Fórum témák
» Több friss téma |
Minimum:
- Jó multiméter - Induktivitásmérő (ha a multiméter MEGBÍZHATÓAN mér induktivitás, akkor az is jó, de ez általában nem teljesül) - egy LCM3 már minden igényt kielégít - Leválasztó trafó - erről lehet vitatkozni, hogy minimum. Mivel a biztonságot nagyban növeli, én kezdőknek erősen ajánlom. Nem galvanikusan leválasztott oszcilloszkóppal amúgy sem tudsz mérni nélküle. - IMHO - Oszcilloszkóp (legalább 10MHz analóg sávszélesség, és nagyon jól jön a két csatorna) - Műterhelés (nem kell profinak lennie, és sok 5-20W-os ellenállást használok sorba-párhuzamba kötve) - IÁB: "Izzós áramkorlátozó berendezés" - de lehet helyettehazsnálni pár darab 5W ellenállást is Ajánlott: - 12V-os segédtáp (egy szimpla dugasztáp is lehet) - Áramkorlátos labortápegység. Nagyon jól jön a kapcsolási frekvencia beállításához a rezonanciafrekvenciára. Profiknak: - szigetelésvizsgáló - ilyen nekem sincs, de azért értehtő, hgoy jó lenne néha a trafót megvizsgálni - teljesítményjelgenerátor (rezonáns kör parazita elemeinek kimérésére)
A minimum megvan a műterhelést leszámítva. Érdemes ezekkel próbálkoznom?
Eddig még nem mertem belevágni.
A fő kérdés:
Érted -e a működést nagyjából? Ha igen akkor megéri vele kicsit kísérletezni. (nem éles táp, nem prótotípus, hanem próbapanel és kísérletezgetés) vagy ha van multism, TIna akármi, akkor szimulálgatni. Ez egyben segít az ismeretek elmélyítésében. Méregetéssel sok minden újat ltász majd (sok kérdést felvet), de egyre jobban úgy látod majd, hogy érted. Ha nem, akkor ne vágj még bele, olvasgass (skori oldala, cimopata cikke). Ha már úgy gondolod, hogy érted a működést, és a részletekkel (áramformák, FETek kapcsolása, ZVS) is kezdesz ismerkedni, akkor jöhet az első prototípus, vagy egy utánépítés. Ha már tudod a miérteket, akkor menni fog a dolog. Műterhelésre: - LOMEXben gyakran van akciós 5W-os ellenállás. Legutóbb 47 ohmosat láttam, de lehet kisebb-nagyobb is. Sorba/párhuzamba vagy ahogy tudod kötöges egy pár tucatot és megvan a műterhelés. - Fenn apró, szokott felbukkani ilyen-olyan. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Egyelőre a nyákgyártásnál van a legfőbb gond.
A működését ezeknek a tápoknak eléggé felfogtam. ( szerintem) Milyen próbapanelra gondolsz? Idézet: Akartam már csinálni, de fogalmam sincs mit ír elő erre a szabvány. DC-vel kell-e vizsgálni vagy AC-vel, ha utóbbi akkor mekkora frekin, folyamatos jellel vagy impulzussal, mekkora fesszel stb. Néztem villanyász szigetelésvizsgálók rajzait, de azok erre a célra nem jók.„- szigetelésvizsgáló - ilyen nekem sincs, de azért értehtő, hgoy jó lenne néha a trafót megvizsgálni” Kezdőknek: kisáramú, állítható feszültségű, áramkorlátos táp szinte nélkülözhetetlen. Ami nekem van az 0 és +/-90V között állítható két potival, az áramkorlátja 0,4A körül szólal meg. Egy Skori féle önrezgő táp hajtja, a vége sima áteresztős, 2db fettel. Minden tápot erről élesztek, illetve végfokot is, aminek nem nagyobb a tápfeszültség igénye +/-90V-nál.
A műterhelésnek csak a fantázia szab határt, vasaló, stb. Amikor a 2kW-os tápomat teszteltem, 6db gofri sütő fűtőszál, és egy vasaló volt rajta.
Sziasztok!
Vettem egy számítógép-tápegységet, amit szeretnék egy led-szalag áramforrásaként használni, de valamiért nem működik. Kell valamit átalakítani ezeken a tápegységeken, hogy számítógépen kívül is működhessen?
Nem ez a topic! Van erre külön számítógép tápegységes.
Amúgy meg annyi, hogy van két pin, amit össze kell kötni. De ez rajta is van a táp oldalán.
Gondolkoztam mit lehetne akkor csinálni. Ugye az ic csere 21531-re az alap.
Szóval a mostani ETD49 magomon 20 menet a primer tekercs. Ez annak idején 58KHz-re lett kiszámolva. Így az indukció 0.15T volt. Az ETD49 magom 3C85 anyag. Ez kb az N67-nek felel meg. Annak 3700nH az Al-je. A 20 menettel ez 1480 uH lett. Ez tényleg nem sok. Teháh ha megnövelem a trafó primerjének a mágnesezési induktivitását, akkor jobb lehet a helyzet. A jelenlegi 20 menet helyett ha 30 menet lenne a primer, akkor mi lenne? Meg nőne a mágnesezési induktivitásom 3300uH-re. Ez már jobban hangzik. Na de. Mi lesz az indukcióval? Az le megy 0.1T-re. Az nem lenne nagyon kevés? Ahogy nézem a számoló tábládat így még kisebb lesz az átkapcsolási idő. Hogy kell ezt a számolót használni? A magnak nem lesz üresjáratban üzemi hőfoka. Ez nem akkora baj. Abszolút nem lesz kihasználva az amit a mag anyaga tud. Megnő a rézveszteségem és lehet rá sem férne. Lehetne ere más normális megoldás is? (soros induktivitás?) Vagy építeni kell egy gyorsabb vezérlést? Az a helyzet, hogy láttam már a neten olyan írásokat IR2153-al, amik 7-800W-ot csinálnak nagy magokkal. Amiken ugye kevesebb nemet szám is van, tehát mindig nagy lesz a meddő áram. Ami gyors kapcsolást igényel. Ezt hogy csinálják? Mi a trükk?
Ez amolyan ágyúval verébre kategória. Az én 600 ledes szalagom 1,5A-t eszik. Lehet kapni fém kalitkás ipari kapcsoló üzemű tápokat. 600Ft-ba kerül egy 24W-os darab, a mérete pedig egy közepes gyufás doboz. Kicsi, olcsó, praktikus.
Most milyen rézkeresztmetszetet használtál?
Mekkora teljesítményt szeretnél kinyerni? Ha megnöveled a menetszámot, megnő a mágnesező induktivitás, így csöken a meddő áram, vagyis a félhíd lassabban töltődik át. Ha csökken az indukció, akkor csökken a mag melegedése. Igaz kevesebb réz fog ráférni. Mire fogod használni? Ha erősítenk, akkor az átlagos teljesítményfelvétel kicsi lesz, tehát nem a réz, hanem a vasveszteség fog dominálni. Általában úgy, hogy jó régi szar IRFP450 FETeket használnak baromi nagy Coss-okkal, amik lassan töltődnek át. Meg sokszor nem is figyelnek erre, illetve sok helyen ZCS módban járatják, vagy sok esetben nem is lövik be rezonánsra. Aztán rányomnak egy jó nagy hűtőbordát. Egy ETD 39-el is el lehet érni 1kW-ot amúgy 100kHz környékén. Mit kell tenned? - Ha a magod a mostani 20 menettel nem melegszik, akkor hagyd úgy. - Cseréld le a 2153-at 21531-re. Ez egyszerű dolog, nem túl drága. - Ha még mindig sok a holtidő, akkor rakj ba az elsó FET D és S közé egy kondit. Ennek az értékét add hozzá a félhíd kapacitásához, és akkor számold újra az áttöltődési időt. Ez lassítja az áttöltődést. Még egy hatása lesz: Míg a Coss nem lineráis, ez a kondi lineáris, így linearizálja a félhíd kapacitást, így ezek után tényleg szép trapézokat fogsz látni.
Én vettem 2 db 5 m-es 3528-as ledszalagot, aminek az adatlapjára (ebayen) az volt írva, hogy 5A-es tápegység kell neki, azért gondoltam. Félrevezető így az információ?
Teljes mértékben. Nem tudom azokat az adatokat honnan szedik de sehol sem fedik a valóságot. A 300 ledes zöldemre 4A volt írva és eszik 700mA-t, a 600 ledes fehérre 7A volt írva és eszik 1,5A-t. Viszont ne offoljunk itt tovább.
Sziasztok Segítséget szeretnék kérni. UC3842 vagy UC3845 + Fet-es kis teljesítményű megbízható flyback táp kapcsolást keresnék. Trafónak egy bontott pc táp standby trafóját gondoltam. Itt van három kapcsolási rajz szerintetek melyik a jó főleg a snubber értékei miatt kérdezném. Tudom az egyik rajzon UC3842 Flyback Converter nincs snubber / pont az lenne a kérdés hogy milyen értékű elemeket kell használni a biztonságos működéshez / amúgy a többi alkatrész érték jó.
Fetnek egy mondjuk egy 800 V-os IRFBE 30 típust gondoltam. A UC3842FlybConvAppnote képet direkt a snubber értékei miatt tölöttem fel nyilván itt más a trafó. A kis flyback trafón induktivitás szórási induktivitás mérjek vmit hogy pontos lehessen a snubber méretezése. A müködési freki 75 K Hzvagy inkább 100 KHz legyen mit gondoltok ?
A flyback snubber méretezéséhez (ha tényleg méretezni szeretnéd) mindenképpen kell a szórási induktivitás. Keresek Neked valami doksit, amiben értelmesen le van írva.
Nos. A vezérlő lábainak használata többnyire egyértelmű (VCC, GND, VREF, Isense, RT-CT, OUT). Egyedül a feszültség szabályozás kialakításában van eltérés a rajzok között. Láttam vagy 3-4 féle megoldást is, hogy ezek közül melyiket érdemes inkább alkalmazni a fene tudja.
A snubbert illetően pedig kiveszed azt is onnan, ahonnan a trafót bontottad. Ha akkora frekit használsz mint amekkorán eredetileg működött, akkor nagy eséllyel jó lesz.
Mekkora teljesítmény kell?
Ha nem sok (5-10W) akkor vegyél egy TNY255-t a lomexben ha van rá módod. Kis teljesítményre kár túlbonyolítani.
500W-ra méreteztem az ETD49-et. 5A/mm2 áramsűrűséggel. Már nem emlékszek hány szál huzal volt a tekercs. 0.43-as huzallal csináltam.
Igazából 300W-nál többet ebből nem szeretnék kivenni. Amúgy ezt a tápot a CNC-be szeretném betenni amiben lesz egy PWM/RPM szabályzó és azután lesz kötve egy max 300W-os DC motor. ez a mostani verzió működött vagy 2 hétig, de az egyik bekapcsoláskor eldurrantotta a feteket. Akkor 21531 volt benne.Ez azért érdekes, mert a táp mindig üresjáratban indul be. Amikor a CNC vezérlő programból indítom a DC motort az már jóval később szokott lenni. Tehát a táp mindig terheletlenül indul be. Azon gondolkoztam, hogy ha ideiglenesen ki iktatnám a rezonáns kondikat és hagyományos tápként indítom el, akkor mi lenne? Akkor mennyire számítana az átkapcsolási idő? Elvileg ha a táp nem rezonáns, akkor lehetne akár PWM vezérlés is rajta. Ott sokkal több lenne a holtidő. Azoknál a fetek sokkal többet kell, hogy elviseljenek? Ha egy félhidas táp nem rezonáns, akkor miket kell figyelni, hogy jól működjön? Csináltam már sima félhidat (nem rezó) de ott mindjárt döglöttek a fetek. Idézet: „.. akkor mi lenne?” Egész biztosan keménykapcsolás, és háromszög alakú hullámforma! Most a FETeknek jó dolguk lenne bekapcsolásnál, ha belőnéd a holtidőt (KISEBB HOLTIDŐT KELL ALKALMAZNOD!). Kikapsolásnál meg viszonylag jó dolguk van, mert nem max áramnál kapcsolnak ki, hanem a szinusz aljánál, szóval kis áramot kell megszakítaniuk. Rezonáns kondik nékül a háromszög áram miatt a FETeknek mindig az áram maximumánál kell kikapcsolniuk. Bekapcsolniuk meg a tlejes tápfesz terhe alatt kell. Idézet: „Akkor mennyire számítana az átkapcsolási idő?” Semennyire, mert midneképpen keménykapcsolás lenne, vagyis max veszteség. Idézet: „ha a táp nem rezonáns, akkor lehetne akár PWM vezérlés is rajta.” Ami pedig hgoy szabáyozzon egy féhidas tápnál megkövetelné a szekunder oldali fojtót! Idézet: „Ott sokkal több lenne a holtidő.” Pont az a baj, hogy msot is túl sok aholtidőt. De ahgoy modnam egy szimpal kis kondi megoldalán a dolgot! Ennyi, nem kell rajta kavarni, felesleges. Idézet: „Ha egy félhidas táp nem rezonáns, akkor miket kell figyelni, hogy jól működjön?” A kapcsolási frkevneicát a jó negyedére kell vinned, hogy haosnló kapcoslási veszteségekkel működjön. Ennek következménye a jóval nagyobb trafó és satöbbi... Idézet: „Csináltam már sima félhidat (nem rezó) de ott mindjárt döglöttek a fetek.” Azon kívül, hogy valamit bizorsan elrontotál, egy nem rezonáns félhidas tápnál rendes túláramvédelem kell. Minden esetben. Mivel nincs szórt induktivtitiás és a a nem létező rezonáns kondikon lévő diódák, ezért semmi nem korlátozza a rövidzárlati áramot. (ezek is csak jól kiszámolt rezonás köröknél védenek meg)
Pont ezt akartam írni, mint amit Laci is írt.
Méretezheted úgy is a rezonáns kondi félhidat, hogy 300W-nál bekorlátozza a teljesítményt azzal, hogy a kondikon a feszültség hullámzása pont 300W-nál éri el a 300V tápot illetve a 0V-ot. Méretezni saccperkb úgy tudod hogy tudod, hogy 300W-nál mondjuk 2A effektív a primer áram. Ha a kapcsolófrekid mondjuk 50kHz- akkor a periódusidő 20us. Neked a periódus idő fele alatt a kondis félhíd 300W-on kell 0V-ról felszaladjon 300V-ra. Félperiódus 10us. Ha ez alatt a 10us alatt folyó primer áramot integráljuk akkor megkapjuk mennyi a pontos áram ami folyik a kondikon keresztül. Integrálásra nincs szükség mert az áram szép szinusz vagy legalábbis nagyjából, amiből könnyen megmondhatjuk, hogy pontosan 10us alatt pont 2A folyik 300W-nál ki a félhídból. A kondenzátorok árama Ic=C*dU/dt átrendezve a szükséges kondi C=Ic*dt/dU Ic=2A dt=10us dU=300V (300W-nál már szokott esni a pufferelt táp mondjuk 300V-ra) Erre kijön 66nF. Tehát pl 2db 33nF kondi kell. Utána ehhez fogsz tekerni 50kHz-re szórást illetve ha nem tudod pontosan megtekerni akkor tekersz kevesebbet és kiegészíted egy külső soros induktivitással. Ez ad a tápodnak egy automatikus áramkorlátozást. Csak rakjál a kondikra nagyobbacska diódákat, mert 300W-felett melegedni fognak. Ez a cikkben nincs leírva, kicsit magasabb szintű méretezés. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Idézet: „Ennyi, nem kell rajta kavarni, felesleges.” Én csak elméletileg kérdezem ezeket, hogy tisztában legyek azokkal a dolgokkal is. Délután átmegyek a műhelybe és megpróbálom a kondis dolgot amit mondtál.
Kössz.
A Skori oldalán van egy rezó táp kalkulátoros excel tábla. Azzal 50KHz-re kijött 2X35nF rezó kondi és szórási induktivitásnak meg 144uH. Ezzel az a baj, hogy már többször jártam úgy, hogy mégsem lett jó ez az érték. Tehát a nagy trafó szórási induktivitása és a számított érték közötti különbség a soros induktivitás értéke. Na de a fő trafó szórásija nem pont annyi mint ha tök rövidzárban lenne a szekunder. Tehát sokkal kisebb soros induktivitás elég lesz. Ezt ki kell tökölni. Ezzel is fogok délután játszani.
144uH-t valószínű nem tudsz tekerni a trafóba, de egy külső kis tekercsel kiegészítheted. És ha az kevés akkor tekersz még rá.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Tudom csináltam mér Skori féle tápot azokba tekertem több tekercset, de előre nem tudtam még soha megmondani, hogy pontosan mennyi fog kelleni.
Este jövök a fejleményekkel.
Ha van valami doksid és nem nagy fáradság előkeresni köszi
Köszi az ötletet ezen már én is gondolkodtam !
Az az igazság, hogy emlékszem, hogy a napokban pont belebotlottam valami ilyesmi számolgatást tartalmazó doksiba, de az elmentett PDF-ek között nem találtam, szóval lehet, hogy végignézem a logban, hogy mit nézegettem, hátha megtalálom.
Szia köszi a tippet 5-10 W-ra gondoltam ahogy írtad köszi !
Akkor ide teljesen felesleges a külön modulátor és külső FET, azt úgy 50W felett szokták.
Ilyen telejsítményre elég egy DIP dokú VIPer25 vagy valami a TNY*** családból. Ha a trafó jó alacsony szórt induktivtiású, akkor még RCS snubber nélkül is elmehet a dolog, ha a beépített FET elbírja fűteni.
Kösz Laci. "Ha a trafó jó alacsony szórt induktivtiású" Sajnos ennyire még nem vágom a dolgot pontos mérésre lesz lehetőség a szórási induktivitást tekintve, de nagyjából értékintervalumot írnál
|
Bejelentkezés
Hirdetés |