Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Most leterheltem, 40ohmmal a kimenetet, szépen fut, nem fütyül, semmi, a terhelés szépen melegszik. A potik környékén vakargatom még, hogy működjön a szabályzás is. Alakul, alakul.
Na, egy kis panelhiba, és egy rossz 494-es, mostmár 44v-ig elmegy, és az áram is szabályozható. Később megpróbálom terhelgetni mit tud. De már működik.
Ha már minden rendben lesz vedd ki az IC alól a foglalatot, nem egy életbiztosítás a tápnak ha az benne van.
Ú, és ha inkább beleforrasztom a foglalatba? Nem sok affinitásom van kibányászni, könnyebb ha leforrasztom a lábakat. Nemsoká megyek ki terhelni, meg ilyenek, kiváncsi leszek hogy bírja majd. Nekem is át lett tekerve a trafó mint Janinak. De keveslem a 44v-ot, nem 50 ig kellene felmennie elvileg?
Készítek majd később egy másikat is, ahhoz lenne EI39-es mag, hozzá való meghajtó tranyók, fojtók, miegymás. Tudod még a 480w-os kodegány tápból.
No, ott tart a dolog, hogy 10ohmos műterhelés rajta, áram feltekerve, így 30v ig hajlandó felmenni, e felett már csak a fesz potit tekerem feljebb a fesz nem megy tovább, és elkezd nyöszörögni a trafó. Ha 20 ohmmal próbálom, semmi gond, akkor felmegy 42v-ig. Olyan mintha tiltana az áramkorlát. Vagy ez normális? 30v-10ohm ez 3A tehát 90w, ezt kevésnek tartom.
További érdekesség, ha 5,1 ohmmal terhelem, akkor meg 20v-ig tud felmenni a fesz, utánna nyöszörög a trafó, szkóppal nézve összeomlik a négyszög. nem jól tekerhettem meg a trafót? nem értem.
Az eredeti, tehát nem áttekert trafóval és graetz-el is ki kell jönnie üresen 54-56V-nak. Mivel szabályozni is kell a tápnak ezért ezt már mondjuk 5A esetén nem tudja tartani, de ha jól emlékszem 46-48V körüli feszt még igen.
Az a furcsa, hogy nem is igazán a fesz vagy áram számit hanem az átvitt teljesítmény, ha 5ohmmal terhelem ,akkor max 20-23v ig tudok felmenni, ha 10ohm akkor 30-33v ig, ha 20ohm a műterhelés akkor teljesen felmegy 45v-ig, tehát olyan 90-100w-nál többet nem tud a táp, ha ez felett szeretnék kivenni belőle, akkor elkezd nyöszörögni a trafó, nem fütyül, hanem zavarosan nyöszörög, és a négyszög szkópon nézve valami káoszos zűrzavarra hasonlít, ha kicsit lejjebb tekerem akkor üzemszerűen működik. Ennek szeretném valahogy megtudni az okát.
Nálam 40V-nál kijött az 5A 8ohm terhelésen, ez 200W. Itt már elég jól melegszik a kapcsoló tranyók és az egyenirányító bordája, valamint a kimeneti fojtó tekercs. Terheltem 15V-on is 3 ohm-mal, ez 5A és 150W. 150W felett venti nélkül tuti halál lenne.(pici bordák) 200W-nál a dobozbó langyos levegőt fúj ki venti.
Nézd meg a primer pufferelkók kapacitását. Egy csomó amit kibontottam csak fél kapacitású volt. A trafónál nem lett légrés a vasak között véletlenül, az is okozhat hibát.
Na a légrés elképzelhető, mert egy pici két komponensű ragasztót nyomtam a vasak közéé, aztán satuba befogtam, így lett megszárítva. Nálam a fojtó nem melegszik, mert rátekertem mégegyszer ugyanennyit. 90w-tól pedig a kapcsoló tranyók melegedése semmi, ha 5 ohmmal terhelem, akkor kijön a 4A itt már melegszik a dióda bordája, de semmi rendellenes. Összességében nem értem miért esik össze 100w felett. A kapacitást megnézem, de nem gondolom, hogy ez lenne, mert 300w-os tápból szedtem ki, ha ott tudta, itt is tudnia kellene, de 200-at biztosan. Szerintem nem jó a trafóval valami, csak azt tudnám, hogy derítsem ki mi lehet a baj.
Ideiglenesen tegyél be vezetékkel egy gyári PC táp trafót, áttekerés nélkül. Tegyél rá 4 diódát garetz-be. Utána tesztelheted. Nálam 40V mellett kijött még 7A is de nem akartam kínozni, ezért lett beállítva hogy ha az áram poti maxon van akkor 5A folyik.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Azt próbáltam ki, hogy mi van ha módosítom az 1.5nF-os kondit. Betettem helyette 2n2-őt, na ez némi javulást hozott, így 5ohmon nem 20v ig megy fel és nyöszörög, hanem felmegy 30v ig, és nem nyöszörög, ez már haladás. De mire való az a kondi, és mire utal ez? Nem értem.
Az oszcillátor frekvenciáját állítja. Nagyobb kondival kisebb a freki. Kisebb frekin kevesebbet tud a trafó.
Na, akkó ezt nem értem, kisebb kondival nagyobb a freki, de nem jön ki akkora teljesítmény. Nem értem én ezt...
Én sem. Ha nekem se működne akkor ugyanúgy lennék mint te.
Kicsi a légrés szerintem és telít a mag. Nem véletlen, hogy nagy terhelésnél jön elő. Szedd szét és tegyél be valami vékonyka műanyag lapot és ne ragaszd, csak szorítsd össze a vasakat, hogy ha kell, akkor vastagabb rést tudj csinálni még.
Ezt kipróbálom ma, kiváncsi leszek mit reagál.
Ezt véletlenül se próbáld ki, hacsak nem akarsz megint tranyót cserélni...
Nem nagyon értem mi lehet a baj. Még a meghajtótrafó áramváltójára gondolnék (ha egyáltalán be van kötve), de az ekkora teljesítménynél még nem korlátozhatna. Érdemes volna megnézni mit művel az eredeti felállással, tehát egy eredeti trafóval és fojtóval.
Próbáljak ki egy érintetlen pc táp trafót graetzel?
No, kivettem a tekert trafómat, kivezetékeltem a csatlakozásokat, rákötöttem egy érintetlen EI33-as trafót és egy graetz hidat, ezt visszavezettem a fojtó elé, ahogy kell. Az eredmény semmi, lényegében ugyanazt produkálja így is, talán még annyi sem jön ki mint a tekert trafómmal, üresen 50v, 40ohmmal terhelve 36v , 20 ohmmal terhelve 30v, 10 ohmmal terhelve pedig 26v ra esik vissza a feszültség és bizonyos állásokba nyöszörög a trafó, nem minden terhelésnél, de egyiknél másiknál igen, például 20 ohmos terhelésnél elkezdem 0v-ról megyek felfelé 4v nál elkezd sípolni, 5-6v nál nyöszörög, 8v-nál elhallgat egészen 25v-ig itt elkezd sípolni 28v nál nyöszörgés, ezek az értékek más értékű terhelésnél más feszültség értékek elérésekor jelentkeznek. Csak azt tudnám mi a fene lehet ez.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Idézet: „Csak azt tudnám mi a fene lehet ez.” Zenegép... (Bocs, nem hagyhattam ki!)
Nyöszögetikusz nagyfrekiusz tápusz De egyébként érdekes a sztori, már próbáltam másik teljesítmény tranzisztorokat, ugye másik trafót graetz-el, olyan mintha bizonyos kitöltésnél és a hozzá tartozó teljesítményen berezonálna, vagy mi.
Mindkét kapcsolótranyón van vezérlés? És ellenfázisban is van? Valami csak van amit nem veszel észre mert akkor működnie kellene.
Ma megint haladtam, elkészítettem a műszer átkapcsolót pici nyákon, rajta a trimmerekkel. Már be is van állítva. Még meg kell tekernem a segédtáp és műszertáp kistrafóját.
Működik a táp, rossz nem lehet, ha 10 ohmos ellenállásra rátolja a 20v-ot, de azért megnézem szkóppal ezt a dolgot.
A leírtakból arra következtetek hogy nincs visszacsatolás, mert olyan mintha a táp nem is szabályozna, tehát minél jobban terheled annál inkább esik a feszültség. De ennek meg ellentmond az, ha a potival tudod állítani.
A nyöszörgés egy adott tartományban az természetes, az akkor van amikor már át tud állni a kitöltés növelésével a lineáris tartományba. Mert ha mondjuk 50V van teljes kitöltés esetén, akkor 2-3V nál már nem tud nagyon rövid kitöltést beállítani, ezért egy pár órajelciklus kimarad, így átlagolódik ki ez a tartomány. |
Bejelentkezés
Hirdetés |