Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Igen, az úgy már rendben lesz, a rádiód bemenő ellenállása sokkal nagyobb, mint egy 32 Ohm-os fülesé és ezt a kapcsolást nem fülhallgató meghajtására tervezték.
Azt értem csak azt hittem le tudom szimulálni a működését Talán beválik a dolog..
Sajnos előerősítőnél a fülhallgató szimulációra majdnem a lehető legrosszabb választás, ha csak annyi a célod, hogy megtudd működik-e akkor inkább azt csináld, hogy a kimenet és a föld közé beiktatsz egy 10K-s ellenállást, a multimétered váltakozó feszültségmérésre állítod, ráteszed az ellenállás két végére a zsinórokat és szabad kézzel megfogod a bemenetet az erősítőn. A zaj amit az erősítő bemenetére juttattál 50Hz-s amit a multival le tudsz mérni, ha itt 1V közeli értéket mérsz, akkor rendben van az erősítő és működik. Persze a legideálisabb mérés akkor is szkóppal lehetséges, de néha nehéz beszerezni egyet a próba idejére.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Kipróbáltam amit javasoltál de a műszer 0-át mutatott
Ugye csak a jel vezetéket fogtad meg és a földet békén hagytad? A lényege az egésznek, hogy az erősítő bemenetére hálózatból származó brummot juttass és ezt kell erősítenie. Viszont írtad, hogy
Idézet: , ez azt jelenti, hogy maga az erősítő működik, máskülönben nem halhatnád magad, a kísérletednél ott volt a hiba, hogy fülhallgatót használtál. A multiméteres kísérletet megismételheted mikrofonnal is, de ilyenkor nem fogsz tudni pontos értékeket mérni mivel az egyszerűbb multikat 50Hz váltóáramra tervezték és csak ott pontosak. „"A fejhallgatómat a kimenetre kötve hallom a mikrofon-ba leadott hangokat csak nem túl hangosan és nagyon közelről kell bele beszélnem!"”
Megcsináltam újra csak a jelet fogtam meg de sehogy se jó, vagy a műszerem nem jó vagy én vagyok béna!
óóó bocs béna voltam érintkezési probléma volt most már megvan az 1 volt!!!!
Rendben, akkor az erősítő jól működik, most már biztos, hogy ha rákötöd az autórádió bemenetére akkor működni fog.
Na ezek szerint akkor működőképes már csak ki kell próbálnom a valóságban hogy mennyire vagyok elégedett vele köszönöm a segítséget
Na hát kipróbáltam a valóságban elősször is egy Hifi-re kötöttem ahol rendkívül jól érezhető volt a különbség! Sajnos az autó rádióra kötve semmi különbséget nem halottam csak zajosabb lett! Van rá valami ötlet hogy hol lehet a hiba ?? köszönöm a segítséget!!
Üdv,
Megtudnád mondani, hogy milyen típusú az autórádió, hátha találok rá magyarázatot, továbbá azt is írd le kérlek, hogy pontosan hogy és hova kötötted be az erősítőt.
http://www.procinema.hu/termek/autoradio-dvd/jvj-dvd-102-dvd-lejats...autoba
Ez a típus ! Biztosra nem tudom most megmondani de valószínűleg a hátulján található aux RCA bemenet (De ezt a választ frissítem mihelyst itthon lesz az autó!
Sziasztok!
Építettem egy mikrofon előerősítőt. Összeraktam, MIC "+" és "-"-ra kötöttem a mikrofont, +VE és 1-es kapocsra tápegységről 9V-ot, 2-s és 3-as kapcsokat pedig először egy hangszóróra. A mikrofonba beszélve nem hallottam semmit, ezért egy fülhallatóra cseréltem a hangszórót. Ekkor sem hallottam semmit, így telefont csatlakoztattam a mikrofon bemenetre, ekkor fülesen hallkan hallottam a számot. Újra mikrofont kötöttem be, a kimenetet egy végerősítő bemenetére kötöttem, ekkor már hallani lehetett max hangerőn, hogyha belefújtam a mikrofonba, de sajnos a beszéd továbbra sem hallható. Van benne egy rész, ami kevésbé érthető számomra: "Ebben a formában ráköthető egy keverőpultra XLR csatlakozót használva ,és a működéséhez szükséges áramot a keverő fantomtápjáról kapja. (30V,48V)". Ez azt jelenti,hogy nekem, ha szabályozható tápról hajtom, akkor 30 vagy 48V-ot kellene csatlakoztatnom a +VE és 1-es kapcsokra?
Esetleg az R5-öt csökkentsd le 10K-ról 1K-ra. A 2-es és az 1-es kimenet legyen az out. Vagyis 2-es "+" 1-es GND.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Kipróbáltam így is, sajnos ugyanannyi az erősítés. Lehetséges ennyi a maximális erősítése ennek az egész kapcsolásnak. Egyébként egy 168.8Ohm-os kapocsellenállású (fehér és barna szigetelésű vezeték közt) TESLA AMD 410N típusú dinamikus mikrofonhoz szeretnék egy előerősítőt, mivel ha csak szimplán a végerősítőre kötöm, nem hallatszik semmi. Az elképzelésem, hogy felerősítse a hangomat,amit a mikrofonba mondok annyira, hogy egy buliban hallani lehessen jól. A harmadik vezeté az nem tudom hova csatlakozik,a sárga gyűrűs, de megmértem ennek is az ellenállását, a fehér-sárga ill. barna-sárga közt is elég magas,200kOhm-os méréshatárba kellett kapcsolni a multimétert. Tudnátok ajánlani egy jó kis kapcsolást,ami kielégíti az igényeim?
Ehhez hasonló a mikrofonom: mikrofon. Ezzel a végerősítővel használnám: TDA1562. Annyival még kiegészíteném, hogy biztosan jó a mikrofon, mert laptoppal is használtam, Virtual DJ-vel vettem fel hangokat és ott aránylag megfelelő volt a hangerősség. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Akkor ezt még kipróbálhatod.Bővebben: Link
Nekem ilyenem van 75x-ös erősítésben, ami elég arra, hogy azt is lehessen hallana ha a szomszéd szobában beszél valaki. Bár én electrét mikrofonhoz használom amihez kell még egy ellenállás is a tápra. Dinamikusnál úgy tudom nem kell. Lehet ezért sem akart jól működni. Javaslom elemről használd.
Holnap ezt is kipróbálom, szerencsére van minden hozzá. Jól gondolom, hogy az erősítést az R1 és R2 határozza meg? Hogy érted azt,hogy kell egy ellenállás a tápra? A táp kimeneti kapcsai közé kell rakni mondjuk egy 10kOhm-os ellenállást?
Amit te linkeltél kapcsolásban volt r2 10K. Az ilyen ellenállás csak electrét mikrofonhoz kell, hogy kapjon áramot (anélkül nem működött). A dinamikusnak elvileg nem kell. Igen azokkal kell az erősítést változtatni.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Szia! A fénykép alapján kiderült, hogy dinamikus mikrofonod van. Ebben a témában nézz körül!
A mikrofonod jelét 100x felerősítve már élvezhető hangot produkál, ha azt egy erősítő bemenetére kötöd.
Vedd figyelembe, hogy egy dinamikus mikrofon 1 - 2 mV jelet szolgáltat, a végerősítőknek a teljes kivezérléshez 300 - 1000 mV jelre van szüksége.
Amiket találtam kapcsolásokat, azok többnyire 100-szoros erősítéssel operálnak, nekem pedig akkor, ezek alapján legalább 300-400-szoros erősítésre volna szükségem. Tudsz ajánlani egy kapcsolást?
Délután olvasgatva az irodalomba rájöttem,hogy az a kapcsolás,amit linkeltem,az tulajdonképpen nem is nagyon előerősítő,hanem inkább szabályzó áramkör, mert line out,azaz lineáris kimenő jelet ad, ami arra jó, hogy meggátolja a túlvezérlést, így nem fog torzítani. Sokan ezt a kapcsolást istenítik, de jelenleg nincs itthon nekem 2N4403-as tranzisztorom. Milyen hasonló PNP tranzisztorral lehetne helyettesíteni? Vagy mindegy, csak PNP legyen és lehetőleg kiszajú?
Pl. BC560C jó lesz. A kapcsolás pedig tényleg jól néz ki.
Az a baj, ez a tranzisztor kifutó típus,nem tudok rendelni belőle :S De akkor jólgondolom, hogy az a lényeg, hogy PNP legyen?
Szia!
Tudsz rendelni belőle, mert 95 db van raktáron. De a BC212 is jó helyette.
Itthon csak BC557-esem van,az is 100mA, 45V és NPN. Kipróbálni jó lesz ezzel?
Ha a kapcsolásban PNP szerepel, akkor olyat kell használni. De az 557-es PNP, tehát elvileg jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
Sziasztok
Előre bocsájtom nincs nagy elektromos-tapasztalatom, így lehet, hogy láma lesz amit kérdezek. Szóval; szükségem lenne egy olyan kis teljesítményű erősítőre, ami a mikrofon jelét kicsit felerősíti, de egy bizonyos szint felett azonban korlátozza a fülhallgatóra kiadott jelet. Lövészetre használnám. Lehet kapni ilyen kütyüket, csak sajnos nagyon drágák... Sima erősítő kapcsolásokat találtam az oldalon, van aki segít megépíteni, de a korlátozás részével nem tudott mit kezdeni. Köszönöm szépen. Üdv;Dani A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Dinamika kompresszort kellene építened. De ez nem kezdőknek való feladat, mert különböző időállandókkal is boldogulnod kell. Ha nem teszed, kiesik a dobhártyád. Az egyszerűbb megoldás limiter használata, ez viszont erős torzítással jár, ha egyszerű megoldást választasz.
Bővebb ismerkedéshez keress rá a fogalmakra.
Köszönöm a tanácsot. Igyekszem elmélyülni a témában.
Van egy villamosmérnök munkatársam, ő szokott számomra elképesztő vezérléseket, stb építeni a cégnél. Szerintem fog tudni nekem segíteni így már. Üdv;Dani A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |