Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ez a beszámoló nem sok jóval kecsegtet.
Azért ezekben van hő rendesen, szerintem nem elképzelhetetlen, hogy kiszáradtak az elkók, manapság ez a divat, amilyen jóféle kondenzátorokat gyártanak. Ez megmagyarázná, miért nem ütötte ki a biztosítékokat. Lehet, hogy a végfoknak nincs is baja?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem,hogy üzleteltem egy SHARP optunica sm-3000-es erősítőt hibásan,az egyik oldallal volt probléma,Na most sikerült életet lehelnem bele,miután egy két ember elvérzett vele,és az a gondom,hogy a javított oldali végtranyók jobban melegednek,mint a másik.Az eredeti végek,2sa757,és 2sc897.Sajnos nem beszerezhető,és be raktam ezek helyébe KT818GM-KT819GM.A nyugalmit állító trimmert akárhová próbáltam állítani,nem reagál az állításra. A kimeneti DC 0.01vTudnátok nekem ebbe segíteni?Köszönöm,Zsolt.
De van, az már korábban is kiderült, viszont kapcsolóüzem mellett is éppen határeset lenne a haláluk ennyi idősen. Nem azt mondom, hogy nemmentek tönkre, az a kérdés, hogy miért. Persze lehetnek hibás darabok, ki is száradhattak, de pont mind a kettő egyszerre?
Szia! A szerelő azt mondta, hogy ezek 120voltot kapnak és annyi, hogy lehet ment 10 évet és ennyit bírtak nem bírják már a terhelést azt is mondta nem érti miért nem tett bele a gyártó megfelelőt. Nem zárlatos, nincs kiszáradva a kondi, az egyiknek az alján látni, hogy fel van puklisodva a szigetelés. Végfok részel nincs baj azt mondta. Azt mondta hogy ugyan ilyen nagyságút szerezek be ami benne volt 4cm átmérőjű, 10cm magas. Miért számít a nagysága? Nem elég a értéke hogy megegyezik?
Picit paranoiás a szerelő és oké, ezek a samwha kondik tényleg szarok, nálam is megdöglött kettő 4 hónap alatt..
Valóban vannak hamis kondik, de ilyeneket eBay-en lehet venni kínaiaktól, ha boltban veszed, nem lesz hamis. Amiket ajánlottak nippon kondikat érdemes lenne beléjük fektetni, mert azok tényleg minőségiek.
Szia! azt még elfelejtettem, hogy csak az egyik rossz, de jobb kicserélni mind a kettőt.
Na meg lett a baj,sajnos nem jók bele a kt818-819 vég tranyók.Az eredeti vég tranyókat át tettem a javított oldalhoz,és ott nincs rendellenes melegedés.Bele próbálok egy pár mj15003/15004 párost,remélem ezekkel nem fog melegedni.
Szia! Voltam egy alkatrészesnél ahol meg lehet rendelni hozzá a kondit. Kérdezte tőlem mi a baja ezeknek a kondiknak mondtam hogy szakember mondta nem jó ki kell cserélni a végfokból már mint szerelő által mondva nem bírja a 120v voltot de azt én se értem hogy lehet 120volt amikor a panelon rajta van ,hogy +70v -70v (2x70v) megy be dióda után . Kimérte nekem és azt mondta nincs semmi baja veszi a töltést. Ja meg azt is mondta hogy mehet ott 120volt amikor 100voltos a kondi. Mondta ki volt az a hülye aki mondta nekem. Mondtam, hogy egy rendes szakemberrel nézettem meg 23éve csinálja. Amikor haza jöttem egy 120wattos trafóval be egyenirányítottam 2x13voltal, rámértem és 2x23volt jött ki.
Most már nem tudom kinek higgyek vagy mit csináljak.
Te jó ég! "Veszi a tőtést." A bótosod nem hallott még arról, hogy a kondenzátornak van névleges kapacitása, szivárgása, ESR-értéke (soros helyettesítő ellenállása) ami az idők folyamán megváltozik, és nem épp a jó irányba?
Ki kell mérni rendesen a kondikat, és a mért értékektől függően dönteni a szükséges cseréjükről.
Hát akkor biztos igazat mondott a szakember, hogy ki kell cserélni őket. Én néztem egy 120wattos 2x13v trafóval be egyenirányítottam a dióda híd az 6A-os volt, és ki adta rendesen a kondi után a dc 2x23voltot. Vagy ilyen kis feszültséggel nem hibázik?
Sziasztok! Na a következőt csináltam lehúzgáltam a 2x56voltot a panelről a 2db puffer az ki volt már véve a panelból. Megfogtam és be egyenirányítottam így simán. A képen látni, hogy hogy csináltam. Bekapcsoltam és megint hülye krepegő hangot adott meg szaglott ki is kapcsoltam egyből. Nem sütöttem ki lehúzgáltam a zsinórokat róla és megszagoltam őket. Az egyik szaglott, a másik nem. Műszerrel rámértem dc-be amelyik szaglott 00,7v a másik pedig 66-67volt-ott mértem. Így már biztos, hogy az egyik kondi ****?
Köszönöm a válaszokat előre is. Ejnye! A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Lehetséges diódahíd hiba is. Csak egy trafóra kösd a diódahidat, utána rakj be egy kondenzátort, majd cseréld ki a másik kondenzátorra.
Előtte kisütött állapotban rá kellene mérni legalább egy multiméterrel (szakadásvizsgálat), hogy nem zárlatos-e a kondenzátor.
Ha két transzformátorod van, akkor ki kell alakítani a két független szekunderből egy közös pontot.
Méghozzá fázishelyesen. Ezt úgy lehet kimérni, hogy megméred a transzformátorok üresjárati feszültségeit, majd az egyik kivezetést közösíted a másik trafó egyik kivezetésével. Ez lesz a földpont, vagy GND. A későbbiek során ehhez képest kell mérni. A transzformátorok bekötése akkor helyes, ha a földponthoz képest a szabadon lévő kivezetéseken AC módban ugyanazt a feszültséget méred, míg a két szabadon maradt szekunder vezeték között az egységnyi feszültség kétszeresét. Ha a két szabad kivezetés között csak pár mV-ot mérsz, akkor nem fázishelyes a bekötés, fel kell cserélni az egyik transzformátor kivezetéseit.
Szia! Ez egy gyári végfok és úgy kötöttem be ahogy volt gyárilag csak nem a panelba hanem szabadon, hogy megnézem jó-e most a kondi vagy nem. de szerintem rossz az egyik kondi.
Rá mértem szakadás mérővel a 2db kondira amire feltételezem hogy rossz ott mutat a műszer a másik amelyik jó ott nem mutat semmit.
Ha nem változik a multiméteren az érték, akkor sanszos, hogy a fegyverzet átütött, a kondenzátor zárlatos.
Csak nagyon felületesen követem a kondi témát, de ahogy Te próbálod a megoldást megtalálni, az elég vicces.
Ezek a nagy elkók, ritkán mennek tönkre. Nem kizárt, de kevéssé valószínű. Hosszú idő alatt, a kapacitásuk szokott csökkenni, de ezt aligha veszi észre egy normál felhasználó. Tápegység puffernél, a szivárgás és az ESR is másodlagos kérdés szerintem. Egyedül zárlatra kell megvizsgálni, illetve ahogy a boltosod mondta, nagyon könnyen tesztelhető, hogy feltölthető-e. Egyenfeszültséget kötsz rá, políritás helyesen, majd ezt leveszed róla, és egy pár mA-es terheléssel ki kell sütni, ami nagyjából néhány 10 másodpercig kell tartson. Ha ezt "tudja" a kondi, akkor az működőképes. A feszültségekbe kár belebonyolódnod. A trafó váltófeszültségének az effektív értékét méri a műszered, a kondival viszont már csúcsértéket mérsz, ami 1,41-szer akkora elvileg. A kondi max feszültségét azért nem célszerű átlépni, mert itt már a dielektrikum jó eséllyel át fog ütni, azaz zárlatos lesz a kondi. De ismét mondom, a pufferek nem szoktak elromlani, nagyon stabil alkatrészek.
Szia! Nézd már meg hogy jó kötöttem össze dupla trafóval? Itt a rajz.
Ha az AC 0 a tekercsek kezdő kivezetését jelenti, akkor nem jól kötötted.
Alkotó és sny jól elmagyarázta, ezek szerint járj el.
Szia! Ugyan úgy kötöttem be mint gyárilag volt benne. Igen azok a szekunderek.
Nem a szekunderrel van gond.
Az egyik tekercs kezdete, a másik tekercs vége kivezetést kell a közös GND pontba kötni. Ez ami nagyon fontos, nem lehet a kivezetéseket felcserélni.!
Ezt rajzolni nem lehet, mivel a trafó kivezetése a fontos, ezt nem látjuk.
Meg kell állapítani a két szekunder tekercs k. és v. kivezetéseit. Ezt syn érthetően leírta, hogyan kell, olvasd el figyelmesen. Kösd össze a két szekunder egy-egy kivezetését és mérj a fennmaradó másik kettőn feszültséget, ha ott meglesz a feszkó jól kötötted és a közös kivezetést kösd a GND pontba.
Azon sem lepődnék meg, ha az egyik kondi AC-t kapna. Mivel alacsony fesszel mindkettő jó volt kizárt, hogy nagyfesszel 0.07V lenne rajta.. Amit a 120V-ról beszélt a szakember az ökörség az 100%, nem is értem honnan vette. Ha azt is feltételezte, hogy a táp nem szimetrikus, akkor is 70V lenne, vagy 140, nem 120..
Na egy trafón 4 kivezetés van. Van egy fekete(0v) fehér(17v) narancs(56v) piros(64v) a másik trafó ugyan ilyen. Én a 2db feketét közösítettem. de gyárilag is így volt rádugva a panelra, hogy a 2db fekete egy ponton van.
Ehhez még hozzátenném, ha két transzformátor van, azoknak a primerjét párhuzamosan kell kötni (Már ha 230 V-os a primer), és később is ugyanazon bekötést kell használni, mivel ha a primer oldal kivezetéseit felcseréled, akkor a szekunder oldalon is felcserélődik a fázis, és az egyik tápfeszültség hiányozni fog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |