Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   299 / 581
(#) fegyvermester válasza frecsko hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

A jó tanácshoz hozzájárulva, nekem is volt dolgom vele, hangyányit túlszámlázta a postaköltséget (én meg figyelmetlen voltam...).
Szóval tényleg csak óvatosan!
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) Vackor válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszönöm, meg is nézem. Van kapcsolási rajzom is, tudom ellenőrizni.
(#) Vackor válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ha üzemkész lesz, lefotózom és teszek is fel képeket.
(#) kristikoma válasza Vackor hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Frecsko tanácsa is idetartozik, miszerint a forgó kondenzátort is ellenőrizni kell. Azt úgy, hogy leforrasztod a vezetéket az állórészről, ezután ellenállást mérsz a forgó- és az állórész között. Szakadásnak kell lennie, ha összeér, ott rövidzár lesz, akkor óvatosan helyreállítod. Mivel kettős forgó, így értelemszerűen elvégzed a másik részével is.
(#) gkari válasza Vackor hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Egy ilyen korú rábigót, biztos, hogy (amennyiben HF-en jól működik) a KF-ek hangolásával kell kezdeni - amit (szignál hiányában) a varázsszemmmel is elég jól meg lehet oldani. Azután jöhet a modulátorkőr, de ehhez már hibátlan forgókondi kell. Ha a skálához is pontosan illeszteni akarod, akkor azt az oszcillátorkörök hangolásával lehet (pl. ismert frekvenciájú állomásokkal-a sávok elején, végén. Szignálgenerátorral mindez sokkal egyszerűbb.
(#) Gabi hozzászólása Okt 11, 2013 /

Sziasztok,
az lenne a problémám, hogy van egy Videoton Verona és egy Dual P1010 AV52 készülékem. Jelenlegi állapotukban számomra a lemezjátszó részük nem kihasználható, ezért az átépítésükön gondolkozom. Ez a müvelet szentségtörés lenne, vagy pedig mivel ezek nem túl nagy értéket képviselnek, megengedhető?
(#) 20sz Jófiú válasza Gabi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szia!
Én semmiképp nem építeném át őket. Szerezz néhány műsoros lemezt és hallgasd meg utána dönts az átépítésről. Varázslatos hangja van a lemezjátszónak.
(#) Gabi válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szia,

igazából az a baj, hogy pont a lemezjátszó részük nem működik. Ezt rendbe hozni anyagilag lehet, hogy vetekszik a jelenlegi "értékükkel". A Verona egy monó régi sávos URH rádió+lemezjátszó+erősítő, a Dual pedig csak lemezjátszó+erősítő. Szóval nehéz döntés, mert mint írtam jelenleg nem "működnek", sok helyet foglalnak, használati értékük jelenleg nincs, anyagi értékük sem sok. Maximum addig mennék el az átalakításban, hogy visszaalakítható lenne.
(#) fecameca válasza Gabi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Ez körülbelül olyan, mint a mi régi bútorunk. Újnak nem elég új, régiségnek nem elég antik. Megpróbálhatod árulni is, az általad leírtaknál nem jobb állapotban árulnak sokan ilyeneket a neten. Rádiómúzeumos oldalakon is fenn vannak, de nem hiszem, hogy kapkodnának érte a gyűjtők. Én a lemezjátszómhoz csodák csodája kaptam pár éve még hangszedőt, de az nem kristályos volt, hanem mágneshangszedős hi-fi. A boltban megkérdezték Ortofont kérek, vagy Shure-t? Nekem csak egy tű kellett volna, de így kompletten azt mondták, olcsóbb. Nem mintha sokat hallgatnám, de most már legalább működik.
(#) granpa válasza Gabi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

A "nem működik" mit takar? Törött kar, leégett motor....? Mert ha nem, házilag alacsony költséggel (kézügyességgel) javítható.
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 11, 2013 / 3

Üdv mindenkinek. Megint egy kis alkatrészgyártás: egyre több gondom van a forgatógombokkal, a neten lassan már arany árban mérik darabját, legutóbb láttam 3600-ér is gombot. Régóta keresek megoldást, most mutatok egyfajtát. Az üdítős üvegek némelyikének kupakja nagyon hasonlít a közepes forgató gombokra, ezért esett erre a választás. Régi hulladék plexi darabokat ragasztottam össze, és esztergáltam kerekre, (villanyfúróval is megcsinálható) majd műgyantával beragasztottam a kupakba. A belseje 6-os az oldalában a menet 4-es a hernyócsavarhoz. Jó hosszú csavart csináltam bele, hogy a menet ne szakadjon meg. A végén az egész feketére lett fújva.A többi a képeken.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Műgyantából egyébként akármit ki lehet önteni, ha nem lenne olyan gusztustalan, frissen keverve folyik, ragad, és összekenem vele a ruhámat, stb. sokkal gyakrabban használnám, mint szoktam, öntöttem belőle már fogaskereket is, gipszből lehet jó öntőformát készíteni neki, sokkal erősebb lett, mint az eredeti műanyag, szinte örök élet. Rozsdás dolgot is le lehet alapozni vele úgy, hogy többé nem pereg le, mint a festékek, hőlégfújóval lehet folyóssabbá tenni, akkor jól kenhető, és ráadásul sokkal hamarabb megköt a melegítéstől.
(#) Gabi válasza granpa hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Hiányzik a hangszedő és a tű alapból, az urh-hoz kéne egy konverter, egy-két gumigörgő, stb. Persze házilag lehet javít(gat)ni, de a sok apró tétel lehet, hogy nem éri meg az árát. Lemezeim sincsenek, nulláról indulnék. (Igazából ez csak költői kérdés és elmélkedés.)
(#) kameleon2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Múltkor felpiszkáltak miért tettem erre az erősítőre műanyag forgatógombot. Most éppen csak félpuha fám volt itthon, de egész tűrhetően sikerült a kétoldalas marás - hasonló az eredmény mint a kupak...
(#) granpa válasza Gabi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Akkor irány a 'vakera', és egyéb hirdetések.
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Gratulálok az ötletességedhez!
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szervusz Janó bácsi!
Van bőven egész sötét plexi 6-8 mm vastag , ha kell . Még a hajó építésből.
Ha kell küldök.
Tudod nálam is , " valamire biztos jó lesz."
Öreg Tom
(#) Janó bácsi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Kösz szépen, Írtam prívátba. Üdv.
(#) 954karpitos hozzászólása Okt 12, 2013 / 2

Elkészült remélem tetszik Orion 239/a
(#) Lakatos Andras válasza 954karpitos hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Nagyon szép, gratulálok!
(#) kérdező hozzászólása Okt 13, 2013 /

Sziasztok!
Láttam az előbbi gombkészítő megoldásokat. Most tervezek építeni egy csöves erősítőt, melynek gombjait a Kecskeméti Konzervgyár által gyártott paprikás tubusok kupakjaiból készíteném. Lehet, hogy lesz rajta olyan gomb is, amit az Epokitt kupakjából csinálok, igaz azt festeni kell, mert fehér. (Szerencsére az Epokittet gyártják, ráadásul változatlan festésű, és formájú tubusban.)
(#) pjg válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

De jó látni. Ilyennel dolgoztam évekig. Valahol megvan a kezelésije is.
(#) Jubilate hozzászólása Okt 16, 2013 /

Sziasztok!
Találtam egy Orionton rádió erősítőpanelt!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hova kössem a +- 9 voltot, a bemenetet, a kimenetet és a potmétert.
A válaszokat előre is köszönöm
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Jó az a kép! fordítva van felrakva a hátlap, a lába van a skálaüveg felé (hi-hi.)
(#) Jubilate hozzászólása Okt 20, 2013 /

Sziasztok!
Nagyon köszönöm az orionton rajzát!
(#) Jubilate hozzászólása Okt 21, 2013 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy AR205 Orionette rádióhoz nincs valakinek használati útmutatója?
Ha valakinek lenne az be tudná szkennelni nekem?
És még azt szeretém kérdezni (már megint csak kérdezgetek ) , hogy ez már leválasztótrafós? Nincs nagyfeszültség a sasszin?
Válaszaitokért előre köszönet
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) gkari válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Bizony, lehet a sasszin nagyfesz, mert a hálózati trafó egy autótrafó, tehát a javítgatást, beállítást tanácsos leválasztótrafó táplálásával csinálni. Kapcs.rajz "Kádár II." kötetben, ide sajnos nem lehet betenni, mert "DJVU" fájl, a használat útmutató letölthető innen:http://www.oldradio.hu/ (irattár).
(#) kristikoma válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Ha meg nincs leválasztód, akkor lehet 230/12 és 12/230-as trafó kombinációt használni, csak a két trafó megegyezzen, illetve a teljesítménye legalább annyi legyen, mint amennyit a rádió felvesz.
(#) Janó bácsi válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Tessék:
(#) aradi-gyula hozzászólása Okt 22, 2013 /

Sziasztok!

Aradi Gyula vagyok, hobbim a régi rádiókészülékek felújítása, ami elektronikailag általában nem szokott gondot okozni. A liciten nyertem egy ORION 449 készüléket, aminek sajnos a skálaüvegéről lekoptak a feliratok. Ha valaki tud ajánlani jó állapotú skálaüveget, kérem jelezze.

Üdvözlettel: Gyula!
Következő: »»   299 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem