Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszi, ez lesz a nyerő azt hiszem. Vajon mekkora az alapzaja? A mostani aktív hang(falam)sugárzómból azért száműztem az erősítőt, mert sistergett.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
Sima tápja van vagy szimmetrikus? Van előtte előfok, hangszínszabályozó stb.? A lényeg, hogy a hangszóró - pontját ne a panelról, hanem a puffer negatívjáról vidd, a jelföld pedig csak a végfok bemenetén találkozzon a táp földjével. Ha van előtte egy hangszínszabályozó ami ugyanerről a tápfeszről (leosztva) megy, akkor ez a dolog már nem működik, ennek ellenére nekem a legtöbb végfokom így volt kialakítva, és gond nélkül mentek, semmi zaj vagy brumm, és nem is gerjedtek. Egy 2.1-es 2030-al egyszer én is szívtam (mindhárom végfok egy nyákon volt) , de az előző hozzászólásomban leírtak megoldották a problémát.
Árnyékolt kábelt csak a kis szintű (bejövő) jel vezetésére kell használni, máshova nem.
Ezt az IC-t is az olcsóbb (1500-2000Ft körüli) PC hangszórókban alkalmazzák, hogy mennyire zajos vagy sem arra már nem emlékszem. Amit legutóbb javítottam abban a puffer volt kiszáradva (ami miatt kegyetlenül brummos volt) , más baja nem volt.
Sziasztok!
Egy régi Sony erősítőben (TA-AX3), amit javítanom kellene, inverteres táp van, ami megfeküdt. Méréseim szerint a 2SC2440-esek rövidek benne. A kérdésem az lenne, ismeri e valaki, és mit lehet esetleg a helyére tenni. A gugli kb. 100 félét felsorol, más esetben próbálkoznék is, de inverteres technikában nem tudom mennyire lehet szabadon tapogatózni ilyen téren, mert nem nagyon volt dolgom ilyesmivel. Egy-két autós erősítőt javítottam, de ott ugyebár FET-ek vannak inkább. Várom a javaslatokat! (S.M. van!) Köszi
Javítom magam! A 2SC2440-ek voltak benne, a rajzon 2SC2542 szerepel. Szóval már előttem is bütykölte valaki. Mindegy, a kérdésem nem változott. Mit javasoltok helyettük? Ezeket nem lehet fellelni. Mondjuk, ha lehet, maradnék a "gyárihoz" közelebbi verziónál, azaz a 2542-nél, ha lehet.
Köszi A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
A tápja egy 12V 3A-os laptoptöltő, előtte nincs semmi. Mellékeltem pár képet.
Teljesen mindegy mit raksz bele, a lényeg hogy mindkettő egyforma legyen, és tudjon legalább 400V/5A-t. Tehetsz bele PC tápból bontottat is, új esetén MJE13007-et szoktam venni, az 8A-es, és árban is egész jó (lomex-ben 142Ft).
Valamint lehet ott még más hiba is, tehát az indítással körültekintően kell eljárni (áramkorlát).
A jelet árnyékolt kábellal vezesd a bemenetre, és a hangszórók GND-jét ne a nyákról vidd, hanem a táptól közvetlenül.
Idézet: „Tehetsz bele PC tápból bontottat is, új esetén MJE13007-et szoktam venni, az 8A-es, és árban is egész jó (lomex-ben 142Ft).” Szia! Bocs hogy közbeszólok, de ez pc táp primerének is megfelel ha kettőt teszek bele?
Igen, ezzel a típussal szoktam őket javítani.
Ok köszi , ha így is búgni fog akkor inkább megszokom
Lehet, hogy a tápod miatt csinálja ezt. Nézd már meg légyszi egy stabil 12V-os megtáplálással, mondjuk dugasztáp vagy kis trafó graetz híddal és 2200µF pufferrel minimum.
Laptoptöltő a tápja, az tuti jó (legalábbis szerinten:crazy
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
Egy próbát szerintem akkor is megérne, hiába jó a táp... Kapcsiüzemű gondolom, meg ezeknek a szűrésére meg hasonlók nem igen fordítanak rá mert laptop töltésére felesleges.
Ha jelforrás például egy PC ami földelt akkor valószínűleg a laptop töltő is földelt és amiatt alakul ki hurok.
matyusz A kapcsolóüzemű táp nemlehet brummos, ez 100%, hogy a földelés miatti hurok lesz. És a digitális áramkörök, mint egy laptop még jobb szűrést igényelnek, mint egy szimpla analóg erősítő. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Hát pedig soknál a magas freki belehallatszik a hsz-ek be, nade mindegy. Akármilyen cucc legyen az akármilyen kábellel, földhurok meg határban sincs.
Hali!
Az erősítő többi részét már "átkutattam", a táp bemenő oldalán, ahol a 230V-ot egyenirányítja, ott elszállt 2 teljesítménydióda, valamint egy 75ohm-os 5W-os ellenállás, és természetesen az STK2230, ami az invertertől kapta a pofont a másik oldalon, gondolom ahogy elbillent a táp. Érdekes viszont, hogy az STK-nak csak az egyik fele sült meg... Miután lebontottam a tokozását, az IC szerinti jobb odal. Még egyszer a biztonság kedvéért végigmérek mindent, amit csak tudok, és ha mást nem találok, megpróbálom az MJE-t. Ha valami mégsem stimmel, jelentkezek. Köszi Üdv Norbi A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Ez egy ökörség, a kapcsolóüzemű cuccok magasabb frekvencián üzemelnek, mint a hallható tartomány nekem a hangerőszabályzóm is kapcsolóüzeműről ment és az alső freki 35KHz-en volt -95dB-en, ráaádsul még terhelve sem volt, és a csávó erősítő IC-t hajt róla, kizárt, hogy amiatt legyen brummos, mert terheléskor emelkedik a frekvencia. Két külön ponteciálon vannak leföldelve és ez hurkot okoz, egyértelmű, hogy mi a gond nála.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Találtam itthon nagy hirtelen pár lehetséges megoldást, ezeket anno vmi kapcsolóüzemű tápból bontottam, csak most jutott eszembe, hogy elraktam őket.
Légyszi nézd meg ezeknek az adatlapjait, hátha valamelyik jó lenne esetleg: BUL38D (5A) BUL39D (4A) BUL59 (8A) BULB39 (4A) Gondolom az 5 és a 8 amperes jöhet szóba. Azért nézz rájuk légyszi!
A BUL38D-t elnéztem, az 10A-es...
Még jobb! Ha jó...
Most vettem észre, hogy abban a pdf-ben, amiben az előbb néztem a 10A-t, ott el van írva, mégiscsak az 5A az igaz.
Viszont van egy feltehetően ostoba kérdésem. Ezek az inverteres tápok csak akkor indulnak, ha terhelés van rajtuk, jól tudom? Mert beletettem időközben a BUL59-et, lekötöttem a tápvezetékeket a panelról, és semmi... Bocs az amatőr kérdés miatt, hagyományos tápokban otthon vagyok, de ezek eddig nekem valahogy kimaradtak.
Beletettem a BUL58-at. Bekapocsol, szól, örül.
Azért ha hosszabb távon megint elszól a táp, akkor inkább az általad említett cuccot teszem bele. Most ezzel jelenleg megy. Köszi a segítséget!
Erre csak rajz (talán kép) alapján lehetne mondani bármit is. Létezik olyan is ami csak terheléssel indul el, hogy a szóban forgó táp milyen nem tudjuk. Még egyszer: bármilyen 400V/5A-nél nagyobb tranyó jó bele, tönkre nem ezért fog menni, hanem az áramkorlát hiánya miatt.
Sziasztok! a Segítségeteket szeretném kérni,hogy ebbe a kapcsolási rajzba melyik az az ellenállás,amelyiket trimmer-re cserélve tudnám állítani a kimeneti ofszetet,mert jelenleg 0.04v,és az kissé sok.Talán a VR09-1.8k-val?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Szia!
Ez a 40mV-os érték azért nem rossz. Észrevetted a hiányzó pöttyöt?
Mikor mérted a kimeneten a feszültséget?
Termikusan stabil állapotban volt-e már a végfokozat? Értsd: üzem-meleg állapot. A 40 mV egyébként nem sok. Nem is érdemes piszkálni. A Bemeneten található differenciál erősítő tranzisztorait célszerű összeragasztani. (pl. pillanatragasztó, zsugorcső...) A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Ebből a kapcsolásból 2 db vég panelom van,és a másikon csak 0.02v a kimeneti DC,és szeretném levinni ezt is olyan szintre.Elnézést milyen pöttyről beszélsz?nem értem pontosan.
Igen üzem meleg állapotba mértem.
A rajzon hiányzik egy összekötés. A VT16 kollektorát és a VD25 anódját össze kell kötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |