Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   295 / 581
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Nem volt az parasztvakítás, csak jó hosszú, és minél magasabb antenna (+jó föld-pl. vízvezeték) kellett hozzá. Az 50-es években pl. népszerű adó volt KH-n a "Radio Luxemburg" jó sok rockzenével; az adója Angliában volt (Droitwich is angol város, Hilversum: holland). Ma már alig létezik adó KH-n, a "Kossuth" is csak 21ó.-ig ad (ezen a sávon).
(#) elektroncso hozzászólása Aug 22, 2013 /

A hangláda hátulján van egy cetli ezt mellékelem. Ha azt vesszük alapértelmezettnek, hogy a kábel a doboz alsó szélénél jön ki akkor fejjel lefelé van felragasztva. Amúgy a rádió ,,skálaüvegére" (ugyanis ezen plexitből van) a városnevek az akkor ott található adó helyét jelölték.
A rádióban az az érdekes hogy nincs benne hangszóró, és két varázsszem van benne, az egyik a bal oldali csík a másik pedig a stereo felirat feletti nyilacska mögött található. Ha jól számoltam akkor nyolc elektroncső van benne, de persze ez a rádió sztereó.
Amúgy ki lettek próbálva, a hangláda vezetéke meg van törve a csatlakozónál , mert kontaktos, amúgy annak nincs semmi baja.A lemezjátszóban kontaktos a hálózati kapcsoló, és a fej használhatatlan.A rádióban a hosszú hullámú sávban fogtam csak jeleket a többi részén nem hallottam semmit. A hangolásjelző pedig szerintem nem üzemel. Nem tápfesz hiba, csak a vezérlés körül lehet valami elmászva.
A lemezjátszóban nincs végerősítő, egy két tranzisztoros előerősítő van csak benne, aztán rögtön a kimeneti csatlakozó, vagyis valamilyen érősítő nélkül nem is lehet használni.

cimke.JPG

(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Sajnos nem tudtam módosítani a hozzászólásomat, de az interneten fellelt képek alapján a hangszórók, mivel hogy kettő volt belőle a rádió gyári tartozékai.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Az, hogy nem ismersz ilyen városokat, az csak a tájékozatlanságodra utal. Pedig a mai világban elég a guglit nyaggatni.
Bővebben: Link
Egyébként a skálán feltüntetett adók, valamilyen európai ország egy vagy két legfontosabb nemzeti adójának telephelyei. Mindegyike jelentős teljesítménnyel sugárzott, így bőven volt esély a vételre.
Azokban az időkben ha végigtekerte az ember az állomás keresőt, csak úgy rotyogtak az állomások. Ma pedig már leginkább csak berregéseket hall az ember egy két állomás között.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szia,
teljesen jó alap tanulásra és még sok örömöd is lészen benne
Segítünk (legalábbis én biztosan).
Fényképezd le a hátulját (mindkettőnek).
Üdv,
G.
(#) fecameca válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Elnézést, akkor jobb lett volna nem hozzászólnom.
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Köszönöm a felajánlott segítséget.
Körbefotóztam a rádiót. Hátulról, belülről és alulról is. A forgatás(mind a két értelemben) közben észre vettem, hogy valami potyog ki a rádióból, apró narancssárgásrózsaszinespirosas U alakú műanyag darabok. A színe alapján nekem először a csehszlovák befőttes gumi jutott az eszembe, de befőttes gumi egy rádióban, és ráadásnak kemény is (törik) ezért valami szigetelésre gondoltam aztán. A mikor vissza fordítottam a rádiót az aljára akkor vettem észre lötyög a ferrit, le van törve, azt tartotta új korában a befőttes gumi, az évek folyamán megkeményedett szétpottyant a ferrit meg leesett.(csak zárójelben jegyzem meg, hogy remélem nincsenek letörve a huzalok).
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Kutakodtam a neten,
gyártási éve: 1969/1970
és az URH-ja keleti normás, vagyis nem csoda hogy csak életjeleket ad, ez a rész is süket.
Sajnos egyre nagyobb esélyem van arra, hogy a ferrit lábai letörtek, mert közép- és rövidhullámon süket a rádió. Bár nem kapcsoltam hozzá antennát, de mindjárt ki is próbálom.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szép napot mindenkinek.
Gratulálok eme szép sztereó rádióhoz.
Ha szukséged van az eredeti szervizleírására (pontos alkatrész típusokkal, sémával, nyomtatottlap rajzal), kuldj email-címet és továbbítom.
Janik
(#) belaradio válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Egy antenna sokat tud javítani a helyzeten.
(#) elektroncso válasza JaniK hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Köszönöm a felajánlást, élnék a lehetőséggel az e-mail címem ott van az adatlapomon.
Köszönöm előre is.
(#) elektroncso válasza belaradio hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Igen az antenna. Egyenlőleg egy 2 méteres drótdarabot kapcsoltam rá, és máris hallottam valamit. Azt hiszem felviszem a műhelybe oda van a magas antennám bekötve, 47 méter csak elég lesz neki.
Tényleg nem tudja valaki, hogy a 4 szabályzó potenciométer közül a baloldali mit csinál, mert még nem jöttem rá.
Elektronikai hibája talán nincs, de a négy poti és a felső négy kapcsoló olyan kontaktos, hogy az valami veszedelem.
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szia! Jó kis masina lehet. URH-ja egyébként sztereó? Van legalább sistergés(működik-e az oszcillátor)? A helyedben áthangolnám CCIR-re.

Szia.

Elment.
Sztereódekódere van, a múltban gyakran használt TSD3 típusú.
Volt olyan verziója is, aminek a felso kapcsolói téglalap alakúak voltak.

Köszönöm, de még nem érkezett meg. Ha szabad kérdeznem, nem haladja meg a dokumentum a 3 MB-ot mert max ennyit tud az e-mailcímem. Ha megkérhetnélek próbáld meg még egyszer, volt már úgy hogy nem fogadott és nem küldött el semmit.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 2

Kuldtem másodszor is, persze ismét nem tetszett neki, mert hát ugye 4,5 MB a mérete.
Akkor próbáld meg egyenesen letolteni.
http://teslaradio.webgarden.cz/rubriky/navody-schema-radia
Aztán ha megjelent az oldal kozepén katt rá " Stereodirigent.pdf, (4.55MB)" .

Köszönöm mind a kettőt, mármint a doksit és az oldal linkjét is.

Nagyon szívesen.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Ha ragaszkodsz a stereo-hoz, akkor szerintem jobb megoldás egy CCIR-OIRT konverter beépítése.
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Én csak az eredetiséghez ragaszkodom, engem főleg a RH-ú adás érdekel, azon belül is a rádióamatőr adás, de ez nem azt jelenti hogy át akarom hangolni.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Ma már a rádióamatőrök nem adnak AM-ben, valamint az amatőrsávok máshol vannak, mint a műsorszórók. Az RH sávokat odébb lehet(-ne) hangolni, de ez kevés, mert SSB, CW, stb. modulációju adásokat így sem lehet jól venni(esetleg a közelieket-torzan), ezekhez több minden kellene(pl. beatosc., SSB szűrők stb.). Az FM konvertert nem muszály beépíteni, pl. a vakerán is állandóan hírdet valaki ilyet-telepes táppal(1800.-Ft), nekem bevált, pl. a Pacsirta szépen szól vele.
(#) belaradio válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

A bal szélső poti talán a Balance lehet. Lehet , hogy azért nem csinál semmit sem, mert kontaktos. Kicsit jobban meg kellene tekergetni, hátha egy pillanatra "beindulna" és megmutatná a funkcióját.
(#) teknikus hozzászólása Aug 27, 2013 /

Tiszteletem Mindenkinek!

Már régen jártam erre, most egy Orion 221-est újítok fel, az lenne a kérdésem, hogy mekkora probléma lehet abból, hogyha a 222-es rajza szerint ellenőriztem és kötöttem be a "nagytakarítás" után a dolgokat? A hangfrekvenciás részben találtam eltérést, meg azt hiszem az agc körben egy kondi értéke más, de már nem tudom pontosan!
Lenne még egy kérdésem, ismét elővettem az Orion AT848 TV-met jó fél év eltelte után, az normális lehet hogy a kép fényereje, vagy színeinek változása bezavar a hangba, vagy lehet szinkronleválasztó cső hiba, illetve hang-kf elhangoltsága? A hang részben még egy dolog feltűnt, hogy a mély hangoknál kis hangerőnél nagyon puffog a hangszóró, jó nagy kilengése van, ezt lehet csökkenteni, vagy valamilyen csatoló kondenzátor megdöglött?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jó éjt!
(#) gkari válasza teknikus hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Valami nem stimmel. A 222-es egy audion (30-as évek vége), a 221 egy kisszuper-peremcsapos csövekkel.
(#) zolika60 válasza teknikus hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Miért nem használsz eredeti rajzot?
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Valami nem stimmel, a 222-es a 221-es (népszerű nevén törpeszuper) továbbfejlesztett változata, más a skálameghajtás a hálózati trafó, és pár kapcsolástechnikai megoldás.A doboz ugyan az, csak a gombok különböznek. A 222-esnek többféle változata van, bakelitrácsos, rács nélküli, stb, valamint a hullámsáv kiosztásban is van többféle. Valóban volt az Orionnak egy 222-es vcs.audionja is, de az még a háború előtt.

Bővebben: Link
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Biztosan igazad van, ezek szerint az Orionnak kettő 222 tipusjelű készüléke volt.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 29, 2013 / 1

A Terta 325 az egyik kedvencem. A nagyméretű hangszóró és a méretes káva kellemes, szép hangzást ad. A két ECH21-nek köszönhetően az érzékenysége is meglepően jó. Ilyen volt - ilyen lett képek.
(#) frecsko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Nagyon szép lett!
(#) zolika60 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Szép lett, nemhiába dolgoztál vele.
Következő: »»   295 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem