Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   139 / 200
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Most leterheltem, 40ohmmal a kimenetet, szépen fut, nem fütyül, semmi, a terhelés szépen melegszik. A potik környékén vakargatom még, hogy működjön a szabályzás is. Alakul, alakul.
(#) Doncso hozzászólása Szept 12, 2013 /

Na, egy kis panelhiba, és egy rossz 494-es, mostmár 44v-ig elmegy, és az áram is szabályozható. Később megpróbálom terhelgetni mit tud. De már működik.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ha már minden rendben lesz vedd ki az IC alól a foglalatot, nem egy életbiztosítás a tápnak ha az benne van.

Ú, és ha inkább beleforrasztom a foglalatba? Nem sok affinitásom van kibányászni, könnyebb ha leforrasztom a lábakat. Nemsoká megyek ki terhelni, meg ilyenek, kiváncsi leszek hogy bírja majd. Nekem is át lett tekerve a trafó mint Janinak. De keveslem a 44v-ot, nem 50 ig kellene felmennie elvileg?
Készítek majd később egy másikat is, ahhoz lenne EI39-es mag, hozzá való meghajtó tranyók, fojtók, miegymás. Tudod még a 480w-os kodegány tápból.
(#) Doncso hozzászólása Szept 12, 2013 /

No, ott tart a dolog, hogy 10ohmos műterhelés rajta, áram feltekerve, így 30v ig hajlandó felmenni, e felett már csak a fesz potit tekerem feljebb a fesz nem megy tovább, és elkezd nyöszörögni a trafó. Ha 20 ohmmal próbálom, semmi gond, akkor felmegy 42v-ig. Olyan mintha tiltana az áramkorlát. Vagy ez normális? 30v-10ohm ez 3A tehát 90w, ezt kevésnek tartom.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

További érdekesség, ha 5,1 ohmmal terhelem, akkor meg 20v-ig tud felmenni a fesz, utánna nyöszörög a trafó, szkóppal nézve összeomlik a négyszög. nem jól tekerhettem meg a trafót? nem értem.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Az eredeti, tehát nem áttekert trafóval és graetz-el is ki kell jönnie üresen 54-56V-nak. Mivel szabályozni is kell a tápnak ezért ezt már mondjuk 5A esetén nem tudja tartani, de ha jól emlékszem 46-48V körüli feszt még igen.

Az a furcsa, hogy nem is igazán a fesz vagy áram számit hanem az átvitt teljesítmény, ha 5ohmmal terhelem ,akkor max 20-23v ig tudok felmenni, ha 10ohm akkor 30-33v ig, ha 20ohm a műterhelés akkor teljesen felmegy 45v-ig, tehát olyan 90-100w-nál többet nem tud a táp, ha ez felett szeretnék kivenni belőle, akkor elkezd nyöszörögni a trafó, nem fütyül, hanem zavarosan nyöszörög, és a négyszög szkópon nézve valami káoszos zűrzavarra hasonlít, ha kicsit lejjebb tekerem akkor üzemszerűen működik. Ennek szeretném valahogy megtudni az okát.
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Nálam 40V-nál kijött az 5A 8ohm terhelésen, ez 200W. Itt már elég jól melegszik a kapcsoló tranyók és az egyenirányító bordája, valamint a kimeneti fojtó tekercs. Terheltem 15V-on is 3 ohm-mal, ez 5A és 150W. 150W felett venti nélkül tuti halál lenne.(pici bordák) 200W-nál a dobozbó langyos levegőt fúj ki venti.

Nézd meg a primer pufferelkók kapacitását. Egy csomó amit kibontottam csak fél kapacitású volt. A trafónál nem lett légrés a vasak között véletlenül, az is okozhat hibát.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Na a légrés elképzelhető, mert egy pici két komponensű ragasztót nyomtam a vasak közéé, aztán satuba befogtam, így lett megszárítva. Nálam a fojtó nem melegszik, mert rátekertem mégegyszer ugyanennyit. 90w-tól pedig a kapcsoló tranyók melegedése semmi, ha 5 ohmmal terhelem, akkor kijön a 4A itt már melegszik a dióda bordája, de semmi rendellenes. Összességében nem értem miért esik össze 100w felett. A kapacitást megnézem, de nem gondolom, hogy ez lenne, mert 300w-os tápból szedtem ki, ha ott tudta, itt is tudnia kellene, de 200-at biztosan. Szerintem nem jó a trafóval valami, csak azt tudnám, hogy derítsem ki mi lehet a baj.

Ideiglenesen tegyél be vezetékkel egy gyári PC táp trafót, áttekerés nélkül. Tegyél rá 4 diódát garetz-be. Utána tesztelheted. Nálam 40V mellett kijött még 7A is de nem akartam kínozni, ezért lett beállítva hogy ha az áram poti maxon van akkor 5A folyik.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013

Azt próbáltam ki, hogy mi van ha módosítom az 1.5nF-os kondit. Betettem helyette 2n2-őt, na ez némi javulást hozott, így 5ohmon nem 20v ig megy fel és nyöszörög, hanem felmegy 30v ig, és nem nyöszörög, ez már haladás. De mire való az a kondi, és mire utal ez? Nem értem.

Az oszcillátor frekvenciáját állítja. Nagyobb kondival kisebb a freki. Kisebb frekin kevesebbet tud a trafó.

Na, akkó ezt nem értem, kisebb kondival nagyobb a freki, de nem jön ki akkora teljesítmény. Nem értem én ezt...

Én sem. Ha nekem se működne akkor ugyanúgy lennék mint te.

nem értem.

Én sem értem miért nem megy.
(#) _BiG_ válasza Doncso hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Kicsi a légrés szerintem és telít a mag. Nem véletlen, hogy nagy terhelésnél jön elő. Szedd szét és tegyél be valami vékonyka műanyag lapot és ne ragaszd, csak szorítsd össze a vasakat, hogy ha kell, akkor vastagabb rést tudj csinálni még.
(#) Doncso válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ezt kipróbálom ma, kiváncsi leszek mit reagál.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Ezt véletlenül se próbáld ki, hacsak nem akarsz megint tranyót cserélni...
Nem nagyon értem mi lehet a baj. Még a meghajtótrafó áramváltójára gondolnék (ha egyáltalán be van kötve), de az ekkora teljesítménynél még nem korlátozhatna. Érdemes volna megnézni mit művel az eredeti felállással, tehát egy eredeti trafóval és fojtóval.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Próbáljak ki egy érintetlen pc táp trafót graetzel?

Így van.

Rendben. Megnézzük mit mond.

No, kivettem a tekert trafómat, kivezetékeltem a csatlakozásokat, rákötöttem egy érintetlen EI33-as trafót és egy graetz hidat, ezt visszavezettem a fojtó elé, ahogy kell. Az eredmény semmi, lényegében ugyanazt produkálja így is, talán még annyi sem jön ki mint a tekert trafómmal, üresen 50v, 40ohmmal terhelve 36v , 20 ohmmal terhelve 30v, 10 ohmmal terhelve pedig 26v ra esik vissza a feszültség és bizonyos állásokba nyöszörög a trafó, nem minden terhelésnél, de egyiknél másiknál igen, például 20 ohmos terhelésnél elkezdem 0v-ról megyek felfelé 4v nál elkezd sípolni, 5-6v nál nyöszörög, 8v-nál elhallgat egészen 25v-ig itt elkezd sípolni 28v nál nyöszörgés, ezek az értékek más értékű terhelésnél más feszültség értékek elérésekor jelentkeznek. Csak azt tudnám mi a fene lehet ez.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Idézet:
„Csak azt tudnám mi a fene lehet ez.”

Zenegép... (Bocs, nem hagyhattam ki!)
(#) Doncso válasza Frankye hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nyöszögetikusz nagyfrekiusz tápusz De egyébként érdekes a sztori, már próbáltam másik teljesítmény tranzisztorokat, ugye másik trafót graetz-el, olyan mintha bizonyos kitöltésnél és a hozzá tartozó teljesítményen berezonálna, vagy mi.
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Mindkét kapcsolótranyón van vezérlés? És ellenfázisban is van? Valami csak van amit nem veszel észre mert akkor működnie kellene.

Ma megint haladtam, elkészítettem a műszer átkapcsolót pici nyákon, rajta a trimmerekkel. Már be is van állítva. Még meg kell tekernem a segédtáp és műszertáp kistrafóját.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Működik a táp, rossz nem lehet, ha 10 ohmos ellenállásra rátolja a 20v-ot, de azért megnézem szkóppal ezt a dolgot.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Azt, szerintem nem kap rendesen...

A leírtakból arra következtetek hogy nincs visszacsatolás, mert olyan mintha a táp nem is szabályozna, tehát minél jobban terheled annál inkább esik a feszültség. De ennek meg ellentmond az, ha a potival tudod állítani.
A nyöszörgés egy adott tartományban az természetes, az akkor van amikor már át tud állni a kitöltés növelésével a lineáris tartományba. Mert ha mondjuk 50V van teljes kitöltés esetén, akkor 2-3V nál már nem tud nagyon rövid kitöltést beállítani, ezért egy pár órajelciklus kimarad, így átlagolódik ki ez a tartomány.
Következő: »»   139 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem