Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   93 / 155
(#) univerzum válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Fix kondenzátorosra akarom, melyik lenne az ajánlott? Mármint kondenzátor? Tekercset meg leágazással utánahangolnám. Nagyon pontosan akarom belőni.
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Ha nagyon pontosan akarod belőni, akkor válassz egy 270, vagy 330 pF -os kondenzátort, és ehhez egy 20 -40 pF közti trimmerkondenzátort. (de megoldhatod úgy is, hogy a trimmerkondenzátor helyére fix értékű kondit teszel. Könnyebb, mint nleágazásokkal bajlódni.
(#) univerzum válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Frekvencia:
540 KHz
L:
23.4775 uH
C:
3.7 nF
(#) pucuka válasza univerzum hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Az elmúlt 100 évben nagyjából kialakult az induktivitás, és a kapacitás aránya. Ez egyébként a körjósággal is összefügg. Nem véletlenül alakult a gyakorlat úgy, hogy a pl. forgókondenzátor legnagyobb kapacitása 250 - 500 pF. Semmi akadálya nincs nagyobb végkapacitású forgókondenzátor készítésének. KH modulátor körökben mégis a kb. 2,1 mH - 20 - 550 pF komplexumot használják. A kondenzátorok jóminőségű kerámia, vagy légszigetelésű kondenzátorok legyenek.
Persze kísérletezhetsz más párokkal is, de ha eredményt akarsz, jó a sokszor, és régóta bevált értékekkel dolgozni.
(#) hatvanasjocó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

500 pF-os forgókondihoz 200 mikrohenri induktivitás kell középhullámhoz. A 2.1 mH értéket nem tudom hogyan sikerült kiszámolni? Bővebben: Link
(#) pucuka válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Bocs, nem kiszámoltam, kinéztem, de hibásan. Ez HH ra való, egy szakasszal lejjebb kellett volna néznem. Mégegyszer bocs. Nálam 190 uH. (mert 500 nál több van, a trimmerek miatt.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) hatvanasjocó válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Na, azért adtam meg a linket, jól használható számolókkal.(nem a honlapom reklámja miatt de bonyolultabb számolókkal sem lehet lényegesen pontosabban számolni)
(#) pucuka válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Én nem szoktam számolókat használni, kiszámolom magam. Az biztos. Most is eltértem szokásomtól, hibáztam is.
(#) Gyantáscin válasza univerzum hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Leágazásokkal nehéz pontosan behangolni. Ha a Pucuka kolléga által javasolt trimmerkondenzátoros megoldás nem szimpatikus, kipróbálhatod a tekercs induktivitásának folyamatos módosításával történő hangolást is. Ez legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a tekercset két részre osztod, amelyeket lehet egymáshoz közelíteni, iletve gymástól távolítani. Arra persze ügyelni kell, hogy a két tekercs menetszámainak összege kb 50%-al nagyobb legyen a számított értéknél, mivel a tekercsek távolításával az induktivitást csak csökkenteni lehet.
Az antenna és a detektor megfelelő illesztéséhez aleágazásokra azért szükség van.
(#) tomi52 hozzászólása Jún 16, 2013 /

Erre (is) jó a vasmaggal hangolható tekercs. Nekem pl. van régi - gyári - magnó adapterem (aki nem ismerné: kis detektoros - germánium diódás - rádió a helyi - esetemben a Kossuth - adó vételére.) amiben fix kondenzátor, és vasmaggal pontosra hangolható tekercs van. (Sajnos pillanatnyilag romos állapotban.)
(#) pucuka válasza tomi52 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

A helyzet az, hogy nem véletlenül használnak a detektorosokban légmagos tekercset. Ennek ugyanis jóval nagyobb a jósága, ami nagyobb feszültséget, és szelektivitást is eredményez.
(#) ELKO26 hozzászólása Júl 21, 2013 /

Egy perc alatt elkészíthető am rádió.
(#) ELKO26 hozzászólása Júl 29, 2013 /

Mi az a helikál antenna? Ezzel lehet detektorost készíteni?
(#) hatvanasjocó válasza ELKO26 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Bővebben: Link

Adó közelében FM detektoroshoz jó lehet, de nem középhullámra.
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

A helix antennákat kb. 300 MHz től felfelé lehet hysználni a méretei miatt.
Bővebben: Link
(#) havranarpi hozzászólása Aug 7, 2013 1 / 1

Sziasztok!
Nemrég találtam ezt a hangszórót.Én nagy impedanciás hallgatóra gyanakszok ,mert a multiméterem nem tudja megmérni az ellenállását csak ugrál a 1-es és 10K Ohm -os méréshatár között.Ha valaki tudna erről mondani egy pár szót azt megköszönném illetve jó lenne megtudni a pontos impedanciáját is
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Szia!
Ez inkább egy szénmikrofon lesz.
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 7, 2013 / 1

Sziasztok!Se nem ez, se nem az: Ez egy volt NDK (keletnémet) kristálymikrofon, beépített tranzisztoros, vagy IC-s erősítővel, szénmikrofonok pótlására tervezték.
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Azért nem tudsz rajta ellenállást mérni, mert egy graetz van benne, hogy a polaritás mindegy legyen, és 48 voltra tervezték az erősítőjét.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Az enyém a hangszóró. A nyolcvanas években sok telefonban ezekre cserélték az örökké recsegő szénmikrofonokat, mert a hangjuk sokkal tisztább volt. Bocs az off-ért, de nem én kezdtem. végül is kristály van benne, csak ki kell operálni az erősítőt, hogy megfordítva is működjön.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) havranarpi válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

És akkor végülis használhatatlan oda ahova a régi 4 K Ohm -os hallgató kell?
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

A benne levő erősítő miatt nem tudsz rá adni jelet, mert az erősítő benne fordítva van, mint te szeretnéd. Ráadásul 48 voltos. Ki kellene operálni belőle, de nem biztos, hogy a kristályok épen maradnak. Piezó mikrofon, elvileg hangszórónak is jó lenne, ha...Szerintem nem tudod épségben kimenteni belőle.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Értem és köszönöm a helyesbítést.
(#) fecameca válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

De a valósághoz nagyon közel voltál, azért ilyen a formája, mert a szénmikrofonok helyére tervezték.
(#) Gyantáscin válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ha szerencséd és ügyes kezed van, megpróbálhatod szétszedni, és olyanformán átalakítani, hogy a kristály kivezetéseit csatlakoztatod a kimenő kapcsokhoz. Az erősítőt és az egyenirányító hidat meg leválasztod. A kristály valami téglalap alakú képződmény, egyik végén befogva, a másik végéhez meg a membrán csatlakozik. Ha sikerül sérülésmentesen össze is rakni, szinte biztos, hogy detektoroshoz is jól használható.
(#) univerzum válasza Gyantáscin hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Én csak drukkolni tudok, sok szerencsét
(#) Qju hozzászólása Aug 18, 2013 /

Szervusztok! Szép napot mindenkinek.
Arról szeretném a véleményeteket kikérni, hogy kibírná-e egy darabka pirit kristály, ha egy 15 mm -es vörösréz kupakba a rézcsövekhez használatos lágyforrasszal forrasztom be?
Ha sikerülne, akkor nagyüzemben tudnám gyártani a kristály detektort.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) hatvanasjocó válasza Qju hozzászólására (») Aug 18, 2013 / 1

A un. Wood fémmel lehet beönteni a galenit és pirit kristályokat. Ez 71 C fokon olvadó ötvözet.Bővebben: Link
(Ilyen anyag a villanybojlerekben lévő kiolvadó biztosíték is)
(#) gkari válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Idézet:
„(Ilyen anyag a villanybojlerekben lévő kiolvadó biztosíték is)

Legalább 30 éve a bojlerekben bimetallos hőkioldó van, de ami régen volt az is cca.100°C.-ra volt beállítva, persze ezta hőmérsékletet is bírhatja pl. a galenit, vagy pirit.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) hatvanasjocó válasza gkari hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Ebből is látszik, hogy nem mai bútor vagyok. Nemrég került elő pár darab ilyen bizti, fel is használtam galenit kristály beöntéséhez. Ezekre rá volt préselve a felirat(tán 95 C fok)
Következő: »»   93 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem