Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
SAL? Akkor ebben:
Bővebben: Link De a monacoros terveknél is biztos, hogy nem azt kapod, ami a pdf-ekben le van rajzolva. Ezek nem ellenőrzött, jól dokumentált, pontosan tervezett hangsugárzók, és rontja a helyzetet, hogy a hangszórók is nagyon változékonyak. Ha valaki pontosan szeretne dolgozni, akkor minden megvásárolt darabot meg kell mérni, lehetőleg a hibásakat, eltérőeket ki kellene válogatni, stb.
Egészen biztos, hogy igazad van ha a tökéletességre van tehetség és keret. Nincs meg mindenkinek otthon a süketszobája. Segíts nekünk légy szíves úgy, hogy egy "ellenőrzött, jól dokumentált, pontosan tervezett hangsugárzó"- tervét megosztod, és mi vállaljuk a hangszórók változékonyságából fakadó minőségromlást.
Ebbe a kategóriába belefér a Primarynál készülő tannoy. Sok ilyen hangszórót megnéztem, és még vállalhatóak a gyártás eltérései, de legalábbis nem akkorák, hogy a dobozon és a váltáson változtatni kellene.
És a 10 ohmos mélyközép is speciális eset, nem igényel klasszikus értelemben hangváltót, elég a magasat szűrni, és hangnyomásban illeszteni. Ez egy újabb könnyebbség, ha kevés a tapasztalat, nincsenek ellenőrzésre, váltótervezésre eszközök.
Olcsó magas hangszórót tudtok ajánlani? Ehhez: http://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_37094.html
Olcsó alatt azt értem, hogy <2000Ft, de inkább <1500Ft Gondoltam kipróbálom, maximum jó lesz a koliba.
Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy 2 darab SAL sbx 2030-asból érdemes mélyládát készíteni?
Van már egy mélyládán ,Egy Sal xpro 30100 hangszóróval (Bővebben: Link ) ,nagyon adja. És mivel van itthon két darab 20 centis Sal hangszóróm,gondoltam megcsinálom mélyládának. Lehetne érezni a hatását? Vagy felesleges lenne? Ezen vacilálok, hogy vagy mélyládának csinálom meg, vagy pedig sima hangfalnak ( A 2db Sal, egy közép ,és egy magashanggal). Mit gondoltok?
Az igazság hogy ez eredetileg passzív láda volt egy autóba, és én meg kaptam csak úgy ingyé!
A szivacsot én raktam bele,reflex csőnek sima múanyag ső van bele ragasztava, ami a doboz kb 2/3-ig nyulik be. de csinálok képeket és föl rakom.
Ez nem a tökéletességről szól, mert nagyon randa a hangjuk és ahogy linkelte is a kolega a feekvenciamenetük valami borzalmas. Párszor ajánlottam már azokat a bizonyos 15cm-es hangszórókat amiket itt egy kolega árul és azokból tényleg lehet jó boxot építeni.
Hozzád is intézem a kérést. 100w Összetartozó hangszórók típusa, hangváltó típusa vagy rajza, dobozterv együtt. Ha Ti profik nem is így látjátok, Nekünk lelkes utánépítőknek ez volna a segítség az induláshoz. Nekünk elég feladat a kivitelezés is. Köszönjük.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
Ennyi erővel meg is építhetnénk helyetted. Kell keresni, valami számodra megfizethető árú, normális hangszórót, hangszórókat, azokról kikérheted a véleményt, h2000 kolega sok hangszórót mért már és van velük némi tapasztalata. Ami linkelve lett, annak olyan paraméterei vannak ami alkalmatlanná teszi normális hangsugárzó építéséhez. Én a hangváltót úgy csinálom, hogy egy 150Ft-os mikrofonal megmérem a hangszóró frekvenciamenetét és aszerint csinálom meg hozzá a váltót, akkor dől el, hogy milyen meredekségű váltó kell hozzá stb. A hangszórók TS paramétereit is nagyon egyszerű ám mérni, vannak róla leírások neten, csak keresni kell.
Nem kértem senkitől pluszmunkát, csak ha már egyszer épített valaki egy jól sikerült egységet, annak a rajzait gondoltam, megoszthatná. Pont az nem vezet sehova, ha a számomra ismeretlen hangszórókat válogatok, hogy ez is tetszik az is tetszik aztán kiderül, hogy alkalmatlan. Köszönöm a hozzászólásokat, keresgélek tovább komplett leírást .
Ha gondolod, megadom az általam épített boxok pontos méreteit, minden adatait, de a magasak darabja 12000Ft, ebből gondoltam, hogy nem férne bele a keretbe és a hangváltóra sem emlékszem már, de az egyiket úgyis szét kell szednem, csak nincs rá energiám, de így két legyet ütnék egy csapásra.
Amennyiben 100W körüli, természetesen érdekelne, szerintem másokat is.
Én 90W-os erősítővel hajtom és kb. pont stimmel az erősítő vége a rendszer végéhez, amint szétszedtem és megvannak a váltó adatai közkincsé teszem, viszont a mélyközép hangszórók kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, csak egy fórumtársnál, de nagyon olcsók.
Magyar vonalon, kész és okés terveket csak kaláka vonalon találsz. Sztem.
Amúgy ők azok, azóta picit nagyob nyílással, itt még nincs bennük a tölcsér.. Koncepciónak készült kíváncsiságból, de annyira bevált, hogy majd egyszer lesz egy normálisabb kialakítású doboz is... Majd egyszer.
Az érzékenységével biztos nincs gond.
Csak jól szóljon. Nem értek hozzá csak érdeklődöm, hogy miért szélesebb a hangszóróknál, máshol úgy olvastam, hogy a lehető legkeskenyebbre kell csinálni?
Nem kell felháborodni, összeesküvés elméleteket és szuper titkolózásokat vélni a fórumtársak hozzászólásaiban. Azt kell megértened, hogy egy dolog addig bevált, és kiforrott, utánépíthető, ameddig minden alkotókomponense beszerezhető. Hangsugárzók esetében a legkényesebb pont a hangszóró. Amint mással kell pótolni, mert nem beszerezhető, vagy valaki a pénztárcája kímélése érdekében másikat tenne bele, már NEM ugyanarról a konstrukcióról beszélünk.
A másik nagyon fontos tényező, a szubjektív vélemény. Mindenki más és más hangzást tart jónak. Nekem is van több darab 80-150W körüli hangsugárzóm (gyári, módosított, utánépített ill. full. saját), a maga nemében mind jó (bevált), de mégsem egyforma a hangképük. Szóval, kérlek az ilyen "értetlen követelőző" hozzászólásokat a jövőben mellőzd. Köszönöm!
Ha megépíted rájössz. Röviden annyi, hogy sem EQ-t, sem mélyládát nem használok és nincs is rá szükség, a hangerőből sincs hiány, ahogy arra szamóca kolega is utalt és az alsó határfekvencia így kb. 33Hz...
Nem akartam követelőző lenni, csak pontosan megfogalmazni mi lenne a segítség. Felháborodva meg egészen biztos nem vagyok. Sokat segítenek Nekem. A baj az, hogy a kapható hangszórókhoz nem találtam doboztervet Pl. Logo Tech kft. A szubjektivitás miatt fontos lenne a tapasztalatok megosztása, ezért kérem ki a véleményeteket.
Ezek a Pázmándi féle mélyközepek?
A magas az Fountek ribbon? A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
A mélyközepek elvileg ezek. Nekem is van belőle, de még nem jutottam el a dobozépítésig.
Ahogy Ge Lee is írja, ezek bem kolega mélyközepei, a magas Monacor RBT-95 ribbon.
Ezek a hangszórók majdnem annyira gyengék, mint a Somogyi, MNC vonal. Szinte semmi különbség nincs. De az árát valószínűleg megéri, mert nagyon olcsó.
A "kaláka" néven összeállított tervek 90%-át szerintem vagy nem lehet, vagy nem érdemes ugyanúgy megépíteni, ahogy 3-4 évvel ezelőtt elkészítették. Mindegyiknél van egy kis zűrzavar, sok körülmény tisztázatlan, és sok hangszóró nincs már meg, vagy nem abban a formában kapható. A pontos és jól dokumentált tervezésre ezek jó példák, és magyar nyelven: http://forum.hangszoro.net/forumdisplay.php?fid=24 Ilyenekre, vagy hasonlókra lenne még szükség. A Tannoy kétutas leírása most készül. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Melyikek azok az ezek a hangszórók?
Gondolom amiket éppen hallgatsz... Az adatai alapján azért egy salnál jobbnak tűnik. Ami nekem (így hallatlanban) nem tetszik benne, az a nagyon kemény felfüggesztés. Tapasztalatom alapján az ilyen hangszórókból nem nagyon szoktak kellő mélyek kijönni. Nekem mondjuk PC hangszórók lesznek upgrade-elve vele, aztán ha beválik, vagy megtetszik, akkor készítek neki nagyobb tesókat is.
Nem értem miért van az ,hogy mások munkáját nem ismered el. A kalákában nem volt részed azért kell fikázni? Mindenkit lebeszélni ,hogy bármit is merjen csinálni? Azt meg hogy melyik vonal milyen azt meg inkább ne firtassuk mert én is tudok betenni egypár olyan linket vagy képet ami lejárat 1-2 magyar 'hangszórógyártót'.
Újra a régi nóta megy... |
Bejelentkezés
Hirdetés |