Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
100Mhz-hez elég az 1Gs/s mintavételi sebesség. 100Mhz jel egy periódusára 10 mintavételi pont esik (kisebb frekvenciáknál sokkal több). Ennél részletesebb ábrát semmiképpen sem adna, mert a 100Mhz is eleve korlát. Tehát ami a szkóp A/D konverterére jut, már az sem tartalmaz több részletet.
Ebből rajzolja ki a jelalakot. A pontok között összeköti vonallal (ívelt vonallal, amit színuszos interpolációval számol ki). Ugyanazt a jelalakot kapjuk, mint 100Mhz analóg szkópnál. Tehát -elvileg- a kapott jelalak ugyanaz, mint 2Gs/s sebességnél. Hacsak a gyártók valami más előnyt nem tesznek hozzá, hogy mégis legyen előnye a 2Gs/s -nak.
A kenyerem javát már megettem, és mindig az elektronikai csucstechnologiák körül volt némi dolgom, de talán 2x fordult elö az életemben, hogy kihasználtam a 100MHz-s szkop teljes sávszelességét.
A mai digitális áramkörökhöz meg majdnem felesleges. Azok jelformáján ( amit a szkop föleg tud) aligha tudsz változtatni ( nem ugy mint analog áramkörökben) igy ott a szkop legfeljebb arra kell, hogy megnézd mennek-e a jelek vagy nem, meg megmérd a kiszámittt frekit vagy idöt. Ha nem dolgozol kimondottan gyors áramkörökkel a legtöbb processzor meg berendezés böven a 100 MHz alatti tartományban dolgozik. A 100 MHz-s tartomány felett meg amugy is speciális müszerek kellenek - egy hétköznapi mühelyben felesleges luxusnak tartom.
Ezen gondolkodom most, hogy szóba került. Mi is lenne többszáz Mhz tartományban, amihez szkóp kellene. Nem jutott eszembe semmi. Persze nyilván valamilyen mértékű szüklátókörüségem is van, mert az elektronika nagyon széles területe nekem sok.
Nálunk a suliban a tanszéken 400Mhz es szkópok is vannak, olyanok már mint egy szamitógép
![]() Linux fut rajtuk. Fogalmam sincs mit mérnek vele, de nem ok nélkül van. Különben UWB radarok fejlesztésével foglalkoznak, meg ezekhez ADC-k, IC-k el. Bár abban a tartományban inkább spektrum analizátor a célszerűbb. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Még azt ne felejtsük el, hogy a szkóp megadott frekvenciahatára -3dB pont. Tehát amplitúdó mérésnél a 100Mhz szkóp pld. 100Mhz-es 1V jelnél 0.7V -ot fog mutatni. Amilyen max. frekvencián pontos amplitúdómérésre van szükségünk, annak minimum duplája frekvenciás szkóp kell.
Mar lejjebb adtam, eleg lesz nekem a 60MHz es szkóp is. Bár árban nincs sok különbség. Ha legalább duplája lenne a 100as, csakhát az árazás nem lineáris.
Első körben megérdeklődök egy nyugdíjas tanáromtól akad e neki eladó analóg. Volt neki 10is, japán márkák. Még ha nem is teljesen jó, elbütykölgetem lassacskán.
Hogyha annak a tanárnak lesz, akkor az vagy működőképes, vagy ha nem akkor nem is lehet megjavítani.
Anno merőműszereket fejlesztett, javított, meg kalibrált. Hogyha ő nemtudta, én sem fogom tudni. Az biztos.
Én nem biznygatok semmit csak mondtam, hogy vagy/vagy a lehetőségem.Ilyen tranyókat nemlehet helyettesíteni?
Az is megemlítendő hogy a 40MHz négyszögjel első felharmonikusa 120MHz-re esik, anélkül pedig csak egy szinuszt látsz...
Kösz az infót, de sajnos valóban áfát nem tartalmaz az ár. Beszéltem az online supportal, és azt mondta, ha van érvényes adószámom, akkor nem kell áfát fizetni.
![]() ![]() És kérdeztem mennyi a szállítás magyarországra, 25 euro (nem 12-13€ mint a FAQ-ban) mert nem fér bele a szabványos dobozba, valami olyasmit hámoztam ki belőle. ( bukta 2 ) ![]() Különben a fedexszel szállítanak.
A japánokkal biztos hogy nem lesz gondod, azok még meg voltak csinálva rendesen. A kezelőszervek örökösek, az elkók zöme Elna, az enyémben pl. még ennyi idő után is jobb ESR-jük van mint a Yageo-nak amit újan vettem.
Hát valójában nem tudom, hogy ez az OWON japán e vagy kínai...
És ezek -jobb szkópoknál- válogatott, valamint párba válogatott tranzisztorok.
Ennyi pénzért csak kínai csodákat kapsz. Egy neves gyártó hasonló terméke 5..10x ennyibe kerül.
Igen gondoltam, de ha ennyi van akkor ennyi van
![]()
Vagy veszel egy ilyen akciósat, esetleg, bár ez is kínai és analóg,az oldal alján:Bővebben: Link
Beszéltem a tanár úrral oszcilloszkóp ügyében. Sajnos csak egy kínai digitális van neki feleslegben. Igazából a márkája számomra ismeretlen, valami G... Nem nagyon értettem. Amit tudni lehet róla,hogy 2 éves, 40MHz es 1GS/s (hogy az is minek annyi...?) Nem ugrik be senkinek a márka?
Árat egyenlőre nem mondott,mert nem emlékszik mennyiért vette. De ha így állunk veszek egy új kínait inkább. Neztem hasznalt tektronixokat,hat azok 350 - 450€ nalunk. 100-150MHz. Igy mar az az owon nem is tűnik olyan drágának ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Szerintem nincs 1GS/s. TME nek van ilyen 40MHz, annál csak 250MS/s. De elég drága 340e. Paraméterei sem olyanok mint az Owonnak. Ismeri valaki ez a márkát?
Bővebben: Link Megvárom mennyiért adná el, de már csak kíváncsiságból, mert nemnagyon tetszik nekem.
A kijelző mérete/felbontása itt a bánatos főképp (nameg a 250MSps). Egyébként a GWInstek nem kínai, hanem tajvani. Az azért nem ugyanaz, bár nem kompenzálja a sokkal gyengébb paramétereket.
De ha 100MHz-es vagy ahhoz közeli jelet mérek? Akkor már nem 10, hanem 20 pontot fogok kapni, és szebb, részletesebb lesz a megjelenített jelalak (szinusz jelnél gondolom ugyanolyan lesz az interpoláció miatt, de nem szinuszos vagy torz szinusznál?). Visszatérve a 200MHz-re, leírtál te is egy előnyt a 200MHz-es szkópról amit szintén nem árt megfontolni (-3dB...).
Massawa: Nem mondtam, hogy csak digitális áramkörökkel szeretnék foglalkozni, de most szkóp híján csak ezzel tudok. ![]() ![]() De ezektől függetlenül valószínűleg maradok a 100MHz-nél és a megmaradt pénzből inkább veszek egy DMM-et vagy valami mást. Idézet: „de nem szinuszos vagy torz szinusznál?” A 100Mhz szkópnál az analóg rész korlátja eleve szinuszközelire korlátozza a jelalakot, tehát nem lehet akármennyire torz szinusz, azaz "részletgazdag". Így hiába van akármilyen sok mintavételi pont, nem lesz részletesebb a kapott jel, mint ami az analóg korlát miatt átmegy. 10 szeres mintavételi sebesség semmit nem ront a kapott jelalakon, 20 szoros semmit nem javít. Elvileg már 5 szörös elegendő. Nekem volt 60Mhz 250Ms/s digi szkópom, és szintén 60Mhz analóg szkópom egyidőben. 60 Mhz jelre ugyanazt rajzolta a digi, mint az analóg, pedig alig 5 szörös a mintavételi sebesség, 250/60=4.16 Igaz, ez Tektronix digiszkóp volt. A 2Gs/s nem baj, nem hátrány, csak mennyivel drágább. Még egy dolog lehet, a szkóp saját zaja. Ha nagyon zajos a masina, akkor lehet inkább előny a még több mintavételi pont, ha ebből megfelelő algoritmussal számolja a jelalakot. De ez nem az olcsóbb márkák jellemzője. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Tehát ahogy írtam: 100MHz-es szóppal 33MHz-nél kevesebb négyszögjelet lehet csak mérni.
Hát nem tudom, nekem meg volt már olyan esetem, hogy a szintén 60MHz-es (vagy 100Mhz volt?) analóg szkóp olyan tüskéket nem rajzolt ki a nem éppen magas frekvenciás (~20 kHz-es) periodikus jelen (háromszögjel) amit a digi szkóp meg szépen kimutatott, és mint később kiderült ezen tüskék miatt nem működött úgy az áramkör ahogy kellett volna. A DSO azt hiszem csak 1GS/s-es volt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha MHz-es lett volna a jel, akkor lehet az 1GS/s is kevés lett volna. Mellesleg nem hiszem, hogy feleslegesen gyártanának 100MHz-es 2GS/s-es szkópokat.
Annyi biztos, hogy az OWON SDS típusú szkópok közül a 100MHz@2GS/s nem éri meg a 200 eurós felárat, ezt aláírom. Viszont a két MSO szkóp (1GS/s és 2GS/s) között már csak 50 euró a különbség amin már érdemes elgondolkodni. Meg azt sem kell elfelejteni ugye, hogy 2 csatornán a 2GS/s is csak 1GS/s lesz! Doky586: Az nem éppen valami sok. ![]() Mit látnék a kijelzőn egy 50-60MHz-es négyszögjelnél? A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Szia!
Akkora frekvencián már nem nagyon van négyszögjel, mert a kábel és egyéb kapacitások már erősen lekerekítik az éleket. Idézet: „Amilyen max. frekvencián pontos amplitúdómérésre van szükségünk, annak minimum duplája frekvenciás szkóp kell.” Ez egy régi mondás, de jobban belegondolva, valóban. Köszi a segítséget. Idézet: „Mit látnék a kijelzőn egy 50-60MHz-es négyszögjelnél?” Ez a fogalom kb. nem létezik. Már 20-30MHz-en sincs négyszögjel, legalábbis abban az értelemben, ahogy a négyszögjelet szokás elképzelni. Az alkatrészlábak meg a rézfólia olyan induktivitással meg kapacitással rendelkeznek, hogy bizony ott túllövések, oszcillálások vannak ezerrel. Az lehet kérdéses, hogy ezt meg tudod-e nézni a szkópoddal érdemben. Bővebben: Link Idézet: „Mit látnék a kijelzőn egy 50-60MHz-es négyszögjelnél?” Ezt: -tehát csak egy szinuszt. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(Csak halkan megjegyzem, hogy szerintem elégséges egy 200-300Ms/s-es digit szkóp is, hiszen a nx10 MHz-es tartományban szinte kizárólag ismétlődő jelalakokat szoktunk vizsgálni... Természetesen adódhatnak kivételek, különleges tejbetökök, ezek erősítik a szabályt. Azért tegye fel bátran az a kezét, aki már mért 50-100MHz tartományba eső jelet!)
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |