Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2071 / 3984
(#) gordonfreemN válasza vicsys hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

És nem hobbista szinten?
(#) vicsys válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szerintem a NASA már előrébb jár, de ez miért is fontos...?

Csupán elméleti okfejtegetés.
Szóval ha a villamos szállító hálózat egyenáramú lenne, akkor hogyan lehetne transzformálni a megfelelő szintekre a feszültséget?
Vajon ma már létezhet olyan átalakító, ami képes lenne erre?
Mondjuk az egyenáramú motor->generátoron kívül (ez már felmerült)
(#) pjg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szerencsére Tesla kartárs megalkotta a nagyon veszteséges egyenáramú energiaelosztás alternatíváját.
(#) vicsys válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Minden átalakítás veszteséggel jár. Több oka is van, hogy villamos hálózatok váltakozóáramúak.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 28, 2013 /

Sziasztok!
Van egy Samsung telefonom és sajnálatosan beletört egy kínai 3,5mm-es apa jack.
A telefont szétszedtem, megnéztem az anya csatlakozót és teljesen zárt.
Valami ötletetek nincs, hogy kiszedjem a beletört darabot?
(#) vicsys válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

(#) resystance válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Pillanatragasztós tű?
(#) erdgab válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Talán egy enyhén kampós tűvel ki lehet piszkálni türelemmel.
(#) laszlo raduj válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Hevitsel fel egy vekony csavart ami belemegy a muanyagba, az beleolvad a menetekbe igy lehulve ki tudod huzni a dugot.
(#) resystance hozzászólása Júl 28, 2013 /

Ha minden értelmes kérdésre is ennyi válasz érkezne, mint erre a hülyeségre, már űrhajókkal közlekednénk.

+pjg
Persze, nyilvánvaló is, de emiatta cikk miatt alakult ki beszélgetés, csak hogy ez kezd itt off lenni.

Idézet:
„De miért egyenáram, ha azt keserves a nagyfeszültségről átalakítani a fogyasztók feszültségszintjére? Ezt a hátrányt az egyenáram nagy távolságokon bőven kompenzálni tudja azzal, hogy ugyanakkora távon akár fele is lehet a vesztesége a váltakozó áramhoz képest, nem lépnek föl fázisproblémák, amelyek még tovább rontják a hatásfokot, amellett az átviteli kapacitása (tehát az azonos keresztmetszeten átvihető teljesítmény) is nagyobb.”
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) pjg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nem kommentálom.
(#) Szabi1 válasza resystance hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Egy részét sikerült kiszedni, a másik része még mindig benne van, egy huzalt használtam, aminek a végére forrasztóónt raktam, de ami benne marad, arra a részre nem akar tapadni, mit csináljak, gyantát nem melegíthetek bele.
(#) resystance válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Én pillanatragasztós tűvel próbálkoznék, az az én "stílusom". Ha nagyon felidegesítene, műtenék bele egy másik jack aljzatot oszt' jól van. Ha nagyon forrasztva akarod, akkor úgy tudom, a folyasztószer jó barát, de erről nincs tapasztalatom.
(#) Szabi1 válasza resystance hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nem cserélném ki a csatlakozót, mert ahogy forrasztanám dobhatnám a telefont a kukába, és lehet inkább elviszem szervízbe.
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Idézet:
„Nem biztos hogy az az újság alkalmas arra hogy elektronikát tanulj.”

Az újságcikk laikusoknak íródott, a fogalmak is kissé kevertek, homályosak.
A váltóáramú hálózatoknál nem az a fázis probléma, mint amit a meddő, és a cosfí jelent.
A nagykiterjedésű globális hálózatoknál az a baj, hogy azokat, a hosszuknál fogva tápvonalként kell kezelni. Az 50 Hz es frekvencia hullámhossza 6000 km. (ugye hogy nem is annyira sok) de a tápvonal elméletből tudjuk, hogy a hullámhossz negyede hosszú tápvonal egy olyan transzformátor, aminek a bemenetére szakadást teszünk, a kimenetén rövidzár látszik. Ez 50 Hz esetén 1500 km. Ekkora hosszúságú távvezetéket nem lehet üzemeltetni, tolod bele az energiát, és a végén nem jön ki semmi. Ezért 100, 150 km -enként alállomást kell létesíteni. Ez már korántsem olyan nagy távolság, és mi van akkor, ha a terepviszonyok nem engedik meg az alállomás létesítését. Pl. tenger van.
Egyébként ma már igen gazdaságos áramátalakítók vannak, csak egy példa, a Taurus mozdonyba 6,5 MW teljesítmény van beépítve, és megy 3000 V egyenről is. Nem olyan nagy kaland ma már megfelelő áramátalakítót építeni, de azért annyira nem olcsó technológia, hogy általánosan alkalmazni lehessen, de ha szükséges, akkor van megoldás.
(#) pjg válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

De 3000km-nél csak fázist fordít, 6000km-nél meg semmi sem történt.
(#) pucuka válasza pjg hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Azt is lehet, 10 szer körbevinni az országon, hogy meglegyen a hullámhossz. Nyilván ez a probléma leginkább a tengeri szélerőművek miatt került előtérbe, és másodsorban a nagykiterjedésű szövevényes hálózatok problémája. Ez pedig a biztonságos energiaellátás miatt fontos.
Én egy ilyenről tudok, ez Svédország, és Finnország közötti tenger alatti 90 kV kábel.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Tovabb meg nem is olvastam, de hogyan jott ki a 6000km?
Bővebben: Link
(#) tamas9702 hozzászólása Júl 28, 2013 /

Üdvözletem mindenkinek!

Van egy 3,5 digites, 7 szegmenses LCD kijelzőm ami 3 lába körül meg van repedve. Nem tudom hogy működik-e az összes digit. Ezt valahogy ki lehet deríteni? ICL7106-al felépített voltmérőben volt és tudni szeretném hogy ezt is cserélni kell-e vagy csak az ic-t??(az ic túlfeszt kapott)

lcd35d.jpg

(#) moltam válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Infó a nagyfeszültségű dc vellanytovábbításról: Bővebben: Link
(#) voodoo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ühü, értem.
Szóval van ez a Skori- féle trafó számláló. Oda bebiggyesztem, hogy U csúcsérték = 306V hozzá adok (sacc/kb) 0.12T, 2.5cm², 64kHz, 39.8Menetre jön ki. Jó-e ez így, vagy a 0.12 Tesla értéke egyenlőre ismeretlen. Mennyit kéne beírjak? Honnan deríthető az ki így elméletben?
Köszönöm.
(#) gordonfreemN válasza moltam hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szia, koszonom, de a link nem jo.
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Erre nem tőlem fogod a választ megkapni, de miért nem a kapcslóüzemű topikban teszed fel a kérdést? Nem ismeretlen az már számodra!
(#) moltam válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Bocs, helyesen: Bővebben: Link
(#) voodoo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

De én még úgy érzem, hogy nagyon kezdő vagyok még és nem merek "beugrani a ringbe" és ilyet kérdezni
(kinevetnek)
(#) proli007 válasza voodoo hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Nyugodtan kérdezzél ott, nem fognak kinevetni. Ez a fórum azért van, hogy segítsünk, nem hogy nevessünk (de néha azt is kell, de csak úgy, ahogy Sirano de Berzherak mondta..) A szakavatottak, viszont ott tanyáznak..
(#) riddler17 hozzászólása Júl 29, 2013 /

Sziasztok!
Van egy transzformátorom, amin semmilyen információ nincs. Azt már megtudtam, hogy mekkore feszültség van a szekunder kapocspáron. Hogyan tudnám megtudni, hogy hány Ampert tud ez a traszformátor?
Elképzelésem: A szekunder oldal egyik kapcsára sorba kötök egy Amper-mérőt, ezután mondjuk egy 100kOhm-os potenciómétert, majd zárom az áramkört. Feszültség alá helyezve csavargatom a potenciómétert a legkisebb Ohm állásba, ekkor mérek x Ampert. Ez a mért áramerősség lenne a max áram?
(#) voodoo válasza riddler17 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

A szekunder huzalvastagság is lehet egy megközelítő kiinduló pont.
Következő: »»   2071 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem