Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Igen de csak egy plusz munka. Ám akkor ajánlom ezt:Bővebben: Link
Sziasztok! Ha építenék egy olyan hangdobozt amibe bele építeném a mono erősítőt, akkor csak csavarozzam bele az alkatrészeket, vagy egy külön rekeszt készítsek? Ha esetleg lenne valakinek egy bevált terve 100W körüli, oszlop elrendezésű bass reflex. Nagyon megköszönném. Akár trapéz alapterületűt is kipróbálnék.
Végül lehet, hogy a 25R672 lesz a befutó.
A kérdés a következő: Építenék egy dobozt a hangszóródhoz, és ha kevésnek bizonyul, építenék még egyet. A két ugyanolyan doboz esetén mekkora a hangerő növekedés, illetve mire érdemes figyelni? Láttam, hogy ház moziban is szoktak kettő mélyládát tenni. Ha működő képes, akkor alig több, mint a GT5-12 a két hangszóró, viszont elmondásod szerint zenére jobb. Meg így kb bejönne az eredeti koncepció, miszerint egy polcra/asztalra tehető hangdoboz pár, és egy pár mély a földön.
a dobozán egy ilyen grafikont találtam ez segíthet a 34 literes láda módosításához?
Nagy különbség van a 24 és a 12 dB/oktávos váltások között hangzásban?
Házilag a 24-es igen bonyolult, főleg ha szeretném állítani is a vágási frekvenciát. Itt elgondolkodnék egy gyári megoldáson, mondjuk Behringer. Használtan elég baráti az ára. 12-esnek még neki esnék házilag is akár. Olyan 40-120 közt kellene állítani.
Nem ez csak az érzékenységi görbe minden csatornán, kb nemérsz vele semmit, a dibeisi hangszóróknak csak körülbelülre rajzolják meg.
Nem nagyon jó, ha 12-nél több, mert 180°-os fordulatok lesznek a fázisban és eléggé lerontják az összeképet. Ha lehetséges a 6dB a legjobb megoldás ebből a szempontból.
Mélyládánál is 12? Mert ott ugye nem a közvetlen közelében vannak a Hangsugárzók. 12-eset még szerintem megéri itthon megcsinálni.
A behringer aktív cross, hangosítós cucc, teljesen megfelel otthoni felhasználásra is!
24dB/okt LR szűrő van benne, alul-felül áteresztő, melynek az amplítudó és fázismenete abszolút egyenes.
Sziasztok!
Van egy házi készítésű mély ládám. Egy 250 w-os magnat hangszóró van benne. Az a problémám hogy (nem tudom hogy kell pontosan fogalmazni) búgva adja a mélyet. ha kisebbre veszem a doboz méretét akkor pattogósabb lesz?
Zárt vagy reflex a boboz? Az azért nem mindegy. Egy kicsit több infót is adhatnál róla.
Sziasztok.
Megtetszett nekem a Tannoy Mercury M4 hangdobozpár. Szeretném utánépiteni ha lehetséges. Valaki tud ezekről valamit? Érdemes vele foglalkozni? Logotech-től belehet szerezni hozzá a hangszórókat egész jó áron. Nem diszkózni kell, csak simán zene hallgatásra használnám. Előre is köszönöm a segitséget.
Van rajta két kb. 70 mm subcső, szivaccsal ki van bélelve. a doboz 60 liter körül van. A doboz úgy néz ki hogy szélesség:40 mélység 30 magasság 50 cm a hangszóró előre néz és a doboz alsó 1/3 án van. És egy SAL mélynyomó erősitöje hajtja
Ha szivacsot tettél bele akkor az biztosan jöhet ki belőle. Térfogatcsökkentő hatása van. Meg egyébként sem kellene bele semmi. A csövek milyen hosszúak ? Tölcséres ? Van egy fotó a csőröl?
Szia! Én is megépíteném. A linkelt oldalon nem működnek a letöltések. Elérhető valahogy a pontos terv, vagy méregessek a fényképről?
Köszi.
Sőt még azt is, hogy hol van elválasztás belül, és mekkora lyuk van rajt
Én se tudtam letölteni onnan. Egy terv nekem is jól jönne hozzá. Olvastam valami hagváltó mod-ról ezekhez a dobozokhoz, de arról se találni semmi rajzot.
Egyébként szörnyű, hogy itt van Mo. legjobb elekrós oldala, és nem lehet találni 100w bevált többször utánépített hangdobozokról terveket, csak megy az elmélkedés. Ha meg valaki az elérhető somogyit építi az akkor hülye.
Ma süllyesztem be a dómot szintbe, aztán holnap ragasztom a dobozt, hétvégén már remélem kész lesz.
Shalafi66 nekem 4,7µF-os kondenzátort ajánlott a magassal sorban. Egyébként ha jól emlékszem lehet kapni a logotechnél hozzá készen hangváltót. Bruttó 25 literes a doboz nekem, abból lejön a cső térfogata, a hangszóróé, a merevítéseké. Így valahol 21 és 22 között lesz.
Vannak bevált jó hangsugárzók, csak azokhoz nektek drágák a hangszórók.
A somogyis megoldások meg olyanok, mintha ferrárit akarnál építeni trabant motorral. Döntsd már el, hogy jót, vagy olcsót akarsz, a kettő nem megy együtt.
Ha M4-es Tannoyra van szükséged, akkor érdemes. Ezek elsősorban házimozis hangsugárzók voltak, ennek megfelelő az eredmény is, amit várni lehet.
A soros 4,7µF kondenzátorral illesztés csak egyféle Tannoy hangszórókészlettel működik. Ezt készíti Primary, de ez nem a gyáriak másolata, hanem új terv a létező hangszórókhoz.
Drágább hangszórókkal már könnyebben lehet utánépíthető hangsugárzókat kitalálni, de ehhez elsősorban az kell, hogy a gyártás eltérései minél kisebbek legyenek, a különböző időpontokban kapható hangszórók pedig minél hasonlóbbak. A SAL-Somogyi-MNC-Dibeisi, stb. erre természetesen alkalmatlan, de eleve nem is ezért, nem ilyen igényekre készülnek. Az ártól függetlenül viszont nem árt vigyázni, mert drágább hangszóróknál is gyakran érthetnek meglepetések, SEAS-tól Vifáig.
Végül is töröltem a hozzászólást, nem tudom miért van még itt. Attól, hogy nem mindenki tud korlátlan összegeket áldozni e nemes célra, még lehetnének fenn tervek, leírások. Hátha kedvet kap valaki. A csöves erősítőben sem hisz mindenki, mégis rengeteg kapcsolás leírás van hozzá.
Szia! Ilyenekre gondoltál? Még élnek a linkek
De ezek működésképtelenek.
A somogyiakból már építettem, és szerintem azért a gyári tömegtermékeknél jobbak. Most szeretnék egy olyat ami egy adott hangsugárzó-hanváltó-doboz egység, és kikísérletezett, bevált. Átnézem a mikroshoposakat. Köszönöm.
Lefotóztam egy saját építésűt. Miben látod a működésképtelenségét?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |