Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   953 / 1388
(#) pluto válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ugyan nem tőlem kérdezted, de ezek az én tapasztalataim:
Igen, van alávilágítás. Még ha minimális is, de van. Az ok, a védőfólia. Ez ugyan olyan vastag mint egy celofán - szinte elhanyagolható - de akkor is. A határoló vonalakon látszik, hogy nem az igazi. Ilyenkor a fényforrást helyezzük távolabb, hogy szűkítsük a beesési szöget.
(#) nagym6 válasza pluto hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Köszönöm.
(#) Szpisti válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Pedig az 100% fenyőgyanta! Nem marad vissza rezet maró sav, és természetes anyag. Ha nem volna esetleg az elektronikai üzletben, meg lehet nézni a hangszerboltban, mint "hegedűgyanta "
(#) nagym6 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

A fenyőgyanta, hegedűgyanta, forrasztógyanta ugyanaz lenne? Vagy a forrasztógyanta adalékolt? Köszi.
(#) Szpisti válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Én eddig csak 100% fenyőgyantást láttam.
Mindegyik alapanyaga a fenyőfa természetes gyantája, a kolofónium - keress rá guglival, kérj képeket, ott a hegedűgyanta is köztük. Régebben nem is volt elektronikai üzletben mifelénk, csak hangszerboltban
(#) hotib válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Én mérem a vegyszereket, úgy a szódát, mint a marató folyadék elemeit. Az előhívóhoz tipp: gyógyszerekhez szoktak adni pici, 10-15ml mérő "poharat"; mondhatnám minden családban előfordul ilyesmi időnként. Én ilyennel mérem a por alakú mosószódát. Mérlegen ellenőrizve, nagyjából annyi gramm, ahány milliliter Amennyit eltér, annyi belefér, nem számottevő.
1 liter vízhez 10ml (gramm) mosószóda, egy másfél literes ásványvizes flakonban össze rázom, hogy jól feloldódjon. Meleg vízzel, mert úgy gyorsabban oldódik, de csak jó kézmeleggel, mert a flakon nem nagyon bírja a hőt.
Így tárolom, és (használat előtt felrázva) öntök belőle egy befőttes üvegbe amennyi kell, azt mikróban 30-50°C-ra felmelegítem - ahogy sikerül, de lényegesen jobb, mint hidegen, vagyis 20°C körül - és abban hívom elő a lefotózott nyákot. A befőttes üveg persze csak a melegítéshez kell...
Általában 3-4 percig tartom az előhívóban (szintén mérem, a telefonom stopperével) közben egy normál másfél collos festőecsettel "sikálgatom"
Mióta így dolgozom, nem volt elrontott fotózásom / előhívásom. Javaslom tanulmányozni Gulasoft topictárs videóját. A laminálás / előhívás rész általánosan érvényes.
(#) elektros90 válasza hotib hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Köszi a tanácsot. Végül találtam valami mosóporos adagoló poharat. Annak amúgysem baj ha mosószódás lesz Majd még próbálkozok. Kolegák írták itt, hogy nekik sikerült 7, 8 mil es vonalakat is létrehozni. Úgyhogy ezekszerint lehetséges.
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Milyen fényforrást -és mesterfilmet használsz? Nálam 8s a maximális idő ami még nem eredményez túlvilágítást (igaz hogy lézernyomit használok és a nyomat szinte áttetsző de nálam így lesz tökéletes )
(#) elektros90 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

A fényforrás 3db 9W os UV fénycső. Legtöbbször fóliára tintás nyomattal. Nekem is eléggé áttetsző, ezért 3dbt szoktam összeragasztani. Multkor azt tanácsoltátok, hogy elég 2 + magasabbról világítsak. Ugy 5 perc alatt lemosódott, felett pedig vastagodott.
Kipróbáltam fehér irodai papírral és transparent 21 el lefújva. Úgy 5percet volt 5-10cm el a csövek felett. Úgy is megvastagodott.
Fogok csinálni rá "szekrényt" és 20-30cm re helyezem majd el. Felülről világitom majd le. A nyákot habszivacsra teszem és üveglappal terhelem majd. Meglátjuk mi lesz.

Ezt láttad ?Remélem tudtam ötletet adni

Én is valami hasonlóra gondoltam. Van is egy régi szekrény. Abba beleszerelem a csöveket. Megfogott az a szivattyús leszorító, el is olvastam a cikked.

Várjuk a képeket az uv-s levilágító témában.

Rendben, ha kész lesz teszek fel képeket. Remélem sikerül majd kihasználnom a szabad péntekeket. 23. tól megkezdődik ujra az iskola.
Nem fontos, hogy zárható legyen a doboz?
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013

Ha 5 percig világítasz nem árt ha rá tudod csukni ,nem igazán tesz jót a szemnek az UV. Nálam 8s a levilágítás és elég szűkös a hely ezért vettem le az ajtót .
(#) chopper800 hozzászólása Szept 15, 2013 /

Szerbusztok.
Szeretném megkérdezni kinek mi a tapasztalata a pozitív20 100ml lakkal kb hány db A4-es nyákot lehet lefújni?
Üdv.
(#) kaqkk válasza chopper800 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Rá van írva a flakon oldalára hogy hány m2 lefújására elegendő ezt az értéket osztd el kettővel és körülbelül annyi lesz a használható nyákok felülete. Az első flakont úgy számold hogy kidobtad ...A másodikkal már fogsz csinálni jó nyákot is
(#) chopper800 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Köszi a segítséget, nem is néztem a flakont hogy van e rajta ilyesmi adat írva de megnézem. Mellékesen 100ml flakont vettem az első három fújás nem lett jó a többinél már nem volt hiba de van bent igazság az elsőnél sokat pazarol az ember.
Üdv.
(#) usane hozzászólása Szept 18, 2013 /

Hello!

A lefolyótisztítót milyen arányban kell hígítani?
Vettem valami Trendy nevű lefolyótisztítót, az van ráírva, hogy kevesebb mint 5% az NaOH tartalom, ezért kb 3x-osra hígítottam, ugy lekapta a fotolakkot mint atom.
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

8s, ekkora távolsággal ?!
Mekkora csövek azok ?
Turbo solárium
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Az uv nyáklevilágító témában van róla kép oldalanként 25cm a távolság , egyébként a Dry fólia sokkal érzékenyebb mint a P20
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) sprofan válasza usane hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Fél literhez egy kanállal vagy kupakkal. Ha nem elég akkor fél adagokat tegyél hozzá amíg jó nem lesz. Csak legelőször kell kísérletezni, utána már tudni fogod a helyes arányt. Jobb mindig kevesebbet tenni mindenből, mert azt még tudod növelni, de ha már elsőre is túl sok akkor annyi az egésznek.
(#) usane válasza sprofan hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

ok. megyek kotyvasztok egy kicsit belőle.
(#) Doky586 válasza usane hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Csak keverve. Nem felrázva..
(#) usane hozzászólása Szept 19, 2013 /

Oh. Úgy látom le kell szoknom a hirtelen gépelésről. Kaptam egy szép piros jelet.
(#) usane hozzászólása Szept 19, 2013 /

Lehet mostanában venni valami olcsó laminálót ami megeszi a nyákot és az A3-as méret is belemegy? Amiket nézegettem azok mind 1mm alatti vastagságot esznek.
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Nézz körül a vaterán...
(#) hotib válasza usane hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Itt van egy A3 lamináló eladó, talán alkudni is lehet egy kicsit. Meló meg mindegyikkel van, hogy normálisan vigye a másfél milis nyákot is.
(#) usane válasza hotib hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ok. Utánanézek. Van egy laminálóm, csak nem akartam buherálni, de ha mindegyiken kell akkor mindegy. Lehet, hogy megbuherálom ezt. Köszönöm.
(#) papus51 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Tisztelt Alkotó!

Magam is most kezdek tevőlegesen foglalkozni az SMD tervezéssel és szereléssel.
Sprint Layout programmal terveztem egy kis próba nyákot. Levilágítottam és kimarattam. A nyákról készült fotó alább látható.
A kocka alakú IC 3,5x3,5 mm-es 16 "lábú" jószág.
Az egyik SMD IC lábnál szakadás látható. Ez a tervező programban készölt, nem a gyártás hibája.
Azért tettem fel a képet, mert egy közöznséges tintasugaras nyomtatóval készült a film, egy Office depot- ban kapható viztiszta fóliára.
A nyák gyárilag fényérzékeny. A levilágítás 6 perc, 4x15W UV fénycsővel, kb 15cm távolságból. A hívó általam készített 0.9%-os NaOH oldat.
A marató szintén saját koktél: sósav és H2O2.
Forrasztást még nem próbáltam. Ma jött meg postán a forrasztó paszta.

Üdvözlettel,
Papus51
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013

PIC_0198.JPG

(#) lucky válasza papus51 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Szia Papus!
Azért jó lenne tudni a nyomtató típusát, beállításait.
Nekem ez az írásvetítő fóliás dolog nem jött be az Epson D70-es nyomtatóval.
3 réteggel igen, de akkor már marad a papír meg a transzpausz, vagy a nyomdai kivitelezés.

üdv
lucky
Következő: »»   953 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem