Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   292 / 581
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

De jó szomszédjai vannak! Nekem is lennének ilyenek! Lehetne dobozt gyártani hozzá, bár valóban macerás. Eléggé ritka már, megérné foglalkozni vele. Ha nagyon rozsdás, akkor a gyakoribb készülékeket selejtezzük. Szerintem próbálja meg rendbe tenni. Rajtam még senki sem kért számon semmi hasonlót, az ilyen kérések felejtősek.
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Ahogy nézem, csövek nincsenek. De ahogy ismerünk, biztos nem fog szemétre kerülni, mégha egy ideig csak nézegeted is.
Nem ez lesz az első csoda, amit varázsolsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Ez egy olyan gomb, amihez kabátot kell varrni. Bár nem kétlem, hogy neked ez is sikerülni fog.
(#) Gőzgépész válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Tisztelt Janó bácsi...
Üdvözöl Tibi bácsi egy jó hírrel.Birtokomban van immár 68 éve egy Standard 3A doboz maradványa.Kerestem a belső részét, de mivel Te akadtál rá, így ha kéred neked adom a képeken (ha sikerül feltennem)látható dobozt.Jó rozsdás, de nincs átjukadva.Nem vitás dolgozni kell rajta,de legalább van min!
Sikeres felújítást kíván:M.Tibor.
(#) zolika60 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

No ez már egy fél kabát. Remélem összejön.
(#) kristikoma hozzászólása Aug 5, 2013 /

Sziasztok! Valakinek van Orion 520A-hoz skálaüvege? Az enyémről sajnos leesett az összes felirat.
(#) Janó bácsi válasza Gőzgépész hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Kedves Tibi bácsi. Megvenném a dobozt, ha nekem adod. Köszönettel.
A többit privátba. Üdv Janó Bá.
(#) fecameca válasza Gőzgépész hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Eltekintve attól, hogy ez a doboz nem ehhez a skálához készült, jó kiindulási alap a rekonstruáláshoz. Jó lenne látni, legalább képen, hogy ennek a bél fajtának hogy nézett ki az eleje? Még amíg ilyen rozsdás, hozzá lehetne faragni az elejét a skálához. Azután lekezelni, újrafesteni, beüvegezni, ahhoz még keretet legyártani, stb. Mire kész lesz, ha múzeumba kerül, érdemes lesz eltenni róla fotósorozatot a felújítás mozzanatairól, és azt vele együtt kiállítani. Dolgozzatok össze, mert ilyet már az életben nem találtok még egyet. Ez már majdnem olyan, mint a kőkorszaki korsó. Már a szilánkjainak is örül egy vérbeli régész.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Valószínűleg tévedsz, a doboz pont ehhez a Standard 3A-hoz való. Ha jól megnézted a képeket látható, hogy azt az idegen skálát csak valaki elé tette az eredetinek, most, hogy már le van takarítva, jól látszik az azonosság.

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wdocu/0000012
(#) Gőzgépész válasza fecameca hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Tisztelt Fecameca...
Véleményem szerint ez a skála illik ehhez a dobozhoz.Egyébként ez a doboz így került hozzám üresen.A belső részét kb.1946-ban szerelték ki belőle és eltűnt.Évtizedeken keresztül szerszámos dobozként szolgált nálam, majd a padra került és onnan lett elővéve tegnap.A skála néző nyílást -csak valami korabeli átlátszó lemez és nem üveg takarta.Ezt a készüléket én 7-8 éves koromban (immár 70 éve)hallgattam.Nagy méretű hattyú nyakú külső hangszóróval üzemelt.
De a többi már legyen a Janó bácsi gondja.Biztos vagyok benne, hogy Ő majd megoldja.
Üdvözlettel:M.Tibor.(Gőzgépész)
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Érdekes. Engem könnyen be lehetne etetni, hogy olyan skálával is gyártották, hiszen sosem láttam ilyet. És akkor doboza nélkül hallgatták? Hiszen a mutató azon a kis ablakon át nem látszik. Látom, alakul a tisztaság. Én nem tudom mernék- e rá vállalkozni, bár a kora miatt lehet, hogy elszánnám magam, tudván, hogy olyan ez, mint a dinó csontok összerakása. Kíváncsi leszek, milyen lesz a végeredmény. Apropó: Ilyen csöveket sem láttam, még gyerekkoromban sem, amik bele valók.
(#) fecameca válasza Gőzgépész hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Számomra még az is újdonság, hogy az ilyenek: Philips, Standard Magyarországon gyártották a rádiókat. Talán előny számotokra, hogy Ti még élőben láttátok működni, mert én nem.
(#) maci80 válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Szia! A 420A-t 520A-t több fajta skálával készült (ha jól emlékszem 4) A gyűjteményemben 2db 520A van. Az egyiken 3 rövid+közép hullám, A másikon 2rövid+1közép+1hosszú hullám található. Ha szerencséd van akkor megtalálható a típusjelzés még az üvegen. Ha kiveszed a skálaüveget, akkor a takart részen alul 010, 020, 030, vagy 040, felirat alapján is lehet keresni. De tudsz utángyártottat is venni Csizmadia Zsolt Győr skálaüveg..Telefon: 06 30 9717814
(#) kristikoma válasza maci80 hozzászólására (») Aug 6, 2013 /

Igazad van, ezt elfelejtettem közölni. Nincs rajta, de működik: HH, KH, 2 RH van rajta. A rövidhullám az 50m-31m-ig, a másik 25m-13m-ig. Egyébként jól ismerem a készüléket, évek óta birtokomban van. Hozzáfogtam felújítani, bár képek egyelőre nem készültek róla. Egy EAF 42 cső is hiányzik belőle, mert sikerült eltörni . Hogy mégis működjön, egy EBF 89-el helyettesítettem, de úgy, hogy benne van az eredeti foglalat, így bármikor vissza tudom állítani az eredeti állapotát.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Egy dolog nem fér még a fejembe. Ezekben az években, amikor szebbnél szebb cikornyás fadobozokat gyártottak, kinek, melyik néposztálynak szánták ezt a katonai rádióknál is rondább bádog dobozos készüléket? (Erre még talán a paraszt is azt monta, ronda, de finom?)
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Erről beszéltem volna. Akármilyen színűre festve sem lesz soha egy szépség, ez az az eset, akire még új korában is minden épeszű ember azt mondja: Fúj, de ronda.
(#) wadember válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

De golyóálló
(#) fecameca válasza wadember hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Ha én találtam volna rá, lehet, hogy eszembe sem jut, hogy ez egy rádió. Valami első világháborús aknakeresőnek hinném.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

A szép, vagy ronda fogalom szubjektív megítélés kérdése. A készülék 1930-ból való, nyilván a 20-as évek második felében fejlesztették, és akkor még nem nagyon voltak más kivitelű masinák, akkor még a ládarádió, meg a panel-készülék volt a divat, a rádiók sokkal jobban hasonlítottak a műszerekhez, mint a későbbiekben kialakult rádió formákhoz. Kb olyan ez, mint ha az autók közül a Ford T modellt mondanánk mai szemmel rondának, holott annak idején sok millió darabot adtak el belőle. Akkor az volt a "dizájn". A fémdoboz egyébként bőrrel (műbőrrel) volt eredetileg bevonva, és jól illett az akkor divatos koloniál, bőr fotelokhoz, bútorokhoz. Nem volt egy olcsó darab, kb 3 havi átlagfizetésért lehetett megvenni, így inkább csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Egyébkén amikor ezt a rádiót tervezték, alig pár éve volt még rendszeres rádióadás Magyarországon, és csak pár ezer vevőkészülék volt az országban.

A rádiót szétszedtem, kell gyártani hozzá egy új "központi" kondenzátor egységet, töröttek a tekercstartó mechanikák, beragadt a forgó, stb.

Előbb alkatrészeket kell "gyártani" hozzá, aztán jöhet az újjáépítés.
(#) 954karpitos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Minden tiszteletem az uraké.Ez is 1932 -es rádió de legalább látszik rajta.Vagy nem?
(#) fecameca válasza 954karpitos hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Hm. Az a cifra hangszórókivágás biztosan a gróf úr óhaja lehetett. Az 1 darab vehető adó miatt nem volt ezeknek skálájuk? (Vagy inkább ne kötekedjek?) Amúgy ezek az állított fazonok tetszettek nekem, de nem sikerült ilyenhez hozzájutni.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Janó! Tudtommal repesztett lakkos festés volt ezeken a készülékeken.

0.jpg

(#) 954karpitos hozzászólása Aug 7, 2013 /

Nehogy a látszat csaljon rengeteg időm ment rá. hogy igy nézzen ki (Csiszolás tömités pókhálózás)
Amennyiben újnak látják az urak akkor jól dolgoztam.Több kép
A rádió müködik de egy nider trafó hiányzik belőle (amennyiben tud valaki segíteni szivesen venném)Akkor lenne teljes
(#) hatvanasjocó válasza 954karpitos hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Ilyen volt -Ilyen lett képek
(#) hatvanasjocó válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

A kor divatja volt, nem feltétlenül grófi környezetbe szánva a TRT Akció Budapest készülék. A neve is mutatja, hogy szélesebb hallgatói körnek szánt készülék!
(#) 954karpitos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Szerbusz! Remélem kapunk segítséget a trafóhoz Józsi bátyám
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Volt, sőt van annak skálája-a gombokon, amikor ez készült, jó antennával több adót lehetett venni vele, mint ahány ma van KH-n. Bélának ismét gratula!
(#) hatvanasjocó válasza 954karpitos hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Ezt a Nieder trafót keressük.(6 x 5.5 x 4 cm) Bocsi az off-ért de szorosan ide tartozik a kérésünk. R-C csatolással működővé tettem ezt a 2+1-es visszacsatolt audion vevőt de jobb lenne az eredeti állapotában látni!
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Józsikám igazad van, mint mindíg. Én néztem el, ez tényleg valami "rogyasztott" lakk, talán jó lesz helyette a sötétbarna kalapácslakk?
Ha meg van a trafó, küld el megtekerem. Üdv Janó
(#) Janó bácsi hozzászólása Aug 7, 2013 /

Ismét a Standard-ról: Kész lett az új "központi" kondenzátor egység. A dobozt 0.5-ös prespán lemezből hajlítottam, ragasztottam, a régi mérete szerint, majd új kondikat raktam bele. Csak a szűrő elkókat vettem nagyobbra a réginél. A címkét a régi kondiról leáztattam, és átragasztottam.
Következő: »»   292 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem