Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 100
(#) Kreszi válasza blackdog hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Természetesen van rá garancia, ráadásul félig-meddig ismerem is őket úgyhogy velük nem lesz gond. Csak gondoltam megpróbálok több helyről informálódni az érdekes működés-nem működés ügyben. Egyébként van a távirányítón egy - I feel - gomb, ami elvileg a távkapcsolón lévő hőmérsékletet veszi figyelembe - azt benyomva úgy veszem észre hogy rendesen működik. Lehet itt valami hőérzékelős gond és azért kapcsolgat ki-be?
(#) kly hozzászólása Szept 1, 2013 /

Sziasztok

Az lenne a kérdésem hogy ha egy klíma külső egységet szeretnék "lehalkítani" ill. ne fújja a meleg levegőt ,úgy hogy a kondenzátorát kiszedem és lecserélem egy csőkígyós víztartályra amiben folyamatos a kb 16C hidegvíz áramlik akkor ez így működhet?
A kültéri egység beltérben van ezért kéne valami megoldás!
Nem akarom hogy felmelegítse a szobát.
(#) blackdog válasza kly hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Vízhűtéses kondenzátor kell, de ez ennyire nem egyszerű. Fűteni is tud a klíma? Inverteres vagy ON-OFF?
(#) kly válasza blackdog hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

on off, hűtő fűtő

Midea MSR-12HRN1
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Fűtésre nem lenne használva soha.
Ha ez a funkció elvész attól még nem fakadok sírva

Csak egyszer kapcsolja valaki rosszkor fűtésre. Sírsz amikor elfagy a hőcserélő és kilukad. Dobhatsz ki mindent.
Amúgy itt a kérdés a kompresszor szállítóteljesítménye. Ez lutri. Vagy sikerül vagy nem.
Korrekt kondenzátor szabályzással jó is lehet, de annyit meg nem fogsz rá költeni. A 16 °C víz lehet, hogy kevés lesz vagy sok. Attól függ mekkora a víz áramlási sebessége. Ezt ki kell tapasztalni szabályzás nélkül.

Miért fagyna el?
A hideg vizet elszállítja a szivattyú nem?
Az áramló víz nem fagy meg.(vagy csak nagyon lassan) de akár tehetek egy termosztátot a vízbe és ha túl hideg lekapcsolja a 230V ot a klímáról.

Vagy tévedek?
Kérlek magyarázd meg mert amíg nem tiszta minden nem vágom szét a csöveket.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013

Én azt gondolnám hogy ha túl van méretzve a rendszer akkor az nem lehet baj.
Gond csak akkor van alulméretezem vagyis nem tudja elszállítani a víz a hőt(vagy hideget).
A kondenzátornak nem az a jó ha minnél hidegebb?(hűtés módban)
Miért lehet túl kevés a 16C víz?
Minnél hidegebb a víz annál jobb nem?

Ez ennyire nem egyszerű.
Először is függ a kompresszor szállító teljesítményétől. Vajon kibírja-e az új kondi ellenállását és a megnövekedett távolságot?
Az új kondit ennek megfelelően és megfelelő kondenzációs hőmérsékletre kell méretezni.
Nem-nem mindegy, hogy hány fokos az a víz. Biztosítani kell a folyadékállapotú hűtőközeg megfelelő utóhűlését is.
Mivel ezeket házilag nem tudod megoldani egyet tehetsz: Kikísérletezed. És bízol benne, hogy jó lett.
Kis olvasnivaló: Bővebben: Link
(#) dejodio válasza kly hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Másutt írtál már erről és ezek az adatok ha nem tévedek
1. on off, hűtő fűtő Midea MSR-12HRN1

2. pince kb 100m3 légtér , ajtók zárva ,kevés szellőzés

3. locsolórendszer vize szinte állandóan forgásban 1m3 IBC ben pufferelve a pincében

4. ebből a IBC ből venném a vízet és oda küldeném is vissza

5. a klíma ventillátor motor vezérlése működtetné a szívattyút , nincs nagy magassás különbség max 1 méter tehát egy kis legolcsóbb keringetőszivattyú is megteszi.
(#) kly válasza dejodio hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

stimmel
A végcél az lenne hogy fűtse be a pincét.
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

upsz

NE fűtse be a pincét
(#) dejodio válasza kly hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Ammónia, probán, izobután.

Nézőpont kérdése mit tekintünk környezetkárósítónak a mért és vitathatatlan értékeken kívül. Az izobután pl árlamatlan addig amíg nem éri el a robbanóelegyhez szükséges arányt. Akkor egy szikra ... na azt nem biztos, hogy szeretné bárki. Vagy a propán.

De Ukrajnában pl sok PB töltetű kereskedelmi hűtőt láttam.

http://www.lindegas.hu/hu/products_and_supply/refrigerants/natural_...s.html

A te gondodra visszatérve nem mindegy, hogy locsolod, vagy folyamatosan vízben áll.
(#) kly válasza dejodio hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

"hogy locsolod, vagy folyamatosan vízben áll"

Igen ezt már többen írták különböző módokon és szavakkal de senki sem indokolta meg miért.

tehát miért?

lentebb kérdeztem párat.

"A kondenzátornak nem az a jó ha minnél hidegebb?(hűtés módban)
Miért lehet túl kevés a 16C víz?
Minnél hidegebb a víz annál jobb nem?"

Mi különbség van a 16C vízben álló kondenzátor és egy kültéren elhelyezett levegős egység működése között ha a külső hőmérséklet 16C?
Egy buta ON-OFF klíma esetén.
(#) habazutty válasza kly hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Sajna a kondenzációs hőmérsékletet azért nem lehet a végletekig levinni.
Egy egyszerű ötlet. Kültéri marad ahogy van, venti kiszerel, kondi tetejére egy drain cső jellegű cucc ami szépen csorgatja a vizet rá, egy bypass szelep ami tudja szabályozni a víz mennyiségét és a szivattyút is kíméli, valamint egy szenzor a kondi felső harmadára (ezt ne érje víz, közvetlen a kondi hőmérsékletét mérje), erre kellene szabályozni, ez legyen 35-40 °C közé belőve. Ezzel gyakorlatolag a hűtőkör megbontása nélkül vizesre alakítod a masinát. Ami gond lehet: kérdés meddig bírja a kondi a vizes üzemet (korrodálás, vízkövesedés...), a felmelegedett víz eltávolítása, ha ne adj Isten kilyukad a kondi, akkor olaj kerül a vízbe.
Érdemes lenne egy klímással is kooperálni a környéken, hogy a próbánál tudjátok mérni az utóhűtést és a nyomásokat is.

Mindazonáltal lehet, hogy egyszerűbb lenne (és olcsóbb) egy légcsatorna rendszerrel elvinni a meleg levegőt és biztosítni a pincébe a friss levegő utánpótlást...

Szigorúan elméleti szinten.
(#) habazutty válasza kly hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

"Mi különbség van a 16C vízben álló kondenzátor és egy kültéren elhelyezett levegős egység működése között ha a külső hőmérséklet 16C?
Egy buta ON-OFF klíma esetén."

Ekkor egy venti fordulatszámszabályozóval le kell csökenteni a légáramot, hogy ki tudjon alakulni a megfelelő kondenzációs nyomás és hőmérséklet. Ekkor a szabályozás hőmérséklet, vagy nyomás alapján történik.
Ha nincs meg a megfelelő nyomáskülönbség (nagyon alacsony a kondenzációs nyomás), akkor egyebek mellett nem lesz meg az adagoló vagy kapilcső működéséhez szükséges nyomáskülönbség, a végeredmény elégtelen hűtés...
Dióhéjban.
(#) kly válasza habazutty hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Kezdem érteni.
Tehát a kondenzátort és a szelepet úgy tervezték hogy pl 40 bár környékén legyen az üzemi tartomány amit normál körülmények között ér el ,30-40 C kondenzátor hőmérsékleten
. Ha én leviszem a kondenzátort 16C ra akkor nem lesz csak kb 15 bár és az kevés a kapilláris csőnek vagy a szelepnek így kevés folyadékot fog az elpárba beengedni?

Azt nem tudom mi van az én klímámban expanziós szelep vagy kapilláriscső. De ezek cseréjével vagy "hack"-elésével is meg lehet oldani a problémát nem(gondolom csövesnél egyszerűbb)? Persze ez már csak elméleti kérdés , ilyen mérvű átalakításba nem fognék bele.
(#) blackdog válasza kly hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Idézet:
„Tehát a kondenzátort és a szelepet úgy tervezték hogy pl 40 bár környékén legyen az üzemi tartomány amit normál körülmények között ér el ,30-40 C kondenzátor hőmérsékleten
. Ha én leviszem a kondenzátort 16C ra akkor nem lesz csak kb 15 bár és az kevés a kapilláris csőnek vagy a szelepnek így kevés folyadékot fog az elpárba beengedni?”

Szerintem nem érted. Honnan jöttek ezek a számok neked?
A klímád R410a hűtőközeggel működik. R410a esetén 40 °C -hoz 23,3bar telítési túlnyomás tartozik.
Viszont 40bar telítési túlnyomáshoz 64 °C tartozik.

Próbálkozhatsz azzal, hogy a ventilátorról veszel jelet a vízszivattyúnak.
De tudod, hogy mennyibe kerül egy 3,5 kW körüli vízhűtéses kondenzátor?
Itt továbbra az kérdéses, hogy elegendő lesz-e a kompresszorod szállítóteljesítménye és meglesz-e a megfelelő utóhűtés. Ezekhez semmi köze az adagolónak.
(#) Splitklima hozzászólása Szept 11, 2013 /

Sziasztok.

Vettem nyar vege fele egy Orion markanevre hallgato split klimat.
Sokan olcsariljak ahipermarketekes termekeket. 80 ezer volt mindenfele akcio nekul.
A klimaszerelo azt mondta,hogy +5 fok alatt nem hasznalom ill. Karbantartas,akkor sokaig elni fog,de nektek mi a velemenyetek???
Orion tv,radio,porszivonk is van azoktobb eve tokeletesen mukodnek,ebbol gondolom,hogy a klimanak is elnie kellene eveken keresztul.
Azt is mondja nehany ember a neten ,hogy allitolag racinkezik a markanevet,es kozben kinai vacak.
Meg hiba nem jelentkezett,de kicsit bevagyok tojva.

Leci irjatok oszinten .
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
(#) Splitklima válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia.
Koszi a valaszt.
Bocsi,de ez nem kinai. Itt az unioban gyartottak. Utananeztem hosszu eletu lesz megfelelo karbantartas mellet.
Megegyszer koszonom az oszinte velemenyed.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
(#) hbela05 hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.Adott a képen látható szerkezet.Ez egy Diavia digit klíma hideg/meleg vezérlő motorja.Az a gond vele,hogy nem áll meg a motor amikor kéne neki.Azt mondják,hogy valószínű rossz a potméter.A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám ezt kipróbálni ill. az állítási lehetőség miért van rajta.(elég láma vagyok az ilyen dolgokhoz,de inkább kérdezek minthogy lehúzzanak valahol)Bővebben: Link
Előre is köszönöm!
(#) merciabc hozzászólása Szept 20, 2013 /

Sziasztok! Valaki tudna segiteni? LG Inverteres klimánk nem kezd el füteni, leáll a beltéri ventillátora-a kültéri ventillátor megy,kompresszor dolgozik,és a vastag csö majd kifagy! Mi a fene lehet a hiba? A vátószelep lehet a gond? Nem kijelzös beltéris,csak ledes, de az sem villog hibára!? Zoli
(#) kaqkk válasza merciabc hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Mennyi ideig ment fűtő üzemmódban? Ez természetes így indul : felfűti a beltérit aztán indítja a ventillátort és nyitja a légterelőt.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) merciabc válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Kb. 5-7 percet....(de lehet csak 3at?) A vastagabbik csöre kiült a dér, a vékonyabbik is hideg volt, a beltéri motor nem ment(de ha visszakapcsoltam hütésre akkor egyböl elindult),és szörnyü pattogást hallottam a benti höcserélöböl. Aztán lekapcsoltam,és irtam, mert féltem nehogy szétnyomja a tulnyomás a höcserélöt! Vagy várni kellett volna még hagy dolgozzon?
Azaz melegitse magát?
(#) kaqkk válasza merciabc hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Igen típustól hőmérséklettől függően akár 5- 10 perc is eltelhet mire "beindul"
(#) merciabc válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Koszönöm a jó tanácsot! Ma már nem,de holnap ki is probálom! (Nagyon pattog, a család meg kivágna ha ilyenkor zörögnék!)
(#) merciabc válasza merciabc hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Na megvan! A váltó-mágnesszelepnél kontaktos volt a csati! Elindult,melegitett rendesen fütve, ment 20percig...de... (kint ültem a kültéri mellett cigiztem)és egyszercsak szisszenve leállt,((30fokra volt beállitva-hadd járjon))majd probálkozva elindult-10mp és megint leállt,majd ujbol probálkozott...A csövet se tudta ennyi idö alatt felmelegiteni. Ha inditás probálkozásakor fogom a csovet,szisszenve leáll, érzem a csövön hogy vmi még mintha kattogna a csöben egy párat a leállásakor. Vagy csak kevés lenne benne a gáz? Zoli
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) merciabc válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Lehütottem, és ujbol elinditom, ua. a hibát produkálja! 10percet füt, majd inditgat!
(#) kaqkk válasza merciabc hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

De miért hűtesz?? Ne kínozd ! Próbáld meg egyszerűen csak fűtésre kapcsolni , ha akkor is ezt műveli hívj szerelőt .
(#) merciabc válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Rosszul irtam,magátol hült le,hogy leállitottam. Ha fütésre kapcsolom,ezt müveli. Szervizesm meg nincs,csak aki feltöltötte gázzal.
Következő: »»   14 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem