Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Jobb ötletem nincs, mint hogy IC hiba.
Esetleg nem azt a programot töltöd be amit lefordítottál. FUSE biteket állítottad?
Szia, a LED-et kipróbáltad egy elemmel és ellenállással vagy egyszerűen csak a multiméterrel még mielőtt a mikrovezérlővel használtad volna? Azért kérdem, mert lehet, hogy már eleve villogó LED-et vettél. Ez nem vicc én is megjártam egyszer, vettem néhány LED-et és otthon mikor beültettem a nyákba nem úgy viselkedett ahogy kellett volna, kivettem leellenőriztem (amit az elején kellett volna tennem) és csak úgy magára is villogott...
Már kivettem az attiny-t a készített nyákból és próba penelon raktam össze olyan leddel amit előzőleg használtam már. Hol találálom a FUSE bitek gyári beállításait hogy meg nézzem nem e az van el állítva?
Sziasztok
Van egy olyan problémám hogy csináltam, vagyis csinálnék egy ablaktörlő vezérlőt kocsiba és a motor sebességét PWM-el szeretném változtatni. A mikrovezérlő (Mega8) bizonytalanul működik. A Verify tökéletes. Van egy egyszerű program:
és az a gondom hogy a PWM kitöltés változása megáll egy helyben, mint ha lefagyna a mikrovezérlő. Már próbáltam mikrovezérlőt is cserélni. Az előző is ugyan ezt csinálta. Mi lehet a baj? Ez valami zavar lenne? Kapcsolást csatoltam. Üdv: Suncorgo A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
Úgy néz ki hogy addig semmi baja sincs amíg a motor tápot nem kap.
Motor es AVR kozos tap ? Motoron hidegito es puffer kondik ? Probald beallitani az AVR-en a BOR -t.
Itt járattam vagy 10 percig, néztem a PWM kimenetet szkóppal.
Jól működött is. Azután tápot adtam a motornak, nem kellett 5 másodperc a PWM kitöltés beállt kb 85-90%-on. ![]()
Igen közös táp. A motoron nincsennek kondik. A BOR 2.7V áll most és 4V lehet még választani.
Ajanlom "kondizd be" a motort, es jo lenne az AVR tapjara egy folytotekercs is.
A motoron a kondit hova gondolod? A két kefe közzé ahova tápot kapja? És kb mekkora értékű kell oda? És milyen mert szerintem az elkó felrobban a PWM-től.
A folytót a stab kocka elé vagy után rakjam? Vagyis a +12Val sorba vagy a +5Val?
Folytoval kezd, 5V-al sorba, aztan hidegito kondi: 100nF es 47-100uF. Kondi nem art ha low ESR a ket kefe koze, ahogy fogalmaztad, es nehany 100µF-1000uF. BOR-t szerintem tedd at 4V-ra.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
Ok. Ha a BOR-t átteszem 4Vra akkor reseteli magát a proci 4Von. Az nekem nem lesz jó.
Motort ne köss az AVR tápfeszültségére, az AVR-nek saját feszültségstabilizátora legyen saját pufferrel.
Ezt egy kocsiban hogy oldom meg mikor van egy 12V akksi? A 12V és az 5V között csak egy stab kocka van. Úgy néz ki a folytóval megoldódik a probléma. Még teszek egy kerámiát az AVR tápjára is ahogy javasolta gtk és teszt.
Köszönöm gtk
![]() A folytó és a folytó utáni 1µF kerámia megoldotta a problémám. Kapcsolást csatolom. L1 és C5.
12V-aksi -> dióda -> puffer -> stabilizátor -> motor
12V-aksi -> dióda -> puffer -> stabilizátor -> AVR Az ellentétes állású diódák miatt, meg a különböző pufferek miatt a motor nem tud annyit játszani a tápfesszel.
Sziasztok! Ha egy ATmega328P-nél a reset disabled fuse bitet véletlenül bekapcsoltam, akkor azt hogyan tudom visszaállítani?
HVPP programozóval, SPI-vel nem fog menni.
Nekem csak ez van: Bővebben: Link Ezzel nem fog menni?
Annyian irjátok így, hogy szólok érte: Fojtó.
Az AVR tapja tenyleg egy 100uH/1µF LC szuron keresztul megy? Mert az ugyebar egy 40dB/dekados, kb 16kHz-ces alulatereszto szuro, es azert az AVR nem DC-t fogyaszt. Kivancsi lennek, hogy mit latni az AVR tap laban.
Rendben, köszi. Akkor marad a chip csere. Esetleg győr környékén nincs valakinek? SMD a chip, nem szívesen forrasztom ki.
Tedd félre. Egy HVPP programozó megépítése 5000 Ft körül van (fusebit doctor). Ha megfelelő számú összegyűlik, akkor megépíted magadnak.
Találtam itthon új ATmega328P-t, már elkezdtem kiszedni a "rosszat". Lábait lemetéltem szikével, így szépen ki lehet szedni.
![]()
Sikerült a csere, működik is. Buktam kb: 1000Huf-ot, a figyelmetlenségem miatt, de a tapasztalat amit nyertem, megfizethetetlen.
![]()
Köszönöm BOOL az boolean tipusú logikai változó értéke 0 vagy 1 lehet, én eddig nem nagyon programoztam MCU-t, én a suliba PC programozást tanulok, és a CODEBLOCK nevű forditó programhoz vagyok szokva.
Igen tudom csak az a gond, hogy itt nincs BOOL típus. Használj int vagy uint8_t. Utóbbi kevesebb helyet foglal és 0 / 1 tárolására elegendő.
Mostmár sokkal kevesebb hiba van de van még azért, amire nemtudok rájönni:
HIBA: warning: function declaration isn't a prototype
HIBA2: warning: function declaration isn't a prototype (ez a main fuggvenyre?)
HIBA3:warning: implicit declaration of function 'LCDWriteIntXY'
Milyen AVR-re szeretnéd lefordítani? Mert nem mindegy.
LCDWriteIntXY létezik a valóságban is? Hogyan/hol van létrehozva?
Nem szamolt utanna,..de nem is annyira lenyeges, egy ekkora induktivitason, es ugy altalaban nem tud nagyot ugrani az aramtuske, ematt fplyto
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |