Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Fix kondenzátorosra akarom, melyik lenne az ajánlott? Mármint kondenzátor? Tekercset meg leágazással utánahangolnám. Nagyon pontosan akarom belőni.
Ha nagyon pontosan akarod belőni, akkor válassz egy 270, vagy 330 pF -os kondenzátort, és ehhez egy 20 -40 pF közti trimmerkondenzátort. (de megoldhatod úgy is, hogy a trimmerkondenzátor helyére fix értékű kondit teszel. Könnyebb, mint nleágazásokkal bajlódni.
Frekvencia:
540 KHz L: 23.4775 uH C: 3.7 nF
Az elmúlt 100 évben nagyjából kialakult az induktivitás, és a kapacitás aránya. Ez egyébként a körjósággal is összefügg. Nem véletlenül alakult a gyakorlat úgy, hogy a pl. forgókondenzátor legnagyobb kapacitása 250 - 500 pF. Semmi akadálya nincs nagyobb végkapacitású forgókondenzátor készítésének. KH modulátor körökben mégis a kb. 2,1 mH - 20 - 550 pF komplexumot használják. A kondenzátorok jóminőségű kerámia, vagy légszigetelésű kondenzátorok legyenek.
Persze kísérletezhetsz más párokkal is, de ha eredményt akarsz, jó a sokszor, és régóta bevált értékekkel dolgozni.
500 pF-os forgókondihoz 200 mikrohenri induktivitás kell középhullámhoz. A 2.1 mH értéket nem tudom hogyan sikerült kiszámolni? Bővebben: Link
Bocs, nem kiszámoltam, kinéztem, de hibásan. Ez HH ra való, egy szakasszal lejjebb kellett volna néznem. Mégegyszer bocs. Nálam 190 uH. (mert 500 nál több van, a trimmerek miatt.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Na, azért adtam meg a linket, jól használható számolókkal.(nem a honlapom reklámja miatt de bonyolultabb számolókkal sem lehet lényegesen pontosabban számolni)
Én nem szoktam számolókat használni, kiszámolom magam. Az biztos. Most is eltértem szokásomtól, hibáztam is.
Leágazásokkal nehéz pontosan behangolni. Ha a Pucuka kolléga által javasolt trimmerkondenzátoros megoldás nem szimpatikus, kipróbálhatod a tekercs induktivitásának folyamatos módosításával történő hangolást is. Ez legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a tekercset két részre osztod, amelyeket lehet egymáshoz közelíteni, iletve gymástól távolítani. Arra persze ügyelni kell, hogy a két tekercs menetszámainak összege kb 50%-al nagyobb legyen a számított értéknél, mivel a tekercsek távolításával az induktivitást csak csökkenteni lehet.
Az antenna és a detektor megfelelő illesztéséhez aleágazásokra azért szükség van.
Erre (is) jó a vasmaggal hangolható tekercs. Nekem pl. van régi - gyári - magnó adapterem (aki nem ismerné: kis detektoros - germánium diódás - rádió a helyi - esetemben a Kossuth - adó vételére.) amiben fix kondenzátor, és vasmaggal pontosra hangolható tekercs van. (Sajnos pillanatnyilag romos állapotban.)
A helyzet az, hogy nem véletlenül használnak a detektorosokban légmagos tekercset. Ennek ugyanis jóval nagyobb a jósága, ami nagyobb feszültséget, és szelektivitást is eredményez.
A helix antennákat kb. 300 MHz től felfelé lehet hysználni a méretei miatt.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Nemrég találtam ezt a hangszórót.Én nagy impedanciás hallgatóra gyanakszok ,mert a multiméterem nem tudja megmérni az ellenállását csak ugrál a 1-es és 10K Ohm -os méréshatár között.Ha valaki tudna erről mondani egy pár szót azt megköszönném illetve jó lenne megtudni a pontos impedanciáját is
Szia!
Ez inkább egy szénmikrofon lesz.
Sziasztok!Se nem ez, se nem az: Ez egy volt NDK (keletnémet) kristálymikrofon, beépített tranzisztoros, vagy IC-s erősítővel, szénmikrofonok pótlására tervezték.
Azért nem tudsz rajta ellenállást mérni, mert egy graetz van benne, hogy a polaritás mindegy legyen, és 48 voltra tervezték az erősítőjét.
Az enyém a hangszóró. A nyolcvanas években sok telefonban ezekre cserélték az örökké recsegő szénmikrofonokat, mert a hangjuk sokkal tisztább volt. Bocs az off-ért, de nem én kezdtem. végül is kristály van benne, csak ki kell operálni az erősítőt, hogy megfordítva is működjön.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
És akkor végülis használhatatlan oda ahova a régi 4 K Ohm -os hallgató kell?
A benne levő erősítő miatt nem tudsz rá adni jelet, mert az erősítő benne fordítva van, mint te szeretnéd. Ráadásul 48 voltos. Ki kellene operálni belőle, de nem biztos, hogy a kristályok épen maradnak. Piezó mikrofon, elvileg hangszórónak is jó lenne, ha...Szerintem nem tudod épségben kimenteni belőle.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
De a valósághoz nagyon közel voltál, azért ilyen a formája, mert a szénmikrofonok helyére tervezték.
Ha szerencséd és ügyes kezed van, megpróbálhatod szétszedni, és olyanformán átalakítani, hogy a kristály kivezetéseit csatlakoztatod a kimenő kapcsokhoz. Az erősítőt és az egyenirányító hidat meg leválasztod. A kristály valami téglalap alakú képződmény, egyik végén befogva, a másik végéhez meg a membrán csatlakozik. Ha sikerül sérülésmentesen össze is rakni, szinte biztos, hogy detektoroshoz is jól használható.
Én csak drukkolni tudok, sok szerencsét
Szervusztok! Szép napot mindenkinek.
Arról szeretném a véleményeteket kikérni, hogy kibírná-e egy darabka pirit kristály, ha egy 15 mm -es vörösréz kupakba a rézcsövekhez használatos lágyforrasszal forrasztom be? Ha sikerülne, akkor nagyüzemben tudnám gyártani a kristály detektort. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
A un. Wood fémmel lehet beönteni a galenit és pirit kristályokat. Ez 71 C fokon olvadó ötvözet.Bővebben: Link
(Ilyen anyag a villanybojlerekben lévő kiolvadó biztosíték is)
Idézet: „(Ilyen anyag a villanybojlerekben lévő kiolvadó biztosíték is) ” Legalább 30 éve a bojlerekben bimetallos hőkioldó van, de ami régen volt az is cca.100°C.-ra volt beállítva, persze ezta hőmérsékletet is bírhatja pl. a galenit, vagy pirit. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
Ebből is látszik, hogy nem mai bútor vagyok. Nemrég került elő pár darab ilyen bizti, fel is használtam galenit kristály beöntéséhez. Ezekre rá volt préselve a felirat(tán 95 C fok)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |