Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2069 / 3984
(#) Gabó válasza resystance hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

És ez még olcsó is!!
(#) resystance hozzászólása Júl 26, 2013 /

Nem rég linkelt valamelyikőtök hangkártya oszcilloszkópot, de nem találom. A szkóp program már megvan, de a feszültségosztóhoz csak annyit írtak, hogy az Uki semmiképp se haladja meg a 0.7V-ot, és diódákat is pakoljak bele védelemként. Ennyit írnak, de a diódákról már nincs elképzelésem, hogy merre kéne védjenek. Esetleg tudtok olyan linket adni, ahol kapcsolási rajz is van ehhez? Változtatható osztó kéne, mert nagyfeszültségű jelet is szeretnék mérni.
(#) kadarist válasza resystance hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

(#) repa333 hozzászólása Júl 26, 2013 /

Segítséget szeretnék kérni vettem egy házilag gyártott végfokot ki kellene deríteni az adatait ellenállás ill Wattot ezek a tranzisztorok vannak benne 4 DB 2N3773-AS van benne meg 4 db KT818RM
(#) erdgab válasza chipi hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A hideg oldalon csak akkor lehet elfogadható,ha a bemenő levegőt csak a bordák között tudja átszívni a ventilátor.Tehát a bemenő levegőt vezető csőnek,eszköznek oda kell vezetni,terelni pontosan a bordákhoz,nem lehet fals áteresztés,így sem fog olyan hatásos lenni mint az ellenkező oldali megoldás,igazából rekeszelni kellene,hogy jobb legyen az elosztás,de az eléggé bonyolulttá teszi a dolgot.
(#) resystance válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Nagyon köszi! Látom, bonyolult volt a keresés.
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

De itt is körül nézhetsz:
Bővebben: Link
(#) chipi válasza erdgab hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A bemenő cső a hideg oldali borda tövéhez van vezetve. De nem érzem hatékonynak. Nincs valami nagy levegő "nyomási" erő. Pedig 1 ventivel tolom 1 centivel húzom a levegőt. A cső hossza 30cm colos cső.
Meleg oldali rész jól van megoldva?
(#) depi52 hozzászólása Júl 26, 2013 /

Üdv!
Sziasztok lenne egy kérdésem KC 507-es tranzisztor mérésével kapcsolatosan, na azt szeretném meg tudni hogy a normális dolog-e hogy a tranyó fém burkolata és tranyón lévő "kis bütyök" ellentétes oldalán levő lába közt ha mérek kontaktot akkor ott sípol a műszer de egyébként ha mérem a tranyót helyesen nyit és zár.

És mellékesen mivel helyettesíthető a KC 507-e és a KC 509-es
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
(#) k_h válasza depi52 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Az egyik kivezetést általában a tokkal össze szokták kötni.
KC507 - BC237
KC509 - BC239
(#) depi52 válasza k_h hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Köszönöm a gyors választ !!!
(#) szili83 válasza k_h hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Méghozzá általában a középső lábbal. (TO220, TO126 .... )

Még egy kérdésem lenne a BC237B és BC239B vagy A-s a megfelelő vagy édes mindegy?
(#) szili83 válasza depi52 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

A-nak más a karakterisztikája, mint B-nek! B helyett A nem biztos, hogy nyerő.
(#) k_h válasza depi52 hozzászólására (») Júl 26, 2013 /

Szerintem mindegy, ha jól tudom a B magasabb áramerősítési tényezőre utal úgyhogy az jobb.

Értem ez új nekem, nembaj tanultam valamit, és kösz még egyszer!
(#) GyurEEE válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Ez volt a probléma, köszi!
Kisebb kondival működik szépen.
(#) Frankye válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Igen, azt hiszem, ez lehetett. (Nem is én mondtam, hogy mikrofonos legyen... )
(#) Csupasz hozzászólása Júl 27, 2013 /

Sziasztok
20V-ra kellene kötnöm 5db RGB ledet, úgy hogy a piros világítson, és a zöldet egy tranyával hozzákapcsoljam.
Mit javasoltok, milyen módon kellene bekötnöm?
Köszönöm a javaslatot
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Visszakérdezek: közös anódos, vagy közös katódos az RGB LED?
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Végigolvastam az egész topicot, nem semmi! Tettem fel ott kérdést, pls nézz rá, ha arra jársz...
(#) jocka0012 hozzászólása Júl 27, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy kell bekötni egy ilyen sorkimenőtrafót , ami a képen látható , illetve milyen feszültségeket lehet levenni róla?
(#) kadarist válasza jocka0012 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Ez egy kapcsolóüzemű, trafó, ami 50Hz szinuszról nem igazán működik. Szaktopik.
Keresés. A kimeneti feszültségek rá vannak írva a nyákra, de a tetején lévő kimeneten 25 kV is megjelenhet!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia
Közös anódosak az RGB ledek,és ráadásul a 3, és a 2 led fényerejét külön kellene beállítani, a színkeverés miatt.Piros ami állandóan világít, és hozzákeverve a zöld.De változtatni nem kell, csak egyszer beállítani.
Az előtétellenállást már kiszámolom ( vagyis a segédprogram ).
(#) resystance hozzászólása Júl 27, 2013 /

Hellobello! Tudom, hogy van a kérdésemnek saját topicja, de ott jelenleg is az én kérdésem parkol utolsóként. Ez a kérdés nem annyira specifikus. Passzív hangkártya-szkóp előtétet szeretnék építeni, kettő közül nem tudom, melyiket érdemesebb.
1: Rajz - Ehhez pont vannak olyan kondijaim, amik a hangkaris-szkópos srácok szerint nagyon jó oda.
2: Rajz - Ennél kétszer annyi a diódák száma, igazából nem értem, miért, és nincsenek kondik az ellenállásoknál.
Mi a véleményetek? Előre is köszönöm!

A kék részt nem is használnád?
A fő gond a 20V tápfeszültség. Szívem szerint egy kapcsolóüzemű feszültségszabályzót javasolnék, amivel 4,5V-ra csökkenteném a tápfeszültséget.
(#) nedudgi válasza resystance hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Valószínűleg azért nem kaptál még választ a szaktopikban, mert nem járt még arra olyan, aki tud válaszolni a kérdésedre.
Két sorba kötött dióda nagyobb feszültséget enged a hangkártya bemenetére. Az egy dióda nyitófeszültsége feletti rész még nem lesz "vágva".
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Nem akarom használni, piros alapfény kellene, és amikor gyullad a zöld (nyit a tranya a PIC-ről),akkor sárga szín lesz.
(#) proba válasza resystance hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Az is fontos lenne mihez akarod használni. Igazából a kondis bemenő fokozat csal , mert a váltófeszültséget lényegesen nagyobbnak fogja mérni, mondjuk egyen mérésre teljesen egyébként amúgy sem alkalmas, mert a hangkártya kondival kezdődik..) Én a sokdiódásat választanám, annyi módosítással, hogy a potmétereket fix ellenállásra cserélném, esetleg ezeket tenném változtathatóvá, úgy hogy valami értelmes osztót alkossanak (1 kocka 0.1V , 1V , 10V ) Potméterekkel ha össszehasonlító mérést akarsz végezni, mindig emlékezned kell az előző potenciométer állásra, jel nagyságára .Fix osztók esetén egy könnyebben megjegyezhető számérték az eredmény.

Azon gondolkodom, nem lenne elég egy piros/sárga kétszínű LED?
Következő: »»   2069 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem