Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
De jó szomszédjai vannak! Nekem is lennének ilyenek! Lehetne dobozt gyártani hozzá, bár valóban macerás. Eléggé ritka már, megérné foglalkozni vele. Ha nagyon rozsdás, akkor a gyakoribb készülékeket selejtezzük. Szerintem próbálja meg rendbe tenni. Rajtam még senki sem kért számon semmi hasonlót, az ilyen kérések felejtősek.
Ahogy nézem, csövek nincsenek. De ahogy ismerünk, biztos nem fog szemétre kerülni, mégha egy ideig csak nézegeted is.
Nem ez lesz az első csoda, amit varázsolsz. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Ez egy olyan gomb, amihez kabátot kell varrni. Bár nem kétlem, hogy neked ez is sikerülni fog.
Tisztelt Janó bácsi...
Üdvözöl Tibi bácsi egy jó hírrel.Birtokomban van immár 68 éve egy Standard 3A doboz maradványa.Kerestem a belső részét, de mivel Te akadtál rá, így ha kéred neked adom a képeken (ha sikerül feltennem)látható dobozt.Jó rozsdás, de nincs átjukadva.Nem vitás dolgozni kell rajta,de legalább van min! Sikeres felújítást kíván:M.Tibor.
No ez már egy fél kabát. Remélem összejön.
Sziasztok! Valakinek van Orion 520A-hoz skálaüvege? Az enyémről sajnos leesett az összes felirat.
Kedves Tibi bácsi. Megvenném a dobozt, ha nekem adod. Köszönettel.
A többit privátba. Üdv Janó Bá.
Eltekintve attól, hogy ez a doboz nem ehhez a skálához készült, jó kiindulási alap a rekonstruáláshoz. Jó lenne látni, legalább képen, hogy ennek a bél fajtának hogy nézett ki az eleje? Még amíg ilyen rozsdás, hozzá lehetne faragni az elejét a skálához. Azután lekezelni, újrafesteni, beüvegezni, ahhoz még keretet legyártani, stb. Mire kész lesz, ha múzeumba kerül, érdemes lesz eltenni róla fotósorozatot a felújítás mozzanatairól, és azt vele együtt kiállítani. Dolgozzatok össze, mert ilyet már az életben nem találtok még egyet. Ez már majdnem olyan, mint a kőkorszaki korsó. Már a szilánkjainak is örül egy vérbeli régész.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Valószínűleg tévedsz, a doboz pont ehhez a Standard 3A-hoz való. Ha jól megnézted a képeket látható, hogy azt az idegen skálát csak valaki elé tette az eredetinek, most, hogy már le van takarítva, jól látszik az azonosság.
http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wdocu/0000012
Tisztelt Fecameca...
Véleményem szerint ez a skála illik ehhez a dobozhoz.Egyébként ez a doboz így került hozzám üresen.A belső részét kb.1946-ban szerelték ki belőle és eltűnt.Évtizedeken keresztül szerszámos dobozként szolgált nálam, majd a padra került és onnan lett elővéve tegnap.A skála néző nyílást -csak valami korabeli átlátszó lemez és nem üveg takarta.Ezt a készüléket én 7-8 éves koromban (immár 70 éve)hallgattam.Nagy méretű hattyú nyakú külső hangszóróval üzemelt. De a többi már legyen a Janó bácsi gondja.Biztos vagyok benne, hogy Ő majd megoldja. Üdvözlettel:M.Tibor.(Gőzgépész)
Érdekes. Engem könnyen be lehetne etetni, hogy olyan skálával is gyártották, hiszen sosem láttam ilyet. És akkor doboza nélkül hallgatták? Hiszen a mutató azon a kis ablakon át nem látszik. Látom, alakul a tisztaság. Én nem tudom mernék- e rá vállalkozni, bár a kora miatt lehet, hogy elszánnám magam, tudván, hogy olyan ez, mint a dinó csontok összerakása. Kíváncsi leszek, milyen lesz a végeredmény. Apropó: Ilyen csöveket sem láttam, még gyerekkoromban sem, amik bele valók.
Számomra még az is újdonság, hogy az ilyenek: Philips, Standard Magyarországon gyártották a rádiókat. Talán előny számotokra, hogy Ti még élőben láttátok működni, mert én nem.
Szia! A 420A-t 520A-t több fajta skálával készült (ha jól emlékszem 4) A gyűjteményemben 2db 520A van. Az egyiken 3 rövid+közép hullám, A másikon 2rövid+1közép+1hosszú hullám található. Ha szerencséd van akkor megtalálható a típusjelzés még az üvegen. Ha kiveszed a skálaüveget, akkor a takart részen alul 010, 020, 030, vagy 040, felirat alapján is lehet keresni. De tudsz utángyártottat is venni Csizmadia Zsolt Győr skálaüveg..Telefon: 06 30 9717814
Igazad van, ezt elfelejtettem közölni. Nincs rajta, de működik: HH, KH, 2 RH van rajta. A rövidhullám az 50m-31m-ig, a másik 25m-13m-ig. Egyébként jól ismerem a készüléket, évek óta birtokomban van. Hozzáfogtam felújítani, bár képek egyelőre nem készültek róla. Egy EAF 42 cső is hiányzik belőle, mert sikerült eltörni . Hogy mégis működjön, egy EBF 89-el helyettesítettem, de úgy, hogy benne van az eredeti foglalat, így bármikor vissza tudom állítani az eredeti állapotát.
Egy dolog nem fér még a fejembe. Ezekben az években, amikor szebbnél szebb cikornyás fadobozokat gyártottak, kinek, melyik néposztálynak szánták ezt a katonai rádióknál is rondább bádog dobozos készüléket? (Erre még talán a paraszt is azt monta, ronda, de finom?)
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Erről beszéltem volna. Akármilyen színűre festve sem lesz soha egy szépség, ez az az eset, akire még új korában is minden épeszű ember azt mondja: Fúj, de ronda.
Ha én találtam volna rá, lehet, hogy eszembe sem jut, hogy ez egy rádió. Valami első világháborús aknakeresőnek hinném.
A szép, vagy ronda fogalom szubjektív megítélés kérdése. A készülék 1930-ból való, nyilván a 20-as évek második felében fejlesztették, és akkor még nem nagyon voltak más kivitelű masinák, akkor még a ládarádió, meg a panel-készülék volt a divat, a rádiók sokkal jobban hasonlítottak a műszerekhez, mint a későbbiekben kialakult rádió formákhoz. Kb olyan ez, mint ha az autók közül a Ford T modellt mondanánk mai szemmel rondának, holott annak idején sok millió darabot adtak el belőle. Akkor az volt a "dizájn". A fémdoboz egyébként bőrrel (műbőrrel) volt eredetileg bevonva, és jól illett az akkor divatos koloniál, bőr fotelokhoz, bútorokhoz. Nem volt egy olcsó darab, kb 3 havi átlagfizetésért lehetett megvenni, így inkább csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Egyébkén amikor ezt a rádiót tervezték, alig pár éve volt még rendszeres rádióadás Magyarországon, és csak pár ezer vevőkészülék volt az országban.
A rádiót szétszedtem, kell gyártani hozzá egy új "központi" kondenzátor egységet, töröttek a tekercstartó mechanikák, beragadt a forgó, stb. Előbb alkatrészeket kell "gyártani" hozzá, aztán jöhet az újjáépítés.
Minden tiszteletem az uraké.Ez is 1932 -es rádió de legalább látszik rajta.Vagy nem?
Hm. Az a cifra hangszórókivágás biztosan a gróf úr óhaja lehetett. Az 1 darab vehető adó miatt nem volt ezeknek skálájuk? (Vagy inkább ne kötekedjek?) Amúgy ezek az állított fazonok tetszettek nekem, de nem sikerült ilyenhez hozzájutni.
Janó! Tudtommal repesztett lakkos festés volt ezeken a készülékeken.
Nehogy a látszat csaljon rengeteg időm ment rá. hogy igy nézzen ki (Csiszolás tömités pókhálózás)
Amennyiben újnak látják az urak akkor jól dolgoztam.Több kép A rádió müködik de egy nider trafó hiányzik belőle (amennyiben tud valaki segíteni szivesen venném)Akkor lenne teljes A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Ilyen volt -Ilyen lett képek
A kor divatja volt, nem feltétlenül grófi környezetbe szánva a TRT Akció Budapest készülék. A neve is mutatja, hogy szélesebb hallgatói körnek szánt készülék!
Szerbusz! Remélem kapunk segítséget a trafóhoz Józsi bátyám
Volt, sőt van annak skálája-a gombokon, amikor ez készült, jó antennával több adót lehetett venni vele, mint ahány ma van KH-n. Bélának ismét gratula!
Ezt a Nieder trafót keressük.(6 x 5.5 x 4 cm) Bocsi az off-ért de szorosan ide tartozik a kérésünk. R-C csatolással működővé tettem ezt a 2+1-es visszacsatolt audion vevőt de jobb lenne az eredeti állapotában látni!
Józsikám igazad van, mint mindíg. Én néztem el, ez tényleg valami "rogyasztott" lakk, talán jó lesz helyette a sötétbarna kalapácslakk?
Ha meg van a trafó, küld el megtekerem. Üdv Janó A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Ismét a Standard-ról: Kész lett az új "központi" kondenzátor egység. A dobozt 0.5-ös prespán lemezből hajlítottam, ragasztottam, a régi mérete szerint, majd új kondikat raktam bele. Csak a szűrő elkókat vettem nagyobbra a réginél. A címkét a régi kondiról leáztattam, és átragasztottam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |