Fórum témák
» Több friss téma |
Ez nagyon individuális melyik box mit mutat. Sokszor csak arra valo, hogy diszitsék a képernyöt. Ha valodi jelszintet mutat, akkor 70% alatt már bajok lesznek. (Ez a kombinált minöség kijelzésre is vonatkozik, de ott általában keményebb a határ. Van olyan termék, ami 75%-nál hibátlanul megy, de ha egy kicsivel romlik ez az érték, már teljesen kiakad.)
Nem felejtetted bekapcsolni az egyiken a 12V-t az erölködönek?
Szóval még a kb 70 %-nál is problémás lehet.
Mi 44%-os jelerősséggel vagyunk, de működik, igaz gyakran kockásodik, lefagy az arcor box. Azt hittem hogy mondjuk 30% alatt kellene hogy problémák legyenek... De azt viszont érdekes hogy a MUX A MUX B és MUX C különböző frekiken van, tehát ha a 7 ingyenest venni akarom akkor a MUX A és a MUX C -re is kell hogy legyen rálátásom. Mert ma pl próbáltam beállítani, kékesre hogy az összes 7 csatorna bejöjjön. 658 MHZ-re állítva a boxot, ráhangolva az antennát bejönnek a közszolgálatik (M1, DUNA stb) de nincs rtl és tv2. AZtán átállítom a boxot 858MHZ-re, mozdítok az antennán hogy ahhoz is legyen térerő majd onnan meg csak a TV2 meg az rtl jön be. De olyan hogy mind a 7 egyszerre úgy nem jött be. Pedig egy irányból sugározzák mégis mozdítani kell az antennán...
Akkor a fene tudja mit mutat a vevöd. 44% nem tudom melyik adási jellemzöre illik ( sem a jelszintre, sem a minöségre nem jo.)
Most még talán a átállási állapotok vannak, ezért még korai bármit is mondani. Ha egyiránybol, egyforma teljesitményel jön a jel, akkor nem igen kellene mozgatni az antennát, hacsak nincs valami reflexio a környéken.
Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogyan lehet Mezőberényben jó minőségben minden szabad digitális csatornát fogni, a meglévő cuccokkal, és ha szükséges kis kiegészítéssel. Jelenleg az antenna Békéscsabára van állítva, mert onnan még elfogadható a vétel. Azaz a jel erőssége 92% körüli, a jel minősége 50-80%. Minden szabad csatorna fogható elfogadható minőségben: kivéve az RTL2, és a TV2, ezekre olyan gyenge a jel minőség, hogy meg sem találja, s ha igen akkor élvezhetetlen. A dekóder: HD-2600, és egy a dekóderrel 5V= táv táplált lepke antenna. ( a régi saját táp kikötve) Koax kábel, 2x árnyékolás, vadi új 10m, új csatlakozókkal. Kérdés 1: lenne egy nem erősítővel rendelkező ugyan olyan lepke antenna: hogyan lehet közösíteni az erősítős antennával, ( nagyobb felület (egymás alatt), 2 db antenna, s egy erősítő). Sajnos van egy probléma, az antenna irányába, van egy másik épület takarása, kb 50m re, így felette kell ellátnia kb jó 15m rel az antenná(k)nak. (esetleg a sima antenna kivezetését, az erősítős antenna, erősítő bemeneteire kötni 1 vagy 2 koax kábellel? , s megy a két antenna jel az erősítőbe...jó így, vagy más ként) Kérdés 2: esetleg más kis kiegészítés, hogyan lehetne jobb...? Szentes, és Komádira hangolva, nem lesz jobb semmivel, inkább a meglévők is sokkal rosszabbak. Csatolva az erősítő (ez van, netten kereset kép), és antenna (nem ezzel az erősítővel) képek. A sima ugyan olyan, csak nincs erősítő benne, csak antenna kimenet. Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Szia!
Ezt az antennaerősítőt a saját 12V-os tápegységéről üzemeltesd, mert kisebb feszültséggel nem működik megfelelően.
Közösíteni nem lehet.
25.e után nézd meg javult-e a helyzet.. (a frekicsere után) Növeld med az antennamagasságot hogy átlásson az előtted levő épület fölött (v.mellett) Egyébként a TVtorony melletti lokátorállomás időnként nem zavarja az erősítős antennádat??
OK, akkor vissza kötjük az eredeti tápot a hétvégén, remélhetőleg javulni fog a helyzet.
Szia!
Elvben, és gyakorlatilag is jó lenne valahogy közösíteni a két antennát. Valahogy a Passzív antennát, kéne az Aktív antenna erősítő bemenete elé bekötni kb fél méter megfelelő kábellel. például ezzel: UHF1 + UHF2 közösítő (KÖNCZÖL) vagy ...: közösítő Pedig létezik megoldás, valamilyen amilyen jó lenne. A lokátor lehet, mert néha úgy elmegy a jel mint ha ott sem lett volna, máskor meg ami jó, az jó. Magasabbra tenni nem lehet, már így is az árboc tetején van az antenna.
Addig azért legyél türelmes, amíg ez a átállás herce-hurca le nem zajlódik. Ha sokat szerelgetsz oda-vissza, előbb utóbb csak tönkreteszel valamit.
Gyakorlatilag nem lehet közösíteni. Ha egy hét múlva is gyenge a jel cseréld ki az árbócot egy 10m-el magasabbra.. (kivéve ha egy 60x40m magas gabonasiló van előtted)
A lokátor pedig teljesen más jellegű hibát okoz mint amit írsz. (én akkoriban kénytelen voltam az erősítőt kiszerelni belőle, úgy megjavult a kép) De nem tudom megvan-e még ott a lokátorállomás, az utóbbi évtizedekben sokminden változott.
Egy szélessávú antenna erősítő, meg a lokátor nem igazán barátok.
Ha 5V-al táplálod a 12 helyett, elvileg 6-8dB-el erősít kevesebbet.
Nem tudom, nálunk a 63-as csatornán az az erősítő már szinte semmit sem segített, ha még kisebb feszültséget is adsz neki akkor szerintem jobb, ha nincs benne. (bár egy az antennához hozzá való ballunt is be kellene szerezni helyette.) A másik részből meg tényleg ki kell várni. Én is építettem egy WIFI mintára készült biquad antennát, örültem egy hónapot, aztán lejjebb tették az adókat, lehet elölről kezdeni az egészet. (azt mondjuk nem igazán értem, hamár az átállás miatt új csatornákat tettek be, miért nem a véglegessel kezdték, már eredetileg is.)
Az analóg adások foglalták az alsóbb frekvenciákat és ezért csak azok leállítása után lehetett lejjebb menni a frekvenciával.
Hangyafocit.
Fekete akkor lesz, ha kikapcsolják. Idézet: „akik az augusztusi focimeccset is hoesésben látták (...) azok az átállás után fekete képernyöt fognak majd nézni” Esetleg alátámaszthatnád az állítást azzal hogy: - az analóg TV készülékek abc uV érzékenységűek voltak - a DVB-T STB-k általában def uV érzékenységűek és mivel a def > abc ezért romlik. HA igazad van. (Természetesen azonos adóteljesítmények esetén, változatlan telephely esetén stb) Egyébként az állítással egyetértek.
A lényeg a hibakorrekcioban van (nem sok köze van van a jelszinthez).
Az analog TV-ben nincs hibakorrekcio, igy annak a képminösége folyamatosan romlik, de még láthato a kép (egyre nagyobb a havazás a nyár kellös közepén, meg már 44 focista futkározik a zöld gyepen, 1-3 cm-rel a a dresszeik elött elött.... ) Ugyanez nem lehetséges a digi TV-ben, igy erre gondolni kell. Ezért a jelet nagymennyiségü redundáns összetevövel küldik el a TV-khez. Innen a késleltetés is, ami elérheti akár a 2 másodpercet is. (Élvezni lehet a nagy házakban, hogy a szomszéd 1-2 másodperccel elöbb bömböl a golra... pedig ö még analogban nézi). Nos ez az elökorrekcio okozza a hirtelen kiesést. Egy ideig megy, utánna meg egy csapásra elsötétül a képernyö. A két állapot között a digitális zajviszony MER (hasonlo az analog C/N-hez, de nem ugyanaz) alig 1 dB különbségü (lavina effektus). Azaz, ha ennyivel romlik a kép a jóbol egy csapásra fekete (semmi) lesz. És ebben az 1-2 dB-s tartományban keletkeznek többnyire a téglás képek, hangkimaradások, csattanások. Szoval ha valaki ilyen területen van, az nem jelent mást, mint a késélen táncolást. Nyilván a MER is jelfüggö, mert minden készüléknek van alapzaja (csapnivalo tunere) és a vétel (környezet) sem mindig mentes a zajoktól, igy igyekezni kell, minél jobb jelszintet kapni, mert akkor a MER is jobb kiindulo értékekböl indulhat. 30dB MER alatt szinte semmi nem megy, 32-34 dB-nél többet meg nem igen lehet összehozni egy általános városi környezetben. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Ez így van ahogy mondod, DE a vevő érzékenységének mérése független a moduláció (AM FM stb) módjától mind attól hogy analóg vagy digitális (64QAM+OFDM stb).
A vevő érzékenysége a megfelelő minőségű kimenő jel eléréséhez szükséges bemenő RF jel. Nincs más megkötés! (alapértelmezés szerint zavaró idegen jel nélkül mérve) Akár walki-talki (AM FM SSB) rádióról, akár analógTV-ről, akár DVB TV-ről beszélünk. Emlékeim szerint analóg TVk esetén ez párszáz uV volt.
Hát erröl lehetne mesélni.
Van egy sereg méregdrága TV, aminek olyan csapnivalo a tunerje, hogy arrol kár beszélni. Meg itt a másik baj is, mármint, hogy a TV jelek kétféle méréstechnikával vannak értékelve. Az analog jel esetén valoban a vivök szintjét mérik, mig ugyanazon az adon, ha digitális jel megy akkor meg annak a teljesitményét. Igyekeznek a kettöt egyforma szinten tartani (az eszközök igy vannak legyártva) emiatt a szabvány is más szinten kezeli a digitális jelszintet (alacsonyabb), mint az analogot, és ebböl vannak értelmezési gondok is. Ha egy készülékre mondjuk 70 dBuV érzékenységi szintet adnak meg, ez mire vonatkozik? Az analog vivö szintjére, vagy a digitális jel teljesitményére? Az egyik hires designer gyár nem volt rest azt állitani, hogy bizony az ö készüléke 70dBuV-t kiván a digitális vételre! (mert állitolag arra tervezték), digi jel esetén a 70dBuV ugye teljesitményként értendö! Ez kb. azt jelenti, hogy ez a készülék 76dBuV-t kiván analog TV esetén (természetesen ezekre a szintekre van megadva minden egyébb jellemzöje), az meg már nagyon is kivül áll sok berendezés lehetöségein (pl. az antennaerösitö nem mindig képes ennyi jelet adni, ilyenkor le kell huzni a szintet mondjuk 70 dBuV-az erölködön, igy a TV-be csupán 64 dBuV jut, amire meg azt mondja a gyárto, hogy az kevés!). Ilyenkor mit lehet mondani a tulajnak - dobja ki a méregdrága vadonatuj TV-t? Egy további effektus, ami inkább kábelhálozatokban fordul elö, de elöfordulhat sok olyan helyen is ahol egy sereg multiplex van a levegöben (határvidékek). A digitális jelek sokkal jobban leterhelik a tunerek bemeneti fokozatait, hiszen szélessávu jelekröl van szö, amik hiánytalanul kitöltik egy-egy csatorna 7-8 MHz-es sávját (az analog világban volt ott 3-4 vivö - kép, szin, A1+A2 és kész), amit nem minden eszköz visel jol, és néha magán a bemeneteken keletkeznek mindenféle zürök (reflexiok, leszabályzások stb.), amik teljesen tönkre tehetik, az elvileg egyenként jo minöségben vehetö MUX-ok vételét. Ez ellen nem igen lehet mit tenni, ehhez más kategoriáju tuner kell.
Köszi az infót. Tehát:
70dBuV azt jelenti hogy az 1uV-hoz képest 70dB feszültség(!) viszonyt igényel. Azaz 70dBuV = 3.2mV -ot. (A piáros leírás vagy a tolmács keveri a feszültséget a teljesítménnyel, de a mértékegység egyértelmű) 6dB feszültségviszony az 2x est jelent, azaz a analóg jel kétszer nagyobb kell hogy legyen. ---> Tehát a DVB-T vevő kétszer érzékenyebb (jobb) az analógnál. Egyébként se a 30éves se a lapostv usermanualjában nem találtam a vevőérzékenység megadását.
Hát ez van - az antennacsatikon van egy elöirt szint QAM (DVBT) jelre 45-75 dBuV, ami analog jel esetén kb. 6 dB-lel több. A legtöbb csatit a profik 60-65 dBuV-ra állitják analog jelre.
Azért 45 dBuV-nál komoly kétségeim vannak mekkore MER-t lehet elérni, de ezt hagyjuk másokra. Egyre érdemes odafigyelni a DVB-T vevö többnyire azonos az analog tunerrel, hiszen a TV-n csak egy csatlakozo van analog és DVB-T-re, igy annak a tunernek mind a kettöt kell tudnia. (csak az STB-kben van különválasztva a kettö) A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Helló!
Szlovákiából vagyok Győrtől nem messze. Jelenleg egy lepke antennám van, ilyen erösitövel: erősitö Ez 22-35 db erősítésű. A magyar adókat egész jól hozza is, de néha kockásodik, gondolom az erősítő nem megfelelő, meg ha irányba állítom akkor az osztrák adók is néha bejönnek. De szeretném, ha forgatás nélkül is hozna mindent, erre a következőt gondoltam ki. Veszek egy ilyen erősitöt bele: erösitö Ez 14-28 db erősítésű. Továbbá veszek egy másik lepke antennát, ugyanilyen erősítővel. A két antennát összekötöm és egy közös táppal megtáplálom. Egyik antennát Győr felé másikat Ausztria felé fordítva. Működhet így, vagy nagyon rossz ötlet, mert zavarni fogják egymást? Kevés a pénzem 2 Yagi-ra, de ez a lepke még beleférne.
Nem fog működni. Előbb közösítsd a jeleket, aztán erősítsd.
Tehát erősítő ki a lepkékből, közösítem, és erősítem majd mehet a TV-be.
Erősítőnek ez megfelel? erősitő
Cseberből vederbe. A két közösített antenna kimenete szimetrikus, az antennába épített erősítő végezte a szimetrikus/asszimetrikus átalakítást is, úgyhogy praktikus lenne azt visszarakni. Amit linkeltél annak a bemenete is asszimetrikus.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
Nézegettem a dolgokat, de nem vagyok mindennel tisztában.
Tudnátok esetleg egy leírást, vagy rajzot feltenni, hogy mit hogy kössek sorba, a 2 lepkétől a TV-ig. Még egy kérdés: közösítő amit én találok, az VHF egyik antenna UHF másik antenna jelét közösíti, szerintem ez nem jó, mert azt hiszem a DVB-t UHF sávon megy. Közösítő alatt, itt egy egyszerű 3,5db veszteségű osztót kell érteni? Mint ez: osztó
Valami ilyesmi kell neked. Bár nem tudom, melyik adó milyen frekvencián jón neked. Mérve lehetne tökéletesre megcsinálni, de ha erre nincs lehetőség, akkor szemre kell eldöntened melyik jel a kisebb azt erősítheted a szűrő előtt. A lényege az, hogy a szűrőbe nagyjából egyforma jelek menjenek minden antennáról. Aztán lehet erősíteni, ha kell.
"Közösíteni" de inkább összekapcsolni többféle módon lehet. Az egyik, amit említettél az a szűrő váltó. Két egymástól lényegesen eltérő frekvenciájú, frekvencia sávú jelet lehet így összekötni.
Ha azonos frekvencia sávot kell közösíteni, azt tápvonal transzformátorokkal lehet. Ha jól megfigyeled a "lepke" antennát, az is több, 2, vagy négy dipólantenna összekötéséből, közösítéséből áll. Az egyes dipól elemeket összekötő (párhuzamosan, majd keresztbe) vezetékek egy méretezett tápvonal darabok (tanszformátor) ami a jeleket fázishelyesen adja össze, és az eredő impedanciát is a tápvonalnak megfelelő értékre állítja be. Ha ehhez az antenna rendszerhez egy másik ugyanilyen antenna rendszert kapcsolsz, akkor meg kell oldani a fázishelyes összekapcsolást, de az egyébként párhuzamos kapcsolás miatt az impedancia is csak a fele lesz az eredeti antennákéhoz képest. Ezért az illesztés miatt más illesztő transzformátort kell használni. Illesztő transzformátort lehet készíteni megfelelő hosszúságú tápvonal darabból is. Ilyen illesztő, szimetrikus asszimetrikus átalakítást egyben elvégző transzformátort lehet készíteni koax tápvonalból is, elég nehéz lenne elmagyarázni a fórum keretei között, de rákereshetsz koax balun néven. |
Bejelentkezés
Hirdetés |