Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2096 / 3999
(#) k_h válasza zoka hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Próbáltad úgy, hogy diodákkal, de az összekötött kimeneteket egy néhány kilós ellenállással lehúzod testre?
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Nem lesz probléma, mert 90°C közelébe sem engedem, másrészt lehet, hogy 12V-ról fog menni. Az erősítő egyébként D osztályú, TAS5630 chip. Az IC jelez 100°C-nál, 125-nél pedig lekapcsol, de én nem szeretném, hogy ennyire elszabaduljon a hőmérséklet, ezért a 4 modul hűtőbordájának közös, legmagasabb hőmérséklete fogja a ventilátort állítani, míg 70°C borda hőmérsékletnél Reset-elni fogom az adott IC-t, amíg 60°C-ig vissza nem hűl a borda...(ezért van szükség külön-külön és a közös max hőmérsékletre is).
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Hello!
Azt mindenképpen tudni kellene, hogy jelenleg mi van meg, az miből és hogy épül fel, hol és hogy hozzáférhető. (Már mint villamosan.) Az elég nyilvánvaló, hogy a redőny eredeti mozgatójában vagy egy kapcsoló, vagy egy relé van, váltóérintkezővel. De mi van a távirányítónál? Gondolom van vevőegysége, és annak van tápja, de az milyen?
Ezeket azért tudni kellene. Mert a 230V-ot érzékelni kell, és azzal összeházasítani a távirányítót. Ez kisfeszültség szinten van, majd újból működtetni a 230V-al a redőnyt. Vagy is ez a távirányító mellett, még két relét igényel, és valami kiegészítő elektronikát, ami elvégzi a logikai kapcsolatokat, impulzuskészítést, vezérli a két relét stb. üdv!
(#) Nudlee hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok!

A segítségeteket ill. a véleményeteket szeretném kérni.
Egy 50ccm -es krosszmotor hátsó lámpáját ledesítenénk. A motorban gyárilag nincs akkumulátor (a helye sincs meg) és a mérések alapján a lámpánál AC 9-12,5V feszültség mérhető.
A kiszemelt piros led (20mA) min. nyítófeszültsége 1,85v, a maximális fesz. 2,5v. A kérdésem az volna, ha 6-os csoportokba osztanánk a ledeket (sorbakötve), hosszú távon működőképes volna e ez a megoldás.

Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza Nudlee hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

A LEDeket áramkorlátozással, és nem feszültséggel szabad csak meghajtani. A feszültséget egyenirányítás után stabilizálni, szűrni kell. Ezután ellenállással korlátozni kell 4-5 darabos sorokat képezve.
Bővebb információ: Bővebben: Link, Bővebben: Link.
(#) Nudlee válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Köszönöm!
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok!

Még kezdő vagyok szóval bocs a kezdő kérédsért.
Egyenirányításnál a pufferkondinak mekkorának kell lennie? Van valami képlet?

üdv,
Máté
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Nos ahogy mondtad a redőnyt egy váltóérintkezős relé mozgatja, amit az óra kapcsol. Ami a távirányítót illeti, elvileg egy ditec modult lett tervezve, mert hogy az már van, és ez 12 vagy 24 voltról üzemel és ez is váltóérintkezőt kapcsolgat. A tápját magamnak kell megoldani tehát kell mellé egy trafó, valszeg 12V-os lesz. Ám ezt lehet változtatni, mert elvileg nem ide lett véve, van másik helye, szóval ha találok jobb rádiós modult vagy esetleg saját kütyüt kell beépiteni akkor ez változhat.
(#) reloop válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Itt valami disznóság van
Látni kéne a megépített panelt! A csatolt rajz arra utal, hogy egyszeres tápról szeretnéd járatni, viszont a bemenet kialakítása ezzel szöges ellentétben áll. Ki tudja milyen meglepetéseket rejt a valós áramkör
(#) k_h válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Szia! Az áramkörfüggő.. Attól függ mekkora a terhelésed, és mekkora hullámzást engedhetsz meg. Fönt a segédprogramoknál találsz ehhez számoló progit...
(#) mpetrooo válasza k_h hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

köszi szépen a választ
(#) laszlo raduj válasza Nudlee hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Az nekem gyanus , az a 12.5V, medig porgeted fel a motort amikor merted ezt a feszt?
(#) Nudlee válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

6-7000 -es fordulaton is néztük, 12,5V fölé nem ment soha. Mennyire probléma a váltóáram a lednek? A motor gazdája vett LED -es 12V -os indexeket (ebay), azok gond nélkül mennek (csak ellenállás kellett hozzájuk az indexrelé miatt).

A ledeknek halaluk a valtoaram, de megoldhatod diodakal az egyen iranyitast, ha megvan akor mersz feszt es utana szamolod ki az elotet ellenalast a ledeknek. Itt az oldalon is rengeteg kapcsolas van ami hasznalhato a ledek meghajtasara, keres "aramgenerator" "led elotet ellenalas" stb. Talan meg anyit hozzafuznek, hogy stabilizatorban kenne gondolkodjal ha enyire ingadozik a feszultseg 9 es 12.5V kozott. De bisztosan segitnek neked a nagyok.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok! Ezt milyen néven keressem ezt az RGB ledet? RGBmert elektronikai boltok honlapján nem találom., A Hestore-n találtam de kifutó típusként van feltüntette,esetleg milyen néven lehet még keresni? Választ köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013

Köszi, rákeresek. Mondjuk egy graetz híd és utána egy 7812 -es stabilizátor jó lehet erre a célra? Aztán 12v -ra számolnám az ellenállást.
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Hello! Jobb híján 230-ra ezt tudnám ajánlani. kb. egy perc után bontja a 230V körét. Természetesen mind a négy 230-as forrásra kell egy-egy áramkör. üdv!
(#) sprofan válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

RGB LED csillag, RGB LED Emitter on Star Bővebben: Link
(#) janikukac hozzászólása Aug 30, 2013 /

SOS!
Vásároltam egy XY márkájú mobiltelefont, de mivel UK-ból jött, nem a mi hálózatunkra szánt villásdugója volt, így az üzlet adott egy átalakítót. Persze pici kínajiak szerelték az egészet, amikor ki akartam húzni, kijött az egész dugó a műanyag tokjából(mert össze se volt csavarva...), és most kiáll a falból a 2 réz érintkező. Mit tegyek, hogy biztonságosan (fogóval) ki tudjam operálni onnan? A feed-et kézzel nem lehet lekapcsolni, ugye? Mi a teendő?
Üdv!
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Az automatát lenyomni, fogóval kihúzni..
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Meg lett oldva, köszi!

Olyan dioda hidat kell keresel amin nincs feszultseg eses, mert a diodakon is esik0.6V. A12V stabilizator nem jo otlet mert 9V-al nincs amit csinaljon, nem emeli a feszultseget.
Ha komoly munkat akarsz csinalni akor keres egy DC-DC atalakitot es abol induljal ki az elotet ellenalasal.
En sem vagyok othon a temaban , de az bisztos ,hogy az a feszultseg ingadozas nem jo a ledeknek, ha 9V szamolod az elotetet akkor a 12V mar gyilkolja a ledeket , ha 12V szamolod az elotetet akor meglehet ,,hogy 9V-on nem fognak vilagitani. Kereshetsz egy kozep utat ,igy megrovidited a ledek elet tartalmat, nem fognak 50000 orat vilagitani . De valto aramal 1 honapot nem fognak mukodni tapasztalatom szerint.
(#) matheattila hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok!

A problémám az lenne, hogy van egy STM32F4 discovery modul, ami pendrive-ról olvas be egy adott nevű .wav fájlt és az alapján vezérli a kimenetein a reléket és hogy ne kelljen átírni a szoftvert a processzorban ezért úgy gondoltuk, hogy nem lehetne valahogy úgy összekötni több USB pendrive-ot (mindegyiken ugyanaz a nevű fájl csak más tartalommal), hogy pl. valami kapcsolóval lehessen váltogatni őket.
Természetesen a modulon megszakítom a tápot, átkapcsolom az USB-t és visszakapcsolom a tápot, s így egy másik fájl tartalmát játszaná le.
Ez hogyan oldható meg? Próbáltam úgy (egyelőre csak számítógéppel), hogy kapcsolókkal váltogattam rendre a pendrive-ok tápját, azaz kivettem az USB csatlakozót a sz.gépből, átkapcsoltam a másik USB-t és visszatettem a sz.gépbe, de nem ismerte fel egyiket sem.
Gondok lehetnek a vezetékekkel? Lehet az árnyékolás hiánya, sodort érpár hiánya vagy vezetékhossz probléma?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 30, 2013 /

sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy az 555-ös timernek mekkorák a határai időben mérve?

üdv,
Máté
(#) blackdog válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Milyen pontossággal? (Időben mérve) Lehet akár 5-10 perc is, de a pontosság már erősen kérdéses.

Okk, akkor jobban körüljárom ezt a témát. Köszönöm!
(#) vladcepes válasza sprofan hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Köszönöm a linket,és itt Hungarisében esetleg Pesten?
(#) vladcepes válasza sprofan hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Gondolom ez is jó arra a célra csak drágább RGB
(#) mpetrooo válasza blackdog hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

kb 20 perces-et lehet? a pontosság nem nagyon számít
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 31, 2013 /

Hali.

Van valakinek tapasztalata egy ilyen led vezérlésében? Zseblámpához kéne, szóval mondjuk 3 góliát elemről menne a dolog.

Valami ilyesmire gondoltam...

Üdv,
Máté
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Következő: »»   2096 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem