Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 46
(#) Boci0123 válasza motyo hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Értem.
Nekem van egy 4,6kw os beltérim , és egy kb 2,6 os mobilklíma átalakítva,
sajnos csak a nyár végére tudtam beszerezni a beltérit , ezért a hidrofortól 8mm es légtesznikán jön a víz, a mobilnak elég is volt legkisebb fokozaton fujt 21 et a legnagyobbon 22,5 et. De most hogy már van a beltéri is , T idomokkal elosztottam a 8 as csövet . így már 24 et fúj a mobil... a beltéri meg a 3 fokozatból a legkisebben 23 at...
A víz a kútból most kb 17 fokos, mire ideér maxx 1 fokot melegszik.
Kevés a víz nem kérdés , de ez volt kéznél , jövöre 3/4re bővítek a padláson, le a szobákba 8as és 12 mm en fog menni le-fel , így 100%ban elég lesz a víz.

A hidrofor ,egy 1300W os 3 fázisú kétlépcsős centrifugál ,vagy mi ha jól tudom az.

kb 120 vagy 160 l es tartállyal, így 10 percenként kapcsol be 2-3 percre.
kb 0,3-0,4 Kw/h a szivattyú.

Akarok egy kisebb szivattyút , vmi kicsi centrifugált... vmi ilyet , ami jövőre teljesítene szolgálatot ... eddig ez a terv.:

Ez olcsó , olvasottak szerint 260W al beéri meg 800 l ert nyom. Ha visszavezetem a vizet egy ásott kútba , akkor csak a csövek ellenállását kell legyőznie... Remélem beválik.

szivattyú
(#) Pixi hozzászólása Aug 8, 2013 /
 
Nekem a mérési eredmények úgy alakulnak hogy a víz az 50m cső végén 13-14 fok, a beltéri 15-17 fokos levegőt fúj, és 15-16 fokos víz folyik ki, de ugye itt folyamatos vízáramlás van olyan 3-400L/óra mennyiséggel, és egy sima vibrációs szivattyú dolgozik immáron 4. éve!
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
milyen beltérid van?
ki , be menő csövek mérete?

Te jó ég 15-17 fok, mint egy rendes klíma...

nekem annyi a vizem:'(
De majd jövöre...!
Igy a két klímával csak annyit érek el , hogy ne melegedjen 30 fok felé a 2 szoba, 27,8 most az enyém , a másik meg 29 fölött van... ,mondjuk az csak a folyosóról kapja a "hideget" a mobilból...

Friss mérés, odakint 38,9 fok van
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Nekem home made beltéri van, amit itt látsz. Ebben egy skoda 120-as hűtő van, és 3/4-es csövek vannak bekötve.
Amúgy nagyon is jó a 16-17 fok, és 3 szobát is lehűt 23-24 fokra mikor kint 35 feletti meleg van. 3 fokozatú a venti és mind a 3 fokozaton azonos hűfokot fúj.
Régebben volt olyan mikor még 3 műszakban melóztam, hogy reggel megjöttem bekapcsoltam, ajtó csukva és 1-en ment a venti, és aludtam, délután 3kor felébredtem hogy hideg van, erre 19 fok volt a szobában kint meg 36. Nekem ez így bevált, de sztm ha lenne még sorba 1-2 beltéri rákötve akkor is simán hűtene mind, mert az az 1-2 fok melegedés nem sok, így még a 3.-nál sem érné el a 20 fokot a víz.
Amúgy a saját házamban minden szoba össze van kötve a padláson csövekkel a palfonon, 160-as mindegyik, és arra gondoltam, hogy egy nagyobb teherautó hűtővel a padláson egy szigetelt dobozba építve abban keringtetném a vizet, akkor a csőrendszerre kötve az egész házat hűtené. De akár 2-3 skoda vagy hasonló hűtő is megtenné! Ez még a jövő, majd kiderül mi jön össze belőle!
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Bocsi , figyelmetlen voltam , elöbb már felraktad...

Hát akkor neked jól összejött Szép teljesítményt hozol ki belőle , én jövőre 25 fokkal meg fogok elégedni... ugyanis a beltérik csak 2 körösek( két beltéri van , csak egyiket használom még) , ezért nem tud olyan hideget csinálni, de nekem nem is kell , mert sokat járok ki-be nő a megfázás esélye ha kint 35 bent meg 22-24 van.

Szóval jövőre 25 fok lesz a célhőfok.
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Mivel nálunk 3 helységen is át kell menni míg az úgy mond klímatizált szobába jutok, nem kell nagyon a megfázástól tartani, mert lépcsőzetesen van egyre hűvösebb. Eddig még senki sem fázott meg!v Lehetne ez még jobb is, mivel a kút 50 méterre van és a cső szinte végig a napon jön. A kútból 11-12 fokos víz jön fel, de sajna ennyire felmelegszik míg ideér, ezért sem lenne jó a kisebb szállított vízmennyiség, mert még jobban felmelegende. Annó KPE csövet akartam földbe, de mondom nincs az a pénz hogy én kiássam 50 méter hosszan!
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Mázlista , ha nekem ilyen kutam lenne , minden nyári este elmondanék 3 miatyánkot DD
Így érthető , mindenki azzal bánik amije van...
Ez a te esetedbe a lehető legjobb

Esetleg van tapasztalatod , a beltéri rézcsöveinek forrasztásával ?? mert én nem értek a réz forrasztáshoz, most 2 körös , szerintem ahogy kinéz 4 körösre lenne érdemes bővíteni.

Akkor már 20 fok körüli kifújt levegőt lehetne várni tőle.
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Abban nem tudok segíteni, mert nekem adott volt a hőcserélő a vízhűtő formájában, ami alu szerkezetes, és műanyag véges. De a klíma beltéri esetében egyesíteni kell a csöveket valamilyen rendszer szerint, hogy párhuzamosan több csövön mehessen benne a víz. Ezt az apalján tudod kitalálni, hogy milyen felépítésű a hőcserélő. Láttam olyat képeken, hogy egyik oldalon megmaradtak a visszaforduló végek, a másikon pedig mind le lett vágva és a másik oldalon közös párok lettek egybe kötve és egyik oldalon ment be a másikon meg ki a víz. Így vagy 10-12 kis csövön ment a víz.
Nekem mondhatni jó a kút, de volt egy a háztól 2 méterre is, de sajna a futóhomok betemette.
Van olyan kútklíma tulaj akinek fúrt kút van és 7-8 fokos víz jön fel neki.
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Jaja , nekem is ez a célom , több kör párhuzamosítása, a beltérik felépítése olyan , hogy egyik oldalon van ki és be menő 2-2 kör és közép magasságban van egy közösítő , másik oldalán ,csak visszaforduló ágak, majd holnap lefényképezem és felteszem.

Gondoltam arra , hogy azt a közösítőt szétvágom , és akkor alapból 4 körre lehet szedni a rendszert, csak a csövezés elég rövidke, ezért félek szétvágni.
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Ezt írtam hogy egyik vége adott, és csak a másikat kell vágni és közösíteni!
Majd tegyél fel képet! De utána jokkal jobb lesz az egész, és jobban is fog hűteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Nagyon remélem...
Egyéként 4 körnél többre nincs értelme , az én belátásom szerint, mert 4 vagy 6 cső lenne egy körön , az meg szerintem pont elég , hogy felmelegítse a vizet. De viszont nem túl sok , hogy túlságosan , mint ahogy most is van...
Rakok fel képet, holnap.

A csövek 8mm esek benne, úgy gondoltam hogy levágom őket , és 8mm es légtechnikai toldóval hozom ki , mert így a legegyszerűbb számomra, csak kérdés , hogy a levágás után van -e megfelelő hosszúsága 1-1,5 centi...

Elég rizikós , a rövid cső miatt, toldóval , de még forrasztani is , amihez ráadásul nem értek + lehetőségem se nagyon van.:/
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Nah raktam fel a hőcserélőről, ez a 3,5 es kisebbiké , ez más kialakítású mint a 4,5 esé .
Erre mit mondanátok??
Én arra gondoltam , hogy a két szélsőt szétvágom , és ott a középen is valahogy szétvágom , és 4 körre szedem, egyenlő csőpármennyiség nem lesz körönként, mert 10 csőpár van, 10/4 az meg 2,5 ,de mindkét oldalt meg nem akaron szétszedni.

Vélemény?
Képek
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Ez egy kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy a csövek olyan elrendezésben vannak, mert ha a végek slul felül lennének összekötve akkor az lenne a tuti! Amúgy nem tudom esetleg gázlámpával nem lehet levenni a csővégeket? Így nem sérülne meg és esetleg a másik végét is át lehetne redenzni alsó felsőre, így a két oldalt lehetne közösíteni.
Vagy a másik megoldás, hogy a kétvégét közösíteni, és egyiken be másikon ki menne a víz! Ugye nem kell a víznek olyan sok kacskaringó! Sztm egy réz lapból hajtott megfelelő helyen kifúrt doboz tökéletes is lenne amibe be lenne forrasztva a cső csatlakozó. Kérdés hol lehet réz lemezt kapni? Én tuti így csinálnám meg, hogy egyik felén be menne a másikon meg ki. Persze a cső csatlakozó a be oldalon legalul lenne, a ki oldalon meg legfelül
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
A rezet mivel kell forrasztani? Amivel réz kábelt szokás? ónnal ,vagy cinkkel?

Szóval aztmondod, hogy ne is kanyarodjon vissza a vízkör, hanem egy cső , egy kör elven???

Ekkor viszont lasabban kell nyomatni szerintem neki a vizet, vagyis kevesebbet , hogy fel tudja melegíteni a levegő, vagy nem jól gondolom?
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Szinesfém boltokban tudsz venni rézlemezt.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 9, 2013 /
 
Olyan légkondi megépíthető lenne amelyben adszorbciós hőszivattyú állítaná elő a melegből a hideget, olyan 3kW teljesítményű lenne jó egy szobához vagy kisebb házhoz, a forró közeget vákuumcsöves napkollektorral lehetne előállítani, ezek nagyon olcsóak, egy cső 1500ft-tól kapható és kb 100W teljesítményt tud leadni. Csak a hőszivattyú részt kellene megépíteni mint a régebbi hűtőkben csak jóval nagyobbra.
(#) Boci0123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Én nem értek az ilyen bonyolultabb rendszerekhez, még a kompresszor oké, de hogy már gáz mászik benne , meg azzal bánni , megvenni , belerakatni... Ja és a hatásfok, a másik az , hogy milyen célra , mennyi időre gondoltad, és hogy mennyi pénzt akarsz beleinvesztálni.

Azt mondod , hogy 1 cső kb 100W energia, akkor abbolt kell 30db 30* 1500 = 45 000
Kapásból , és akkor csövezés rá , osztó gyűjtő.
Kompresszor , szerintem ha újat akarsz akkor kb 20-30e alaphangon, + beltérik.
alaphangon 65e nél vagy, ami a legolcsóbb 3,2 es légkondi ára, felszerelés nélkül.

És akkor van egy olyan rendszered , amit te csináltál , lehet benne rengeteg hiba, (gondolok itt kompresszorra, kicsi teljesítményre, este 8 után mi a rák melegíti fel neked a közeget, hogy működjön stb..)

Ez az én véleményem így elsőre.

Írd le hogy gondoltad a rendszered! Bővebben!
Lehet megváltozik a véleményem

Mert így nekem kútklíma 20-30 e ből megvan.
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Rezet ugyan úgy forrasztod mint a vezetéket, de lehet hozzá venni más fajta cint, amit a csatornások használnak, de sztm mivel nem lesz benne nyomás, jó a sima is, igaz kell belőle egy nagyobb adag, és gázforrasztóval össze is lehet melegíteni szépen. Nekem az autó hűtőben 3 rész van, vagyis bal alul be elmegy jobbra majd onnan vissza és a 3. szinten jobb felül jön ki, de pl a Traban és wartburg hűtőknél csak két rész van, így jobb alul be és el ballra majd jobb felül ki. Sztm az is elég, a víz mennyiség meg attól függ mekkora hűtést akarsz, mert ugye kell egy adott mennyiség a megfelelő hátéshez, de ez kiderül ha összerakod és méred a kifolyó és befolyó víz közti különbséget, minél kevesebb annál jobb.
Amúgy a réz lemezből simán össze tudod forraszni a végére a közösítőt is, vagy hajtogatással, vagy lapokat vágsz és azokból. Igaz a hajtogatás sztm egyszerűbb.
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Miből gondoltad ,hogy nem lesz benne nyomás?
hát vminek átt kell nyomnia rajta:S
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Arra értettem, hogy nem lesz benne pl 5 bár!
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Annyi biztos , hogy nem:"D
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Ez nagyon olcsó!!!! Még meg is venném, de sajna nincs időm újat építeni, úgyhogy marad a home made verzió továbbra is!
(#) kaqkk válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Nem tudsz valahol 5db egyforma 3,5kw ost??
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
5db?! Nem kispályázol!
(#) GPeti1977 válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Ebbe nem kompresszor kell.
(#) Boci0123 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Sajnos nem tudok nekem is kb 100 embert kellettem felhívni h ezt a ketöt megszerezzem.....jólenne ha lenne vmiimerős... amúgy apródon érdemes szerintem nézegetni.. van egy megnemvalósult üzlet. 40 ért van fent komplett split de a csávónak.van.melette több beltérie.5.2 est és 3.5 est odaadta volna nekem 15 be.amúgy amit elöbb linkeltem aból kető van , és működik magába is a ventije. Ő írta nekem..

Pixi nekem ha a.hátsó házrészt is hűteni kéne akkor alaphangon 4 db kellene.
(#) Boci0123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Jaja igen bocsánat. 8 Után honnan lesz meleg?
(#) sprofan válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
8 után minek meleg? (hideg?) Inkább a válaszra lennék én is kíváncsi hogy megoldható-e? Első kérdésként tegyük fel van optimális meleget adó eszközünk (most az mindegy hogy mi), lehetséges-e akkora abszorpciós egység építése, amivel már nem csak hűtőt, hanem egy kisebb szobát is lehetne hűteni?
(#) Boci0123 válasza sprofan hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Pontosan azért hogy legyen hideg igen. Mert ha én lekapcsolom este 10 kor a kútklímát,a napközben felmelegedett falak kevesebb mint egy óra alatt bemelegítik a szobát, hiába az éjjeli szellőztetés.
(#) sprofan válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Ez rendben van, de ezen ráérnénk akkor elmélkedni, ha már kaptunk választ arra hogy megépíthető-e ekkora méretben egy abszorpciós egység? Mert szerintem már itt elvérzik a dolog sajnos.
Következő: »»   41 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem