Fórum témák
» Több friss téma |
csinálj légyszi egy piszkozatot a beültetésről nehéz a felfogásom, komolyan.
Ha jobban megnézed az eredeti generátor forgórészt akkor nem nehéz rájönni,hogy a tekercs tulajdonképp egy darab elektromágnes amit lehet helyettesiteni egy darab állandómágnessel.
éppen kilódom a két vasmag lehuzásával a tengelyről de nem akar lejönni, van valami ötleted.?
Legfőképp a termelt áram bonyolultabb szabályzása miatt. Ennek ellenére az újabban alkalmazzák....
Már Murphy is megmondta:ha nem jön erőltesd!
Egyébként gondolom sajtolva van. Melegitésre lejön,de autogén kellene hozzá...
Mex azért idáig is köszönöm az ötleteket. És a állandó gyűrűmágnesnek is lesz ekkora ereje, mint a 3 amperes gerjesztésnek?
az állandó mágnessel is hatalmas fordszám kell, hogy töltsön majd?
Kedves Mex, priviben hamegadnád a telszámod, felszeretnék tenni még egy pár kérdést. SEGÍTENÉL?
Szerintem igen,sőt jó minőségű,nagy koercivitású mágnesféleséggel jobb eredmény érhető el. A fordulat megintcsak mágnesfüggő. Gondolom a frekvencia most másodlagos szempont. Természetesen egészen alacsony fordulatra más kivitel kell,nagy átmérő,igy növelik a szögsebességet,ami arányos az indukált feszültséggel.
még egy kérdés skype-od van? Az én skype nevem koncsargyorgy, ha esetleg van időd?!
talán a kerületi sebességet...
mert az elektromágnes gerjesztésével szabályozzák a generátor kimenő feszültségét. ha állandó mágnes van akkor a ford.szám függvényében változik a kimenő fesz, igen nagy áramú stabilizátor kellene ami a kimenőfeszt pl 12-14V-on tartja, a veszteség is emiatt jóval több lenne
Az állandómágneses gerjesztésnél sem gond a feszültség szabályzás.A japán motorok többségében ilyen generátor van és az utángyártott(magyar) feszszabályzót már sokat épÍtettem be és gond nélkül müködik.A srác aki gyártya akár milyen generátorhoz készít szabályzott.
Persze, kb annyival lenne több a veszteség, mint amit meg lehet spórolni a gerjesztő áramon...
A te kedvedért átnevezem kerületi sebességnek...
Bár én motoroknál és generátoroknál a szögsebességet egy pólusváltásra értelmezem.
A japán motorokon alkalmazott szabályzási módszer nagyon hatásos,és nagyon pazarló. Abban a felhasználásban tökéletes,de itt ahol minden watt számit más megoldást kell alkalmazni. Mivel az állandó mágnest is azért alkalmazzák,hogy a gerjesztés energiaigényét megspórolják,az előállitott feszültséget kapcsolóüzemű szabályzással célszerű ellátni. Ez nem is olyan egyszerű tekintve a frekvencia és a feszültség változásaira. Aki vágja a kapcsitápokat annak viszont csemege is lehet. ( Pafi megnyalná a száját).
tudtommal a szögesebesség az szögesebesség, és nincsen más értelme, béta a jele, és rad/s a mértékegysége, és a nagyobb átmérő nem növeli meg.
És a pólusváltások sebességét csak akkor tudod növelni nagyobb átmérővel, ha a nagyobb átmérőn több pólust helyezel el... Ami természetesen jó megoldás, nem akartam belekötni, csak a szögsebesség bökte a szememet...
igazán nem értem,hogy lehet egyszere hatásos és pazarló,de müködik és nem bonyolult kapcsolás(szétszedtem). A feltételekben pedig rengeteg hasonloságot látok pl fordulatszám nem állandó és minden watt számít,mivel a japán generátorok nagyon határra vannak méretezve,nics bennük tartalék.De csak egy ötlet volt részemröl és mivel sima atuogenerátorral már probálkoztam ezért ezt is meg fogom probálni és a fejleményekröl beszámolok.
A hatásossága alatt azt értem,hogy nagyon drasztikusan szabályoz,ha a feszültség eléri a felső határt akkor a tirisztoros rész egyszerűen testeli az aktuális fázist,ami igen nagy áramokkal jár. Ez az áram a tirisztoron feszültséget ejt,a kettő szorzatával meghatározható teljesitményt pedig eldisszipálja. Ezért pazarló.
Én ezt elhiszem,de csak egy kicsi hütőborda van rajta és üzem közben sem tul meleg.Akkor hova megy az energia?
Amiket én javitottam,illetve helyettük gyártottam azok háromfázisú generátorok szabályzói voltak. Ezek a föntebb leirt módon működtek (a gyáriak hőmérséklete meghaladta a 60-70 fokot) Többek között ez okozta meghibásodásukat.... A kisteljesitményű motorokban más rendszerű,általában egyfázisú egyutas kapcsolások találhatóak,amelyek nem bánnak ilyen pazarlóan a megtermelt energiával.
Az indukált feszültség, a mágneses tér erősségével a változás sebességével és a menetszámmmal (durva közelítéssel) egyenesen arányos. Tehát erősen konstrukció függő a szükséges fordulatszám. Ha szabadon tudod megválasztani a fenti adatokat, akár alacsony fordulatszámon működő generátort (dinamót) is készíthetsz, ám ha adott a konstrukció meglehetősen kevés szabadságod marad.
Sziasztok!
Elöször is Mex köszönöm a tegnapi telefonos segítséget, másodszor a kérdésem mindenkinek szól, hátha tud valaki ötletet, hogy neodim gyűrű mágnest hol kapok, aminek a furat átmérője kb. 17mm külső átmérő 60 mm és a széllessége 30mm. Az euromagnet.hu oldalról hallotam, csak nem biztos , hogy van is nekik.
Hát én a vasmagot nem melegíteném nagyon, max langyítanám. Ugyanis melegítés hatására, a belső kristályszerkezete átalakul, hogy milyenné az függ ezer dologtól, többek között a melegítés végső hőmérsékletétől. (Aki tanulta a vas-szén állapotábrát, az tudja, hogy ezek a dolgok nem is olyan triviálisak)
Illetve melegítheted, de akkor utána el kell fogadni, ha esetleg szarabb lesz, hogy mennyivel, ez megint ezer dolgotól függ. Állandó mágnesek: http://www.euromagnet.hu/ Mi a Neodimium mágnesekkel dolgoztunk, drága, de olyan ereje van, hogy az gyilkos. Szó szerint. Ragasztottuk le őket, és elengedett a ragasztó és kilőtt egy mágnes. Betört egy drótüveget, hála istennek nem állt ott senki. És ez csak egy pici 10*10*15 mm-es mágnes volt. Egy terepasztalt csináltam ilyen mágnesekből, képek itt: http://www.superlife.info/hu/index.html "Képek a kiállításról" menű legalsó képsora. Az hogy pontosan milyen ereje van, hogy az egyenlő-e azzal amit te mondasz azt sajnos ki kellene számolgatni. DE van egy olyan érzésem, hogy messze veri a tekercset.
Sziasztok!
Van egy kapott generátorom csak nincs hozzá szabályzó meg a bekötéseket se tudjuk hogy mit hova! Képek hozzá.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeretnék én is egy 1kw-os szélgenerátort megépíteni, de nem tudom hol kezdjem. Ha valakinek van leírás az építés menetéről és elküldené nekem azt nagyon megköszönném.
Üdv mindenkinek!
Én is a szélkerekesek táborába tartozom , van egy "erőművem" nekem is, egy kilenc lapátos kerék 2.8méter átmérőben forog 10m magasan, egy dinamó ( ha az egyáltalán,két + és két - kivezetése van komolyabb szélben 70-80voltot mértem váltó áramban, de más számadatom nincs róla) 32-es áttétellel a lelke. Ehhez kellene valamilyen fesz.szabályozó ami nem pazarló. Elektronikához nem sokat értek. Kérem a ki tud segítsen, ha kell még adat írok!! Kép sarkában látszik a dinamó.
Pufika hol vagy, már rég nem jelentkeztél. Már legalább 25 éve gondolkodom egy szélerőműven, szeretném kikérni a véleményed róla. Meg fogom rajzolni és elküldöm a saját E-mail címedre, mert nem tudom, hogy kell feltenni a Világhálóra, hogy kattints ide és meglátod. A lényeg az, hogy a szélkerék egy láncot teker felfele, középen van egy több tonnás köllönc csigával, a másik vége a láncnak jár lefele, megfelelő áttételen keresztül forgatja a generátort.
Tisztelettel István
Itt feltettem egy nagyon hatásos szélgenerátor épitési rajzát.200Wattol 1Kwattig bármely változatban épithető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |