Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   138 / 200
(#) sector99 válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Ok, várjuk !
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Nem a huzal átmérője miatt melegszik, hanem a menetszáma miatt. Ha jól emlékszem, ekkora feszültségen kezd már telíteni a mag. Próbáld meg, hogy rátekersz 50%-al többet.
(#) 1984white hozzászólása Szept 3, 2013 /

Sziasztok!
Van nálam egy nagyon régi AT pc-táp amit már valaki átalakított előttem. Annyi volna a kérdésem, hogy a primer tranyó hűtését meg lehet e csinálni oly módon hogy külön "kis" hűtőbordát ragasztok a tranzisztorokra?
Milyen ragasztóval lehet ezt megoldani?
Ez jó: Bővebben: Link
Annyi a gond, hogy másik dobozba lett téve és a hűtőborda sem az eredeti a panelon.
Amúgy nem nagy terhelésre kell, folyamatosan 1A maximum.
(#) gerenk válasza 1984white hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Mindenképpen a jó hővezetést kell biztosítani, forrasztás vagy szilikon paszta.
Az utóbbi esetén a mechanikai rögzítést az általad linkelt ragasztóval megoldhatod de a hűtőtömb és a tranzisztor között a paszta fontos
(#) 1984white válasza gerenk hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Ok! Akkor eszerint, ha bekenem a tranyó közepét pasztával, ráteszem a bordára azt és a szélét körbekenem ezzel a ragasztóval, akkor jó lesz úgy?
(#) zolika60 válasza 1984white hozzászólására (») Szept 3, 2013 / 1

Inkább használj ilyet. Ezzel egyszerűbb.
(#) 1984white válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Ok, köszönöm. Ez valóban jobb megoldás. Ilyet kerestem.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Szia!

Közben rájöttem hogy a mag melegszik. 20 szál 0,3mm huzallal tekertem meg. Akkor is melegedett. Ez az a mag ami eredetileg is a pc tápban van, sárga-fehér gyűrű. Megpróbálom több menettel. Próbáltam más hasonló maggal is, de akkor a kapcsoló tranyók fűtöttek nagyon. Ilyen a jelenlegi mag, ez is melegszik. Majd akkor teszek rá még egy sor tekercset. 150w felett már kell a PC táp ventilátor a bordák elé. Eddig hosszabb ideig 30V-on vettem ki 5A-t. De rövid ideig 40V 5A is ki volt próbálva. Igazából a tekerccsel van gondom. Jelenleg így néz ki.

Esetleg egy autó végfok kapcsi tápjában lévő nagyobb gyűrűmag jó lehet ide fojtónak megtekerve?

Kép.jpg

(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Az autó végfok tápjának gyűrűje nem jó, mert az ferrit ez meg porvas. Illetve jó az is, ha köszörülsz bele 2-3mm-nyi légrést. Jó ide ez a mag, csak több menet kell rá. Eredetileg 25-25% kitöltéssel ment a táp, most meg ha feltekered a feszt akkor 46-46%-on megy (+ graetz van a dual dióda helyett). Huzalnak elég egy szál 0,8-1mm is, csak tekerj rá többet.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
(#) 1984white válasza djhans hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Szia!
Ennek a tápnak a rajzát megosztanád velünk? Már ha megvan. Köszi!
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Rendben, tekerek rá. Nálam át van tekerve a trafó 2x14 menetre és dual gyorsdiódával egyenirányítom. Most teszteltem 40V 5A ment sokáig. A bordák miatt ekkor már kellett a kis ventilátor ami egyben a tekercset is lehűtötte elfogadható hőfokra. 40V max feszhez 22k helyett 20k, az 5A max áramhoz 820ohm helyett 560 ohm kellett. Nagyon jól szabályozható a feszültség és az áram is. Max terheléssel is szépen indul, segédfesz hiányában se károsodik semmi. Jó kis táp ez, főleg hogy semmit se kellett hozzá vennem. Köszönet a rajzért.
(#) djhans válasza 1984white hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Pár oldallal előrébb tette fel Ge Lee Doncsonak.
(#) 1984white válasza djhans hozzászólására (») Szept 3, 2013 /

Ő volna az?
Bővebben: Link
Köszönöm!
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nincs mit, ne nekem köszönd, külföldi fórumról származik az ötlet én csak átrajzoltam.
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Igen.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

A sikeren felbuzdulva most egy 350W-os PC tápból szeretnék csinálni egy fix 12V-os 25A-es tápot. EI39 vas van benne, 2x680u. Miket lehet akkor kihagyni a szabályozható táphoz képest? Potik és ellenállásaik, sönt ellenállás?
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

A feszültség visszacsatoláshoz elég a 2db ellenállásból álló osztó, ahogy eredetileg is volt. A söntöt célszerűbb benne hagyni hogy legyen áramkorlát, csak most nem kell szabályozhatónak lennie, ezért az értéke lehet kisebb, hogy elég legyen mondjuk 2db 2W-os ellenállás párhuzamosan. Természetesen a potikra sincs szükség.
(#) Doncso hozzászólása Szept 11, 2013 /

Na, én már nem tudom mit rontok el. Megcsináltam Jani nyákját, ugyanugy, 40 ohmmal indítom, eredmény semmit nem csinál, csak ellö egy kapcsoló tranyót. pff
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Azt szeretném kérdezni, hogy a rajz szerint , amit adtál, csak segédtáppal is kellene lenni vezérlőjelnek a meghajtó trafónál és a kapcsoló tranzisztorok bázisánál?
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Igen. A kitöltés csak akkor csökkenhet vagy tűnhet el, ha nagyobb a feszültség vagy az áram a kimeneten a beállítottnál. A potik azért ne legyenek teljesen letekerve, mert láttam már olyat ami ilyenkor teljesen lekapcsolta a vezérlést. Rá kell mérni a hibaerősítők bemeneteire, rögtön látszik ha okkal kapcsolt le.

Nem értem. Adok neki segédtápot, csak segédtápot, de nem jön ki jel az IC-ből, kivettem, mert szerencsére foglalatba tettem, betettem egy működő tápból kivett IC-t, de semmi. Nem jön ki ebből sem semmi. A Testhez képest nézem a 8-as és a 11-es lábat. Semmi nem jön ki. A hibajel bemenete az ahol figyeli az áramsöntöt és a kimenő feszültséget?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013

Pár kép a gépről. Bővebben: Link Érdekes, hogy mind a két alkalommal a panel széléhez közel lévő tranyót lőtte el, és mindig B-E zárlat keletkezett. Pedig betettem 40 ohmot a primerbe, és nem volt semmi füst, semmi probléma jelenséget nem tapasztaltam.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Valamit szerintem elkötöttél. Ha az IC működőképes és a tápot is megkapja, akkor jelen esetben 2 dolog miatt állhat le: 1. a 4-es láb nincs a földön, hanem 2-3V-nál magasabb feszt kap 2. az 1-es lábon magasabb feszültség van mint a 2-es lábon, illetve a 16-os lábon magasabb fesz van mint a 15-ös lábon. Minden más esetben működnie kell.
Valami egyébként biztos hogy van, mert ha minden jól van bekötve és az IC nem működik, akkor a tranyók sem kapcsolhatnak be, ennél fogva tönkre sem mehetnek.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ok, lépésről lépésre haladok. Először megnéztem az ellenállások értéké műszeresen, ez rendben. Ellenőriztem a 4-es lábat, ez a rajz szerint 2k2-t mérek a földhöz. Ez ok. 4.-es láb 0v. 1-es láb 0v , 2-es láb 4,92v, 16-os láb 0v, 15-ös láb 4,92v. Tápfesz ok. Nem értem.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hihetetlen, ma meg rámérek a kis 945-ös tranyók bázisára, és ott a négyszög...tegnap szerencsétlen napom lehetett. A következőket mondja a szkóp. 1.-kép a bázisok. 2-3kép a kis tranyók kollektorai.

DSC06698.JPG

(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

a kis tranyók kollektorai

Eddig ugye nem volt benn a kis illesztő trafó, ha beteszem akkor ezeket mérem a kis meghajtó tranyók kollektorain .
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013

A kis illesztő trafó másik oldalán, már ilyen jelalakot mérek a két szélső lábán ahol a 3 soros tekercsvégek vannak : 10mV/div, 10uS állásba 1:1.

DSC06707.JPG

(#) Doncso hozzászólása Szept 12, 2013 /

Jani barátomat kicsit meg fogom masszírozni Egy diódát fordítva rajzolt be a nyák terven, én meg úgy ültettem be, kijavítottam, mostmát indul a táp, a képn látható jel alakot mérem a két kapcsoló tranyó bázisán, és 44v-ig felmegy a táp. igaz nem szabályoz, tehát potira nem reagál de legalább már elindult.

DSC06708.JPG

(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ilyen jelnek kell lenni a tranyók bázisán, ez már jó. Jó lesz az, csak gyúrjad még.
Következő: »»   138 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem