Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nem volt az parasztvakítás, csak jó hosszú, és minél magasabb antenna (+jó föld-pl. vízvezeték) kellett hozzá. Az 50-es években pl. népszerű adó volt KH-n a "Radio Luxemburg" jó sok rockzenével; az adója Angliában volt (Droitwich is angol város, Hilversum: holland). Ma már alig létezik adó KH-n, a "Kossuth" is csak 21ó.-ig ad (ezen a sávon).
A hangláda hátulján van egy cetli ezt mellékelem. Ha azt vesszük alapértelmezettnek, hogy a kábel a doboz alsó szélénél jön ki akkor fejjel lefelé van felragasztva. Amúgy a rádió ,,skálaüvegére" (ugyanis ezen plexitből van) a városnevek az akkor ott található adó helyét jelölték.
A rádióban az az érdekes hogy nincs benne hangszóró, és két varázsszem van benne, az egyik a bal oldali csík a másik pedig a stereo felirat feletti nyilacska mögött található. Ha jól számoltam akkor nyolc elektroncső van benne, de persze ez a rádió sztereó. Amúgy ki lettek próbálva, a hangláda vezetéke meg van törve a csatlakozónál , mert kontaktos, amúgy annak nincs semmi baja.A lemezjátszóban kontaktos a hálózati kapcsoló, és a fej használhatatlan.A rádióban a hosszú hullámú sávban fogtam csak jeleket a többi részén nem hallottam semmit. A hangolásjelző pedig szerintem nem üzemel. Nem tápfesz hiba, csak a vezérlés körül lehet valami elmászva. A lemezjátszóban nincs végerősítő, egy két tranzisztoros előerősítő van csak benne, aztán rögtön a kimeneti csatlakozó, vagyis valamilyen érősítő nélkül nem is lehet használni.
Sajnos nem tudtam módosítani a hozzászólásomat, de az interneten fellelt képek alapján a hangszórók, mivel hogy kettő volt belőle a rádió gyári tartozékai.
Az, hogy nem ismersz ilyen városokat, az csak a tájékozatlanságodra utal. Pedig a mai világban elég a guglit nyaggatni.
Bővebben: Link Egyébként a skálán feltüntetett adók, valamilyen európai ország egy vagy két legfontosabb nemzeti adójának telephelyei. Mindegyike jelentős teljesítménnyel sugárzott, így bőven volt esély a vételre. Azokban az időkben ha végigtekerte az ember az állomás keresőt, csak úgy rotyogtak az állomások. Ma pedig már leginkább csak berregéseket hall az ember egy két állomás között.
Szia,
teljesen jó alap tanulásra és még sok örömöd is lészen benne Segítünk (legalábbis én biztosan). Fényképezd le a hátulját (mindkettőnek). Üdv, G.
Elnézést, akkor jobb lett volna nem hozzászólnom.
Köszönöm a felajánlott segítséget.
Körbefotóztam a rádiót. Hátulról, belülről és alulról is. A forgatás(mind a két értelemben) közben észre vettem, hogy valami potyog ki a rádióból, apró narancssárgásrózsaszinespirosas U alakú műanyag darabok. A színe alapján nekem először a csehszlovák befőttes gumi jutott az eszembe, de befőttes gumi egy rádióban, és ráadásnak kemény is (törik) ezért valami szigetelésre gondoltam aztán. A mikor vissza fordítottam a rádiót az aljára akkor vettem észre lötyög a ferrit, le van törve, azt tartotta új korában a befőttes gumi, az évek folyamán megkeményedett szétpottyant a ferrit meg leesett.(csak zárójelben jegyzem meg, hogy remélem nincsenek letörve a huzalok). A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Kutakodtam a neten,
gyártási éve: 1969/1970 és az URH-ja keleti normás, vagyis nem csoda hogy csak életjeleket ad, ez a rész is süket. Sajnos egyre nagyobb esélyem van arra, hogy a ferrit lábai letörtek, mert közép- és rövidhullámon süket a rádió. Bár nem kapcsoltam hozzá antennát, de mindjárt ki is próbálom.
Szép napot mindenkinek.
Gratulálok eme szép sztereó rádióhoz. Ha szukséged van az eredeti szervizleírására (pontos alkatrész típusokkal, sémával, nyomtatottlap rajzal), kuldj email-címet és továbbítom. Janik
Egy antenna sokat tud javítani a helyzeten.
Köszönöm a felajánlást, élnék a lehetőséggel az e-mail címem ott van az adatlapomon.
Köszönöm előre is.
Igen az antenna. Egyenlőleg egy 2 méteres drótdarabot kapcsoltam rá, és máris hallottam valamit. Azt hiszem felviszem a műhelybe oda van a magas antennám bekötve, 47 méter csak elég lesz neki.
Tényleg nem tudja valaki, hogy a 4 szabályzó potenciométer közül a baloldali mit csinál, mert még nem jöttem rá. Elektronikai hibája talán nincs, de a négy poti és a felső négy kapcsoló olyan kontaktos, hogy az valami veszedelem.
Szia! Jó kis masina lehet. URH-ja egyébként sztereó? Van legalább sistergés(működik-e az oszcillátor)? A helyedben áthangolnám CCIR-re.
Szia.
Elment. Sztereódekódere van, a múltban gyakran használt TSD3 típusú. Volt olyan verziója is, aminek a felso kapcsolói téglalap alakúak voltak.
Köszönöm, de még nem érkezett meg. Ha szabad kérdeznem, nem haladja meg a dokumentum a 3 MB-ot mert max ennyit tud az e-mailcímem. Ha megkérhetnélek próbáld meg még egyszer, volt már úgy hogy nem fogadott és nem küldött el semmit.
Kuldtem másodszor is, persze ismét nem tetszett neki, mert hát ugye 4,5 MB a mérete.
Akkor próbáld meg egyenesen letolteni. http://teslaradio.webgarden.cz/rubriky/navody-schema-radia Aztán ha megjelent az oldal kozepén katt rá " Stereodirigent.pdf, (4.55MB)" .
Köszönöm mind a kettőt, mármint a doksit és az oldal linkjét is.
Nagyon szívesen.
Ha ragaszkodsz a stereo-hoz, akkor szerintem jobb megoldás egy CCIR-OIRT konverter beépítése.
Én csak az eredetiséghez ragaszkodom, engem főleg a RH-ú adás érdekel, azon belül is a rádióamatőr adás, de ez nem azt jelenti hogy át akarom hangolni.
Ma már a rádióamatőrök nem adnak AM-ben, valamint az amatőrsávok máshol vannak, mint a műsorszórók. Az RH sávokat odébb lehet(-ne) hangolni, de ez kevés, mert SSB, CW, stb. modulációju adásokat így sem lehet jól venni(esetleg a közelieket-torzan), ezekhez több minden kellene(pl. beatosc., SSB szűrők stb.). Az FM konvertert nem muszály beépíteni, pl. a vakerán is állandóan hírdet valaki ilyet-telepes táppal(1800.-Ft), nekem bevált, pl. a Pacsirta szépen szól vele.
A bal szélső poti talán a Balance lehet. Lehet , hogy azért nem csinál semmit sem, mert kontaktos. Kicsit jobban meg kellene tekergetni, hátha egy pillanatra "beindulna" és megmutatná a funkcióját.
Tiszteletem Mindenkinek!
Már régen jártam erre, most egy Orion 221-est újítok fel, az lenne a kérdésem, hogy mekkora probléma lehet abból, hogyha a 222-es rajza szerint ellenőriztem és kötöttem be a "nagytakarítás" után a dolgokat? A hangfrekvenciás részben találtam eltérést, meg azt hiszem az agc körben egy kondi értéke más, de már nem tudom pontosan! Lenne még egy kérdésem, ismét elővettem az Orion AT848 TV-met jó fél év eltelte után, az normális lehet hogy a kép fényereje, vagy színeinek változása bezavar a hangba, vagy lehet szinkronleválasztó cső hiba, illetve hang-kf elhangoltsága? A hang részben még egy dolog feltűnt, hogy a mély hangoknál kis hangerőnél nagyon puffog a hangszóró, jó nagy kilengése van, ezt lehet csökkenteni, vagy valamilyen csatoló kondenzátor megdöglött? Előre is köszönöm a válaszokat! Jó éjt!
Valami nem stimmel. A 222-es egy audion (30-as évek vége), a 221 egy kisszuper-peremcsapos csövekkel.
Miért nem használsz eredeti rajzot?
Valami nem stimmel, a 222-es a 221-es (népszerű nevén törpeszuper) továbbfejlesztett változata, más a skálameghajtás a hálózati trafó, és pár kapcsolástechnikai megoldás.A doboz ugyan az, csak a gombok különböznek. A 222-esnek többféle változata van, bakelitrácsos, rács nélküli, stb, valamint a hullámsáv kiosztásban is van többféle. Valóban volt az Orionnak egy 222-es vcs.audionja is, de az még a háború előtt.
Bővebben: Link
Biztosan igazad van, ezek szerint az Orionnak kettő 222 tipusjelű készüléke volt.
A Terta 325 az egyik kedvencem. A nagyméretű hangszóró és a méretes káva kellemes, szép hangzást ad. A két ECH21-nek köszönhetően az érzékenysége is meglepően jó. Ilyen volt - ilyen lett képek.
Nagyon szép lett!
Szép lett, nemhiába dolgoztál vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |