Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2114 / 3998
(#) kadarist válasza PA009 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia!
Kezdetnek talán építs denevérdetektort.
(#) PA009 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Igen ez a célom.

Esetleg tudnál segítséget adni hozzá?
(#) kadarist válasza PA009 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Mellékeltem egy csomó rajzot meg leírást, kattints a linkre.

Angolul van így egy kicsit nehezebb ,de nagyjából értem.
(#) BEMcorp válasza anuka hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Nincs mit szívesen, használd őket egészséggel...
Ja, és a polaritásra figyelni rendesen, vagy egy védődiófát bele (ha nincs még...)
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013

Köszönöm!
(#) anuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Van-van.
(#) enree válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Tudom, nekem az ülés alatt 1F van
(#) gyulank hozzászólása Szept 19, 2013 /

Az izzóban van higany? Most olvastam ezt, és nem értem, mert úgy tudom, hogy a kompakt fénycsövekben van. Bár az se derül ki, hogy azok sem lesznek a higany miatt, vagy azok is lesznek, mert energiatakarékosak. Vagy csak LED-esek lesznek.
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Jól emlékszem, te vittél tőlem 2 olyan izzót is amiben volt pici higany? - igaz azok direkt UV izzólámpák voltak
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
(#) zilahi hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sziasztok!

Még nem vagyok egy nagy zseni ezért kérem a segítségeteket.
Egy 2 voltos DC villanymotort szeretnék úgy működtetni, hogy amikor elveszem róla (mármint az elektronikáról) az áramot szép fokozatosan lassít le a motor és amikor rá adom az áramot szép fokozatosan gyorsít fel a motor.
A gyorsítást és lassítást potméterrel szeretném állítani.(kb.:1-10s között kéne állítani)
Az elektronika tápja akkora mint amekkorát a motor kap.
Mivel kis telefonba való rezgőmotort használok szinte nincs áramfelvétele.
A motornak a forgásiránya nem változik.
Szeretném aki válaszol egy kapcsolási rajzot mellékelne.
Nem szeretném PIC-el megoldani, mert még nem értek hozzá.
A legegyszerűbb analóg kapcsolás lenne a legjobb!!!
A képen egy megfelelő kapcsolás van csak nem tudom mi a két tranzisztor mellett az a két "stabice".(tudom, hogy nem stabice azért kérdem)
(#) gabi20 válasza zilahi hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szia hirtelen az jutott eszembe hogy kapcsolj a motorral párhuzamosan egy nagykapacitású kondenzátort, és egy ellenálláson keresztül próbáld táplálni. Nem a legjobb megoldás, de nagyon egyszerű, talán egy próbát megér.
(#) Csongi_ hozzászólása Szept 20, 2013 /

Sziasztok!
Van itthon 2N3055-os tranzisztorom. Egyiken a felirat 2N3055/5, a masikon 2N3055/10. Az elmeletileg az elso 50V-ig mukodik. a masik 100V-ig. Utannaneztem, es es a max collector-emitter feszu;tseg 55V. En 60V-on szeretnem hasznalni. Hasznalhatom ezt a tranzisztort? Az adatlapon mit kell nezni, a maximalis feszultsegnek? Vagy en neztem rosszul?
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szia!
A maximális kollektor-emitter feszültséget vedd alapul.
(#) cross51 válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szia!
Én amit találtam datasheet ilyen megkülönböztetést nem találtam, hogy 2n3055/5 vagy 2n3055 elméletileg 60V az a feszültség amit rá lehet adni, úgyhogy szerintem kapcsolgathatsz vele 60V-ot.
(#) kadarist válasza cross51 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szerintem meg ne kapcsolgasson vagy szabályozzon, mert igencsak kockázatos határértéken használni egy tranzisztort, pláne induktív terhelés esetében.
(#) Csongi_ válasza cross51 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

En lattam olyant, hogy 2N3055/5, 3055/6, meg ehhez hasonlokat. Kerdeztem is valakitol, azt mondta, hogy az a "munkafeszultseget" jelenti. Ebbol kovetkeztettem, hogy a /10-es 100V-os.
Itt 100V-ot ir.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Az adatlapot nézd és ott 60V megadva, és a perjelek utáni számoknak meg semmi köze a maximális feszültséghez.
(#) zilahi válasza gabi20 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszi a választ, megpróbálom.
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 20, 2013 /

Üdv.

Greatz hidas egyenirányítót csinálok demonstrációs célra(oszcilloszkópos bemutató), de itthon csak 500µF-es kondim van, de abból sok. Ha párhuzamba rakok bele többet(5-6) az ugye nem csúnyítja el a jelalakot? Olyan lesz mintha benne lenne egy 5*500uF=2,5mF-os kondi?

Válaszokat előre is köszönöm
(#) ujfalusi válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1

Igen. Párhuzamos kötésnél összeadódnak az értékek.
(#) ujfalusi válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1

2500µF lesz.
(#) mpetrooo válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1

Azt tudom hogy összeadódik, de a jelalakban semmi "torzulás" nem lesz?
(#) nedudgi válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1

Dehogynem lesz torzulás. Ha kondenzátort teszel az egyenirányító után, akkor az csúcsfeszültségre töltődik. Ott is marad, amíg terhelést nem teszel rá, hiszen ez a szerepe.
Az, hogy milyen, és hogyan kötött kondenzátor, tulajdonképpen tökmindegy.
(#) mpetrooo válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszi mindenkinek a válaszokat, hasznos volt
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 20, 2013 /

Mégegy kérdés
Dip kapcsolót miből tudnék kiszerelni? van itthon egy rakás régi- nem működő elektronika cuccos. Régen találtam egyet egy hőnyomtatóban, de az már nincs ittthon sajna...
(#) usane válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Csakis olyanból aminek hardveres beállítása van. Mivel te tudod milyen cuccaid vannak nincs más hátra mint turkálni benne.
(#) mpetrooo válasza usane hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszi Megnézek pár dolgot hátha
(#) gkari válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Ugyanerre a célra megfelelhet a "jumper" is, a funkciója ugyanaz.
(#) mpetrooo válasza gkari hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

nekem igazából csak azért kell mert kis méretű kapcsoló. Egyenirányításnál fogok olyat hogy leterhelem az áramkört, és egyre több kondit kapcsolok rá így simítva ki a feszkó-idő grafikont.
Jumpernél az a gond hogy könnyen elveszik:S
Következő: »»   2114 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem