Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   65 / 93
(#) chopper800 hozzászólása Júl 11, 2013 /

Szerbusztok megépítettem a pa elektronikás forrasztóállomást az elsőt. A hőmérő modul mely ugye az icl 7107 re épül nem akar működni. Fogtam az ic-t kivettem a panelből és a dugaszolós próbapanelon újra kötöttem az egészet. Mindenre alaposan odafigyelve. Itt is ugrál a kijelzés mindenféle számot mutat csak azt nem amit kéne ha próbálok állítani rajta akkor meg kialszik a led kijelző. Szerintetek mi lehet a probléma megjegyzem két ic vel is próbáltam ugyan az, illetve a másiknál néha abszolút nem jelez ki semmit.
Üdv.
(#) Csupasz válasza chopper800 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

A dugaszolós panel sem az igazi erre a célra, mert ha valamelyik érintkezője kicsit tágabb, már nics megfelelő érintkezés...
(#) djhans hozzászólása Júl 19, 2013 /

Sziasztok. ICL7107 helyett betehetek ICL7137-et? Alkotó-féle egypaneles műszerről van szó. Löszönöm.
(#) rostiron hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni, Megépítettem a forrasztóállomás 2-t és az a gondom, ha a hőelem bemenetét rövidre zárom nem 000 mutat hanem 026-ot. Mivel teljesen amatőr vagyok nem tudom hol keressem a hibát. Mivel a végleges trafó még nincs kész, ezért most csak 12V van rákötve,a megfelelő helyre. Ahová a 24V-ot kell kötni az most üres. Ez okozhatja ? Egyébként látszólag minden jónak tűnik. Valaki segítene, de amolyan szájbarágosan ??
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) proli007 válasza rostiron hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Hello! Ha ismernéd a hőelem lelki világát, már nem is látnád gondnak ezt. Mert a hőelem a meleg és a hideg pontja közötti hőmérséklet szerinti különbséggel arányos feszültséget szolgáltat. A meleg pontja a pákában lesz, a hidegpontja meg környezeti hőmérsékleten. Vagy is ha rövidre zárod, olyan, mint ha a meleg és hideg pont is környezteti hőmérsékleten lenne. Ha ekkor nullát mutatna a kijelzés, hiányozna a környezeti hőfok, ami kb. épp 26 fok. (ugyan is komolyabb hőmérséklet mérésnél, "hidegpont kompenzáció" kell. Vagy is más módon elő kell állítani a környezettel arányos hőelem feszültséget, és azt hozzáadni a hőelem feszültségéhez. Vagy "digitálisan" a környezeti hőfokot mérni és hozzáadni a hőelemmel mért hőfokhoz.. üdv!
(#) rostiron válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Valóban nem értek hozzá, totál amatőr vagyok. Akik még megépítették azoknak miért mutatott 000-át ? Amikor rövidre zárom a páka nincs rádugva ott zárom rövidre ahová csatlakozik majd a páka hőeleme. Tehát azt mondod, hogy ha teljesen be üzemelem, akkor multiméterrel mérem a pákát és itt is azt fogja írni ? Olvastam hogy akik úgy jártak mint én azoknál kb. annyit "csalt" az állomás kijelzője. A 35 és 36 os láb között mennyi lehet a max fesz. ?? Bocs a sok kérdésért,de tényleg amatőr vagyok.

Ez egy elég egyszerű lelkületű kapcsolás, tulajdonképpen nincs hidegpont kompenzáció. Viszont van az IC-nek offset hiba feszültsége. De nem is kell ennek szobahőmérsékleten pontosan mérni, hanem elég a páka majdani hőmérsékletén. Egy "K" típusú hőelem, kb. 40,6uV (mikro) feszültséget ad fokonként. Vagy is 300fok mellett, kb. 12mV feszültséget szolgáltat. Ha ezt a feszültséget beadod a hőelem helyett, akkor kb. 300fokot kell mutasson.
Az első fokozat erősítése kb. 170-szeres, az R3/R29 osztása kb. 7,6-szoros, így az össz erősítés kb. 22-szeres. Vagy is ha a hőelem 300fokon van, a 12mV-ot 267mV-ra erősíti a 7107 In-Hi bemenetéig. Vagy is ez felelne meg a kb. 300 foknak.
A 35-36 láb a referencia feszültség, a poti szerint maximálisan beállítható feszültség 2,3V körül van, amiből kb. 1V-ra kell beállítani R30 potit, hogy 300mV-ra (267mV) 300-at mutasson a műszer. üdv!
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szia
Ebben teljesen igazad van Gábor, a probléma az hogy ha beállítod így, akkor a fűtés fog csalni.Tehát ha beállítom így a hőmérőt, akkor viszont a páka hőfoka felmegy 500 Fok körülire, és ott kapcsol ki.Hitelesített Pt100 hőmérővel mértem.

Köszi hogy foglalkozol velem,de ebből kb annyit értettem, hogy a 35-és 36 láb között kb 1V kell. Az eredeti szerző 900mV írt. De a lényeg hogy az én áramköröm hibás-e valahol ? Miért írta hogy páka nélkül ha zárom a hőelem csatiját 000 KELL mutatnia? Ha teljesen kitekerem az R30 potit akkor mutat hőelem záráskor 010-et de ekkor már a 35-és 36os lábon 2V körül van.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Hello! Hidegpont kompenzáció nélkül, nem lehet jó mérést készíteni. De az LM324 sem egy bajnok. Ha 3mV osffset hibára gondolsz, az akár 70 fok difit is hozhat. De kapcsolnia ott kell, ahol beállítod. Hiszen a kapcsoláshoz szükséges referencia feszültséget is a műszer méri. A komparátor meg "nullkomparátor", vagy is a kettő közötti differencira kapcsol.. Hallgatni kell a PT100-ra, és arra állítani a kijelzést. Hiba meg alul annyi lesz, amennyi. üdv!
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ismét azt mondom hogy igazad van, ez a megoldás!
Köszönöm!

Akkor mutatna nullát, ha mindenki hiba nélkül erősítené a bemeneti 0mV-ot. A műszernek akkor kell nullát mutatnia, mikor az R29-et rövidre zárod. Egyébként a felerősített hibákat fogja mutatni. Az R30-at meg nem a nullánál, hanem a végértéknél kell állítani. (Nullánál tekergetni helytelen!) Ha huszon valamit mutat, az nem gond. 300..400fok körül kellene beállítani az R30-at. A műszer egyébként úgy mér, hogy a bementi feszültséget elosztja a referenciával, és megszorozza ezerrel. Ezt jelzi ki a kijelzőn. Nyilván ha 300fokra csak 267mV jön, akkor 1V referenciára 267 fokot mutatna. Ha a referencia 900mV vagy is 10%-al kisebb, akkor a mutatott érték is 10%-al több. Vagy is 300 fok körül lesz.

OK. Akkor megvárom a 24V -os trafót ( mert az még nincs meg ), és a pákát mérve kb. 300 foknál beállítom az R30 potit, hogy ugyan azt mutassa. Jól mondom ??
Egyébként lehetnek különbségek az LM324 -ek között ?? Úgy értem van mondjuk több darab vadi új és nem ugyanúgy viselkednek ? Valaki írta hogy úgy járt mint én kicserélte és megjavul.

Igen jól gondolod..
Nyilván vannak, hiszen minden toknak más és más lehet az offset feszültség hibája..

Csak még egy utolsó kérdés.
Idézet:
„Hallgatni kell a PT100-ra, és arra állítani a kijelzést. Hiba meg alul annyi lesz, amennyi.”
Az mit takar hogy hiba alul annyi lesz, amennyi ??

Alacsony hőfokon, (pld. szoba hőmérsékleten) mert a kutyát nem érdekli, ha mást mutat mikor nem fűt a páka.

Köszi mindent. Mindkettőtöknek.
(#) tamas9702 hozzászólása Júl 27, 2013 /

Üdvözletem mindenkinek!

Van egy icl7106-al felépített lcd voltmérőm. Rossz benne az ic(úgy rémlik, hogy régen túlffeszt kapott). Most fel szeretném éleszteni, de csak icl7107 van itthon. Kérdésem, hogy belerakhatom-e az lcd kijelzőhöz?
(#) Tomi111 válasza tamas9702 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Üdv!

Nem, az ICL7107 csak LED-hez jó!
(#) ts125rider hozzászólása Júl 27, 2013 /

Sziasztok!
Ezt a hőmérőt szeretném használni páka vezérléshez, de egy másik vezérlést használok, nem azt ami a cikkben szerepel. Hogyan lehet ne átalakítani a kapcsolást, hogy az általam használt vezérléshez jó legyen, be pontra 2,23V esik. 1MOhm-os és 150KOhm-os ellenállást kéne cserélni ?
(#) proli007 válasza ts125rider hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Hello! Igen a beneti osztót kel durván illeszteni az áramkörödhöz, majd a referenciát beállítani. Azt írtad ugyan, hogy 2,23V van, de azt nem, hogy ez mekkora hőfokot jelent. Vagy is mit kell kijeleznie ekkor a műszernek.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) ts125rider válasza proli007 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia! Nem tudom mekkora fesz esik ilyenkor a Vin High és Low között, de a úgy melékszem, hogy 116-ot ír ki és a Vref High és Low között 2,5V feszültség esik. Adatlapból meg van, hogy hogy kell számítani azt, hogy mit mutasson, csak azt mond meg hogy az 1MOhm-os helyére mekkorát tegyek, illet jó-e az úgy ha 150K helyére 200K-s trimmert rakok hogy állítani tudjam a skálázást. 2,23V-nál 26 fokot kéne kiírnia.

Felesleges még egy trimmert betenni. De még most sem tudni, hogy a bejövő 2,23V-hoz mekkora hőfok tartozik.. Anélkül hogyan lehet valamit mondani?

26 fokot kellene kiírnia, de 116-ot ír, az első trimmer 0-ra van csavarva.

Ez egyre izgalmasabb. Mert ha most 26 fokot kellene mutatnia, és 2,23V a bemeneti feszültség, akkor mekkora lesz a feszültség 300fokon? 33V? Valami itt nem stimmel.
Másik, hogy gondolom nem 26 fokon szeretnél forrasztani. Mert egy műszert nem a skála elején kalibrálunk, hanem a méréstartomány kétharmadán, vagy a végén. De mindenképpen azon az értéken, ahol fontos, hogy mit mutat. Egy páka hőmérséklete 300..400fok. Tehát a referencia feszültséget ott kell beállítani a mutatott értékhez. De ha tudnám ho van az "első trimmer", az sem ártana.
Amúgy nem tudom mihez, hogyan van illesztve a műszer. Ami méri a hőfokot, ot hihető érték egyáltalán a 26fok, mert ha jól gyanítom ez a környezeti hőmérséklet. (Bár nálam épp 28 fok van..)
Avagy, ez így a sehova vezető út eleje eddig..

A linknél a BE pontnál megy be 2,23V de utánna még van egy 1M-es ellenállás, ez első trimmer az ami a linknél a kapcs rajzon van. Jól gyanítod az a környezeti hő, ezen a kapcsoláson az ic 1-es lábához van illesztve.

A linken a P1 potinak nincs szerepe a mérésben, hiszen a komparátorhoz tartozik. Vagy is tőlünk ott áll, ahol akar.
Az IC1a 1-es lábán 26 fok mellett nem lehet 2,23V. Mert mint írtam, 300fok-nál, már 33V lenne. Az IC meg 10V-nál nagyobbat nem fog adni. Ha így van, akkor vagy a mérő termisztor nemmegfelelő, vagy a R4 megválasztása, amivel az fokozat erősítést lehet állítani.
(#) tamas9702 válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Rendben. Köszönöm a segítséget.

Szerintem kicsit félre értjük egymást,az első trimmer az első linken lévő trimmer, az adatlap szerint úgy lehet számítani hogy mit ír ki, hogy (Vin/Vref)*1000, szerintem amiről te beszél hogy 300 foknál 30 V az a referencia feszültség. A Vin=0,29V teháta az 1M-es ellenállásra 1,94V esik.

Hello! Nekem is ez volt a gyanúm. Amit írsz konverziós tényező, az megfelelő. Attila úgy találta ki a kapcsolást, hogy az R2-vel beállított referencia feszültség 1V körüli. Ekkor a műszer Vin bemenetén +-2V feszültséget tud mérni. (pontosabban +-1.999V-ot), mivel a 300-at nem tud mutatni az 1,1/2 digites kijelző, csak úgy hogy 300, ezért 0..300fok esetén a bementi feszültség 0..300mV lesz.
Hogy a komparátornak ne kelljen ilyen kis feszültséget kapcsolnia a pákában, a bemenetre egy osztót tett. Ez az 1M/150k. Így a "BE" 1M-ohm-os pontján 300 fok-hoz 2,3V feszültség tartozik.
Tegyük fel, hogy nálad az IC1a 1-es lábán 300fok esetén 3V feszültség van. A műszernek viszont ekkor csak 300mV feszültség kell. Vagy is a bemenetre egy 1:10-es osztó kell. A bementi osztó így pld. 900kohm/100kohm-ból állhatna. Természetesen nem szükséges a pontos 1:10-es osztó, hanem lehet az 1M/100k is. Ekkor viszont a 300mV helyett, csak 272mV lenne a 300 fokhoz tartozó feszültség. De ez egyszerűen korrigálható, a referencia feszültség 10%-os csökkentésével. Vagy is az nem 1V, hanem 900mV lenne, az R2-vel beállítva.
De kalibrálni mindenképpen a 300foknál, vagy is 3V bementi feszültség mellett kell. a 26fok környezeti hőmérséklethez az IC1a 1-es lábán 260mV kell hogy tartozzon.
Remélem így már érthető a dolog. Ha 300fokon más az IC1a kimeneti feszültsége, akkor más bementi osztó értéket és ehhez tartozó referenciát kell választanod. üdv!
(Közben elmentem locsolni..)
Következő: »»   65 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem