Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   428 / 607
(#) Alkotó válasza gege95 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
(#) gege95 válasza gege95 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Szia. elkezdtem átrajzolni. Namost! A Jel bemenethez ahova 1uf 63V-ot irtán oda 10uf 100V osat rajzoltam mert nincs itthon kisebb! A Boostrap mire jó? Illetve az a része a panelnak ahonnan megy a Bootstrap lábhoz, és az inverting Input lábhoz a vezeték, az a rész elhagyható? Mien jelentősége van?
(#) gege95 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Bocsi, azt nem vettem észre :O Köszi, hogy szóltál. Reloop! a Sárga és Lila össze vannak kötve, az lessz a GND. A diódahíd tetején pedig volt jelzés meik lábára mit kell kötni.
(#) reloop válasza gege95 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
A bemeneti kondenzátor lehet 10µF is.
A Bootstrap abban segít, hogy a legnagyobb kivezérelt jel csúcsa minél inkább meg tudja közelíteni a tápfeszültséget, nagyobb lesz általa a kivehető teljesítmény.
A visszacsatolás a kapcsolás nélkülözhetetlen része. Beállítja a kívánt jelerősítést, és alacsony szinten tartja az áramkör torzítását.
Googli segítségével keress leírásokat az erősítők működéséről! Jobban fogod élvezni az építést, ha érted mi hogyan működik, nem csak összerakod mint egy Legót.
A dual-mono kifejezést érted? Javaslatom szerint a két szekunder teljesen független marad.
(#) gege95 válasza reloop hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Köszi! a 680R-es rezisztor-t tudom helyettesíteni valami ellenállással? nincs itthon rezisztor
(#) reloop válasza gege95 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
A helyettesítő ne legyen nagyobb 1k-nál, illetve kisebb mint 330 ohm.
(#) Alkotó válasza gege95 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Az ellenállás "idegenül" rezisztor.
(#) gege95 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Köszi szépen! Mostmár képben vagyok ma estére ha minden igaz kész lessz. Még pár kérdés: A Biztosítékokat köthetem a diódahíd után? 2darabra gondoltam a + és a - ágra.
Illetve ahogy néztem ennél a feszültségnél az IC a 4Ohm-os hangsugárzókat nem szereti, mi fog történni? (Csinálnék olyat, hogy kimenethez 2darab aljzatot teszek sorban kötve, így 2darab 4Ohm-os hangsugárzót kötnék lényegében sorba, az úgy 8Ohm lenne együtt, igaz? )
(#) Alkotó válasza gege95 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Szakmai kérdésekben próbáld Reloop véleményét kikérni, mert általában is nagyon felkészült, és ezzel az IC-vel kapcsolatban -teljesen jogosan- külön tekintélynek számít.
---------
A biztosítékkal kapcsolatban ne legyenek illúzióid. Sokak véleményével (és főleg vágyaival) nem törődve, a biztosíték mindig a "forrás" oldalt védi (jelenleg a tápegységet), és nem pedig a fogyasztót. Az pusztán véletlen, mikor a biztosíték áramkorlátozó képessége mégis megvédi az erősítőt. E miatt, a próbák idejére mindenképpen használj "rugalmas" áramkorlátot, ami lehet labortáp, jól megválasztott soros izzó, vagy akár csak egy szintén jól megválasztott soros ellenállás a tápágakban. Az áramkorlát már jó eséllyek képes megelőzni a nagyobb rombolásokat, de nem helyettesíti az odafigyelést, és a gondosan elvégzett élesztést.
---------
A terhelő impedancia egy különleges paraméter. Sőt, akármilyen hihetetlen is első hallásra, az erősítőt egyáltalán nem érdekli milyen impedanciával terheled, ugyanis fogalma nincs róla (nincs egy hosszú csápon lógó szeme, amivel megnézi a hangszóró adatlapját). Az erősítő csak a terhelés hatását tudja "felfogni" ami kimeneti áram formájában jelenik meg az Ő kimenetén. Az adatlapok, katalógusok, és leírások azért adnak meg mégis terhelést, mert feltételezik a felhasználók totális butaságát (sajnos még ezzel is túlértékelik néhányukat). Ugyanis adott tápfeszültség mellett, egy kisebb impedanciával történő terhelés mellett lényegesen nagyobb kimeneti áramokat lehet elérni. De ehhez a teljes kivezérlés kell! Tehát mikor kisebb impedanciához kisebb tápfeszt írnak elő, vagy nagyobb tápfeszhez kisebb impedanciát, akkor egy olyan helyzetet igyekeznek elérni, amikor a felhasználó semmilyen körülmények között nem tud kárt tenni a cuccban -nevetséges megközelítés ha számít az Én véleményem-. Ettől sokkal hatékonyabb ha némi értelmet rendelünk a felhasználóhoz, és azt mondjuk neki: terhelheted kisebb impedanciával,de akkor ne csavarj oda neki, mert szétcsattan. Persze belátom, nagyon is van értelme a korlátozásoknak, csak ki akartam fejteni a hátteret hozzá.
Szorosan ide tartozik, hogy egy hangszóró impedanciája csak egyetlen frekvenicán (ami éppen a rezonancia-frekvencia), éri el a névleges impedanciát, és minden egyéb frekvencián jelentősen magasabb érték (akár 10-20 szorosa is) .
------------
Butaság két csatlakozót tenni a készülékre, amik sorba vannak kötve. Inkább a dobozban kösd sorba a két hangszórót, és akkor máris csak 2 vezeték kell menjen az erősítő felé.
(#) BODHEAD hozzászólása Aug 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Alkotó féle erősítő panel (tda-7294)-es nem akar megszólalni.Tápok mind a 2 oldalon 30V kimenet 0V nem melegszik,nem füstöl a panel nem fólia sem forrasztási probléma mégsem szólal meg.Összes alkatrészt cseréltük kivéve az Ic-t.
Szerintetek lehet-e hibás?
(#) reloop válasza BODHEAD hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Szia! Az örökké ismételt kérdés: mi van a készenlét és a mute lábakon (9,10)?
(#) BODHEAD válasza reloop hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Ugyanúgy van bekötve mint a másik panelon,mégsem szólal meg.
(#) reloop válasza BODHEAD hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Azt kéne megmérni mekkora rajtuk a feszültség testhez képes. Hivatkozás. Az R4 (9) és az R6 (10) IC felé menő lábain el tudod a mérést kényelmesen végezni. Várom az eredményeket
(#) BODHEAD válasza reloop hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Holnap meg lesz.
(#) reloop válasza BODHEAD hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Rendben, holnap a Találkozón leszek, csak esete fogom látni.
Mindkét lábon el kell érni a feszültségnek legalább +3,5V-ot, különben az erősítő nem szólal meg. Gyakori hibajelenség a C3, C4 kondik lábainál kialakuló átvezetés. Épp így lehet a bementi pontnál is panelzárlat. Ezeket szakadásvizsgálóval is tudod ellenőrizni.
A mért feszültségek alapján a Fórumtársak majd biztos segítenek napközben is
(#) konyak6 hozzászólása Aug 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Ma elég sokat kínlódtam, mire tudtam tükrözni vasaláshoz a nyákot. Ezért megosztom veletek, mivel ebben a formátumban itt nem találtam. A4-es lapon, nyomtatás után egyből vasalható.
(#) peter1995 hozzászólása Aug 10, 2013 /
 
Sziasztok. VAn 2db TDA7294 híd erősítőm. Közös tápról hajtom őket, a tápban egy elég méretes trafó van. Egy-egy hídra egy egy 250W-os 8ohm-os hangsugárzót szoktam kötni. Az eddigi bulikban nem is volt gond. Aztán pár hete kipakoltam a cuccost, kipróbálni mit csinál szabadtéren. Ekkor figyeltem fel, hogy a 2 tda erősítőre kötött hangsugárzó fél hangtól erős, magas recsegő hangot ad. Fél potiállásnál feljebb nem tudom tekerni, mert akkor ilyen hangot ad... Mind a kettő így csinál. Régebben voltak bulik ugyan ez a szett és szinte maximumra fel tudtam tekerni a potit még torzítást sem lehetett hallani...

Mi lehet a bajuk? A jelet is közösen kapják, szóval nem stereóban, hogy jobb és bal, hanem van egy mono jel az belemegy egy mono 3 utas hangszínbe és onnan megy a jel a végekbe.
(#) pjg válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Meleg. A hővédelem be-be kapcsol.
(#) peter1995 válasza pjg hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Hmm. És mikor majdnem csumán hajtottam nem kapcsolt be? Eddig nem volt rá gond. A hűtésén sem változtattam semmit...
(#) pjg válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Mondod szabadtéren próbáltad. Ahol alapból 38 fok volt. És akkor még csak pár milliamper melegítette a bordát.
(#) peter1995 válasza pjg hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Árnyékban volt meg minden, de lehetséges... Bár 9 óra volt mikor kezdtem összehangolni a dolgot, de lehet tényleg melege volt.
(#) BODHEAD válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szia!
Az IC lábán (R6) a feszültség 0V az (R4) lábon szintén 0V. A kimeneten 0,49V.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 10, 2013 /
 
Ismeri valaki a tda7294 híd damping factor-át?
(#) peter1995 válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szia. HA google-ba beírod, hogy tda7294 bridge vagy híd, akkor az elsőnél ahol lehet KIT-et rendelni le lehet tölteni a dokumentációt abban van nyák rajz is méretezni kell meg tükrözni, de arra a paint is megfelel.
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 10, 2013 /
 
Helló.Megint itt volnék.Az lenne a problémám hogy az erősítő tápegységét elméletileg 2X25V hajtja amit egy egyenirányítón 2X6800µF-nyi pufferen/oldal pufferelek és 100nf-os kondenzátorral simítok.És itt a hiba hogy terhelés alatt a kijövő feszültségem +-15V amin az ic kb fele hangerőtől felfele elkezdi szaggatni/torzítani a hangot.Kössem át a 2X38V-os kimenetére a trafónak?Már nem tudom mit csináljak.Remélem tudtok segíteni.A válaszokat előre is köszönöm.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szia Péter! A magasabb környezeti hőmérséklet miatt nem tudod a korábbi hőfokon tartani az IC-ket.
Érdekesség, hogy az AB osztályú erősítő nem a legnagyobb kivezérlésnél disszipál a legtöbbet! A maximális jelnél ugyan nagyobb áram folyik a végtranzisztoron, viszont kevesebb feszültség is esik rajta. Ebből is származhat ez a megfigyelésed:
Idézet:
„mikor majdnem csumán hajtottam nem kapcsolt be”
(#) reloop válasza BODHEAD hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Ez bizony készenléti állapotban van és még a némíts is. A "MUTE" csatlakozás nincs véletlenül összekötve, vagy összezáródva?
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szia! Terheletlenül mekkora feszültség mérhető a pufferkondenzátorokon? Terhelésnél mérd meg a transzformátor szekunderfeszültségeit, mennyire esnek vissza a terheletlen 25VAC-hez képest?
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2013 /
 
Ez a 15V-os mért feszültség a pozitív ág és a gnd-közt van,de viszont ugyanez van a - ág fele is.Tehát ez úgy adódik ahogy rá van kötve az erősítő is.Maximum így tudom jelenleg terhelni nem áll más eszközöm rendelkezésre ez ügyben.De ez szerintem súlyos hiba hogy csak ennyi hajtja az erősítőt.Esetleg megpróbáljam a 2X38V-os végét a trafónak?Terhelés közben is mértem a kondenzátorokra eső feszültséget hát édeskevés,sőt nagyobb hangterhelésnél esik is hiába a puffer.Magyarul az az ága a trafónak nem ad elég ampert a meghajtáshoz.Valami ötlet még esetleg?Én már kifogytam.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 11, 2013 /
 
A transzformátor és a táp kialakítás környékén valami nagyon sántít. Nem bocsátkoznék találgatásokba, fotózd le!
Következő: »»   428 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem