Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 85
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Milyen típusú tranzisztort cseréltél milyenre? Megpróbálnék tájékozódni az adatlapokból.
(#) kory24 hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
NEC C2275----->ISC 25C2275, valamint NEC A 985----->ISC 25 A 985, / csatorna. Szerk: Ők dolgoznak rá az Bázis-ellenállásokra,ezért gyanakszom, hogy esetleg nem jót adtak a boltba....
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Ezzel a helyettesítéssel nem lehet különösebb gond. A hibás tranzisztorok környékén az ellenállások lehettek meggyötörve. Azt cserélted már vagy csak most tervezed? (300 ohm )
(#) kory24 hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Az a 300Ohmos, pont a fent említett 2 Tranzisztor között helyezkedik el, sajnos még nem találtam itthon megfelelő ellenállást, ezért majd vennem kell. Látszik is rajta a melegedés rendesen...Ezen az ellenálláson, és egy soros kondin keresztül kapcsolódik a végfok Bázisa (egy tranzisztor Collektorához, mely szintén a hűtőbordán van nincs ráírva semmi), Én elképzelhetőnek tartom,hogy ez az ellenállás nem korlátozza az áramot megfelelően, és ezért van itt ekkora nyugalmi áram/melegedés. De Én ezt csak így paraszti ésszel gondolom.
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Az elmondottak alapján magam elé tudom képzelni az erősítő kapcsolási rajzát. A szóban forgó ellenállás cseréje elkerülhetetlen. Arra számtok, hogy a nyugalmi áram és a melegedés kellő mértékben csökkenni fog
(#) kory24 hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Rendben, keresgélek még, megfelelő 210Ohmos ellenállást. Annyit hadd kérdezzek, hogy mi is az a 2 tranzisztor ami a bordán van? Mert itt már van csatornánként 2 tranzisztor ( amiket cseréltem) akkor van az ami a bordán van, na meg az STK ami ha jól tudom önmagában egy 2x20W-os végfok is tudna lenni
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Az STK adatlapján (ha fellelhető) rajta lesz ez a kapcsolás. Nagyon ritkán térnek el a gyártói ajánlástól a felhasználók.
A TO220-as tokozású tranzisztorok a hűtőbordára szerelt végtranzisztorok meghajtói. A hűtőbordán lévő kis tranyó pedig a borda hőmérsékletét figyeli és igyekszik stabilizálni a nyugalmi áramot, mely nélküle nagyon elszaladna.
(#) kory24 válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Ohh köszönöm, így már kicsit jobban értem a működést, mert úgy érzem nem árt. Amint kicseréltem az ellenállást beszámolok az eredményről.
(#) kory24 válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Nos kicseréltem az ellenállást 210Ohm helyett 220ra, mert nem tudtam beszerezni 210Ohmosat. igazából 55mVDC volt az R 212-n eső feszültség. Picit állítottam a potin...konkrétan felrobbant megint a meghajtó tranzisztor, és szénné égett a 220Ohmos ellenállás...kezdem azt hinni, hogy az a soros kondi zárlatos esetleg?!
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Most nézem a bordán lévő tranzisztor is eltört...de annak mi lehet a típusa? Vagy tán az volt eddig is zárlatos? Szerk: C3423 a típusa a bordán lévő tranzisztornak.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Elég nehéz elhinni, hogy a nyugalmi áram állító poti olyan szerencsétlenül lett az áramkörbe applikálva, hogy csúszka érintkezési hibánál összenyissanak a végtranzisztorok. A tisztánlátás végett vissza kéne rajzolni a (2S)C3423 környezetét.
A végtranzisztorok épek maradtak?
(#) kory24 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Tehát a képen látható az a rész ahol tevékenykedünk. Az ellenállás és a 2SA985 el lett távolítva. A bordán lévő C4323 nak az Emitter lábánál tört el... A végtranzisztorok nem melegedtek meg, illetve rövid időn belül lekapcsoltam.
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
A T201 (bordán) emitter az leégett a kaland során, vagy letört véletlenül? Ha letört, az magyarázatot ad az esetre, mármint tranzisztor robbanásra. A kondenzátort nézd meg szakadásvizsgálóval, a zárlatot kimutatja - nem tartom valószínűnek.
Valami rajzot csak kéne készíteni, hogy biztonságosabban menjen a javítás.
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
A T201 a túláram miatt rört el (maga a tokozás) van korom is. Megpróbálok rajzot készíteni, de nem vagyok erős ebben. A kondi nem zárlatos. Mivel (program)érdemes nekiállni rajzolni, vagy csak papíron?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) osonopogacsa hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem akarlak elkeseríteni kory24, de az a megérzésem, hogy a hosszú bekötővezetékek miatt begerjedt az erősítőd és elvitte magával nyaralni az STK-t is. Pontos diagnózishoz oszcilloszkóp kéne, de az nem szokott minden bokorban nőni. Az STK gyári adatlapja alapján ki kéne cserélni körülötte a nagyfrekvenciás részre dolgozó kondikat próba képpen, ha továbbra is robban a nyugalmi áram beállító tranyó, akkor az STK is lehet hunyó.

(Sokat segítene a segítségnyújtóknak az STK pontos kódja egyébként, mert akkor már nem vakon tapogatnánk, hanem csak hályogon keresztül néznénk. )

Esetleg még kipróbálhatnál egy olyan trükköt, hogy közvetlenül(ott a hűtőbordán a vezetékek mellé!) a végtranyók bázisa és kollektora közé beforraszthatnál 1-1 kerámiakondit, mondjuk 1 nf-osat. Ez mondjuk csúnyán lerontja a nagyfrekis paramétereket, de legalább jó eséllyel elfojtja a gerjedést. Ha nagy szerencséd van, akár még a mérhető tartományba is lehúzza, de ahhoz elég gyors analóg műszer kell.

A hidalást meg szedd szét amíg javítasz, mert a hídkapcsolás miatt minden hat mindenre! Általában, ha nincs külön fázisfordító egység, akkor az egyik oldal negatív visszacsatolásából szokták elvezetni a másik oldal meghajtó jelét és mivel egy erősítőről van szó általában még galvanikusan is össze szoktak kötve lenni. Gondold át mit okozhat ez egy meghibásodott erősítőben... Még a jó fele is olyan hibásan működik, hogy kidobálsz belőle mindent és mégse lesz jó... külön-külön mérd a 2 oldalt! Mivel egy STK hajtja az egészet, amit a jó oldalban mérsz annak kell lenni a másikban is, mondjuk 1-5%-on belül.

Üdv!
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Szia osonopogacsa! STK 3102 III a pontos típus, nincs hídban jelenleg az erősítő, a másik oldal szól nem recseg (persze majd ha normálisan meghajtom akkor derül ki, hogy jó-e 8-12mVDC a feszültség ott ahová Reloop 10mVDC-t ajánlott. Az egészet gondolom azzal tettem tönkre, hogy hosszú volt a kivezetés, és sajnos először rosszul kötöttem be a végfok tranzisztorokat...akkor durrant el először a meghajtó tranzisztor. Ha egy STK csere megoldaná a gondot, az nem volna rossz.
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Máris van rajz
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Ebből meg tudjuk állapítani, hogy maga az STK ic jól működik-e? Illetve persze hétfőre pótlom a tönkrement alkatrészeket is.
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ha szól az erősítő és nincs a kimeneten durva egyenfeszültség, akkor az STK jónak tekinthető.
Feltételezésem szerint a végtranzisztorok bázisai közötti 2db 47 ohm ellenállás helyén van Nálad az 1db 210 ohm-os, valamit az 5,6k trimmer értéke más, és egy ellenállással is ki van egészítve.
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Igen valami ilyesmiről van szó! Eddig az utolsó próba előttig szólt mind 2 fele hídban picit zúgott, de egyébként normális hangja volt, így akkor valószínűleg az STK az jó lesz, na de akkor mi okozhat ekkora problémát?
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
A zúgás betudható a kelleténél magasabb nyugalmi áramnak. A nagyobb áramfelvétel hullámosabb tápot eredményez.
Ha az STK gyári ajánlását aktualizálod az erősítődhöz, akkor azon be tudnám mutatni mire gyanakszom.
A korábban bekövetkezett alkatrész elcserélés, gerjedés alatti üzem az ellenállások mellett a tranzisztorokat is megviselhette.
Készíts elő egy 60W-os izzót, melyet az erősítő hálózati vezetékébe kéne beiktatni. Durva hiba esetén az áramkorlátozó szerepe megvédhet pár alkatrészt.
(#) kory24 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Rendben, hétfőn folytatom a javítást, addig mindent veszek ami eddig szóba került. És előkészítem az izzót amit a toroid el kell kötnöm ha jól gondolom...mindent beforrasztok a helyére, a trimmert leveszem minimumra. Aztán az instrukcióid alapján szépen lépésről lépésre kiszűrjük a hibát.
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
A T202-t is ki kéne mérni. Bővebben: Link
(#) kory24 hozzászólása Aug 28, 2013 /
 
Sziasztok! Megvettem a hozzávalókat, be is építettem mindent. Nos a végfokokat is leforrasztottam...kimértem...mind a 2 minden irányban totál zárlatos. Az utolsó "kis baleset" után. Szóval erősítsek meg, hogy ettől ment tönkre a többi alkatrész is! Illetve maga a végfokok mitől lettek zárlatosak?
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Magát a teljesítményerősítőt nevezzük végfoknak. Az általad említett alkatrész a végtranzisztor. A "tömegkatasztrófát" a két végtranzisztor között a hűtőbordára fogatott (T201) meghibásodás okozta. Ennek a tranzisztornak a szakadása esetén a végtranzisztorok és azok meghajtói mind nyitott állapotba kerülnek és gyakorlatilag zövidzárként viselkednek.
(#) kory24 hozzászólása Aug 28, 2013 /
 
Tehát egy db 2sa 1295 és egy db 2sa 3264 Tranzisztort kell venni, és az egyéb alkatrészeket kimérni zárlatra, ha jól gondolom. na de mitől ment tönkre a hűtőbordára szerelt T201es tranzisztor? ( Ez idegesít, hogy most mindent megveszek hozzá, és megint elszáll....)
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
A T201 meghibásodásában a gerjedve üzemeltetés és az átépítéssel járó mechanikai hatások egyaránt köze játszhattak, pontos magyarázattal nem tudok szolgálni.
A további tömeges alkatrészpusztulásnak a tápáram korlátozásával tudod elejét venni. Az élesztés szabályait oly sokszor írtam/írtuk már le, kérlek keress rá valamelyik erősítős témában.
(#) kory24 hozzászólása Aug 28, 2013 /
 
Rendben! Köszönöm. Írok az eredményről!
(#) reloop válasza kory24 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Az IC tesztelését kiforrasztott tranzisztorok mellett a mellékelt ábra szerint végezheted el. A T201 C-E feszültségét 1,1V-ra be lehessen állítani, és a kimeneten ne legyen durva DC feszültség. Ha nem pont ez a csatorna hibás akkor értelem szerűen a másiknál kell ugyn ezt elvégezni. A rajzon szerepel (piros vonal) átkötés, ne feledkezz meg róla és persze utána az eltávolításáról sem

STK teszt.GIF
    
(#) mizsei.robi hozzászólása Szept 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy reflex rx800 típusú erősítőm, amely nem az igazi. A max kimenő teljesítménye olyan 250w körül lehet.a clip ledje már 100w-nál kezdi a villogást, a hiba mindkét oldalon megvan. Kapott a gyár pufferek mellé 2x10000uf puffert, valamennyivel jobb lett, de nem sokkal. Egyik oldal sem melegszik rendellenesen.
Mi baja van az erősítőnek és hogyan lehetne helyrehozni?

DSC_0064.jpg
    
Következő: »»   42 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem