Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Kezdetnek talán építs denevérdetektort.
Igen ez a célom.
Esetleg tudnál segítséget adni hozzá?
Mellékeltem egy csomó rajzot meg leírást, kattints a linkre.
Angolul van így egy kicsit nehezebb ,de nagyjából értem.
Nincs mit szívesen, használd őket egészséggel...
Ja, és a polaritásra figyelni rendesen, vagy egy védődiófát bele (ha nincs még...) A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Az izzóban van higany? Most olvastam ezt, és nem értem, mert úgy tudom, hogy a kompakt fénycsövekben van. Bár az se derül ki, hogy azok sem lesznek a higany miatt, vagy azok is lesznek, mert energiatakarékosak. Vagy csak LED-esek lesznek.
Jól emlékszem, te vittél tőlem 2 olyan izzót is amiben volt pici higany? - igaz azok direkt UV izzólámpák voltak
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Sziasztok!
Még nem vagyok egy nagy zseni ezért kérem a segítségeteket. Egy 2 voltos DC villanymotort szeretnék úgy működtetni, hogy amikor elveszem róla (mármint az elektronikáról) az áramot szép fokozatosan lassít le a motor és amikor rá adom az áramot szép fokozatosan gyorsít fel a motor. A gyorsítást és lassítást potméterrel szeretném állítani.(kb.:1-10s között kéne állítani) Az elektronika tápja akkora mint amekkorát a motor kap. Mivel kis telefonba való rezgőmotort használok szinte nincs áramfelvétele. A motornak a forgásiránya nem változik. Szeretném aki válaszol egy kapcsolási rajzot mellékelne. Nem szeretném PIC-el megoldani, mert még nem értek hozzá. A legegyszerűbb analóg kapcsolás lenne a legjobb!!! A képen egy megfelelő kapcsolás van csak nem tudom mi a két tranzisztor mellett az a két "stabice".(tudom, hogy nem stabice azért kérdem)
Szia hirtelen az jutott eszembe hogy kapcsolj a motorral párhuzamosan egy nagykapacitású kondenzátort, és egy ellenálláson keresztül próbáld táplálni. Nem a legjobb megoldás, de nagyon egyszerű, talán egy próbát megér.
Sziasztok!
Van itthon 2N3055-os tranzisztorom. Egyiken a felirat 2N3055/5, a masikon 2N3055/10. Az elmeletileg az elso 50V-ig mukodik. a masik 100V-ig. Utannaneztem, es es a max collector-emitter feszu;tseg 55V. En 60V-on szeretnem hasznalni. Hasznalhatom ezt a tranzisztort? Az adatlapon mit kell nezni, a maximalis feszultsegnek? Vagy en neztem rosszul?
Szia!
A maximális kollektor-emitter feszültséget vedd alapul.
Szerintem meg ne kapcsolgasson vagy szabályozzon, mert igencsak kockázatos határértéken használni egy tranzisztort, pláne induktív terhelés esetében.
En lattam olyant, hogy 2N3055/5, 3055/6, meg ehhez hasonlokat. Kerdeztem is valakitol, azt mondta, hogy az a "munkafeszultseget" jelenti. Ebbol kovetkeztettem, hogy a /10-es 100V-os.
Itt 100V-ot ir. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Az adatlapot nézd és ott 60V megadva, és a perjelek utáni számoknak meg semmi köze a maximális feszültséghez.
Üdv.
Greatz hidas egyenirányítót csinálok demonstrációs célra(oszcilloszkópos bemutató), de itthon csak 500µF-es kondim van, de abból sok. Ha párhuzamba rakok bele többet(5-6) az ugye nem csúnyítja el a jelalakot? Olyan lesz mintha benne lenne egy 5*500uF=2,5mF-os kondi? Válaszokat előre is köszönöm
Igen. Párhuzamos kötésnél összeadódnak az értékek.
Azt tudom hogy összeadódik, de a jelalakban semmi "torzulás" nem lesz?
Dehogynem lesz torzulás. Ha kondenzátort teszel az egyenirányító után, akkor az csúcsfeszültségre töltődik. Ott is marad, amíg terhelést nem teszel rá, hiszen ez a szerepe.
Az, hogy milyen, és hogyan kötött kondenzátor, tulajdonképpen tökmindegy.
Köszi mindenkinek a válaszokat, hasznos volt
Mégegy kérdés
Dip kapcsolót miből tudnék kiszerelni? van itthon egy rakás régi- nem működő elektronika cuccos. Régen találtam egyet egy hőnyomtatóban, de az már nincs ittthon sajna...
Csakis olyanból aminek hardveres beállítása van. Mivel te tudod milyen cuccaid vannak nincs más hátra mint turkálni benne.
Ugyanerre a célra megfelelhet a "jumper" is, a funkciója ugyanaz.
nekem igazából csak azért kell mert kis méretű kapcsoló. Egyenirányításnál fogok olyat hogy leterhelem az áramkört, és egyre több kondit kapcsolok rá így simítva ki a feszkó-idő grafikont.
Jumpernél az a gond hogy könnyen elveszik:S |
Bejelentkezés
Hirdetés |