Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy közönséges potenciométer a legjobb esetben is csak pár mA áramot visel el maradandó károsodás nélkül. Léteznek nagy terhelhetőségű huzalpotenciométerek, de áruk többszöröse lehet a szóbanforgó trafó árának. Jobb megközelítés lehet a trafó származási helyéből, vagy a vasmag keresztmetszetéből kiindulni.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Szia! A HE 99/3 ban van egy LCD vizsgáló rajz, az jó lesz neked.
Ha nem remeg a kezed, (de tényleg csak akkor): gyufaszál, csepp pillanatragasztó a végére, az a betört jack dugó végéhez. vársz, majd kihúzod.
Rendben. Megépítem a tesztert és kipróbálom a kijelzőt. Pont az 1-es láb amikörül repedések találhatók.
Köszönöm a segítséget.
Ha pedig remeg a keze, akkor egy 3 (<3.5) mm átmérőjű cső, amivel végig lehet vezetni a csatlakozón belül a pillanatragasztós végű darabot. Csak arra kell ügyelni, hogy a cső végigérjen a bennmaradt csonkig. Cserébe gyorsnak kell lenni, viszont a művelet így megismételhető, amíg van csődarab kéznél.
Üdv!
Pontosan mi a különbség a CD, HCF és HEF megnevezésű IC-k között? A CD típus volt régen a magasabb feszültségű, de manapság már a HCF, a HEF pedig a gyorsabb, akár 1 nagyságrenddel? Válaszokat előre köszönöm.
Szívesen. Én is megépítettem néhány éve, nekem bevált.
Szia!
A gyártó cégek között van különbség. A HEF a Philips (NXP), a HCF az ST és a CD előtagot pedig az Intersil és még több más nagy gyártó is használja.
Sziasztok!
Szivargyújtós inverterről (pédául ez) ami módosított színuszjelet ad a kimenetén, tudtommal nem lehet fojtóvasmagos tekerccsel hajtott fénycsövet működtetni. Kompakt féncsőelektronikávan hajtott fénycsövet lehet? (A kérdést feltettem a 24/12V-os inverter topikban is, de úgy láttam, hogy ott nem nagyon van forgalom.)
Sziasztok.
Egy kezdo (mint en ) tud kezdeni valamit az UB880-as IC-vel? Semi kapcsolasi rajzot nem talalok. de van vagy 10db-om belole.
Ez egy CPU, a Z80 klónja. Ha így keresed, többet találhatsz róla. Leginkább vitrinbe teheted, vagy gyűjtőknek eladod. Pláne, ha nincsenek hozzá a kiegészítő áramkörei, PIO, UART, stb
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Idézet: „kiegészítő áramkörei, PIO, UART, stb ” Eszik vagy iszak . Adomanyba kaptam valakitol, tobb alkatreszel ami nagyon szepen osztalyozva volt, hanghoz, logikai kapuk, stb. Az ub880-asok mellet meg megtalalhato, UB857,K589NP12 (N forditott orosz betu), H8504, H8404, a ket utolso kerek femtokozasu IC mind a tranzistorok.
Ezek. UB857, K589NP12 Periféria, meg egyéb illesztők. Csinálhatsz ZY Spectrumot. Ha nem akarsz építenin nekem van egy eladó csak alaplap.
Ajjaj. Utána kellene nézni, tanulni. Gugli a barátod, sokat segít. Ha nem is fogod használni, tájékozódásnak megfelel.
Igen azt csinalom epen , vagy 100 ablak van megnyitva a googlival . Csak epen nem talaltam semit az UB-ekrol.
Koszonom. Csak lasan hogy igya be , egyelore meg csak ott tartok amit megmonyokolhatok probapanelon,(meg nem sikerult normalis nyakot marasak).
A szorgalom rózsát terem. Én is ott néztem meg. Kizárt, hogy Z80 ra ne adjon semmit.
Bővebben: Link Bővebben: Link stb. stb
Azért azt tudnod kell, hogy egy ilyen áramkör használatához, jó adag elektronikai, és alapos informatikai (programozás) tudás szükséges. Ez kb 30 évvel ezelőtti technika.
Ma már olcsón beszerezhetők a mikrovezérlők, (PIC, AVR) amikhez már "csak" programozás tudás szükségeltetik, Az összes szükséges áramkör egy tokban meg van, nem kell neked az összekötésükkel, időzítéseikkel is bajlódni. Inkább ilyenekkel foglalkozz, előrébb leszel vele. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Ertelek, koszonom a felvilagositast.
Meg van egy tipus amit nem kapok az interneten, persze orosz betuk is vanak a neveben , K573PQ5 (Q az orosz betu inkabb kor ami at van huzva fugolegesen vonalal) , ablakos IC-e, latszik a bele.
A "К573РФ5" egy 16 kilobites szovjet gyártmányú EPROM. körülbelül az i2716 megfelelője. Az UB880-hoz lehet felhasználni.
Az valószínűleg EPROM. Az ablakon keresztül UV fénnyel törölhető a tartalma, és újraírható az előre megírt, működtető programoddal. Már a fizikai felprogramozása is kunsztos. Erre szoktak használni programfejlesztő szimulátorokat, ahol az EPROM -ot RAM -al helyettesítik, és ha már jól fut a megírt programod, akkor "beégetik" az EPROM -ba, és leragasztják az ablakát.
Pontosítok. Biztosan EPROM.
Kösz, de nem néztem utána, és addíg nem állítok semmit biztosra.
Nekem a minap volt a kezemben pár darab, tehát gyorsabban utána tudtam nézni.
Koszonom valaszotokat.
Ugy emlekszem hogy ilyent vagy hasonlot jatek gepekben latam, tudjatok olyan penzbedobosban. Keszitek beloluk egy festmenyt es bekereteztetem.
Még annyit a gugli használatához, (már kadarist is írta) használj cirill betűt az orosz termékek kereséséhez, és kinyílik az a világ. Használhatod a gugli fordítót is, elég viccesen fordít, de azért a lényeget ki lehet hámozni belőle.
Az orosz (és a görög) betűket a nyelvi eszköztárakban lehet beállítani, és ha az óra melletti tálcára kieszed az ikonját (nálam most éppen HU) könnyedén kezelheted, és írhatod a nem magyar betűket.
Esetleg olyanokban felhasználhatod javító anyagnak.
En meg nem tartok ott ,hogy azokat javitsam
Erdekes szines orosz Ic-ekel talakozok itt , aranyozott labal, lilla vagy feher tokozas , es a kozepe fenyes vagy aranyozott lemezel be van vonva , gondolom pont ott van a lenyeg benne.
Ha eljutsz odáig, vagyonokat kereshetsz ilyen ritka alkatrészekkel.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |