Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Vagyis ha bekapcsolom a némítást akkor addig nem hallgat el az erősítő amíg ki nem sül a kondi és ha kikapcsolom a némítást akkor addig nem kapcsol be amíg fel nem töltődik?
Ha feszültség alá helyezed a kapcsolást a 39k elkezdi tölteni a 47µF kondenzátort. Amikor eléri (adatlap szerint) a 8V-ot a hozzá kapcsolódó 14-es láb, akkor működni kezd az erősítő. Ezalatt lezajlik a bemeneti csatoló kondenzátorok töltődése, ami a koppanást okozná.
A rajzon lévő mute lábak összezárásával azt tudnád elérni, hogy bekapcsoláskor mégis koppanjon. Így ennek nem sok értelme lenne.
Most hogy ránéztem a kapcsolásra valóban jogos, a végleges kapcsolásnál el is hagyom a kapcsolót mert pont rövidrezárva szól az erősítő.
Köszönöm a segítséget esetleg még annyi kérdésem lenne hogy hangszóróvédelmet használjak az áramkörhöz vagy nem muszáj?
Elég bajos védelmet építeni hozzá. A TDA1557 helyből tudja (meg egyszerűbb, és olcsóbb is).
Rendben köszönöm a segítséget átolvasom az ajánlott ic topicját.
Szerintetek megoldható ezzel az IC-vel 2*22W helyett 1*44W?
Gyári leírás alapján nem, de ugye ez nem azt jelenti, hogy ne lenne lehetetlen ...
Sziasztok!
Ha a TDA1554esnek 4x11es kapcsolassal hasznalva az egyik hangszorokimenet ket kabele osszeert az kinyirhatja az ict? Sajnos nincs ilyen iranyu tapasztalatom, ezert kernem a segitsegeteket. Most ha bekapcsolom halk cirreges, max hangerore tekerve recsegveropogva hallani a hangot. Koszi Andris
Igen, gyakorlatilag rövidre zártad.
Az volt a furcsa, hogy utána működött még, szólt rendesen majd feljebb vettem a hangerőt és elhalt. Vártam egy napot újra bekapcsoltam megint ment feljebb vettem elhalt. Most már nem jön vissza Nem baj akkor kicserélem, köszi a választ! Sajnos az ember a hülyeségeiből tanul, én tanultam...
Kondik rendben vannak?
Erre gondoltam én is először, hogy kicserélem, vettem is a mikronika nevű bűnbarlangban pár kondit, a négy hangszórókimenetét és az erősítőhöz tartozó további két kondit kicseréltem, de sajnos akkor sem volt jó. Az érdekes az, hogy pár alkalommal miután kisütöttem még a régi kondikat, a cucc működött, ezért is cseréltem újakra. A polaritásra ügyeltem, szóval az nem lehet gond. Megnéztem, hogy rendes jelet kap e a négy bemenet (ez az erősítő egy autórádióban van), de azok is rendben voltak. A szükséges feszültséget is megkapja, tehát csak az ic lehet rossz szerintem...
Észrevettem, hogy a fejegységben a 14es mute/stand-by kapcsolóra a 12V tehát a stand-by van kötve. Érdemes lenne e azzal trükközni, hogy ezt leválasztom és működés közben lekapcsolom, majd vissza?
Egyébként az ic sértetlen kívülről, semmi szemmel észlelhető sérülés nincsen rajta, attól még lehet, hogy a belseje tönkrement? Nem sok ict tettem tönkre életem során de amit igen az általában füstölt, kettérepedt, szemcsésedett...
Nem mindig látványos.
Sziasztok!
Kicsit összekavarodtam, kérlek segítsetek nekem! Régi autórádiómban TDA1554Q van, tönkrement, mert tönkretettem, kicseréltem először a kondikat utána az IC-t is. Szépen szól, de sokkal fickósabb, egy minimális hangerőnövelésre is sokkal hangosabban szól. Ami a gondom, az az, hogy ha le van tekerve minimumra, elvileg ilyenkor semminek nem kéne hallatszania, viszont hallatszik a rákötött jel, legyen az rádió vagy más audió. Láttam BSS elektronikán egy 4 hangszórós kapcsolást, az enyém is ilyen, ott az 1000uFos kondikhoz 2Ohmos hangszórókat írtak. Nekem 4 Ohmosak, de eddig ilyen gondom nem volt. Szerintetek a kondik rosszak vagy valami zavar lehet? Köszi!
Szia! A hangerő szabályzó környékén lesz a gond. Milyen fajta van benne?
Hű, nem tudom pontosan milyen fajta, egybe van építve a hangerőszabályzó és egy Bal-Jobb oldal szabályzó. A legtisztább ha lefotózom és úgy látszik. Sajnos elég gyenge minőségűek, mert csak telefonnal van lehetőségem most fényképezni. Az alsó, tehát a kisebb a hangerőszabályzó.
Látszik még rajta egy ilyen felirat: 210r 100KW 50KAX2 Próbáltam úgy okoskodni, hogy kis fülessel meghallgatom a bemenő és a kimenő jelet, közben változtatom a hangerőt, de ott minimumnál semmi sem hallatszott, gondolom az a semmi akkor mégis csak egy pici jel, amit felerősít a TDA...
A potenciométeres szabályzás szerencsére áttekinthető dokumentáció nélkül is. Letekert állásban a csúszkának a testhez kéne kapcsolódni, akkor lenne csend. Elképzelhető, hogy a poti csak átmeneti ellenálláson keresztül kap testet.
Még bogarászom a kis panelt, viszont visszaolvasgattam pár oldalt a fórumon, amit celebro írt talán segíthet a problémámon nem? Mármint a bemeneti jeleken lévő 10nF-os kerámia kondenzátorok. A koppanásgátlást pedig mindenképpen meg fogom próbálni, nagyon tetszik az ötlet.
Összeraktam, a rádió hallatszik minimumra tekerve picit, de a rákötött egyéb jel nem, gondolom azért, mert annak a jelszintje jóval kisebb.
Viszont emiatt, hogy jóval érzékenyebb a hangerőváltoztatásra, minimális tekerésnél is hallok halk sistergést a hangszórókon. Ebbe törődjek bele? Vagy lehetne javítani rajta?
Én épp tegnap építettem Tda 1554-el erősítőt másodszorra elsőre müködött és nagyon jó kis kapcsolás ez
Ha valakit érdekel nyáktervem is van hozzá ami egyszerü és müködik is
TDA 1554el, lehet autóba szubládát csinálni?
Azt nem.
Miértnem?
És mivel lehet?
Ez az IC négy erősítő csatornát tartalmaz. Könnyedén köthető kettő-kettő hídba. Úgy tudod kihasználni, ha legalább két hangszóró van a szubládádban.
Szia.
Fejtsd már ki kérlek, miért nem lehet?
Ebből hogy lesz szubLÁDA szerinted? Jó lenne megtanulni kérdést feltenni [Kiss Arnold] és nem mellesleg értelmezni is az elolvasottakat [Kovidivi].
1. Gyenge
2. 2/4 csatornás IC 3. nem erre találták ki
1)20W bőven elég, dupla tekercses hangszórónál már 40w-ról van szó.
2)Szuper, legalább marad az első szettnek is csatorna! 3)Minden arra találtak ki, amire használod.
Zoka fórumtárs kérésére összeállítottam egy hat csatornás erősítőt Pedrós panelből.
A piros jelzi a koppanásgátlót és az átvágásokat. A kék és a narancs a helyi tápszűrés hatékonyságát javítja. A zöld, a közös jelföld, különben hurok képződne a testvezetőben. A középső és az ábra jobb oldalán lévő panelen a 3-7 lábak között épp ezért át van vágva a fólia! A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |