Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a jókívánságokat kis csapatunk nevében is!
Ám mindig szomorúan olvasom ha valaki abbahagy egy ilyen életforma meghatározó hobbit, melyet rajongásig lehet szeretni és művelni, mindenki a lehetőségeihez mérten. Bár néha engem is lelomboz amikor az éterben kitör az 'animal planet". Mostanában nemes cél végett (család nevelés) nekem is visszább kellett venni a hobbiból. Neked is bizonyára meg volt a nyomós oka, hogy a HAM formát letetted, de azért a téma továbbra is érdeklődésed központjában van. Ez azért is jó mert pl. itt a fórumon meg tudod osztani sok éves tapasztalatod a téma iránt érdeklődőkkel. Üdv. Gábor
Igen valóban egy életforma, mondhatni betegség amit ha elkap az ember nem gyógyul ki belőle.
Ahhoz képest,hogy a Rádió Öttusa válogatott tagja is voltam, Rádió Iránymérő Bp-i csapat tagja is voltam, senki nem kérdezett semmit amikor megváltam az engedélytől. Egyébként meg hosszú történet lenne az egész ami már senkit nem is igazán érdekel. Akkoriban kísérleteztünk az SSTV-vel is meg még sok minden hasonló dolgokkal.Ez ma már a feledés homályába vész. A haladás miatt ezeket nem kell sajnálni csak már a pénzvallású világunkban az már nem számít értéknek ha valaki megcsinálja a berendezését és még eredményt is elér. Ez van, ebben kell talpon maradni.
Szervusztok!
2013 Augusztus 12-étől 19-ig Kollektívánk kitelepül a Vésztő-mágori Történelmi emlékhelyre. A Sárréti napok alkalmából az alkalmi hívójellel HG8SDS fogunk forgalmazni. RH és 2m 70cm-en leszünk aktívak. Személy szerint én a 145525 KHz-n a gyalográdiósok kedvéért többször fogok CQ-zni. Viszek IP kamerákat, s ha menni fog akkor figyelni lehet a szép tájat, és bennünket a rádiós sátorban . Adig is üdv. 73! Gábor HA8LKM
Nagyon sok sikert Gábor, de inkább az RH sávokat favorizáljátok. A konyharádiósokat lehet hogy nem igazán érdekli...
Sziasztok! A WOUXUN KGUVD-1p készülék billentyű lezárását a "véletlen" elnyomogatás ellen hogyan lehet biztosítani. A gyári lehetőség nem vezet célra. A pc - vel nem próbáltam, ha ott lezárom nem tudja a kezelő kinyitni? Esetleg Valamilyen kóddal nem lehet lezárni??
Előre is köszönöm!
A POWER kapcsolót folyamatosan OFF állásban tartod és akkor nem lehet elnyomkodni.
![]()
Ha - ha,. Igazad van, utána biztosan nem lehet elnyomkodni!! Viccet félretéve , szerintem
szétszedés nélkül nem lehet megakadályozni!! Nincs az a kód amit fel ne törne ráérő kezelő!!
Akkor olyan eszközt kell a kezébe adni amit nem lehet elnyomkodni.
Előre fixen programozható rádiók is vannak mechanikus csatornaváltókkal. De ha ez is probléma akkor minden csatornájára ugyanazt a tulajdonságot beállítani ![]() Ezekse drágábbak mint a sok gombos rádiók sőt olcsóbbak. Igaz kell hozzájuk + programozó eszköz+PC. De megéri mert "bolondbiztosabb" . A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Sziasztok!
Az SCR1 jelű alkatrész mit csinál ebben a kapcsolásban, mivel helyettesíthető, vagy elhagyható? ![]() Köszi! A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Szia.
Az "SCR" jelzésű alkatrész, az egy tirisztor, ami jelen esetben túláramvédelemként(?) van beépítve, ha eléri az emitter ellenálláson a nyitási küszöbszintét akkor leold a táp. Kihagyható, csak ugrik a védelem is vele.
Köszi, valami ilyesmit sejtettem, túlfeszvédelemre gondoltam, de a Zener hiánya miatt nem volt kerek a dolog. Nagyon tetszik nekem ez a kapcsolás, végignyálaztam egy csomót, és mindenképp ezt szeretném megépíteni a héten BD249C-vel, simán csak 15-20 Amperre.
Megkérdezhetem, hogyan hagyjam ki az alkatrészt? ![]() Túlfeszvédelmem lesz, túláramra nincs szükségem.
Egyszerűen
![]() Ui.: a kapcsolás nem teljes, mert a benne lévő stabkocka 7815, kimeneti oldala nem kapott szűrő kondit, minimum 100n-1µF kellene oda, hogy ne gerjedjen. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Köszi, és gondolom az SCR helyére rövidzár kell a "dióda alak" irányában?
![]()
Csak vigyázz, mert hibás a rajz, az utolsó tranzisztornál össze van kötve a bázis és a kollektor.
Szerintem felejtsd el ezt a kapcsolást, vannak ennél sokkal megbízhatóbbak is.
Szia! Ha már ilyen áteresztő tranyós megoldást szeretnél, javaslom a jól bevált, régi REKI tápot az öreg 723-al!
Mellékelem a rajtot!
Szia Attila!
Ez egy kiváló táp,nekem is ez üzemel.De Berci bátyád erről többet tud mondani.Üdv HA6XA Csaba.
Köszi az összes segítő hozzászólást
![]() Tényleg jó ez a reki táp. Egyelőre az egyenirányítónál szívok, 2 Volt feszültségem eltűnik valahová a szőnyeg alá, így teljes terhelésen leesünk 11,9 Voltra ![]() Valószínűleg a kínai egyenirányító híd lesz a ludas, 50A 1000V 500Forintért nem is csoda ![]() Az van ráírva a kocka adatlapjára, hogy Voltage range: 50-1000V. Akkor ezt lehet megszívtam?
KBPC 5010? 3506 is ejt majd 2V-ot. 230-1000V-nál nem vészes, kis feszre más graetz kell.
Igen, pontosan az a típus, Lomexes. Kísérletképpen egy darab 1N4007-et bekötve nagyobb feszültséget kaptam pufferelés és azonosan kisebb terhelés után
![]() Mit javasoltok helyette?
Veszel a boltban egy erre alkalmasat...
Valóban, igazad van.
S21-en megvártam, hogy megbeszéljék a bevásárlás és a horgászat eredményeit, majd hívtam az amatőr társakat. Sikerült is két QSO. Néhány átjátszót melyeket innen az Alföldről elérünk alig tudtam riportot kikuncsorogni holott előtte nyomkodták meg beszéd is volt rajta. Viszont egy 5 elemes DK7ZB féle Yagi antennát rögtönöztem léc boommal és igen jól működik. Ma a 80m-es Delta loopot variálom át és egy 40m-es Deltát is húzok fel.
Szia Gábor!
Sasoltalak Benneteket 7 megán is, de nem hallottalak! Az antennáról pedig jó lenne ha leírást és egy pár fényképet is közzétennél itt... VY 73 de HA...
Hát más graetzet!
![]() (Aminek jobb a hatásfoka.)
Biztos, hogy olyan jó ez a kapcsolás??? Én két hibát is látok rajta
![]()
Kettőt?? Na ne már! Éspedig??
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Az egyik, hogy a biztit is beleméri a túláramfigyelő körbe foglalat-kontakthibájával, meg természetes "belsőellenállásával" együtt, és a bistabil multvibrátor bebillen ugyan túláram esetén, a LED ki is gyullad, de nem látom, hol tilt le a 723...
Mindkettő jogos! Köszönöm szépen hogy jelezted! A biztosíték résszel nincs gond, de a 723 tiltásával valóban van elrajzolás. Megkeresem az eredeti rajzot és javítom...
Örülök, ha segíthettem, további sok sikert!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |