Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   297 / 581
(#) frecsko hozzászólása Szept 11, 2013 / 1

Íme még pár kép.
Remélem senkit nem untattam.
(#) magomez71 hozzászólása Szept 11, 2013 / 1

Üdvözlök minden fórumozót.

Debrecenben lakom, s mint a régiségek nagy rajongója, gyakran ajándékoznak meg mások számára értéktelennek tűnő antik dolgokkal. Így került hozzám egy 1955-ben gyártott ML Zeneszekrény, amit a korábbi tulajdonosa már nem akart tovább tárolni helyhiány miatt. Ez a 3 változat közül a modern fantázianévre hallgató, külsőre talán a legegyszerűbb változat, persze gyönyörű, az én ízlésemnek egyébként leginkább tetsző. Maga a bútor igen szép állapotú, viszont a technikát hiába helyezem áram alá, nem történik semmi.

Most abba a helyzetbe kerültem, hogy döntenem kellett a sorsáról, hogy eladom úgy ahogy van -egyébként hirdetem- vagy felújítom és úgy adom el, vagy felújítom és berakom a nappalimba. Maga a kor, amikor ez készült egy kicsit fiatal, ahhoz képest, ahonnan gyűjtöm a tárgyakat, azonban nem feltétlen szabadulnék meg tőle, ha sikerülne megcsináltatni a zenei részét. A bútort most úgy néz ki restauráltatom egy nagyon kedves, idős, debreceni szakemberrel, de műszerész ismerősöm nincs.

Az lenne a kérdésem, hogy van-e itt olyan szakember, aki ebben tud nekem segíteni viszonylag olcsón.

Mellékelek képeket a zeneszekrényről, aki ért hozzá az már biztos találkozott vele.
(#) magomez71 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Még annyit, hogy minden zenei egység az eredeti benne, egyedül a mikrofonja hiányzik. A hálózati csatlakozója, ami magából a gépből is kihúzható -úgy néz ki mint a régi kávéfőzők csatlakozója -
jó, tehát a trafó kap áramot, és a trafóból is továbbmegy a rádió részhez, ugyanis a rádióból a hármas elosztóba tartó vezetéket ha csatlakoztatom, akkor a lemezjátszó és magnetofon elosztójában is megjelenik valamiféle áram a fáziscerka szerint, azonban a bárszekrény világításához sem jut el a 220. Úgy gondolom, hogy valami központi baja lehet, nem pedig minden egység egyformán elromlott. Vagy csak nem tudom, hogy kell bekapcsolni

Bocsánat, ha nagyon bután írom le, de sajnos nem sokat konyítok az elektronikához, csodálom azokat, akik itt publikálnak.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) magomez71 hozzászólása Szept 11, 2013 /

Amit még saját kútfejből is meg tudtam állapítani, hogy a trafónál elhelyezett 2 és 4 amperes biztosítékok már meg voltak patkolva -azt hiszem így hívják ezt a szakszerű javítási módszert- . Talán köze lehet a problémához, persze egy hozzáértőnek látnia kell. Mondjuk el kezdtem szétszedni a bútor felújításához, de szerintem ez egy hozzáértőnek nem lesz akadály, talán a legjobb lenne, ha a rádiót már egy szakember szerelné le az előlapjáról. Na most egyelőre tényleg ennyi, kicsit fel vagyok pörögve a dologtól.
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Szia! Szerencsés vagy, hogy egy ilyen rádióhoz sikerült hozzá jutnod. Én is pályázok ilyen készülékre. A doboz már megvan. Már csak egy belső rész kell bele .
(#) kristikoma válasza magomez71 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ha a magnót elküldöd, tudok segíteni. Egyedül az okozhat nehézséget. Ha valamelyest értesz az elektronikához, a rádiót magad is meg tudod javítani. Kapcsolási rajz van, egyszerű hibakeresést végzel.
(#) frecsko válasza belaradio hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Sokáig vártam én is rá
(#) magomez71 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Köszönöm. Úgy gondolom, hogy ha a rádió megjavul, akkor a magnóval sem lesz gond, mert egyelőre valahogy áram alá nem helyeződik. Írod, hogy van hozzá kapcsolási rajz. Tudnál küldeni egy linket hozzá?

Ha nem boldogulok, akkor januárban megyek Bajára Debrecenből Szegeden keresztül, lehet, hogy előtte felveszem veled a kapcsolatot és elviszem. kb. 4 napig leszünk ott, ennyi időt kapsz . Ez csak vicc volt.
(#) gkari válasza magomez71 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Ez a készülék az 50-es évek csúcszeneszekrénye volt(1957-58-ban LOTTO tárgynyeremény is), a képek szerint mindegyik részegysége benne van. Ha az a célod, hogy üzemképes legyen, akkor egy jól felszerelt(mechanikai, és elektronikai) "javító szaki" -ra kell rábíznod, vagy kiárulhatsz (pl. vakera) belőle néhány 10e. pénzt is. Ha Bp.-en lenne, lehet, hogy megpróbálnám szólásra bírni.
(#) magomez71 válasza gkari hozzászólására (») Szept 11, 2013 /

Olvastam néhány vaterás hirdetést, van köztük olyan, aki 350.000 forintot kér érte. Ez maximum az eszmei, nem pedig a forgalmi értéke. Inkább lehet megtartanám, azért akarom rendbe tenni. Jó lenne hallani a hangját. Nem vagyok valami jó régiségkereskedő, túlságosan megszeretem a tárgyaimat.
(#) wadember hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok tegnapi szerzeményem. Tud valaki valami infót vagy bármilyen dokumentációt róla?
(#) Gafly válasza wadember hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Hoppá
Ne barmold szét!
(#) gkari válasza magomez71 hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ezt jó hangzásra bírni nem kicsi feladat, de nem is lehetetlen, sok sikert!
(#) wadember válasza Gafly hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Semmit nem szoktam szétbarmolni az utoljára tán 4-5 éves koromban fordult elő! Nem akartam nekiesni dokumentáció nélkül de úgy látszik nincs más megoldás.
(#) granpa válasza wadember hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Én még várnák pár napot, valaki csak felismeri.
(#) fater0827 válasza wadember hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Helló Vadember
AUTÓ-teszter-nek nézem , balról jobbra ,
1 passz
2. kapcsoló és a műszer közt levő glimm/varázsszem a gyújtótrafó primerjére kötve mutatja a gyújtást (ez hosszú ) kábelekről fotó .
3. passz " talán dióda mérő "
4. a megszakítónál lévő kondi kapacitását méri
5. akku/generátor feszültsége mérhető .
Gyanúm közelít a valósághoz ha nem akkor nem .
(#) wadember válasza fater0827 hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

1-es a kikapcsolt állapot bármilyen más állásban világít a kis piros lámpa. A feszültség és a kapacitásmérés nekem is egyértelmű volt. A 3-as a kondenzátor átvezetését jelzi a középen lévő glimmen. Sajna rajzot azóta sem találtam róla!
(#) Qju hozzászólása Szept 17, 2013 /

Szervusztok! Szép napot mindenkinek.
Ezt az ( R 999 F ) névre hallgató drágaságot kaptam az egyik kedves kollégámtól. DSC00809.jpg
Hátlap és fenéklap nélkül. Korának megfelelő apróbb sérülésekkel, kopásokkal.
Az állapotáról képek itt: Bővebben: Link ( aki szeretné megnézni azzal szívesen megosztom )
Mechanikusan működik, de feszültség alá helyezve meg sem mukkan. A hálózati kábele végtelen ellenállást mutat. A biztosíték átvezet, de a hálózati kábel és a biztosíték között is szakadást mérek. (mivel szétszedtem mániás vagyok Megpróbáltam óvatosan kivenni a sasszi-t, de akadályokba ütköztem. DSC00850.jpg Emiatt a hálózati kapcsolóját sem tudtam megmérni.
Nagyon szeretném működésre bírni mert ez a legépebb csöves készülék ami eddig a birtokomba került. (még az egerek sem rágták meg)

Ezért tisztelettel kérem a segítségeteket! Merre merjek továbblépni. Mit tegyek meg, hogy végre nekem is legyen egy működő 3+2 csöves, hathangoltkörös, kéthullámsávos ( R-K ), váltóáramú hálózati középszuper készülékem nyomógombos hullámváltóval, ferritantennával, EM80-as hangolásjelzovel, fényezett fakávában.
Minden információt és jó tanácsot szívesen fogadok és tisztelettel megköszönök előre is.
Zsolt.
(#) Janó bácsi válasza Qju hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

A sasszit rakd vissza vízszintes állapotban, mert így tényleg nem jön ki. Azután valamelyik oldalt ferdén hátrahúzva ki lehet emelni, az üveg pont olyan hosszú, hogy ferdén (átlósan) kiférjen. De nem szabad előre billenteni, mert akkor megszorul, mint a képen.
Valószínűleg a pot méter kapcsolója hibás, első lépésben azt kell kicserélni, vagy szétszedni és megjavítani. Üdv.
(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Üdv!
Valamit a rugó és a varázsszem , avatatlan (gyakorlatlan kézben) , igen rossz viszonyban vannak.
Legtöbb esetben a varázsszem halálát okozza.
(#) horváth lajos hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sziasztok kaptam egy videoton prométheust ezt a múzeum szökevényt és szeretném rendbe kapni Mosoly keresek egy urh program kapcsolósort. egy műanyag hátlapot. potmétereket. potméter gombokat. egy nyomó gombot . skála izzót . segítséget előre is köszönöm üdv lali
(#) Qju válasza Qju hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Tiszteletem! Szép napot kívánok.
Valóban a potenciométer kapcsolója volt a hibás; szétszedtem és megpróbáltam megjavítani. A kapcsoló laprugói el voltak kékülve valószínűleg melegedett az idők során. A kapcsoló lemezke tengelyéről sajnos egy pici darabka letörött, de attól még funkcionálisan működőképes. A kapcsoló kapcsol és a kontaktusok 1.6 , 1.6 Ohm ellenállást mutatnak. Ha ez igaz és így volt eredetileg is akkor már értem a melegedést.
Engem zavar, jobban szeretem ha egy hálózati kapcsolóban nincs mérhető ellenállása a kontaktusoknak. A poti 2 db ~1.64 mm átmérőjű vörösréz csőszegeccsel volt rögzítve. No ezt lesz nehéz pótolnom
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) oregtamas0202 válasza Qju hozzászólására (») Szept 18, 2013 / 2

Üdv !
Megfelelő vastagságú és hosszú , csavar és anya.
Szögecselés különben is veszélyes mert a bakelit igen törékeny!

Öreg Tom
(#) oregtamas0202 válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Üdv !
Képet a hiányzó dolgokról és keresek-kutatok.
Öreg T.
(#) Qju válasza Qju hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szervusztok! Szép napot mindenkinek.
Lehetséges hogy az R999F fabetétes rádiónak nem ezek a barna gombok az eredeti gombjai? Mert mindenütt ezt a világos sárga tetejű gombokkal látom.
Igaz azok mind műanyag keretesek, kivéve amit a radiomuseum.org -on találtam mert az is fabetétes.
(#) zolika60 válasza Qju hozzászólására (») Szept 18, 2013 / 1

Nem fa az a betét, hanem sárgaréz lemez. Újkorában polírozva volt és az az eredeti gomb.
(#) Qju válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szia! FA betét az. Tudom mert szétszedtem. Bővebben: Link
Ez a barna gomb pedig igen hasonlít a Vadásztölténygyár R 646 - Velence rádió gombjára. Ezen videó alapján gondolom :Vadásztölténygyár R 646 - Velence rádió működés közben Ezek szerint egy eléggé korai példányom lehet. Sajnos nem láttam semmi olyat a készülékben eddig ami utalna a készítés idejére.
(#) Janó bácsi válasza Qju hozzászólására (») Szept 18, 2013 / 1

Így néz ki az eredeti gomb. Fa betéttel a VT NEM GYÁRTOTT gombokat. Higgyél az öregebbeknek. Az a gomb, ami most rajta van az egy a 60-as években az ezermester boltokban kapható általános forgató gomb volt, egyetlen gyár sem használta a készülékeire.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 18, 2013 / 1

Bizony bizony ez az eredeti gombja. Sajnos nem volt nagyon jó minőségű a műanyag, ezért mára már nem sok maradt éppen.
(#) Qju válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Tiszteletem! A szegecselés végül egy-egy fehér színű érvéghüvellyel lett megoldva. Vastagsága, hossza pont stimmel. A végén a kilógó fehér műanyagot levágtam.
Megtetszett az érvéghüvely Máskor is kipróbálom van elég nagy méret választéka és csőszegecs helyett is jó.
Következő: »»   297 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem