Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1376 / 2522
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Talán az ellenállások szórásából adódhat ez a kis el térés?
(#) sny válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Abból is, illetve a tranzisztorokat válogatni kellene. Főleg a diff. erősítő tranzisztorait. Én nem tökölnék vele. Ekkora DC offszet nem okoz problémát sehol....
(#) sny válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 24, 2013 1 /

Egyébként én VR22 helyére próbálnék be egy trimmert.
(#) Beringer 600 válasza sny hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Rendben,köszönöm a segítségeteket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Júl 24, 2013 / 1

Az a nyugalmi áramot állítaná, nem pedig az offsetet.

Kicsi, +/- 100 mV körüli, változtatható feszt kellene egy poti közepéről, mondjuk egy 1M- keresztül beadni a V1 bázisára.
(#) Koncsar válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Szia! Én is úgy érzem ahogy írod, nem okozhat brummot az a táp.
(#) Beringer 600 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Igen a kimeneti DC-t szeretném állítani.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Igen, értem. Azért írtam, amit írtam. Esetleg cserélgetheted a bemeneti diff. pár tranyóit, akkor kisebb ( vagy nagyobb ) lesz a kimeneti offset. De ha ezt csak egy hangerősítőnek használod, akkor én nem nyúlnék hozzá, jó az úgy ahogy van. Ha ez valami műszerféléhez lesz, az már más kérdés.
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 24, 2013 1 /

Igen, állítja a nyugalmi áramot, ezáltal más munkapontba kerülnek a végtranzisztorok, csökkenhet a DC offszet. Egyébként a tied a korrektebb megoldás. VT06? (vagy 05- olvashatatlan) bázisára is lehet adni kismértékű DC-t ugyanezzel a megoldással.
(#) Beringer 600 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Én csak erősítőnek használom a számítógéphez.
(#) Buvarruha válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Ráadásként kihagytam, hogy a kapcstáp trafója alkalmatlan 50Hz távitelére, max annyira alacsony amplitúdóval, hogy annak jelentősége nem lehet.
(#) elektro777 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Hello!
Köszi a válaszod, szóval most jutottam el az általad linkelt Monster erősítő megépítéséhez és annyi kérdésem lenne hogy a TL431 melletti 12,7K ohm-os ellenállásérték az kritikus vagy helyettesíthetem 13K ohm-al vagy rakosgassak össze egy ilyen ellenállást?
Illetve Hestoren nem találok 0,56 ohm-os 5W-os teljesítmény ellenállást, megfelel helyette 0,47 vagy 0,68 ohm és ha igen melyik?
Köszi előre is!
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Igen, erre gondoltam, nem is értem miért írtam V1-et,amikor nincs is olyan a kapcsolásban...

Egyébként, én tennék emmitterellenállásokat a bemeneti diff. párhoz. Az is szimmetrizálná ezeket a tranyókat. Talán nagyobb lesz a THD, hiszen csökken a nyilthurkú erősítés, de a TIM biztosan kisebb lesz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Ez attól függ, hogy milyen az a kapcsitáp. Ha szabályozatlan, akkor nagyon szépen átlátszik a szekunder oldalra a primer oldali brumm, ezt látja az utánna kötött erősítő is. Vagyis lehet jó nagy puffert a kimenetre kötni. Persze, az más problémákat vet fel. Ha meg szabályozott, akkor a szabályozási tulajdonságok határozzák meg, hogy mennyi 50 ( pontosabban 100 ) Hz-es összetevője lesz a kimeneti fesznek. De jóval kisebb lesz.
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 24, 2013 /

Sziasztok!

Különböző tápegységek hatását vizsgálom A osztályos erősítőkre és találtam egy érdekes megoldást, de nem igazán értem, hogy hogy működik. A második rajzon a zaj kijutását a kimenetre úgy próbálják megoldani, hogy megfordítják a polaritást. Valaki érti, hogy mi is történik pontosan?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013

2.png

1.png

(#) Buvarruha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /

Ezek mind szabályzottak, a feszültségnek pontosnak kell lennie. Inkább erősítőknél szoktak használni szabályozatlan tápot.

Valójábam arra akartam kilukadni, hogy az 50, ( pontosabban 100 ) Hz-es összetevő nagyon is átmegy egy ferrit trafón, ellentétben a korábbi állításoddal.

Kérdés, hogy mennyire, ha okozhatna ilyen mértékű burmmot, akkor nem csak a kapcsolóüzemű trafók lennének ilyen picik.

Hogy mennyire megy át? Ha a kapcsitáp bemenete 100 Hz-cel változik a 0 és 325 V között, akkor annyi fog átmenni. Vagyis, ha egy pufferelés nélküli, csupán csak kétoldalasan egyenirányított feszt lát a táp bemenete, akkor az is átmegy, feltéve, ha elég magas frekvencián kapcsolgat a táp ahhoz, hogy ne telítsen be a trafójának a vasmagja.

A szabályozott tápok ebből a szempontból annyival tudnak többet, hogy a bemeneti hullámosság mélypontjain megnövelik a kitöltési tényezőt, hogy mégis kijöjjön a tápból az adott feszültség.

( Te kategórikusan kijelentettél valamit, erre írtam, hogy nem így van. )

Terhelés alatt nem megy át, lehetetlen. Ja de , már értem.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013

Ha érted, akkor jó.
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 25, 2013 /

Helló.Az lenne a kérdésem hogy van itthon egy már élesztett orosz gitárerősítő(pontos típust nem tudok) és eddig tökéletesen szólt,de mióta az elejében (trafóról üzemel) a primer oldalon kicseréltem egy Grimm lámpát azóta mikor mindig ki és bekapcsolom egy hatalmasat lök a hangszórón.Ez vajon mitől lehet az a régebbi típusú grimm izzó valami lágyindítóként szolgált volna a trafónak?Akármilyen válasz jól jönne.És köszönöm előre a jövőbeli válaszokat.
(#) zolika60 válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Grimm az a meseíró, a lámpát glimmnek hívják. Ha azonosra cserélted nem értem a problémát.
(#) szikorapéter válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Hát az ujjabon amit boltban vettem van egy nagyobb ellenállás is (100K).A régi amit leszereltem az alapvetően nagyobb volt és azon semmi külső alkatrész nem volt csak maga a glimm.A régivel a kapcsolási rajzot mellékeltem.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

bocsánat a kapcsolási rajzot nem töltötte fel.(már mellékelve)

kapcsrajz.jpg

(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia! Kiderült mi a hiba az erősítőnek. Elvittem egy szakemberhez, és kiderült a 2db nagy puffer nem jó. Nem tudod honnan tudnám beszerezni? 2db 10000uf 100votos kellene. Azt mondta a szakember hogy ilyen nagyságút szerezek be mert ha kisebb az nem biztos, hogy olyan az értéke azt mondta sok a hamisítás. Ami benne volt annak a magassága 10cm átmérő 4cm. Néztem egyet, szerinted ez jó lenne?

http://www.hestore.hu/prod_10030632.html

Köszönöm előre is a segítségedet.
(#) Koncsar válasza at22 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

http://www.ebay.com/itm/1-x-NIPPON-100V-10000UF-Electrolytic-Capaci...9987b1

Vagy ha van 2 hét várakozási időd akkor innen is jó.

Üdv:K.Gy
(#) at22 válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia! Köszi a segítséget de az nekem sok idő.
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia! Sikerült kideríteni mi tette tönkre a kondenzátort? Az, hogy rosszak eddig sem volt kérdéses. Az izzót azért ajánlottam, hogy mérhető legyen a rendszer.
Ha teljes biztonsággal állítható, hogy minden hiba el lett hárítva, csak akkor építsd be a kondenzátort, és eszedbe ne jusson áramkorlátozó nélkül direkt áram alá helyezni, még egy pillanatra sem!
A kinézett típust megfelelőnek tartom, magam is használok ilyet.
(#) Buvarruha válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Azért a az ilyen kondiknak nem szokásuk csakúgy tönkremenni, szerintem erősen kérdéses és a lényeget is feltárhatja a hibájuk oka.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
Következő: »»   1376 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem