Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha valóban lineáris akkor egy 25 °C 10k NTC esetén hogyan tudom számítani, hogy 5 °C esetén mekkora az ellenállása?
[off] Egy vezérlő NTC bemenetét kellene tesztelnem. Tudom, hogy a gyári érzékelő 10k/25°C. Semmi többet. Lineáris potmétert tettem a helyére, de nehéz szinte lehetetlen beállítani. Fix értékű ellenállásokkal tesztelném, de semmi sem stimmel. Szeretném tudni, hogy mekkora ellenállást tegyek -5 0 +5 +10 °C szimulálására.
Lineáris interpolációval, vagy inkább extrapolációval. Az ellenállását megméred két ismert (hőmérővel mért) hőmérsékleten, az ellenállás különbséget elosztod a hőmérséklet különbséggel, megkapod a hőmérsékleti együtthatót.
A hőmérsékleti együttható ismeretében kiszámolhatod az adott hőmérsékletre az ellenállást, visszafelé, mint ahogy a mérésnél tetted. 25 - 5=20, ezt megszorzod a hőmérsékleti együtthatóval, megkapod az ellenállás különbséget, ezt hozzáadod (NTC) a 25 fokon mért ellenálláshoz.
Hello! Mókás egy tag vagy.. Beteszel egy kapcsolást amin motor van, majd Led-ekről beszélsz, végül kiderül, hogy tranyó méréshez használnád.. Megkérded miért van benne a 470ohm, miközben nem mi találtuk ki, hogy benne legyen. Végül ismét az elején kezded el a kérdést. Mi lett volna, ha elolvasod a válaszokat? Vagy csak a saját kérdésedet fogod ismételgetni?
kb. úgy érzem magam, mint itt a Bikicsi számnál "apu".. üdv! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Akkor kapufa. Tehát nem szabvány a 10k/25 °C és +- értékei.
Mivel nem ismerem az eredeti NTC karakterisztikáját így helyettesíteni sem tudom mivel 10k/25°C az biztos, de pl. 5°C esetén lehet, hogy erősen eltérek a helyettesítő NTC-vel/ellenállással.
Bővebben: Link
Itt tanulmányozz át néhány -pdf -et, arra vigyázz hogy a hőmérséklet Kelvin fokban van. Sokat lehet tanulni belőle.
Hello! Annyit azért nem. De a 62 évből 52-öt biztosan..
De egyébként még mindig nem lehet tudni, hogy hogy analóg bementi jelből diszkrét kimenti értékeket szeretnél, vagy feszültségtől függő más-más meredekségű kimeneti jelet. De ha ilyen függvényeket akarsz, akkor megtanulsz mikrokontrollert programozni és olyan értékű kimeneti jelet készítesz a bemenőre, amilyent akarsz. De nézd meg itt, "analógéknál" hogy megy ez. De ha holnap megváltoztatod a paramétereket, akkor kezdődhet a tervezés-számítás elölről.. Egyébként tedd fel a kérdésedet az autós elektronika topikba és írd meg mit szeretnél csinálni, aztán majd "megkapod a magadét".. üdv! ui: Tudod mi van a jó pap fejfájára írva? "Vizsgázni mentem.." A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Kedves proli007, az eredeti célom az volt, hogy megértsem az áramkört, ami néha azzal jár, hogy közben logikátlannak tűnő kérdések követik egymást. Ebben a konkrét esetben egymással párhuzamosan 3 dolgot próbáltam megérteni. Elolvastam minden választ, nem tudom, miért feltételezed az ellenkezőjét. De azt még most se értem, miért van ott az a 470ohm.
Ha ezt meghallgatod, megtudod..
Átérzem a fájdalmát..
Sziasztok!
Kérlek segítsetek a következőben(teljesen kezdő vagyok): -Van egy 12V-os és egy 1,5V-os áramköröm (DC) -Cél, hogy amikor a 12V-os zár, akkor a 1,5V-os is zárjon. ...Gondolom, hogy relé lenne a legegyszerűbb megoldás, de helyhiány miatt nem szeretnék 1,5-2 centis alkatrészt beépíteni... Minden ötletet szívesen fogadok.
Egy 230V/12V 60VA-s halogén lámpákba való trafó jó lehet egy 2x20W-os végfok tápegységének (persze egyenirányítás után), vagy ezek másfajta trafók?
Jo reggelt!
A lenyeg , ha a bemeno jel (feszultseg) novekedik a kimeno jelek( feszultsegek ) is novekednek ugyan abban az ertekben, csak magasabb vagy alacsonyabb szinten.
És mit lehet rákötni terhelésnek, hogy jöjjön is ki belőle feszkó? (kapcsolóüzemű trafó). Az egyenirányító, az előerősítő és a végfok nem tűnik neki elegendő terhelésnek. Ha a trafó kimenetére rákötök egy 12V/5W-os izzót, akkor gyönyörűen dolgozik, az izzó világít, s táplálja az előerősítőt is. De mégsem világíthat egy 5W-os izzó folyamatosan az erősítőm belsejében
Talán, ha a véglegesnek készítenél egy rendes tápot. A 60 W a 40 W -os erősítőnek amúgy is soványka az üzemszerű használathoz. Próbára azért jó.
Az előbb nem írtad, hogy kapcsolóüzemű (nekem hagyományos trafóval megy a halogénem), az más.
Pl. ellenállást kössek rá, vagy valami mást?
Ha izzót kötsz rá, akkor az legalább bekapcsolás jelzőként, vagy díszvilágításként is funkcionálhat.
Jó napot: Ezzel a programozóval fel lehet programozni a PIC16F627P-t ?
Szia!
A listában benne van ez is, tehát igen.
Üdv!Valaki tudna nekem segíteni?
Az lenne a kérdésem , hogy mi az 5+8 bites kettes komplemensben ábrázolható legkisebb és legnagyobb előjeles decimális szám értéke?
A "P" a PDIP tokozást jelzi, tehát ugyanaz.
Hello! 5+8 bit az 13 bit. De mivel előjeles számnál az utolsó bit, maga az előjel, így csak 12 bites szám ábrázolható benne. Kettes komplemensben ennek a legnagyobb értéke 2^12-1 negatívban pedig 2^12. De szerintem a házit, nem nekünk kellene megoldani.. üdv!
sziasztok
Kezdö vagyok és kaptam egy müszert es az lenne az elso kérdésem ,hogy hogy lehetne megmerni ilyen kis motor, hogy hány voltal is müködhet es a tobbi funkcioit??? ui:ilyen müszerem van: muszer
Műszer hosszú ű. Először azt kéne tudnod mit is akarsz mérni min. Aztán jön, hogy hogyan.
Ha kis motor alatt valami elemmel hajtott kis modell-motorrra gondolsz, akkor a 20V-os allasba teszed a muszer tekerojet es a motor egyik polusahoz hozzaerinted a piros, a masikhoz a fekete merocsucsot. A mereshez tartosan hooza kell erni mindegyik merocsucsnak a sajat motorpolusahoz. Kb. az elemfeszultseget kell kapnod. A motornak forognia kell.
igen olyanra gondoltam de az egyen aramhoz vagy a valtoaramhoz???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |