Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   147 / 4003
(#) Boldika válasza fongab hozzászólására (») Nov 30, 2007 /

Köszi mindenkinek!
(#) bancsi15 válasza titi hozzászólására (») Nov 30, 2007 /

Hali!

Jó, de csak azt az 1 ohm-ot amit ír? Ennyit csak?
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 30, 2007 /

Ja, most látom, 6 Led-ről van szó.
Szükséges a 6? Nem lehetne mondjuk 4?
Azért szerintem az ellenállás nem árt.
Ja, és azt tudod, hogy a különböző színüeknek más fesz kell?
És igen,
Idézet:
„ezeket a sorbakapcsolt részeket lehet párhuzamosan kötni egymással”

Hali!!

Nos karácsonyi díszítésnek szánnám az ablakba. Zöld és piros ledek váltakoznának( 3zöld és 3 piros). Azért lenne 6, mert így lenne valami hossza is a dolognak, úgy értem beterítené az ablakot. De ha 6-nál kicsit macerás a dolog szerintem le lehet venni mondjuk 5-re, de ha mindenképpen 4 lenne jó, akkor megoldom 4-ből. Talán még nem olyan vészes a ledek között hagyott táv.

Ha különböző színüek, akkor miért nem csinálod úgy, hogy 3 piros egy ellenállással, a 3 zöld szintén 1 ellenállással, és a kettőt párhuzamosan kötöd?

Bocsánat, nem voltam elég érthető az előbbiekben. Úgy szertném, hogy egy sorban így jönnének: 1piros, 1zöld, 1piros..... .
Amúgy átgondoltam, jó 4db-bal is.

Értem, hogy egy sorban, de az csak elhelyezés kérdése.
Két szál vezeték fut egymás mellett.

led.jpg

(#) Kovidivi hozzászólása Dec 1, 2007 /

Hello!
Hogyan szedjem szét a Nyomtatóm Tápegységét? Köszi szépen!
(#) Boldika válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Kalapáccsal?
(#) Balázs válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Nem lehet valahogy szétpattintani az illesztésnél?
(#) titi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Hali!

Gondolom össze van ragasztva... :no:
Egy éles szikével esetleg, de vigyázz, nehogy amutáció legyen belőle...
Roncsolásmentesen biztos nem fog menni... :no:
(#) Kovidivi válasza titi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

köszi a tippeket!
(#) Babó22 hozzászólása Dec 1, 2007 /

Üdv mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Jack dugót és az aljzatot hogyan kel bekötni (melyik a pozitív és a negatív)? A billentyűzetemre egy lámpát készítenék. A billentyűzetben lenne egy jack aljzat, ha bedugom a dugót, akkor a bill 5V-os árama megvilágítana négy nagyfényerejű LED-et. Így a sötétben is tudok dolgozni.
(#) Szárnyas válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Szia! A Jack csatlakozót alapvetően audio eszközöknél szokták használni, tehát ha te a Led tápellátását akarod erről megoldani, akkor szerintem mindegy, melyiket hová kötöd. Viszont azt nem tudom, a Led meghajtását érdemes-e billentyűzetről megoldani, ezt talán valaki nálam okosabb ember megmondja.
A Jack csatlakozó bekötését amúgy itt találod.
(#) Medve válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Hello, Jack-el óvatosan, mert a dugás pillanatában rövidrezárja az érintkezőket, ami a géped károsodását okozhatja!
(#) Babó22 hozzászólása Dec 1, 2007 /

Akkor maradjak zsebtelepnél?
Vagy honnan adjak neki áramot?
(#) Szárnyas válasza Medve hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Igaz, erre nem is gondoltam!

Babó22: Szerintem USB-ről a legegyszerűbb, van is egy téma erről itt
(#) ensium hozzászólása Dec 1, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Van egy kapcsolásom (TDA2030) amit kipróbálnék. Viszont táp hozzá nincs, így egy régi AT-s táppal hajtanám meg. Mindenféle átalakítgatás nélkül.. Arra lennék kíváncsi, hogy mivel elég nekem +-12V ról is üzemeltetni, egyszerűen fognám, a 12 voltos +,-, föld ágát rákötném, az 5 voltosra tennék egy 60Wos izzót. Ez így oltári nagy baromság, vagy működőképes ötlet?

(Esetleg még kipróbáláshoz, közösítenék kettő darab 9 votlos elemet? Csak annyira kellene, hogy lássam, hogy működik-e. Mondjuk az áramfelvétele miatt nem lenne szerencsés ez a két elem megoldás. De hátha rosszul gondolom.)

Csak a lényeg, hogy tudjam, hogy működik-e, vesződjek az effektív táppal vagy felesleges.
(#) vicsys válasza ensium hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Sztem először építs egy tápegységet. Nem pénzkidobás, máskor is fog kelleni. Ha kész, indíthatod róla a végfoko(ka)t.
(#) ensium válasza vicsys hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Igen, majd fogok, csak most nincs nyitva semmi ugyebár, én meg kipróbálnám

Mindenki: Szóval, a kérdésem még mindig él!

Babó22: A jack nagyobbik "fele" a negatív, a két kicsi pedig : ami a csúcsa az a jobb oldal, ami a negatív mellett van az a bal (ha jól emlékszem. mondjuk a sorrend most mindegy). De ez az USB-s ötlet sokkal jobb! Én is kötöttem már rá motort, lámpát, ledet.
(#) Babó22 válasza ensium hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Nem fogok kárt tenni az alaplapomban/gépemben?
(#) ensium válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Ha jól kötöd be és nem csinálsz zárlatot akkor nem. Bár én zárlatos motort kötöttem rá először, nekem volt az alaplapomban védelem, csak kikapcsolta magát. A lábkiosztásról találsz egy képet a feljebb linkelt fórumoldalon.
(#) jocokacska hozzászólása Dec 2, 2007 /

Heló! Lenne egy-két kérdésem a tranzisztorokkal kapcsolatban!
Megtudná mondani valaki, hogy mi a külömbség tranzisztor és tranzisztor között? Ha egy áramkörbe egy BC548-as helyett beteszek egy C900 valahányast, akkor mi lesz? Azt tudom, hogy az áramerrősség tűréséhez van köze a számnak, de azt nem , hogy mi köze van hozzá.
Ha valaki tudna segitteni előre is köszönöm!
Üdv.: Jocokacska!
(#) Babó22 válasza ensium hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

És milyen alaplapod van? Csak azért kérdezem, mert lehet, hogy az alaplapban van védelem. Vagy hogy néz ki egy ilyen védelem? Nekem Abit NF-8 alaplapom van.
(#) ensium válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Sehogy. Nekem egy Chaintech alaplapom van. A "védelmet" onnan szedtem, hogy nálam egyből lekapcsolt a gép. Másnál meg az 5 voltos kivezetések szikrát szórtak amikor rányomtuk a zárlatos motort. Nem kell félni. Ha jól csinálod nem lesz semmi baja semminek.. Gondolj arra, hogy olyan mint egy hálózati konnektor, csak ez egyenfesz. 5 voltot ad le..

Pldául egy USB-s webcamera is ezt az 5 voltot használja, hogy működjön!

Látom LED-et akarsz rákötni. gyanítom, hogy a leded megy tönkre ha fordítva kötöd rá, mert nem bírják a "fordított tápfeszt". Arra fgyelj. Meg persze az előtétellenállásra (ha kell mert nagyfényerejű led, az nemtudom mit igényel, kérdezz meg itt valakit pmbe).

Ja és még valami. Ne érintsd össze az 5 Volt pozítív és negatív felét.

Sok sikert
(#) Babó22 hozzászólása Dec 2, 2007 /

Még egy kérdés. Mivel én több ledet szeretnék megvilágítani, (kb 2-t), kérdésem, hogy párhuzamosan vagy sorosan kapcsoljam?
(#) idavid hozzászólása Dec 2, 2007 /

ha usbről táplálod, akkor az olyan 5V/100 mA. egy ledre én 3 volttal szoktam számolni, namost 2 led sorosan az máris 6 volt...

szóval párhuzamosan kell kötni őket.
(#) LANCIAZSOZSO hozzászólása Dec 2, 2007 /

Sziasztok! A segitségeteket szeretném kérni! Egy citerába beleépitettünk egy gitárnak a hangszedőjét. Működik a dolog, csak az a baj, hogy a kimeneti jele nagyon alacsony! Épp ezért ha rákötöm a keverő LINE bemenetére, akkor teljes hangerőn is alig hallatszik, de nincs zavarjel,búgás! Ha viszont rákötöm a PHONE bemenetre, akkor a citera "üvölt", de búg is erősen!!! Ezért szeretnék kérni egy előerősitő rajzot, hogy a bemeneti jel elég nagy legyen ahhoz, hogy a LINE bementen keresztül működjön!A lehető legegyszerűbb megoldást keresném!!! Előre is köszönöm!
(#) Müszi hozzászólása Dec 2, 2007 /

Ezen a linken lévő rajzba az ER900-as diacot ki lehet helyettesíteni DB3-mal?
Előre is kössz: Müszi
(#) Boldika válasza LANCIAZSOZSO hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Pár gitárerősitő.Google ist dein Freund.
Következő: »»   147 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem