Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Hello nekem olyan problémám volna hogy van egy 5w- os (4ohm) valami orosz ojan fadobozos tv hangszóró be ütéssel
autós ovál méretű hangszóróm. Na nekem e-hoz kellene hangváltót úgy méretezni hogy 20w ról meghajtva ne torzitson. a másik hangfal ami mellé van kötve az jobban terhelhető ( abba be van kötve egy hangfalba egy (13as 20wos 4ohmos) és egy (sal magassugárzó 4ohmos 150/300w ) az erősitő egy unitra erősítő(4*20w (de csak 2*20w müködik stereó-ba ) .köszönöm
Igen, a magas sugárzó előtt egy sorba kapcsolt kondenzátor képezi a hangváltó szerepét. a mély és közép előtt nincs semmi, a saját tekercsének induktivitása képezi a magas hangokkal szembeni induktív impedanciát. Ez a megoldás gyakori az egyszerűbb készülékeknél. Szerintem egy külön hangváltó nem indokolt. Lehet,hogy ezzel elrontanád a hangminőséget. Egyszerűen a kiszerelt erősítőt hosszabb hangszóró vezetékkel összekapcsolhatod a hangfallal.
Kicsit zavaros számomra a problémád. Az 5 wattos hangszóróra 20 wattot vezetve torz lesz a hang a hangszóró túlvezérlés miatt. Ezek után még örülhetsz annak, hogy nem égett le a hangszóród a négyszer nagyobb teljesítménytől. A másik kérdésedet nem értem. Így félre érthető. Magyarázd részletesebben.
Köszönöm a választ!
na szóval igy van blokvázlatba igy már értitek
A 20 wattos erősítő az 5 wattos hangszórót tönkre teszi. Leéghet a hangszóró tekercse. 20 wattos erősítőre minimum 25 wattos hangszórót (kat) kell rákapcsolni. A rajzod alapján egy előtét ellenállást kellene sorba kapcsolni a hangszóróval, amely ellenállása 12-20 ohm körüli. Az elképzelésed szerintem alapból nem jó. Kétszer 4 ohmos erősítő kimeneted van. Ezt csak olyan hangszóróval vagy hangszórókkal terhelhetők, amelyek impedanciája 4 ohm! Az egyik erősítő kimenetet egy darab hangszóróval terhelnéd, amely valószínű, hogy 4 ohmos, de a másik erősítő két hangszórója párhuzamosan kapcsolva nem lehet 4 ohmnál kisebb. Ez csak úgy képzelhető el, ha ez a két hangszóró egyenként 8-8 ohmosak.
Párhuzamosan kapcsolt hangszórók eredő impedanciája csökken, a sorba kapcsoltaké összeadódik, úgy mint a fizikában tanult ellenállásoké. ( Lásd középiskolai fizika!) Bocsáss meg nem kioktatlak csak segíteni szeretnék. Szerintem ez így NEM megy. Más felállásban gondolkozz!
Sokkal inkább célszerű nagyobb erősítőt használni.
Soha nem éri el a clip-et ami már torzítás és károsítja a hangszórót. Ha mégis torzulást tapasztalsz az már a hangszóró sajátja. Ilyenkor van túlterhelve , vissza kell venni. Nem kell előtét ellenállás sem , hogy potyára fűtsön ,csak nem kell ész nélkül tekergetni a hangerő potmétert. Az hogy erősítő 4 ohm-os azt jelenti a legkisebb terhelőimedancia 4 ohm lehet. Akár 8 vagy 16 ohm-os hangsugárzó is köthető rá, de 4 ohm-nál kisebb nem.
Teljesen egyetértek!
Sziasztok
Nagy baj ha egy "magas leválasztó" tekercs DC ellenállása 2 Ohm lett?
Ennél konkrétabban tedd fel mert így nem tudjuk mire gondolsz.
Van egy egyszerű hangsugárzóm, mély és magas. A hangváltó funkcióját egyetlen fóliakondenzátor tölti be és ezt szeretném kiegészíteni egy tekercsel. A padláson találtam egy valamilyen feszültség invertert, amiben voltak tekercsek. Kipróbáltam a őket és nagyon mélyen vágtak, kb. 500Hz-nél. Arra gondoltam, hogy letekerek belőle fülre, amíg jószólós lesz. A tekercs fazékmagos, tudom nem a legjobb kivitel, jobb lenne, ha légmagos lenne, de ez van. Vasmag nélkül viszont már nem jó, mert túl magasan vág 10K felett. Ellenben, ha csak az egyik fél fazekat húzom a tekercsre, akkor az olyan 3KHz-nél fog dolgozni.
Mivel sorba kötöm a mély hangszóróval, így a tekercs ellenállása hatással lesz rá. A kérdésem arra irányul, hogy a 2 Ohm-os DC ellenállása sok vagy kevés egy hangváltónak, mennyi szokott lenni? Jó úton haladok-e azzal a tekercsel?
Szia! Magad is elbírálhatod: Bővebben: Link
Szia!
Sok az a 2 Ohm, úgy nézem. Letekerek belőle és mind két fazekat rárakom. Köszi. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Akkor van igazán esélyed, ha nem túl vékony a vezeték. Az előbbi linken 1mm átmérőt jelöl általánosan.
0,3 mm -es a vezeték. Letekertem addig, amíg jónak szólt. 0,9 Ohm lett a DC ellenállása. Beépítettem az egyik hangsugárzóba, majd összehasonlítottam a párjával. A mély hangja javult, talán a magas is elkülönülve szólt, de halkabb lett a közepe. Egy plusz közép hangszóróval lett volna tökéletes, ezért kivettem és maradt a régiben.
Köszönöm a segítséget.
Az vékonyka vezeték erre a célra, szerintem ide nem ideális. 0,8 mm alatt én nem tennék váltótekercsbe huzalt.
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy a hangváltóban a bipoláris kondi 15µF értékü. Ezt kitudom váltani több kisebb kondival? Tudom, hogy párhuzamosan összeadodik a kapacitásuk, de nincs semmi hatással a hangra, hogy több kondiból van összerakva?
Javallott a fólia kondik használata, kicserélheted több darab párhuzamosan kapcsoltra, nem lesz rosszabb a hangja. A feszültség értékre is figyelj még oda.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
Oké köszönöm szépen, alapbol 250V-os kondikat használtam volna. Azért kell ilyen nagy értékü, mert 18dB/oktávos hangváltóba kerül C2-nek. 2kHz-től indul a vágás.
A feszültségtűrés értéke, nem függ a vágási meredekségtől, frekvenciától.
Tudom. Csak azért írtam, hogy tudjátok milyen felhasználás van. Itt arra gondolok, hogy két kondi sorosan van ha azt vesszük. Lényeget megtudtam amire kíváncsi voltam, köszönöm!
Hangváltót szeretnék csinálni.
-3 utast (mély, közép, magas) -maximum 50W teljesítmény, de nagyobb sem gond (4W-os erősyítőhöz lesz) -impedancia: 8 ohm Kell még valyon ezen kívűl valami más az elkészítéshez? Van valakinek egy jó rajza? Köszönöm! A tekercsek elkészítéséhez instrukció is jó lenne. Köszönöm!
A kérdésed ilyen.
" Szeretnék egy autót készíteni. -négy személyes ( elől kettő hátul kettő) -maximum 80LE, de ha 100 az se baj. ( gázolajos lesz) - fogyasztás: 5l Kell valami szerszám az elkészítéséhez? Van egy rajza valakinek, meg hogy hogy csináljam?" Vedd a fáradságot, és olvass bele a topikba. Belátod majd, hogy nem olyan egyszerű egy rendes hangváltó elkészítése.
Legalább a hangszórók típusa és a doboz kellene.
Akkor még mit kell tudni, és hol, találok hozzá leírás. Beleolvastam, de nem igazán találtam választ a kérdésemre. Nagyon hosszú, és nem is igazán tudom mit keressek. Kérem aki tud segítsen. Köszönöm!!!
Még doboz sincsen, majd ha kész lesz.
Minden hangszoró 8 ohmos lesz. Magas: Még nincs meg, de ~30W körüli 100dB-es lesz a kiszemelt Közép: 50W 89dB Mély: http://www.hangszorobolt.hu/?showid=3599&level0=20
Ehhez egyszerűbb lesz készen megvenni egy univerzális váltót. A közép és magas hangnyomását viszont illeszteni kell a mélyhez majd.
Műszaki szempontból Jó biztosan nem lesz, talán az árát sem éri meg, de ha neked tetszik az már elég.
Ezért szeretnék valamit készíteni.....
Az alábbi hangváltót építgetem: http://sound.westhost.com/project09.htm
stabilizált +-12V-os tápom van, érdemes csinálni egy 15V-osat hozzá?
Sziasztok!
Építgetek egy Visaton Alto 1-es hangsugárzó párt. Megterveztem hozzá a hangváltót, és a tanácsokat szeretném kérni hogy megfelel-e a kivitelezés, vagy esetleg valamit jobb lenne máshogy kialakítani rajt. Köszi szépen előre is a válaszokat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |