Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   66 / 93
(#) ts125rider válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Köszönöm szépen, ha nem tudom felmelegíteni 300 fokra, pontosabban nincs olyan hőmérőm amivel ezt mérhetném, akkor rakjam forrásban lévő vízbe a pákát és úgy nézzem meg mekkora feszültség esik a BE pontra aztán csináljak hozzá osztót ?
(#) proli007 válasza ts125rider hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Így van, az is több mint a semmi környezeti hőmérséklet, ami tizede a pákáénak. üdv!
(#) ts125rider válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Köszönöm szépen.
(#) ts125rider válasza proli007 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Mi van akkor ha más a linearitása a BE-re eső feszültségnek, tehát osztás után fokonként nem 0,001 mV-tal nő hanem 0,003 mV-tal ? 2,72V megy BE 100 fokon.
(#) proli007 válasza ts125rider hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szerintem cseppet kevered a fogalmakat, nem tudom mire gondolsz.
- A linearitás, az, hogy a görbe egyenes. Vagy is a görbe meredeksége (dU/dT) minden ponton állandó. Ha nem állandó, akkor nem lineáris. Mint ahogy itt a PTC sem egészen az, te. Ezért nem igazén való PTC-NTC hőmérséklet mérésre.
- A 0,001mV/°C és a 0,003mV/°C az két meredekség. Vagy is a másik görbe háromszor meredekebb. Azt osztással lehet korrigálni. Hiszen ha a második jelet 1:3-adára osztod, annak kimenete is azonos lesz az elsőével.
- De a 7107 csak lineáris egyeneseket (feszültségváltozást) tud mérni. Vagy is a karakterisztikája állandó meredekségű. Egyszerűen szólva 0..1mV változásra ugyan annyit változik a kijelző, mint 1000..1001mV-ra.
üdv!

Lehet, a meredekségre gondoltam, 1MOhm és 39KOhm osztóval 0,102mV megy az icbe 100 fok esetén és ekkor a BE pontra 2,72V esik, de ugyan ezzel az osztóval, ha a BE pontra 2,23V esik, akkor az icbe 84 mV megy. Most akkor ehhez kell még egy osztó ? Elnézést, de nem értem.

Szerintem Te valamit itt túlmisztifikálsz. A dolog ennél sokkal egyszerűbb, csak nem látod át, vagy nem tudod megfogalmazni a problémádat. Ha megtudnád, a válasz is benne lenne.

Ha 1M/39k osztót használsz, annak osztási aránya 26.64 . Bármekkora feszültséget vezetsz is rá, a kimenetén annak a 26.64-ed része jelenik meg. Így természetes, hogy ezzel az osztóval, ha a bemenetére 2.23V-ot kapcsolsz, 84mV lesz a kimenetén. De ha 100fok esetén 2,72V-van az IC kimenetén, akkor 84fok esetén persze hogy 2,23V. Miért kellene ehhez más osztó?
Ha viszont az a gond, hogy 100fok mellett, nem 2,72V az IC kimeneti feszültsége, csak 2,23V, akkor egy más osztásarányú osztóra van szükség. De ezt a különbséget lehet kisebb referencia feszültséggel is pótolni (helyesbíteni). Harmadik megoldás, az erősítő IC erősítését korrigálni, hogy még is 2,72V jöjjön ki 100fok-nál.

Minden erősítés, vagy leosztás változtatása, a görbe meredekségét befolyásolja. (Leosztás is "erősítés", csak a hatványkitevő előjele negatív.)
üdv!

2,72V tartozik 100 fokhoz és 2,23 V tartozik a környezeti hőmérséklethez ami 28 fok.

Nos, látod, ez a gond egy ilyen PTC-vel, mint hőmérő. Nem lineáris, és csak a kitűzött tartományban nagy a változása. Pont ezért hőmérséklet kapcsolóhoz igen alkalmas, de méréshez aligha. Legalább is nagy tartományban nem. "Mert bármely görbe egy végtelen kis szakaszon lineárisnak tekinthető.." Csak Te itt nem egy kis tartományba szeretnél mérni.

Minden lineáris egyenes felírható az y=ax+b függvénnyel. Az 'a' a meredekségi szorzó, a 'b' az eltolási érték. Ha 'b' tetemes az 'a'-hoz képest, felerősödnek a hibák. Mert gondolj bele. Nálad a meredekség: 100fok-28fok=72fok, és ehhez tartozik 2,72V-2,23V=490mV. Vagy is a meredekség (hőegyüttható) 6,8mV/°C. Tehát fokonként 6,8mV a változás. Miközben az eltolási érték 2,23V-(6,8mV*28fok)=2039mV (Ami ezzel a meredekséggel számolva 300fok lenne, mint hiba, vagy eltolási érték.) Ráadásul ez akkor lenne igaz, ha a meredekség állandó lenne, de szerintem közel sem az.
Girbe-gurba érzékelővel csak úgy lehet mérni, ha annak ismert a karakterisztikája, és pld. egy mikrokontroller a mért feszültség alapján kiolvassa a táblázatból, hogy az hány foknak felel meg. Így azt írja ki, nem az egyszerű számított értéket. Mert azt csak lineáris jeladónál teheti meg.
Vagy is nálad ezt az egyenes egyenletével lehetne korrigálni. A 6,8mV-ot kellene csökkenteni 1mV/°ra, de előtte a mért feszültségből le kellene vonni a 2,039V feszültséget. De gondolj bele. Mivel a levonás kb. 300fok hőnek felelne meg, ha ezt 1%pontosan teszed meg, már is 3°C hibát kapsz. De gyanítom az egész nem érne semmit, mert a görbe mondjuk 200..300°C között, már nem ezzel a 6,8mV/°C meredekséggel rendelkezik.. De ezt csak akkor tudod meg, ha elővakarod a hőérzékelő karakterisztikáját, vagy Te veszed fel azt.
Szerintem ezzel az érzékelővel, felejtős lesz a hőmérsékletmérős kiegészítés, ha a mért adatok helytállóak..
üdv!
(#) riddler17 hozzászólása Aug 2, 2013 /

Sziasztok!
Találtam egy remek panelműszert, feszültség és áram mérésére is alkalmas. Kapcsolás. A leírás elég jó, érthetően magyaráz. Viszont a kapcsolásban van egy pár végpont, nevezetesen: Pad1-2-3-7-8-9, ami nem tudom, hogy mire is jó, illetve a nyákterven is csak 3 PAD rész van, amire nincs semmi bekötve, akkor mégis mi a szerepe? Az egész kapcsolás 5V-ről működne? :O
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Aug 2, 2013 / 1

Hello! Ezek csak kivezetések a panelen. Egy a tápfesz 5V, kettő a GND, 7-8-9 pedig a kijelző tizedespontjai. Ezek a kijelző forrasztási oldalán vannak. üdv!
(#) Alkotó válasza riddler17 hozzászólására (») Aug 2, 2013 / 1

Ha jól nézem, akkor ez egy alapkijelző, ami 200mV-ot mér.
Csak akkor lesz belőle egyéb értékű feszültség mérő, ha külön megoldod az osztást hozzá, illetve csak akkor lesz a kijelzett érték egy árammal arányos, ha oda söntöt teszel, és azon éppen a megfelelő arányú feszültség esik. Tehát önmagában itt szó sincs "áram és feszültség mérőről".
Írtam erről pár gondolatot korábban a labortápos témába, javaslom elolvasni.
Végül egy konstrukciós észrevételt is engedj meg nekem. A lehető legrosszabb megoldások egyike a terv szerinti kialakítás, semmilyen körülmények között nem javaslom utánépíteni. Az IC van "hátul", és minden alkatrész "elől", ami azért botorság, mert az alkatrészek egy része magasabb mint a kijelző, ezért szerelhetetlen. CSAK olyan megoldás a jó, ahol éppen fordítva van, tehát minden egyoldalon helyezkedik el, kivéve a kijelzőt, ami célszerűen alul van. pl. így
(#) riddler17 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Az építési tanácsot megfogadom, ez egy nagyon jó tipp volt, nem is gondoltam rá, megépítés után csak fogtam volna a fejem. Az áramméréshez szükséges söntöt meg tudom oldani a leírás alapján, amit említettél, pár napja el is olvastam. A fesz. méréshatár bővétísén meg nem kell gondolkoznom, mert leírta, hogy az R7-et kell cserélni aszerint, hogy mekkora feszt. akarok mérni, jelen esetben 200V-hoz R7 = 1,1k 20V-hoz: R7 = 11k 2V-hoz: R7 = 110k. Jól gondolom?
(#) Alkotó válasza riddler17 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Ha a feszültségosztót már valaki kikísérletezte, akkor Én nem akarom azt "megfúrni". De két szempontot azért óvatosan megemlítek, amit érdemes átgondolni.
1. Fogalmunk sincs mekkora az IC belsejében lévő bemeneti lezárás értéke. Ez vélhetően egy magas ellenállás, de a valós értéke ismeretlen (sőt az sem kizárt, hogy esetleg feszültségfüggő érték) . Így számolni nem lehet, csak kísérletezgetni.
2. Jelen formájában az 1M és a változó érték a feszültségosztó. 1M!! az egyik osztótag. Ezen rendkívül pici áram fog folyni, amit Én szeretek mérőáramnak nevezni. Ha nagyon kicsi az értéke, akkor érzékeny lesz a környezeti zavarokra. E miatt gondoltam jobb megoldásnak a leírásban lévő "előtétként" bekötött osztókat, ahol a fenti felvetéseim megoldódnak. De újra mondom, ami jól működik, az nem igényel semmiféle változtatást.

Ha még nem végleges a választásod, akkor tőlem is találsz néhány bevált paneltervet, többféle -felépítésre, -kijelzőre, és -tápláláshoz.
(#) rockersrac hozzászólása Aug 12, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy szereztem kemény 200ft áron szombaton HE találkozón egy lcd kijelzőt, amin icl7106-os ic van, és a kijelző. Viszont azt a furcsaságot tapasztaltam, hogy a 26. lába az ic-nek nincs vezetve sehova, csak egy forrpont van az ic lábnak, és ennyi. A kérdésem a következő: simán csak forrasszak oda egy drótot, vagy mi legyen? Egyáltalán ,,kell nekem" az a láb?Jobb alsó kijelző olyan mint ami nekem van.
(#) Csupasz válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Helló!
Ha megnézed az adatlapot, a 26 láb a negatív táp.
(#) rockersrac válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Akkor a -(gnd) az melyik lábra megy?
(#) Alkotó válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Nézd meg az adatlapot.
GND-ből kétféle van "analóg" és 'digtális". Ezeket aztán általában össze szokás kötni, de lehetőleg jól. A 7107-nél van nagyobb jelentősége a dolognak, mert ott a LED-áram magas, és a kijelzett értéktől függően még ingadozik is.
(#) rockersrac válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Néztem, de sajnos nem sikerült kiigazodni rajta, mert a gyári rajz szerint az is be van kötve. De ha jól értelmezem, akkor a gnd az jelen esetben a 21. lábra megy?
(#) Csongi_ hozzászólása Aug 17, 2013 /

Sziasztok!!

Az lenne a kerdesem, hogy ICL7107-el lehet-e epiteni ehhez hasonlo ampermerot valtoaramra, ilyen transzformatorral , es 220-as halozatnal tudjam hasznalni mint ampermero?
(#) _vl_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Ha nem zavar, hogy rettentő pontatlan és nemlineáris lesz, akkor lehet.
(#) Csongi_ válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Es akkor esetleg egy masik kapcsolas/ mas IC-vel?
(#) _vl_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Ez pl. meg tudja mérni: Bővebben: Link
De melléje fog kelleni egy mikrokontroller is, ami felprogramozza és kiolvassa a mért érték(ek)et.
(#) riddler17 hozzászólása Szept 15, 2013 /

Sziasztok!
Már összeraktam próbapanelen az alábbi kapcsolást. Már csak a tápot kell ráadnom. A rajz szerint AC 8V kell neki, ami után jön egy 7805-ös stab. Szimulátorban összeraktam. Nem probléma, hogy a stab utáni 1000µF-os kondi puffereli fel kb 5,5V-ra az U+ és GND kapcsokon a feszültséget, valamint ~10,7V van az U+ és U- pontokon? Adatlapot átnéztem, ott DC 9V-ot írnak.
(#) storm válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Az AC 8V előbb egy diódahídra megy, onnan a kondiba, és ez megy majd a 7805-re. A kondiban 10-11V-nak kell lennie.
(#) riddler17 válasza storm hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Ez így van, a diódán majd 0,6V esik, tehát ami a kondira jön az AC 7,4V lesz, ezt fogja pufferelni 10-11V-ra? Ezután a stab IC csinál belőle 5V-ot, majd megint egy puffer kondi. Mellékelek egy képet a szimulálásról, nem lesz baja az áramkörnek, ha adatlap szerinti 9V helyett ~10,7V-ot kap?
(#) storm válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 15, 2013 / 1

A CH1 negatívja a CH2 pozitívjával legyen összekötve. A CH1 pozitívja marad a stab kimenetén, és a CH2 negatívja is maradt ott ahol van.
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Hello! Hol láttál Te az adatlapon olyant, hogy a stabilizátoron 9V lehet csak?.. üdv!
(#) riddler17 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Az adatlapot megnyitva az első kapcsolásban van 9V-os egyenáramú tápja az elektronikának.
(#) Alkotó válasza riddler17 hozzászólására (») Szept 16, 2013 / 1

Azon az ábrán 7106-ról van szó, nem pedig 7107-ről.
Következő: »»   66 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem