó programot, amiben ugyan DVD-t nem lehet lejátszani, de gondolom DVD-t mindenki be tud olvasni a számítógépbe avi(divx) vagy mpeg formátumba. És ezeket már lejátsza a képújság oldalak között is, meg időzítve is.
cím: hardigeny.fw.hu
Itt még a DVD beolvasás is le van írva ha az nem menne. A program működéséhez min 500 Mhzes gép kell 1GHz-cel meg már szépen fut.
(#) dbase válasza HardIgény hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Én azért nem ajánlom a scartos áramkört, mert bemegy az ipse bekapcsolja a dvd-t rögtön meghuz a relé és adásba megy a dvd rekláma pl dimarson felirat(ami nem szabad!! helyben is volt belőle probléma, álcázott hirdetés néven) és amíg a dvd betölti a anyagot addig kimegy adásba, meg a elő kép is stb.
Kézi kapcsolo kell oda jacksi vagy mi a neve.Nálunk is a helyi tv-nél úgy csináltuk meg egy ideig.
Vagy ha teljesen időzítve akarod, akkor veszel egy programozható 230v os időzítős kapcsolot olyan lcd-st, és annak vezetd ki a reléjét és raksz másikat rá.Nálunk 11kor így kapcsol át a fashion a "volt" privát Goldra a kábeltv-n
(#) febuke válasza Tetye hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Szia Tetye ! Köszönöm a segítséget.

Sajnos csak 3X1 váltó relét kaptam az utolsó kérdésem még az lenne hogy ugye ezekkel is meg lehet oldani a kapcsolást??? - az alapján amit küldtél-

febuke
(#) Tetye válasza febuke hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

persze... csak legyen túl nagy az áram felvétele ahogy
HardIgény is irta ha a tied is 12mA körüli akkor semi extra... rá teheted a 3at de én ez esetben már inkáb kiegésziteném külsö táppal de valószinű hogy birja
Bővebben: Link
(#) febuke válasza Tetye hozzászólására (») Nov 30, 2007 /

Sajnos az enyém 0,5 A (500mA) áramot vesz fel ez pedig túl nagy.

Lehet ezzel valamit kezdeni?

(#) Tetye válasza febuke hozzászólására (») Nov 30, 2007 /

darabonként 500? bár tök mind1.. az sok, mit vettél ? autóba indító rellét??
ott van amit belinkeltem neked az tökéletes kapcsolja az összeset amit kell nem is zabálja le a gatyád
vegyél egy olyat az a leg egyszerübb..
eből meg épits valami mást.
(#) febuke válasza HardIgény hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Hello Hardigeny!

Letöltöttem a képújság progit, de nekem a jpg és a jpeg fájlokat sem jeleníti meg.

Valamit még állítani kell a leírtakon kívül.??

Egyébként szuper progi

febuke

(#) febuke válasza febuke hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Bocs,az előzőért én voltam ügyefogyott !!!

febuke
(#) HardIgény válasza febuke hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Örülök, hogy tetszik.
Ha valami fejlesztési ötleted lenne hozzá, jelezd emailben.
Üdv
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem