Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Nem a huzal átmérője miatt melegszik, hanem a menetszáma miatt. Ha jól emlékszem, ekkora feszültségen kezd már telíteni a mag. Próbáld meg, hogy rátekersz 50%-al többet.
Sziasztok!
Van nálam egy nagyon régi AT pc-táp amit már valaki átalakított előttem. Annyi volna a kérdésem, hogy a primer tranyó hűtését meg lehet e csinálni oly módon hogy külön "kis" hűtőbordát ragasztok a tranzisztorokra? Milyen ragasztóval lehet ezt megoldani? Ez jó: Bővebben: Link Annyi a gond, hogy másik dobozba lett téve és a hűtőborda sem az eredeti a panelon. Amúgy nem nagy terhelésre kell, folyamatosan 1A maximum.
Mindenképpen a jó hővezetést kell biztosítani, forrasztás vagy szilikon paszta.
Az utóbbi esetén a mechanikai rögzítést az általad linkelt ragasztóval megoldhatod de a hűtőtömb és a tranzisztor között a paszta fontos
Ok! Akkor eszerint, ha bekenem a tranyó közepét pasztával, ráteszem a bordára azt és a szélét körbekenem ezzel a ragasztóval, akkor jó lesz úgy?
Inkább használj ilyet. Ezzel egyszerűbb.
Ok, köszönöm. Ez valóban jobb megoldás. Ilyet kerestem.
Szia!
Közben rájöttem hogy a mag melegszik. 20 szál 0,3mm huzallal tekertem meg. Akkor is melegedett. Ez az a mag ami eredetileg is a pc tápban van, sárga-fehér gyűrű. Megpróbálom több menettel. Próbáltam más hasonló maggal is, de akkor a kapcsoló tranyók fűtöttek nagyon. Ilyen a jelenlegi mag, ez is melegszik. Majd akkor teszek rá még egy sor tekercset. 150w felett már kell a PC táp ventilátor a bordák elé. Eddig hosszabb ideig 30V-on vettem ki 5A-t. De rövid ideig 40V 5A is ki volt próbálva. Igazából a tekerccsel van gondom. Jelenleg így néz ki. Esetleg egy autó végfok kapcsi tápjában lévő nagyobb gyűrűmag jó lehet ide fojtónak megtekerve?
Az autó végfok tápjának gyűrűje nem jó, mert az ferrit ez meg porvas. Illetve jó az is, ha köszörülsz bele 2-3mm-nyi légrést. Jó ide ez a mag, csak több menet kell rá. Eredetileg 25-25% kitöltéssel ment a táp, most meg ha feltekered a feszt akkor 46-46%-on megy (+ graetz van a dual dióda helyett). Huzalnak elég egy szál 0,8-1mm is, csak tekerj rá többet.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
Szia!
Ennek a tápnak a rajzát megosztanád velünk? Már ha megvan. Köszi!
Rendben, tekerek rá. Nálam át van tekerve a trafó 2x14 menetre és dual gyorsdiódával egyenirányítom. Most teszteltem 40V 5A ment sokáig. A bordák miatt ekkor már kellett a kis ventilátor ami egyben a tekercset is lehűtötte elfogadható hőfokra. 40V max feszhez 22k helyett 20k, az 5A max áramhoz 820ohm helyett 560 ohm kellett. Nagyon jól szabályozható a feszültség és az áram is. Max terheléssel is szépen indul, segédfesz hiányában se károsodik semmi. Jó kis táp ez, főleg hogy semmit se kellett hozzá vennem. Köszönet a rajzért.
Pár oldallal előrébb tette fel Ge Lee Doncsonak.
Nincs mit, ne nekem köszönd, külföldi fórumról származik az ötlet én csak átrajzoltam.
A sikeren felbuzdulva most egy 350W-os PC tápból szeretnék csinálni egy fix 12V-os 25A-es tápot. EI39 vas van benne, 2x680u. Miket lehet akkor kihagyni a szabályozható táphoz képest? Potik és ellenállásaik, sönt ellenállás?
A feszültség visszacsatoláshoz elég a 2db ellenállásból álló osztó, ahogy eredetileg is volt. A söntöt célszerűbb benne hagyni hogy legyen áramkorlát, csak most nem kell szabályozhatónak lennie, ezért az értéke lehet kisebb, hogy elég legyen mondjuk 2db 2W-os ellenállás párhuzamosan. Természetesen a potikra sincs szükség.
Na, én már nem tudom mit rontok el. Megcsináltam Jani nyákját, ugyanugy, 40 ohmmal indítom, eredmény semmit nem csinál, csak ellö egy kapcsoló tranyót. pff
Azt szeretném kérdezni, hogy a rajz szerint , amit adtál, csak segédtáppal is kellene lenni vezérlőjelnek a meghajtó trafónál és a kapcsoló tranzisztorok bázisánál?
Igen. A kitöltés csak akkor csökkenhet vagy tűnhet el, ha nagyobb a feszültség vagy az áram a kimeneten a beállítottnál. A potik azért ne legyenek teljesen letekerve, mert láttam már olyat ami ilyenkor teljesen lekapcsolta a vezérlést. Rá kell mérni a hibaerősítők bemeneteire, rögtön látszik ha okkal kapcsolt le.
Nem értem. Adok neki segédtápot, csak segédtápot, de nem jön ki jel az IC-ből, kivettem, mert szerencsére foglalatba tettem, betettem egy működő tápból kivett IC-t, de semmi. Nem jön ki ebből sem semmi. A Testhez képest nézem a 8-as és a 11-es lábat. Semmi nem jön ki. A hibajel bemenete az ahol figyeli az áramsöntöt és a kimenő feszültséget?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Pár kép a gépről. Bővebben: Link Érdekes, hogy mind a két alkalommal a panel széléhez közel lévő tranyót lőtte el, és mindig B-E zárlat keletkezett. Pedig betettem 40 ohmot a primerbe, és nem volt semmi füst, semmi probléma jelenséget nem tapasztaltam.
Valamit szerintem elkötöttél. Ha az IC működőképes és a tápot is megkapja, akkor jelen esetben 2 dolog miatt állhat le: 1. a 4-es láb nincs a földön, hanem 2-3V-nál magasabb feszt kap 2. az 1-es lábon magasabb feszültség van mint a 2-es lábon, illetve a 16-os lábon magasabb fesz van mint a 15-ös lábon. Minden más esetben működnie kell.
Valami egyébként biztos hogy van, mert ha minden jól van bekötve és az IC nem működik, akkor a tranyók sem kapcsolhatnak be, ennél fogva tönkre sem mehetnek.
Ok, lépésről lépésre haladok. Először megnéztem az ellenállások értéké műszeresen, ez rendben. Ellenőriztem a 4-es lábat, ez a rajz szerint 2k2-t mérek a földhöz. Ez ok. 4.-es láb 0v. 1-es láb 0v , 2-es láb 4,92v, 16-os láb 0v, 15-ös láb 4,92v. Tápfesz ok. Nem értem.
Hihetetlen, ma meg rámérek a kis 945-ös tranyók bázisára, és ott a négyszög...tegnap szerencsétlen napom lehetett. A következőket mondja a szkóp. 1.-kép a bázisok. 2-3kép a kis tranyók kollektorai.
a kis tranyók kollektorai
Eddig ugye nem volt benn a kis illesztő trafó, ha beteszem akkor ezeket mérem a kis meghajtó tranyók kollektorain .
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
A kis illesztő trafó másik oldalán, már ilyen jelalakot mérek a két szélső lábán ahol a 3 soros tekercsvégek vannak : 10mV/div, 10uS állásba 1:1.
Jani barátomat kicsit meg fogom masszírozni Egy diódát fordítva rajzolt be a nyák terven, én meg úgy ültettem be, kijavítottam, mostmát indul a táp, a képn látható jel alakot mérem a két kapcsoló tranyó bázisán, és 44v-ig felmegy a táp. igaz nem szabályoz, tehát potira nem reagál de legalább már elindult.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |