Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Ma végre kicseréltem az einhell bt100 inverteres hegesztőben az ominózus UC3845 IC-t.Sajna a gép nem indult be,de van változás. Az ic-n továbbra sincs meg az 5V ref,de ha adok neki 5v-ot a ref-re meg min 10v tápot akkor beindul az ic és a 6os lábon van pwm jel,ami eljut a másik ic bemenetére az L6386 egyes és háromas lábára,de onnan már nincs kimenet.Több mint valószinű hogy az L6386 is rossz,mert a saját tápjáról(82K ellenálláson keresztül a 17v tápfesz leesik 12,3v ra és az uc tápja meg 6,7v körül van(ami persze kevés hogy beinduljon). Különben adtam rá külső tápról feszt és az össz fogyasztás 24mv a 15Vrészen(az 5v ref nincs beleszámitva). Esetleg valakinek van még ötlete?Rajz az előző oldal alján. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Szia Pisti!
Köszi a tanácsokat/tapasztalatokat! Azért raktam + ban bele ezt a söntöt: http://www.ebay.com/itm/350825585951?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_....l2649, mert a beépítettel, nem boldogultam. Arra 180A van ráírva, de nem tudtam rájönni, hogy hány mV esik olyankor rajta. Legközelebb egy sima mutatósat akasztok rá, lehet azt nem "zavarja" meg. A másik, amin gondolkodok, hogy venti befele fújja a levegőt /meg a köszörű fémport/ a bordákra, valami szűrőpapír, vagy szivacs /ami az új porszívókban is van, hogy a finom port ne fújja vissza a szobába/ sokat jelentene.
Gondolom keretes ventilátor van benne. Vedd ki,és fordítva építsd vissza. Mindenképpen szerencsésebb ha a ventilátor nem befújja a levegőt, hanem elszívja. Jobb a hűtés hatásfoka.
Szűrőpapírt nem javaslom beépíteni, de még szűrőpárnát sem, mert ha kissé szennyezett lesz, akkor nagyon lecsökken a hűtés hatásfoka. Egyébként az eredeti söntön azt hiszem 150 mV esik, de erre nem mernék megesküdni.
Talán ez a doksi többet segít. A benne levő fotókkal hasonlítsd össze a gépedet, ez a doksi tartalmaz konkrét információkat is, jelalakokkal stb. Egyébként szerintem legelőször azt az áramköri részt lenne érdemes vizsgálni, ami a tápfeszültséget blokkolja. Ezt a túlmelegedésfigyelés, illetve egyes géptípusoknál az letapadásfigyelés(anti stick)áramkör is végezheti. Első lépésben a 6386 14.lábán +15V-ot;4.lábán +16V-ot kell tudni mérni. Ha ezek a feszültségek rendben vannak, akkor lehet tovább menni. Következő lépésben a Q8P kollektorán kell tudni mérni 10-11V-ot. Ha ez nincs,akkor az anti stick áramkör tilt.
Mindenképpen a táp tilétást vizsgáld, mert a baj ott lesz. Az általam megadott ellenőrzési pontok eszerint a doksi szerint vannak megadva, amit feltettem.
Köszönöm szépen a segitséget.
Holnap ujból nekifutok a dolognak. Annyit tudok jelenleg,hogy a Q8P-nél nincs meg a 10-11V,de a PT9-nél sincs meg a 16V(ha a potinál a kapcsoló bekapcsolva).Vagyis amig nem folyik az áram az UC felé(potinál kikapcsolva),akkor megvan a 16,xV a PT9-en. Viszont ha megtoldom külső tápról a 16V-ot a PT9 ponton,az UC megy,megvan az 5V ref (8as láb), a PWM a 6-os lábon(szkóppal lekövetve egészen az L6386 bemenetig).Onnan ki már nem jön semmi. A többit majd holnap.
Üdv!
Lenne egy MOS168E inverteres hegesztő.A G30N60A4 IGBT-k cserélve a 3db IC (LM339/311 és az SG3525 is a panelen) A gép működik is,de áramot nem lehet szabályozni,csak nagy áramon hegeszt.Merre lehetséges a gond még?Igazából a panelt átnéztem hibát nem találok rajta. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Szia,
Potencióméter szakadás?
szia!
Kizárt,végignéztem már kínomban azt is.
ez már nagyon esélyes
Amúgy mértem azt is,de akko mutatott,igaz nagy ellenállást,ez tévesztett meg. Most kiforrasztva alól ki van égve az egyik láb.... Megbarmoltam szószerint próbára...hamarosan be is rakom. Esetleg valakinek lenne vagy beszerezhető valahonnan?
Most már bizta működőképes teljesen a gép,kérdés,hogy ez az összetaknyolt primer kör meddig teszi.Éppen össze tudtam forrasztani a huzalt egy vezetékkel,hogy kihozzam...
Kicsit vastagabb vezetéket is használhattál volna. Ha a forrasztás nem olvad szét, akkor akár az idők végezetéig is mehet a géped.
Üdv mindenkinek!
mpisti ma átnéztem (átmértem) az egész kócerájt az általad adott manual szerint,de sajna nem jutottam túl messzire.Minden mérést elvégezve eljutottam az utolsó mérésig,ahol a PT12 jel (szkóppal) még jó(mint ahogy a nagykönyvben megvagyon irva),de a PT11,és mindkét primary trafo input nem stimmel. Mint ahogy az előzőekben irtam is,a pwm jel eljut az L6386 bemenetére (1és3 pin),de onnan ki nem jön.Még a 9es lábon mérhető pwm jel alak és más semmi. Szerintem már csak az Lxxxx IC maradt.
Sziasztok!
Elektrosta 150 hegesztővel bajlódom már néhány napja. Valaki tudna ajánlani alkatrész beszerzési forrást ehhez a készülékhez? Egy ilyen felépítésű impulzus trafóra lenne szükségem.Típusa TII20020. Elnézést a módiktól hogy itt keresek alkatrészt! A gugli most nem segített! Előre is köszönöm a segítséget!
Azért nem találtad, mert nem jól kerested. Itt: http://www.utkcomponent.com/en/prodotti_scheda.php?prod=1 megtalálod az impulzustrafó adatait, és a méreteit is.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
Talán még annyit érdemes tudni a keresett trafóról,hogy nem IGBT-FET meghajtásra való, hanem tirisztor gyújtótrafó. Tehát a kapcsolási frekvencia maximuma valahol 10kHz környékén van. Valószínűleg nem az eredeti trafó lehet, ha a típusa TI120020
Szia!
Köszönöm a választ! Az ajánlott oldalt megtaláltam csak hazai forgalmazóra nem akadtam! Szerencsére egyik fórum társunknak köszönhetően megoldódott ez a probléma. A trafó eredeti én szedtem szét első alkalommal a gépet.
Sajnos a hazai gépforgalmazók nem érzik szükségét annak, hogy alkatrészek forgalmazásával foglalkozzanak. Én korábban megpróbáltam az olasz SIRIO cégtől több féle impulzustrafót beszerezni, de a válasz az volt, hogy a minimális rendelési tétel 5000db !
Az egész országban nincs ennyi bépített állapotban. A kereskedelemben beszerezhető impulzustrafók meglehetősen drágák és ott is van minimálisan rendelhető darabszám. De ezek csak saját fejlesztésű gépbe építhetők, nem lehet kiváltani vele pl. egy ESAB vagy LORCH inverter impulzustrafóját. Mindenesetre örülök, hogy a problémád megoldódott.
Üdv mindenkinek!
Részemről örömteli hirrel tudok szolgálni a BT-IW 100 (Einhell) inverteres hegesztő végre valahára beindult. A végleges összegzás alapján,több mint valószinű elszállt egy 5V6 zéner,majd amikor a 82K/3W ohmos ellenállás (rajta keresztül megy a táp a pwm és a kimenet vezérlésének) elszállt,akkor lefüstölt , az UC3845(többek között a PWM-et csinálja),és az L6386 (kimeneti meghajtó). Phile80 fórumtársun jól tippelt. Az alkatrész beszerzés jelentette a legnagyobb gondot.Még az UC-t beszereztem,de az L6386-ot sehol nem tudtam DIP14 tokozásban találni(csak SO14-ben).Igy még az adapter készitésével is bajlódnom kellett. Na de mindegy,lényeg hogy mukodik a csodagép. Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat,segitséget. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
Sziasztok
Van nálam kölcsönbe egy transpocket 1400 inverter . Sokat hegesztetettem vele már ,de tegnap nem akart elég áramerősséget leadni . Hiába tekerem erősebbre csak valami minimálisat ad le egy két próba után villog és nem működik. Sokba kerülhet a javíttatás ? Mi lehet a probléma ? Szétszedni nem szeretném csak egy kicsi tájékozódásra lenne szükségem , hogy mire számítsak . Előre is köszi
Sziasztok!
Van egy WELDER 3.2-es inverterem, ami ami tegnap megállt. Kezdetben néha megállt, de kisebb kocogtatásra beindult. Mikor végleg megállt, szétszedtem és a 4,7ohm-os 7W-os ellenállás teljesen kettétört. Az ellenállást kicseréltem, és látszólag minden jónak tűnt addig, míg nem kezdtem hegeszteni vele. Ahogy az elektróda ívet fogott, rögtön kihunyt minden. Pár másodperc múlva újra feléledt, de nem tud ívet fogni. Diódákat, ellenállásokat méregettem benne, de minden jónak tűnik. Érdeklődnék, hogy van e valakinek ötlete, hogy mit mérjek, vagy esetleg cseréljek benne. Rajzom sajnos nincs róla, úgy talán könnyebb lenne. Várom a segítséget. Üdv: horvi58
szia
Én is kérdeztem ,de úgy látszik senki nincs errefelé sajnos.
Ami három nap alatt nem oldódik meg, azzal nem érdemes foglalkozni; dobd ki, csak mond meg nekem időben, hogy hová.
A Fronius nem barkács kategória. A javításához sem elég az,hogy már látott valaki kapcsolóüzemű tápot. Ha belenéztél, láthattad milyen szinten van összesűrítve benne minden.
Ezeket a gépeket a szerviz is kártyacserével javítja. Tehát -hacsak nem rendelkezel megfelelő mélységű ismerettel a TP 1400 működését illetően- javaslom, javíttasd szakszervizben,mert több kárt tudsz okozni a gépben, mint ami jelenleg van. Kérlek, ne neheztelj rám azért,mert ilyen nyersen fogalmaztam, de egy TP 1400 javítására nem lehet tippeket adni.
A probléma az,hogy az előtöltő ellenállást (4,7 ohm 7W) áthidaló relé nem kapcsolt be akkor,amikor a pufferkondik már feltöltődtek. Ennek több oka is lehet, pl. a kondik feszültségét figyelő áramkör meghibásodott, vagy a relét vezérlő tranyó szállt el, vagy valamelyik figyelő áramkör a ludas. Sajnos a típus nem mond semmit, nagy valószínűséggel valamelyik olasz vagy francia inverter koppintása a gép. Talán néhány fotó segítene a gép belsejéről, hogy összehasonlítással be lehessen azonosítani az eredeti típust.
Mindenképpen szervizbe viszem csak jó lett volna valami árakat tudni .
Annyira szedtem csak szét hogy kisujjam levegővel. Semmiképp nem én szeretném megjavítani.
Küldök néhány képet.
Szia, Pistinek megint igaza van ! Az előzmények leírása alapján, a probléma kontak hibával kezdődött, lehet a relé erintkezője égett be, s nem bírta átadni az áramot, ezért a 4,7 Ohm vette a hátára a terhet, amibe beleszakadt. Általában, ha nem megy valami, de csak erőltetjük, akkor többel kötjük be, mert a hiba kúszik egyre beljebb a vezérlés felé. Még mindíg elég porosnak látom, hogy meg lehessen látni rajta, az esetleges hideg/leolvadt forrasztás helyét, meg így lakkosan szerintem a vez ic-k tipusát sem tudod leolvasni. Onnan lehetne kikövetkeztetni, hogy mire hasonlít a leginkább.
Üdv: Mike
Szerelőnél van a gép ,max 15 000 a javítás .Komoly baja nincs mert nem füstölt le .
Ő is kipróbálta , ja és természetesen garanciát vállal rá . Búcsúzom a fórumtó ,csak erre lettem volna kíváncsi .
Szia! Állítólag a WELDING INVERTER GYS 133-nak felel meg. Előkerestem egy régebbi szerviz munkalapot, és ezen ennek volt feltüntetve. Ehhez esetleg nincs valakinek kapcsolási rajza?
Üdv:horvi58 |
Bejelentkezés
Hirdetés |