Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   140 / 200
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Értem. Akkor mondjuk, hogy normális a nyöszörgés adott tartományban, de valami szerintem akkor sem klappol, mert nem jön ki elegendő teljesítmény sehogyansem. Próbáltam cserélni meghajtó trafót, másik 494-est, ugyanaz maradt, próbálkoztam a primernél a soros kondi értékének csökkentésével, ez némiképp csendesítette a nyöszörgést, akkor próbáltam játszani a 1n5-kondival, tettem kisebbet, nagyobbat, 680pF től egészen 3n9 ig végigpróbáltam minden értéket, ugyanazon a terhelésen a 2n2 nél volt a legmagasabb a kimenő feszültség. Próbáltam nézni mi történik a 494-es kimenetén ott ahol a kis 945-ös tranyók bázisára megy, majd annak kimenetét, ami megy a meghajtó trafóra, majd az dupla dióda kimenetét is néztem, erről csináltam egy kis videót. A videón annyi történik, hogy lassan feltekerem a feszt majd letekerem, közben látszik mekkora feszültség megy ki 10 ohmmal terhelem, lehet hallani is amikor elkezd nyöszörögni, hátha eszedbe jut valami róla.

(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ez teljesen olyan mint amikor az áramváltó miatt korlátoz, ami elég érdekes, mert annak csak nagyon nagy áram esetén kellene. Ez a meghajtótrafóban lévő ötödik tekercs, ami sorba van kötve a főtrafóval. Ez a vezérléssel ellenkező fázisban van bekötve, és átfolyik rajta a főtrafó primerjének árama. Minél nagyobb az áram, annál nagyobb feszültség lesz ezen a tekercsen, de a vezérléssel ellentétes fázisban, azaz kioltja azt. Ilyenkor omlik így össze a vezérlés, és fütyül meg cincog minden. A feladata a rövidzár védelem. Tehát ha a PC táp rövidzárat kap a kimenetén, akkor ez (általában) megvédi.
De hangsúlyozom, ez nem működhetne most, hacsak nem folyik valóban nagyon nagy áram a trafódon. Az áramszabályozással mi a helyzet az jó?
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Gyári trafóval is ezt produkálta.

Értem a felvetésed. De ha nem folyik nagy áram, a videón láthatod, akkor is produkálja, amikor tekerem felfelé, olyan 2-5v között is csinálja, majd ahogy emelkedik a fesz szépen megy a kitöltés is, és amikor eléri a kritikus pontot akkor összeomlik, ez fenn áll 20-40 ohmon is, csak éppen másik feszültségnél. Az áram szabályzásom egyébként teljesen jól működik, tekerem lefelé az áramkorlát potit, szépen csökken a kimenő fesz is, ahogy kell neki, korlátoz rendesen. Próbáltam másik illesztő trafót is, de nem változott semmi. Ki tudom iktatni átkötéssel ezt a tekercset?
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Potik milyen hosszú vezetékkel csatlakoznak a nyákhoz? Lehet begerjed a visszacsatolás. A kimeneti pufferelkók jók?
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

A szkópábrákon nem látszik, ezért kérdezem.
Mennyi a kapcsolófrekvencia ? 100 kHz környékén kell lenni ha helyesen működik.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

A potik kb 10-13cm vezetékkel kapcsolódnak. A kondik elvileg jók, bár most hogy mondod....bakker....ez megmagyarázná.....lehet, hogy megoldottad...
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nem tudom, ezt holnap megnézem, de van, hogy hallható frekvenciába esik, ez arra utal, hogy jóval 100kHz alatt, de lehet, hogy csak a nyöszörgést hallom, holnap jobban megnézem.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nem kondibaj....
(#) djhans hozzászólása Szept 18, 2013 /

Építettem egy 12V 20A-es tápot autós cucok teszteléséhez. A nyákot feltettem kérésre. EI33 táptrafót használtam. Át kellett tekernem a 20A miatt. Aki nem akar tekerni megépítheti eredeti PC tápból kiszedett trafóval. Így max 10A-ig terhelhető. Tekerni csak nagyon gyakorlottaknak ajánlott mivel itt történik a hálózatról való galvanikus leválasztás. Én az áttakert trafót 3kV-os átütés viszgálóval teszteltem. Az egész áramkör megépítése fokozott figyelem mellett ajánlott mivel 230V-os hálózati feszültségről beszélünk. Mindkét változat nyákját felteszem. Néhány alkatrész érték is eltér. Mindenki saját felelősségre építse meg. A meghajtó trafónak (TR2) több fajtája található a PC tápokban. A nyák olyanhoz van tervezve ahol az 5 lábas résznél a két szélső lábra jön a 3 párhuzamos szállal tekert rész. Illetve a primer oldalon a szélső láb a középmegcsapolás.

Szerk: A lay fájlokat lásd később!
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Dobj össze egyet szegény Doncso-nak is, hogy ne szenvedjen tovább vele.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Én tényleg nem értem miért nem működik neki. Majd áthozza és én is ránézek.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Áúú, ez övön aluli volt mester.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Átviszem, a tiédet meg elhozom. hehee
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szerintem tuti valami apróság lesz ami miatt nem megy.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Ki fog az majd derülni.
(#) szili83 válasza djhans hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szuper, és az L1 tekercs az milyen, mit keressek?
(#) pjg válasza szili83 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

PC táp hálózati zavarszűrője.
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ezek a jó rajzok, az előzőben fordítva volt 2 dióda.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szerinted 500W-os PC táptrafóval ha áttekerném lehetne-e 12V 40A-es tápot csinálni? 2x1000µF 200V puffer a primer oldalon, 6x2200u 25V a szekunder oldalon. Szekunder oldal 2x(3 szál párhuzamosan tekerve). 3db SBL2040 kettősdióda egyenirányító a 6 tekercsvégre. SOT93 tokos kapcsolótranyók. 12cm-es ventilátor, a félvezetők nagyobb bordán.
(#) ha6qt hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sziasztok!

Egy analóg táphoz lenne szükségem hőmérséklet szabályozásra. Egy modernebb PC-tápból tenném át az eszközöket, ellenben NTC-t sehol sem találok benne, pedig anno a táp ha melegebb volt, jobban ment a ventije.
Ezt hogy oldják meg bennük?
LC-Power LC420 illetve FSP500 típusokról van szó.

Esetleg áramgenerátor figyel, és az nyomja fel a ventit?

Köszönöm!
(#) efraim válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Egy olyan alkatrészt keress, ami úgy néz ki mint egy tantál-kondenzátor, fekete a színe és kb az van ráírva, hogy: MF72 5D9
Itt van a kezemben, szivesen odaadnám, de nagyon messzire vagy.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Elvileg igen.
(#) Ge Lee válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Az egyszerűbb NTC-s ventillátor vezérlést inkább a régebbi típusokban alkalmazták. Csak sorba van kötve a ventillátorral az NTC, és a diódák bordájára van csavarozva. Ennyi.
(#) sapierik hozzászólása Szept 19, 2013 /

hello
van 1 atx 300W tápom aminek a 12 V os kimenetét szeretném használni
fentebb olvastam h az 5 V os ágát le kell terhelni, de nem tudok beszerezni nagy teljesitményü ellenállást, a sima ellenállások meg tudtommal csak max 0,5 W osak v még kevesebbek
Mi mással tudnám leterhelni az 5 V os ágat?
Pl. villanykörtével van itthon 12 V 21 W és 12V 40 W os ezek jók lennének v. hülyeség ?
(#) pjg válasza sapierik hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Jók.
(#) sector99 válasza djhans hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szia !
Azt írod, hogy:
Idézet:
„Aki nem akar tekerni megépítheti eredeti PC tápból kiszedett trafóval. Így max 10A-ig terhelhető.”

Akkor az olasz oldalon közzétett átalakítással sem lehet 10 A-nél többet kihozni ? (nekem 18 V 10 A kellene, de úgy hogy ezt akár folyamatos - pár órás terhelés mellet is birja...)
(#) djhans válasza sector99 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

18V-ra még fel lehet húzni. Csak akkor olyan donor kell aminek a 12V-os része is tudott legalább 14A-t.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) sector99 válasza djhans hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszi ! A másik kérdésem, hogy ha az áramkorlátot kisebbre akarom állítani(nem potival, csak valamilyen fix értékre), akkor mit kell módosítani ?
Következő: »»   140 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem