Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2122 / 3990
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ha valóban lineáris akkor egy 25 °C 10k NTC esetén hogyan tudom számítani, hogy 5 °C esetén mekkora az ellenállása?
[off] Egy vezérlő NTC bemenetét kellene tesztelnem. Tudom, hogy a gyári érzékelő 10k/25°C. Semmi többet. Lineáris potmétert tettem a helyére, de nehéz szinte lehetetlen beállítani.
Fix értékű ellenállásokkal tesztelném, de semmi sem stimmel. Szeretném tudni, hogy mekkora ellenállást tegyek -5 0 +5 +10 °C szimulálására.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Lineáris interpolációval, vagy inkább extrapolációval. Az ellenállását megméred két ismert (hőmérővel mért) hőmérsékleten, az ellenállás különbséget elosztod a hőmérséklet különbséggel, megkapod a hőmérsékleti együtthatót.
A hőmérsékleti együttható ismeretében kiszámolhatod az adott hőmérsékletre az ellenállást, visszafelé, mint ahogy a mérésnél tetted.
25 - 5=20, ezt megszorzod a hőmérsékleti együtthatóval, megkapod az ellenállás különbséget, ezt hozzáadod (NTC) a 25 fokon mért ellenálláshoz.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Hello! Mókás egy tag vagy.. Beteszel egy kapcsolást amin motor van, majd Led-ekről beszélsz, végül kiderül, hogy tranyó méréshez használnád.. Megkérded miért van benne a 470ohm, miközben nem mi találtuk ki, hogy benne legyen. Végül ismét az elején kezded el a kérdést. Mi lett volna, ha elolvasod a válaszokat? Vagy csak a saját kérdésedet fogod ismételgetni?
kb. úgy érzem magam, mint itt a Bikicsi számnál "apu".. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Akkor kapufa. Tehát nem szabvány a 10k/25 °C és +- értékei.
Mivel nem ismerem az eredeti NTC karakterisztikáját így helyettesíteni sem tudom mivel 10k/25°C az biztos, de pl. 5°C esetén lehet, hogy erősen eltérek a helyettesítő NTC-vel/ellenállással.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Bővebben: Link
Itt tanulmányozz át néhány -pdf -et, arra vigyázz hogy a hőmérséklet Kelvin fokban van.
Sokat lehet tanulni belőle.
(#) proli007 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Hello! Annyit azért nem. De a 62 évből 52-öt biztosan..
De egyébként még mindig nem lehet tudni, hogy hogy analóg bementi jelből diszkrét kimenti értékeket szeretnél, vagy feszültségtől függő más-más meredekségű kimeneti jelet. De ha ilyen függvényeket akarsz, akkor megtanulsz mikrokontrollert programozni és olyan értékű kimeneti jelet készítesz a bemenőre, amilyent akarsz. De nézd meg itt, "analógéknál" hogy megy ez. De ha holnap megváltoztatod a paramétereket, akkor kezdődhet a tervezés-számítás elölről..
Egyébként tedd fel a kérdésedet az autós elektronika topikba és írd meg mit szeretnél csinálni, aztán majd "megkapod a magadét".. üdv!
ui: Tudod mi van a jó pap fejfájára írva? "Vizsgázni mentem.."
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Kedves proli007, az eredeti célom az volt, hogy megértsem az áramkört, ami néha azzal jár, hogy közben logikátlannak tűnő kérdések követik egymást. Ebben a konkrét esetben egymással párhuzamosan 3 dolgot próbáltam megérteni. Elolvastam minden választ, nem tudom, miért feltételezed az ellenkezőjét. De azt még most se értem, miért van ott az a 470ohm.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ha ezt meghallgatod, megtudod..
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Átérzem a fájdalmát..
(#) Arch hozzászólása Szept 29, 2013 /

Sziasztok!

Kérlek segítsetek a következőben(teljesen kezdő vagyok):
-Van egy 12V-os és egy 1,5V-os áramköröm (DC)
-Cél, hogy amikor a 12V-os zár, akkor a 1,5V-os is zárjon.
...Gondolom, hogy relé lenne a legegyszerűbb megoldás, de helyhiány miatt nem szeretnék 1,5-2 centis alkatrészt beépíteni...
Minden ötletet szívesen fogadok.
(#) p100 hozzászólása Szept 29, 2013 /

Egy 230V/12V 60VA-s halogén lámpákba való trafó jó lehet egy 2x20W-os végfok tápegységének (persze egyenirányítás után), vagy ezek másfajta trafók?
(#) laszlo raduj válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Jo reggelt!
A lenyeg , ha a bemeno jel (feszultseg) novekedik a kimeno jelek( feszultsegek ) is novekednek ugyan abban az ertekben, csak magasabb vagy alacsonyabb szinten.
(#) granpa válasza p100 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Jó, ha 12V is jó (kb. 16V=).
(#) p100 válasza granpa hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

És mit lehet rákötni terhelésnek, hogy jöjjön is ki belőle feszkó? (kapcsolóüzemű trafó). Az egyenirányító, az előerősítő és a végfok nem tűnik neki elegendő terhelésnek. Ha a trafó kimenetére rákötök egy 12V/5W-os izzót, akkor gyönyörűen dolgozik, az izzó világít, s táplálja az előerősítőt is. De mégsem világíthat egy 5W-os izzó folyamatosan az erősítőm belsejében
(#) pucuka válasza p100 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Talán, ha a véglegesnek készítenél egy rendes tápot. A 60 W a 40 W -os erősítőnek amúgy is soványka az üzemszerű használathoz. Próbára azért jó.
(#) granpa válasza p100 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Az előbb nem írtad, hogy kapcsolóüzemű (nekem hagyományos trafóval megy a halogénem), az más.
(#) p100 válasza granpa hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Pl. ellenállást kössek rá, vagy valami mást?
(#) pucuka válasza p100 hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Ha izzót kötsz rá, akkor az legalább bekapcsolás jelzőként, vagy díszvilágításként is funkcionálhat.
(#) tcupper hozzászólása Szept 29, 2013 /

Jó napot: Ezzel a programozóval fel lehet programozni a PIC16F627P-t ?
(#) kadarist válasza tcupper hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Szia!
A listában benne van ez is, tehát igen.
(#) induktivitas hozzászólása Szept 29, 2013 /

Üdv!Valaki tudna nekem segíteni?
Az lenne a kérdésem , hogy mi az 5+8 bites kettes komplemensben ábrázolható legkisebb és legnagyobb előjeles decimális szám értéke?
(#) tcupper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

A listában csak PIC16F627-t látok PIC16F627P-t nem. Ez ugyanaz a pic?
(#) kadarist válasza tcupper hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

A "P" a PDIP tokozást jelzi, tehát ugyanaz.
(#) tcupper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Nagyon szépen koszonom a válaszod!
(#) proli007 válasza induktivitas hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Hello! 5+8 bit az 13 bit. De mivel előjeles számnál az utolsó bit, maga az előjel, így csak 12 bites szám ábrázolható benne. Kettes komplemensben ennek a legnagyobb értéke 2^12-1 negatívban pedig 2^12. De szerintem a házit, nem nekünk kellene megoldani.. üdv!
(#) maria hozzászólása Szept 29, 2013 /

sziasztok
Kezdö vagyok és kaptam egy müszert es az lenne az elso kérdésem ,hogy hogy lehetne megmerni ilyen kis motor, hogy hány voltal is müködhet es a tobbi funkcioit???

ui:ilyen müszerem van: muszer
(#) zolika60 válasza maria hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Műszer hosszú ű. Először azt kéne tudnod mit is akarsz mérni min. Aztán jön, hogy hogyan.

Mondam olyan kis motrot
(#) bbalazs_ hozzászólása Szept 29, 2013 /

Ha kis motor alatt valami elemmel hajtott kis modell-motorrra gondolsz, akkor a 20V-os allasba teszed a muszer tekerojet es a motor egyik polusahoz hozzaerinted a piros, a masikhoz a fekete merocsucsot. A mereshez tartosan hooza kell erni mindegyik merocsucsnak a sajat motorpolusahoz. Kb. az elemfeszultseget kell kapnod. A motornak forognia kell.

igen olyanra gondoltam de az egyen aramhoz vagy a valtoaramhoz???
Következő: »»   2122 / 3990
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem