Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tudom, tudom! Akartam is írni, hogy csak az alakja ilyen. De a lényeget mutatja, ilyen alakú LED. De szerintem ez olyan ritka, mint a barna rigó.
Nem jó a linked, de biztos az.Nem melegszenek,és nem fútenek.
Bocs, de nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem azt kérdeztem, hogy jött ki..
Helyes link: Bővebben: Link
Telefonközpont témában lenne kérdésem, de nem találok megfelelő topicot.
Valaki otthon van ebben a témában? Megkeresném magánban. Köszi.
Sziasztok!
LPT port kimenetét szeretném leválasztani a vezérelt áramkörről (3 féle megvalósítást készítenék: 5V,12V, és később ha már belejöttem hálózati 220V) Sok leírást elolvastam, általában mindenki más optocsatolót mond (4N-család, CNY74, LTV847, PC914). Én is utána jártam és találtam egy jobbat, de ennek már optotriak a neve:MOC 3022 Első kérdésem az lenne hogy mi a különbség az optocsatoló és az optotriak között.. mert szerintem semmi. A másik az hogy a MOC3022 jó lenne-e az összes általam készítendő kapcsolásba? Tehát PC LPT-port kimenet (5V,10mA) -> R-ellenállás(értékét nem tudom sajna, valahogy kiszámolom, de ha valaki ráér segíthetne) -> MOC3022. Ennek a vezérelt lábait univerzálisan felhasználnám: - 5V-os motor léptetéshez - 12V-os izzó, relé kapcsoláshoz - hálózati konnektorhoz (persze fázist kötném a MOC3022-be), amibe pl TV, számítógép, szal háztartási gépet dugnák. Nem értek a váltakozó áramhoz, ezt majd később csinálnám meg, egyenlőre félek Köszönöm válaszotokat!
Helló Paul2106!
Idézet: „Első kérdésem az lenne hogy mi a különbség az optocsatoló és az optotriak között.. mert szerintem semmi.” A kimenő (kapcsolt) oldalon kb. akkora a különbség, amekkora a tranzisztor és a triak között (tehát óriási). A triakkal nem tudsz szűrt egyenáramot kapcsolni, mert ha begyújtod, akkor mindaddig vezet, amíg folyik rajta áram (begyújtva marad). Szerintem ez nem alkalmas olyan áram kapcsolására 230V-on, amire te használni szeretnéd.
Sziasztok! Szilárdtest relénél számít, hogy a kimenet lábait hogyan kötöm be? Vagyis hogy a kimenet lábain hol van a fogyasztó és hol a hálózat?
Mondjuk ebben a topikban felteheted a kérdésedet.
Akkor mire alkalmas, mert szűrt egyenáramra nem, váltakozó áramra nem, viszont a paraméterei jók.. na még jó hogy megkérdeztem, kb 80%-ra biztos voltam benne hogy jó lesz mind a 3-ra.
Erre tud vakai mondani valamit:Bővebben: Link
Ahogy az általad linkelt adatlap alkalmazási példájából láthatod, másik a felhasználásnak megfelelő paraméterekkel rendelkező triak kapcsolására. Egy szilárdtest relé bemenetén is hasonló áramkör van. A lényege, hogy a kapcsolt hálózatot, és a működtető elektronikát egymástól galvanikusan szétválassza.
Az opto triak is optocsatoló, de a benne levő triakot nem elektromos, hanem optikai úton vezéreljük. Ez a triak nem alkalmas komoly terhelés kapcsolására, még egy izzóéra sem. Arra kell használni, amire tervezték, másik triak meghajtására.
Sziasztok! Szeretnék készíteni egy 2 állású kapcsoló helyettesítő áramkört, de nem tudom, hogy keressem google-ben. Olyanra lenne szükségem, ami a DPDT kapcsoló elvén működik. Ha nem fogalmaztam érthetően, akkor a mellékelt kép szerintire gondolok. Előre köszönök minden segítséget!
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
Ez kevés. Bistabil? Hány voltról működjön, hány voltot, illetve ampert kapcsoljon? Ezek minimum szükséges infók. Ha ezeket megadod majd az okosabbak megmondják a legjobb megoldást.
Elnézést a kevés infóért. Gitár effektpedál kapcsolónak lenne, tehát az egyik vonalon a gitár jelét továbbítaná, a másikon pedig a 9V-os tápét. A működtetése 9V-ról menne és micronyomógomb lenne a kapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
És gondolom relé nélkül szeretnéd, különben egyszerű lenne.
Igen, relével meg tudnám csinálni egyszerűen, de anélkül szeretném. Először optocsatolós megoldásra gondoltam, de azzal nem lehet, csak 1 állásút.
SSR-ből van dpdt.
De lehet duplázni az optokat is, egyik ki másik be állásban vezet. Az a baj, hogy a gitár jele analóg. Nem tudom mi torzítaná el kevésbé. A relé a legkorrektebb megoldás, de majd lesz itt okosabb is nálam. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
Sziasztok!
Az autóm akkumlátorával problémám van. a jelenséga következő,az aksi feltöltött álapotában 12.52 v ot mutat,ami egy hét elteltével is nyugalmi állapotban 12.52v, és beinditja a motort,a töltés rendben 14.4-14.7v ot mutat. de ha leálitom a motort és bekapcsolok fogyasztót pl fejegység+200wrms teljesiményű erősítő,vagy akár a fényszórókat,az akkumlátor 10 perc alatt lemerül ojan mértékben hogy nem forditja át a motort.viszont ha ráteszem 8 amperes töltésre 5 perc után feltöltődik anyira hogy indit. Tehát a teljesitménye nagyon kicsi, magátol nem merül de kis fogyasztástol lemerül. 100ah akkumlátorrol van szó, és néztem a cellákat ellepi rendesen az elektrolit.inditáskor töltött álapotban 10 v ig esik le a feszültség. Létezik ien meghibásodás akkumlátornál hogy magátol nem merül csak teljesitménye csökkken? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
Én pont ma mérettem be az enyémet.
Mennyi idős az akksid?
5 éves , alphaline calcium technologiás de sima savas és nem gondozás mentes. valoszinüleg megdöglött?
Hello! Egyszerűen nem lehet egy kontaktusos kapcsolót helyettesíteni. Mert alapvető különbség, hogy feszültségmentes állapotban az nyugvó érintkező (C-NC) zárva van. Elektronikus kapcsoló működéséhez mindenképpen feszültség kell. (Kivét a J-Fet, de az körülményesen alkalmazható.)
A két fukció amit választottál (hangfrekvenciás jel, és egyenáram) eltérő módszerrel célszerű kapcsolni. Analóg hangfrekvenciás jeleket lehet "analóg kapcsoló"-val kapcsolni, de biztosítani kell a működési feltételeket. A 9V egyenáramot pedig leginkább egy tranzisztorral célszerű kapcsolni. De még egyszer írom, a kapcsolás előfeltétele a feszültség megléte, amiből az elektronikus kapcsoló majd működni fog.. De nézz át ebbe a topikba, hasonló problémát feszegetnek. üdv!
Enyém nincs még kettő, de azt mondta a srác ez lesz az utolsó tele, ha egyáltalán túléli. 2, max 3 évet bírnak és csere. Ha neked 5 évig bírta örülj neki, de mindenképp vidd el műszeres bevizsgálásra még a komolyabb hidegek előtt!
Hát akkor télleg megérett a cserére, biztosan elszulfátosodott a cella és ezért lehet kisebb a kapacitása, mert cellazárlat az nincsen elvileg,de akkor nem killodok vele szereznem kell egy újat azért köszia a választ.
Szia! Sajnos valószínüleg csere....
Valószínűleg egy cella halott, de már kiszolgálta az idejét. Sav mérővel egyértelműen meglehet állapítani melyik a hibás cella.
Köszönöm a segítséget, valószínűleg ez a Milleneum tökéletes lesz a célra.
Sziasztok! Ismét egy kis segítségre lenne szükségem. Egy szilárdtest relés termosztátkapcsolást terveztem, már szinte teljesen kész van, egyedül a Sharp S202S02 SSR okoz gondot. Általában a szilárdtest relékben a bemeneten van egy dióda párhuzamosan, a kimeneten pedig egy RC tag (snubber névvel illetik az angolban) és egy varisztor, mindez a relébe "integrálva". Az én példányomban viszont az adatlapja szerint egyik sem található. Kérdésem, hogy ezek közül melyiket illik, illetve kell használnom?
- RC tagnak 47nF-os 300VAC Wima fóliakondenzátort és egy 47ohmos, 2W-os kondenzátort tennék - varisztorból pedig egy 250V-osat Ezek az értékek megfelelnek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |